10 semne care ar putea însemna că ați avea un dezechilibru hormonal

Doua bile intr-un balansoar.

Majoritatea dintre noi sunt familiarizați cu simptomele modificărilor hormonale, fără a înțelege neapărat cum funcționează acestea. Sunt incluse condiții precum menopauza, sindromul premenstrual și modificările datorate pilulei contraceptive. Modificările hormonale nu se limitează doar la sistemul nostru reproductiv.

Hormonii dvs. afectează fiecare sistem și funcție corporală, de la melatonină care ne reglează programul de somn până la tiroxină care ne controlează metabolismul. Când hormonii dvs. nu sunt sincronizați dintr-un motiv sau altul, veți începe să observați destul de multe simptome. Această listă cu 10 semne care înseamnă că ați putea avea un dezechilibru hormonal vă va ajuta să descoperiți dacă ați fost afectat.

Ce sunt hormonii?

Hormonii sunt mesageri chimici care reglementează funcția majorității organelor noastre. Există zeci, dacă nu sute de hormoni diferiți în corpul nostru (iată o listă cu toți). Este normal ca nivelurile dvs. să se schimbe și să funcționeze în funcție de mulți factori, cum ar fi vârsta și sarcina. (sursă)

Exemple ale unor sisteme reglementate de hormonii noștri sunt: ​​somnul, creșterea, metabolismul, stresul, tensiunea arterială și reproducerea. Unele dintre organele noastre care produc hormoni sunt: ​​glanda pituitară, glanda tiroidă, glanda suprarenală și ovarele. Aceste organe alcătuiesc sistemul endocrin. (sursă)

Cum are loc dezechilibrul  hormonal?

Motivele dezechilibrului hormonal variază de la factorii stilului de viață la condițiile de sănătate minore și grave. Este greu să-ți dai seama singur, așa că, dacă ești îngrijorat, cel mai bine este să ai o discuție cu medicul tău, care poate efectua unele teste și identifica sursa. Unele cauze frecvente ale dezechilibrului hormonal includ: (sursă)

  • Menopauza
  • Sarcina
  • Pilula contraceptivă
  • Programul de somn
  • Dieta slabă și lipsa de mișcare
  • Stres
  • Tiroida sub sau hiperactivă
  • Sindromul ovarului polichistic (SOP)
  • Câteva tipuri de cancer

1.    Oboseală și modificări ale programului de somn

Este normal să ai o zi liberă din când în când, în care este extrem de dificil să te ridici din pat dimineața. Totuși, dacă te simți așa în fiecare zi, ar putea fi un semn de dezechilibru hormonal.

Câțiva hormoni diferiți ar putea fi vinovați aici. Hormonul tiroidian scăzut este principalul. Hipotiroidismul scade metabolismul, ceea ce înseamnă că toate sistemele corpului tău încetinesc – de la ritmul cardiac la funcția mentală până la digestie. (sursă)

O altă cauză ar putea fi progesteronul. Este posibil să observați că este mai greu să dormiți înainte de menstruație. Acest lucru se datorează unei scăderi a progesteronului. Pe de altă parte, dacă aveți prea mult progesteron, veți dormi mai tot timpul. (sursă)

Estrogenul îți strică programul de somn într-un mod diferit. Nivelul scăzut de estrogen cauzează transpirații nocturne și bufeuri, ceea ce face imposibilă odihna bună. Acest lucru este cel mai frecvent în timpul menopauzei, dar dacă observați aceste simptome în altă perioadă, cel mai bine este să le verificați. (sursă)

2.    Probleme de memorie

Dacă ai început brusc să devii absent și să uiți, ar putea fi o problemă hormonală. Dacă supraproduceți cortizolul hormonului stresului, acesta vă poate afecta memoria. (sursă)

Modificările în estrogen și progesteron provoacă ceea ce este adesea descris ca „ceață cerebrală”. Acest lucru poate fi rezultatul efectului estrogenului asupra substanțelor chimice ale creierului. Ceața cerebrală este frecventă în timpul menopauzei. Boala tiroidiană este, de asemenea, o cauză. (sursă)

3.    Acneea

Probabil ați experimentat o erupție acneică chiar înainte de menstruație (dacă nu, aveți noroc!). Acest lucru se datorează schimbărilor ciclice în producția hormonilor de reproducere în cursul lunii.

Cu toate acestea, dacă suferiți de acnee severă tot timpul, o supărare a hormonilor „masculini” ar putea fi cauza. Testosteronul cauzează producerea de sebum sau ulei, care este un factor care contribuie la acnee. Cu cât dezechilibrul este mai grav, cu atât acneea va fi mai gravă. (sursă)

4.    Probleme digestive

Estrogenul și progesteronul sunt implicați în reglarea intestinului. Când există prea mult sau prea puțin dintre acești hormoni, veți experimenta diaree, dureri de stomac, balonare și greață. Acest lucru este normal ca parte a ciclului menstrual, dar dacă aveți probleme de burtă constante, s-ar putea datora unui dezechilibru hormonal. (sursă)

5.    Scăderea libidoului

Dezechilibrele hormonale fac ravagii în viața sexuală. Nu numai că un nivel scăzut de estrogen îți omoară libidoul, ci provoacă și uscăciunea vaginală, ceea ce face ca relațiile sexuale să fie incomode. Există multe produse disponibile fără prescripție medicală pentru a vă ajuta, cum ar fi cremele și gelurile, dar este mai bine să ajungeți la sursă și să vă verificați nivelul hormonilor de către un profesionist din domeniul sănătății. (sursă)

Testosteronul afectează și libidoul la ambele sexe. Testosteronul scăzut la bărbați și femei duce la un interes redus pentru sex. (sursă)

6.    Menstruație neregulată

Un ciclu menstrual normal variază între 21 și 35 de zile. Dacă aveți noroc, puteți funcționa ca un ceas elvețian. Dacă observați că menstruația dvs. începe în momente diferite sau lipsește câteva luni (excluderea sarcinii), s-ar putea datora estrogenului și progesteronului scăzut. Menopauza și sindromul ovarului polichistic (SOP) sunt posibile cauze ale acestui lucru. (sursă)

7.    Dureri de cap

Există o cantitate infinită de factori declanșatori pentru durerile de cap și migrenele. Pentru unele femei, sunt determinate de nivelurile scăzute de estrogen. Pe măsură ce îmbătrânești, ești mai predispus la dureri de cap obișnuite, pe măsură ce nivelul de estrogen scade.

Dacă vă îngrijorează durerile de cap ca urmare a dezechilibrului hormonal, încercați să țineți un jurnal și să vedeți dacă apar în anumite momente ale ciclului menstrual sau dacă sunt asociate cu un declanșator alimentar sau atmosferic. (sursă)

8.    Modificări ale dispoziției, depresie și anxietate

Schimbările de dispoziție, depresia și anxietatea pot fi înfricoșătoare pentru persoana care le experimentează și pentru cei din jur. Acest lucru este valabil mai ales atunci când par să apară din senin.

Dacă ați luat pastile contraceptive, veți fi conștienți de faptul că acestea pot avea o influență masivă asupra dispoziției dumneavoastră. Acest lucru se datorează efectului estrogenului asupra substanțelor chimice ale creierului. Verificați nivelul hormonilor de către medicul dumneavoastră, deoarece rezultatul vă va liniști. (sursă)

9.    Creșterea în greutate

Cu toții vrem să spunem că nu mai suntem responsabili de creșterea în greutate  și este pur și simplu o problemă hormonală – înseamnă că nu trebuie să ne ocupăm de asta. Cu toate acestea, există puțin adevăr în asta. Dezechilibrele hormonale nu vă vor face să creşteţi în greutate semnificativ dacă nu vă schimbați aportul de alimente, dar vă pot provoca foame și pofte greu de rezistat. Nu numai acest lucru, ci și efectele de dispoziție descrise la punctul # 9 pot duce la consolare prin mâncare.

O tiroidă subactivă vă poate încetini metabolismul și poate duce la o creștere în greutate de până la 10-15 kilograme în medie. Dacă ați observat că numărul de kilograme crește și nu sunteți sigur de ce, verificați nivelurile. (sursă)

10.   Modificări ale sânilor

Poate părea ciudat, dar nivelurile de estrogen pot schimba caracteristicile sânilor. Estrogenul ridicat are ca rezultat sânii sensibili, dureroși, precum și noduli, fibroame și chisturi. Un nivel scăzut de estrogen, cum ar fi în timpul și după menopauză, va face țesutul mamar mai puțin dens.

Desigur, trebuie să fii mereu conștientă de riscul de cancer de sân, așa că dacă observi ceva ieșit din comun, fă-ți o programare la medic.

Ce ar trebui să faci în legătură cu un dezechilibru hormonal?

Dacă observați unele dintre semnele dezechilibrului hormonal enumerate mai sus, primul pas este să vă programați la medic. El sau ea poate face un test rapid de sânge și vă poate informa exact ce se întâmplă în corpul dumneavoastră.

Dacă sunteți diagnosticat cu un dezechilibru hormonal, tratamentul va depinde de starea exactă. Poate fi o tabletă hormonală zilnică, cum ar fi la hipotiroidismul, modificarea pilulei contraceptive sau modificările stilului de viață. (sursă)

Dacă sunteți supraponderal, pierderea câtorva kilograme vă poate ajuta să vă mențineți estrogenul echilibrat. Renunțarea la soia poate ajuta, de asemenea. Dacă aveți o tulburare a melatoninei, puteți lua o tabletă pe timp de noapte sau puteți încerca să vă modificați obiceiurile de somn pentru a implementa un program obișnuit. (sursă)

Concluzie

Te-ai recunoscut în vreunul dintre aceste 10 semne care înseamnă că este posibil să ai un dezechilibru hormonal? Dacă da, o soluție poate fi la fel de ușoară ca o excursie la medicul dumneavoastră. Simptomele dezechilibrului hormonal pot avea un impact mare asupra vieții tale, deci nu este nevoie să suferi – verifică-l!

Citește și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc