Deficitul de acid pantotenic și stresul

Barbat tinandu-si capul cu mainile.

Vitamina B5 sau acidul pantotenic este o vitamină B esențială solubilă în apă, care este implicată în multe funcții biologice diferite din corpul dumneavoastră. Datorită acestui fapt, simptomele deficitului de acid pantotenic pot fi dificil de diagnosticat.

Vitamina B5 este necesară pentru descompunerea și asimilarea corectă a grăsimilor, carbohidraților și proteinelor din alimentele dumneavoastră. Este deosebit de importantă în crearea coenzimei A, o substanță care joacă un rol vital în multe dintre procesele metabolice care vă susțin corpul și vă mențin în viață.

La fel ca toate vitaminele B, acidul pantotenic este solubil în apă, ceea ce înseamnă că nu poate fi depozitat în corpul dumneavoastră și trebuie să obțineți cantități bune în dieta dvs. în fiecare zi pentru o funcționare optimă.

Din fericire, vitamina B5 se găsește într-o mare varietate de alimente și o adevărată deficiență cronică a acidului pantotenic este destul de rară, de obicei observată în cazuri de malnutriție, probleme digestive în curs și alcoolism.

Urmează o listă cu cele mai bune alimente cu vitamina B5 și aportul zilnic recomandat. Mai întâi, să ne uităm la unele dintre simptomele lipsei de acid pantotenic și la modul în care chiar și deficitul de B5 și alte vitamine din grupa B vă poate afecta nivelul de stres și capacitatea de a dormi.

Simptomele deficitului de vitamina B5

Un caz grav de deficiență a acidului pantotenic se va manifesta de obicei cu simptome care includ amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor sau, ocazional, furnicături, înțepături sau senzație de arsură la extremități. Oboseala, durerile de cap, hipertensiunea, insomnia și durerile corporale pot fi, de asemenea, asociate cu vitamina B5 scăzută cronic.

Aceasta este o afecțiune gravă și dacă aveți astfel de simptome, atunci ar fi important să consultați un medic. Există multe alte afecțiuni de sănătate care ar putea sta în spatele acestui tip de simptome, deci este necesar să ajungeți la cauza principală înainte de a o trata.

Mai frecvent, o deficiență a vitaminei B5 și a altor vitamine B poate duce la dificultăți de a face față stresului, incapacitate de relaxare și probleme de somn.

Acid pantotenic, stres și somn

Deoarece vitamina B5 este necesară pentru a utiliza în mod corespunzător acizii grași sănătoși pentru crearea hormonilor esențiali, aportul slab vă poate afecta negativ glandele suprarenale.

Glandele suprarenale sunt glande mici care stau deasupra rinichilor și secretă hormoni precum testosteronul, estrogenul, DHEA și, în special sunt legate de nivelul de stres, epinefrina și cortizolul.

Atunci când lipsa acidului pantotenic contribuie la o funcție slabă a glandei suprarenale, unele dintre simptome includ moleșeală și oboseală constantă, iritabilitate, imunitate scăzută, tensiune arterială neregulată, amețeli ocazionale, creștere în greutate, toleranță scăzută la stres și dificultăți de somn.

Nivelurile ridicate de stres și insomnia, în special, sunt legate, de obicei, de cortizol excesiv în corpul dvs., din cauza suprarenalelor supraîncărcate.

Pentru cortizol ușor sau ocazional crescut, creșterea aportului de acid pantotenic cu anumite alimente sau vitamine B suplimentare poate ajuta adesea.

Vezi și: Cel mai bun supliment pentru creșterea în greutate pentru femei

Surse alimentare de vitamina B5

Avocado este una dintre cele mai bune surse de acid pantotenic și este foarte bun pentru dvs. în general. Ciupercile Shiitake, cartofii dulci, conopida, ficatul, somonul, gălbenușurile de ou, bananele și verdeața cu frunze întunecate sunt toate surse excelente.

Pentru gustări, semințele de floarea-soarelui sunt o altă sursă bună de acid pantotenic și alte vitamine B esențiale, cum ar fi niacina. Iaurtul simplu (de preferință grecesc), nu mărcile încărcate cu zahăr din „fructe”, este o altă modalitate de a obține B5.

Unele surse enumeră boabele ca fiind o sursă de alimente bogate în acid pantotenic, dar din cauza prelucrării excesive, alimentele din boabe nu sunt ceea ce erau odată în ceea ce privește B5 și alte nutriții.

În timp ce majoritatea oamenilor ar trebui să obțină suficientă vitamină B5 prin alimente, dacă sunteți foarte stresat și aveți probleme cu relaxarea în timpul zilei sau nu dormiți noaptea, un supliment bun din complexul B vă poate ajuta adesea.

Pantetina, forma vitaminei B5 folosită adesea în suplimente, s-a dovedit că îmbunătățește funcția glandei suprarenale atunci când vă aflați sub presiune și previne eliberarea excesivă hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul.

Acestea fiind spuse, alte vitamine B, cum ar fi niacina, sunt atât de importante încât, cu excepția cazului în care aveți cerințe speciale, merită să căutați un complex de vitamine B de înaltă calitate, bazat pe alimente.

Aport zilnic recomandat de acid pantotenic

Pentru adulți și copii cu vârsta peste 14 ani, doza zilnică recomandată pentru vitamina B5 este de 5 mg pe zi. Deși, nivelurile ridicate de stres și utilizarea contraceptivelor orale vă pot crește nevoile de acid pantotenic.

Interesant este faptul că nu există o limită tolerabilă superioară stabilită pentru vitamina B5, ceea ce înseamnă că este considerată în general foarte sigură. Totuși arsurile la stomac, greața și diareea au fost observate cu aporturi foarte mari, cu mult peste ceea ce ați obține de la alimente sau de la un supliment regulat de vitamina B.

Ați încercat să utilizați vitaminele B pentru stres și insomnie? În timp ce puțini oameni care mănâncă o dietă variată ar fi expuși riscului unei deficiențe complete de acid pantotenic, vitaminele B suplimentare sunt adesea raportate pentru a ajuta la acest tip de afecțiuni.

Citește și:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc