Cum vă poate face câinele să trăiți mai bine și mai mult!

Fata dormind in pat cu cainele sau.

Există atât de multe beneficii mari, intangibile în a avea un câine: companie, râs, iubire. Dar există multe studii care arată că a avea un câine oferă, de asemenea, o mulțime de beneficii verificabile pentru sănătate.

Într-adevăr! Există aproape un sfert de secol de cercetare (și  în creștere) care cataloghează beneficiile traiului cu un câine, inclusiv stresul scăzut, bunăstarea psihologică, sănătatea inimii, imunitatea mai bună, detectarea cancerului și chiar reducerea alergiilor.

Cum funcționează? Verifică.

1. Câinii măresc foarte mult bunăstarea psihologică

Proprietarii de câini sunt mai predispuși să sufere de efecte psihologice negative – mai ales în situații stresante.

De fapt, acest lucru a fost măsurat de Dr. Karen Allen, profesor asistent de medicină la Universitatea din Bufflo. Ea a studiat răspunsul tensiunii arteriale la situații stresante într-un grup de 48 de agenți de bursă. Dintre aceste 48 de persoane, 24 au fost selectate la întâmplare pentru a trăi un câine sau o pisică într-o zi.

Rezultatele? Cei 24 de oameni care au trăit cu un câine sau o pisică au avut o tensiune arterială semnificativ mai mică decât cei care nu au făcut-o.

Dar asta nu este partea rea.

La momentul studiului, toți cei 48 erau tratați pentru hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută) cu un medicament numit lisinopril, un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) utilizat în mod obișnuit pentru ameliorarea hipertensiunii arteriale.

Și câinii au funcționat mai bine decât medicamentele! De fapt, au funcționat atât de bine încât, atunci când doctorul Allen a povestit controlului (persoane care nu aveau animale de companie) despre rezultate, mulți dintre ei au ieșit și și-au achiziţionat câini.

Și acesta nu este primul dintre studiile doctorului Allen care arată ceva similar. Unul dintre studiile sale a arătat că traiul cu un câine poate înlocui prietenia umană. Mai exact, el a arătat că deținerea unui câine oferă beneficii psihologice similare cu cele ale unui prieten în preajma femeilor în vârstă care trăiesc izolate.

Deci, poate „doamnele nebune cu pisici” nu sunt atât de nebune la urma urmei; poate știu doar câte ceva despre psihologie.

Într-un alt studiu (Siegel JM, Angulo FJ, Detels R, Wesch J, Mullen A. SIDA Diagnosis and Depression in the Multicenter AIDS Cohort Study: the Ameliorating Impact of Pet Ownership. AIDS Care. April 1999), cercetătorii au descoperit că pacienții cu SIDA care dețin câini erau mai puțin predispuși să fie deprimați decât proprietarii care nu au câini.

Cu alte cuvinte, există o mulțime de sondaje care spun că câinii chiar îi fac pe oameni mai fericiți și pot avea un impact destul de mare pentru persoanele aflate în situații foarte stresante.

2. Câinii ajută, de asemenea, la dezvoltarea bunăstării sociale

Nu este un secret faptul că proprietarii de câini fac parte dintr-o comunitate largă, globală, de oameni care se înțeleg.

Există o mulțime de comunități online precum PetsDating, care îi ajută pe proprietarii de câini să se întâlnească și să stabilească programe de joacă. De asemenea, oamenii iubesc doar câinii și, dacă întâlnești o persoană care are un câine (sau căruia doar îi plac câinii), se deschide un subiect de conversaţie  ușor și comod. Seamănă cu ceea ce se întâmplă atunci când doi chitariști se întâlnesc: ei experimentează toate variantele cântatului la chitară.

Este un spărgător de gheață. Este un teren comun.

Din acest motiv, câinii oferă o bază socială excelentă și un punct pentru conversație, care poate fi extrem de util pentru persoanele timide sau izolate social, potrivit Nadine Kaslow, dr., Profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Emory din Atlanta.

Există și știință care să susțină acest lucru. Nicolas Guéguen, profesor la Universitatea de Bretagne Sud, a publicat un studiu numit „Domestic Dogs as Facilitators in Social Interaction: An Evaluation of Helping and Courtship Behaviors” în revista Anthrozoos: A Multidisciplinary Journal of The Interactions of People & Animals.

El a constatat că, atunci când un câine era prezent, oamenii  (1) ajută alte persoane și (2)  flirtează.

Cât de tare e asta? Câinii vă pot ajuta într-adevăr să obțineți întâlniri, iar știința spune acest lucru.

3. Animalele de companie contribuie la o bună sănătate cardiovasculară

Se pare că câinii sunt buni pentru inima ta în mai multe moduri decât doar să-ți ofere  un prieten mic cu blană pe care să-l iubești. De fapt, acestea contribuie la o bună sănătate cardiovasculară generală.

Cum? Ei bine, mai întâi, așa cum am menționat anterior, pot reduce semnificativ stresul, anxietatea și tensiunea arterială (așa cum am văzut în studiile doctorului Karen Allen).

Totuși, asta nu este tot. Studiile privind modul în care câinii afectează tensiunea arterială au fost efectuate atât de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cât și de Institutul Național de Sănătate (NIH).

Au descoperit că proprietarii de câini nu numai că au tensiune arterială mai mică, dar au prezentat și niveluri mai scăzute de colesterol și trigliceride. Împreună, aceste trei lucruri reduc semnificativ riscul de a avea un atac de cord.

Dar câinii pot chiar ajuta pacienții să se refacă după infarct – și în același mod: prin reducerea tensiunii arteriale, a colesterolului și a trigliceridelor.

În plus, persoanele care dețin câini tind să fie puțin mai active decât proprietarii care nu au câini, deoarece se plimbă cel puțin o dată pe zi.

4. A trăi cu un câine reduce riscul de a dezvolta alergii

James E. Gern, MD, medic pediatru la Universitatea din Wisconsin-Madison, a raportat că gândirea convențională despre câini și alergii este în mare parte greșită.

El observă că, din punct de vedere istoric, persoanele predispuse la alergii au avut tendința de a evita deținerea câinilor, deoarece, ei bine, ei nu au vrut să aibă mâncărimi și să strănute întreaga lor viață (ceea ce are sens, presupun).

Cercetările doctorului Gern indică faptul că opusul poate fi adevărat. Într-un studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology, el a descoperit că copiii care cresc în case cu un animal de companie care are blană (de ex. un câine), sunt mai puțin susceptibili să dezvolte atât alergii, cât și astm.

Studiind sângele nou-născuților și comparându-l cu sângele lor un an mai târziu, dr. Gern a descoperit că sugarii care locuiau în case cu câini aveau 42,5% mai puține șanse de a dezvolta alergii la animalele de companie.

Ca un mic bonus, acel grup a fost, de asemenea, mai puțin probabil să facă eczeme, o alergie la piele.

De ce se întamplă așa? Potrivit dr. Gern, acest lucru se datorează mai ales faptului că câinii sunt murdari. Se joacă în noroi și- și mănâncă propriul … ei bine, știi. Deci, bebelușii care stau cu câinii sunt expuși la mai mulți alergeni, ceea ce îi ajută să dezvolte sisteme imune mai robuste.

5. Câinii pot detecta cancerul

Au existat rapoarte științifice despre câinii care detectează cancer de cel puțin 20 de ani, dar printre primul a fost un raport publicat în The Lancet în 1989.

În raport, o pacientă a menționat că câinele ei adulmeca neobosit la una dintre alunițele ei. Și nu doar a adulmect-o, a încercat chiar să o muște! Înțeles, pacientul a fost verificat și s-a dovedit a fi un melanom malign (pe care, desigur, o eliminase).

Dar nu doar melanomul poate fi adulmecat de câini. Mai multe studii științifice au arătat că câinii pot detecta, de asemenea, diferite alte tipuri de cancer, inclusiv cancerul pulmonar, cancerul de sân, de vezică urinară și de colon.

De fapt, unii câini au fost instruiți pentru a detecta cancerul în același mod în care câinii de poliție sunt antrenați să miroasă droguri.

Un câine în special – un labrador numit Panda – a identificat corect cancerul colorectal prin adulmecarea probelor de respirație și de scaun ale pacienților. Şi mai bine, ea simțea mirosul acestui tip special de cancer în aceste stadii foarte timpurii, așa că a salvat câteva vieți!

Ne iubim câinii, dar este absolut uimitor că pot fi atât de buni pentru sănătatea ta.

Și nu sunt doar buni pentru bunăstarea dumneavoastră generală. Există o mulțime de științe care susțin o multitudine de beneficii fiziologice și psihologice care sunt toate rezultatul deținerii și iubirii unui cățeluș (dacă doriți să citiți informații mai detaliate despre știință, am scris aicidespre modul în care câinii fac oamenii mai sănătoși). Dacă asta nu îți face ziua mai bună, nu știu ce altceva poate!

Citește și: Cele mai bune extracte și suplimente de Rhodiola Rosea

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc