Beneficiile surprinzătoare ale certurilor asupra sănătății

Siluetele unui barbat si a unei femei certandu-se.

Ar putea certurile să fie de fapt bune pentru sănătatea ta? Acesta pare să fie cazul, dacă știința are ceva de spus despre asta.

Ideea este destul de simplă și se aplică aproape tuturor relațiilor din viața noastră: șefii noștri, colegii de muncă sau copiii noștri. Dacă luăm măsuri pentru a evita confruntarea cu oamenii, este posibil să fim predispuși la probleme fizice, mai mult decât am fi făcut dacă am vedea efectiv argumentul până la capăt.

Sună contra-intuitiv, dar are de fapt sens. Se pare că evitarea certurilor poate contribui la niveluri mai neregulate de cortizol în corpul uman. Cortizolul este un hormon care însoțește stresul, crește zahărul din sânge, suprimă sistemul imunitar și scade formarea oaselor, iar certurile pot ajuta la menținerea acestuia sub control.

Cu aceasta, să aruncăm o privire asupra psihologiei – precum și a fiziologiei – din spatele uneia dintre distracțiile noastre preferate.

O privire asupra datelor

Studiile au confirmat că cuplurile căsătorite care evită cearta pot avea speranțe de viață mai scurte decât cele care se ceartă.

Un studiu mai nou, prezentat la cea de-a 118-a Convenție anuală a Asociației Americane de Psihologie, se bazează pe această cercetare.

Ca parte a Studiului național al experiențelor zilnice, 1.842 de adulți cu vârste cuprinse între 33 și 84 de ani au fost întrebați în fiecare zi, timp de opt zile, dacă s-au certat sau au evitat o cearta. 62% dintre respondenți au spus că au evitat certurile, în timp ce 41% au spus că s-au certat.

Restul au indicat că nu au experimentat nicio tensiune – sau au mințit.

În cazul în care nu ați ghicit, cei din studiu care au evitat cearta au recunoscut, de asemenea, că au avut simptome fizice negative a doua zi. Acestea au inclus dureri, greață și emoții negative persistente. Mai mult, cei care s-au certat au avut fluctuații de cortizol, care au fost măsurate prin probe de salivă în fiecare zi.

Un mod corect și greșit de a se certa

În acest moment, este de remarcat faptul că, pentru o persoană, există un mod corect și greșit de a se certa.

În al doilea rând, nu orice cearta merită avută.

Dar probabil știi asta. Ceea ce înseamnă, de asemenea, probabil că nu sunteți membru al Congresului Statelor Unite.

În orice caz, studiul ne amintește că există o diferență între ceartă și contradicție. Cearta poate duce la îmbunătățirea intimitații, în timp ce contradicția duce exact la opus.

De fapt, probabil că v-ați certat destul de mult pe parcursul școlii primare. Fiecare eseu pe care l-ați scris a fost un argument în favoarea unui anumit punct de vedere sau a lecturii textului.

Suntem încurajați de-a lungul vieții noastre să participăm la acest gen de discurs: unde suntem în deplin control asupra facultăților noastre și scopul nostru este de a explora acele opinii care diferă de ale noastre.

Cearta cu cineva de care îți pasă este o ocazie unică de a pătrunde în mintea lor și de a înțelege de unde provin. Este un mod de a ne lărgi orizonturile și de a cunoaște oamenii din viața noastră un pic mai bine.

Ați putea fi tentat să întrerupeți, să ridicați vocea sau să vă angajați în atacuri personale. Pe măsură ce stilurile de argumentare se mențin, acest lucru nu va fi util. Dacă faceți acest lucru, escaladați argumentul în teritoriul de luptă, ceea ce nu este sănătos pentru niciuna dintre părțile implicate. Argumentarea înseamnă a asculta la fel de mult ca a vorbi. Poate fi democratic, având în vedere toate lucrurile.

La sfârșitul zilei, cearta este doar unul dintre multele instrumente din ghidul de relații sănătoase. Folosiți-o cumpătat – dar mai mult decât atât, folosiți-o cu înțelepciune.

Citește și: Cele mai bune suplimente de potasiu

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc