Se poate folosi uleiul de rozmarin pentru creșterea părului?

O planta si doua sticlute cu ulei de rozmarin.

Majoritatea oamenilor cunosc rozmarinul drept o plantă aromatică ce se potrivește de minune cu sarea de mare puse pe o friptură pentru cină. Cu toate acestea, acest condiment are mult mai multe de oferit.

Rozmarinul a fost folosit în mod tradițional pentru orice, de la probleme de digestie, la pierderi de memorie, chiar și pentru durerile de dinți. Se spune că poate ajuta și la creșterea părului, dar este oare adevărat?

Am analizat dovezile științifice din spatele acestei afirmații pentru a răspunde la întrebarea ”Poate fi folosit uleiul de rozmarin pentru creșterea părului?”. Citiți mai departe pentru a afla mai multe.

Ce este uleiul de rozmarin?

Uleiul de rozmarin este un extract de Rosmarinus officinalis, adică de rozmarin. Planta de rozmarin își are originea în țările Mediteranene. Este o plantă verde perenă și aromatică cu frunze sub formă de ace și flori albe, roz sau albastre. (sursă)

Uleiul de rozmarin este produs prin distilarea cu ajutorul aburilor a frunzelor. (sursă). Mirosul este similar cu cel al frunzelor uscate.

Știați că: Chimicalele principale din uleiul de rozmarin sunt camforul, beta-pinen, 1,8-cineol și camfenul. (sursă)

O soluție pentru creșterea părului

Pierderea a 50-100 de fire de păr pe zi este normală… Cu toate acestea, pentru multe persoane, părul neuniform sau subțierea părului devine o sursă de stres sau de rușine.

Oricare ar fi motivul pentru care părul se subțiază, suntem nerăbdători să găsim un leac – ceva ce va îmbunătăți nivelul de creștere. Dacă este o metodă naturală, este și mai bine.

Produsele comerciale ce susțin că stimulează creșterea părului se găsesc peste tot, și sunt destul de scumpe. Dovezile ce le susțin rezultatele sunt destul de neconvingătoare, sau lipsesc în totalitate.

Ne îngrijorează și efectele adverse din moment ce scalpul este un punct de tranzit al fluxului sanguin. Orice aplicați pe scalp poate fi absorbit în întregul sistem. Nu știu ce preferați dumneavoastră, dar personal prefer să folosesc produse cât mai naturale.

Noțiunile de bază ale pierderii de păr

Există multe motive pentru care părul se subțiază și cade. La fel ca în cazul pielii, orice supărare sau stare de anxietate poate avea efect asupra părului. Stresul sever poate cauza căderea părului peste noapte.

Alți factori pot fi schimbările hormonale, factorii genetici, nutriția sărăcăcioasă și retragerea liniei părului legată de vârstă. Folosirea regulată a chimicalelor precum vopselele de păr, șamponul și balsamul usucă părul făcându-l casant și sensibil – ducând la pierderea părului.

Știați că: 40% dintre femei au o pierdere vizibilă a părului când ajung la vârsta de 40 de ani. (sursă)

Poate ajuta uleiul de rozmarin?

Rozmarinul îmbunătățește perfuzarea microcapilară. (sursă) Ce înseamnă mai exact acest lucru? Microcapilarele sunt cele mai mici vase de sânge din corp. La fel ca în cazul celor mai mari vase de sânge, ele transportă sânge de la și către inimă.

O bună perfuzare se referă la un bun flux sanguin. Sângele transportă oxigen și nutrienți către organe și ia reziduurile.

În cazul foliculelor de păr, îmbunătățirea perfuzării microcapilarelor (încercați să spuneți asta de 10 ori mai repede…) îmbunătățește sănătatea părului. Ca în cazul unor plante bine udate și fertilizate, părul va crește mai repede și într-o condiție mai bună.

Un studiu pe oameni despre uleiul de rozmarin

Există câteva studii despre uleiul de rozmarin și creșterea părului. Unul dintre cele mai decisive a fost realizat pe pacienți ce sufereau de alopecie androgenetică.

Alopecia androgenetică este cunoscută și sub numele de ”chelie masculină”, ce poate apăra la bărbați, dar și la femei. (sursă)

Studiul clinic comparativ a pus uleiul de rozmarin împotriva medicamentului cu numele de minoxidil cu o concentrație de 2%. Este posibil să cunoașteți mioxidilul sub numele de Rogaine. Mioxidilul funcționează precum rozmarinul, îmbunătățește perfuzarea sanguină a foliculelor de păr.

50 de pacienți au fost împărțiți în 2 grupuri. Un grup a aplicat ulei de rozmarin pe scalp, celălalt a aplicat minoxidil. Acest lucru s-a făcut pentru 6 luni.

Progresul pacienților a fost monitorizat la clinică odată la 3 luni. Nu a existat nici o schimbare în cazul niciunui grup în primele 3 luni.

Concluzia studiului

După cele 6 luni, ambele grupuri au avut parte de o îmbunătățirea a părului. Rezultatele erau aproape la fel cazul celor două grupuri, tratate cu rozmarin sau cu medicamente. Uleiul de rozmarin cauzează mai puține mâncărimi decât minoxidilul. (sursă)

Acesta este un rezultat destul de uluitor. Când vă uitați la diferența de preț dintre uleiul de rozmarin și medicamentele pentru creșterea părului pe bază de minoxidil – prețul vorbește de la sine. Sunt mai puține efecte adverse în cazul uleiului de rozmarin.

Uleiul de rozmarin și chelia masculină

Un alt studiu a fost făcut pe șoareci de laborator cu alopecia androgenetică. S-a aplicat zilnic un extract de frunze de rozmarin și s-a descoperit că îmbunătățește creșterea părului.

Acest grup a avut și o altă teorie pentru motivul din spatele succesului rozmarinului. Au sugerat că interferează cu procesul complex a metabolismului steroid.

Pentru a pune această teorie în termeni mai simpli, putem spune că se referă la efectul testosteronului, ce este recunoscut ca fiind ”una dintre cele mai eficiente strategii de tratare a alopeciei androgenetice”.

https://youtu.be/_ATvs9Mtm5U

Bacteriile, fungile și căderea părului

În general, nu ne gândim la infecțiile bacteriene sau fungice atunci când părul începe să cadă. Câteva exemple de infecții ce pot cauza căderea părului pot fi găsite aici.

Nivelul la care infecțiile afectează părul depinde de microbii implicați. În anumite cazuri deteriorarea poate fi permanentă, în altele poate să ducă numai la mătreață. Dacă nu aveți un caz sever, uleiul de rozmarin poate fi folositor.

Are activități eficiente în cazul tulpinilor bacteriene și fungice. Într-un caz, această plantă puternică a făcut pur și simplu tulpina fungică să explodeze, ucigând-o. (sursă)

Uleiul de rozmarin pe post de anti microbian

Uleiul de rozmarin poate lupta împotriva candidozei albicanis – adică ciuperca ce afte bucale. Alte uleiuri esențiale pot fi mai eficiente (scorțișoară, dafin, mentă și eucalipt, acestea fiind uleiurile câștigătoare în studiu)

Bateriile sunt vulnerabile și la rozmarin – acest studiu a arătat că uleiul de rozmarin are efect antibacterian împotriva multor tulpini.

Un alt studiu a pus uleiul de rozmarin împotriva a 6 tulpini bacteriene destul de urâte , incluzând Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli. Rozmarinul a răzbit și în acest caz. Se sugerează că poate fi folositor și în cazul tulpinilor rezistente la medicamente. (sursă)

De fapt, există atât de multe studii ce arată eficiența uleiului de rozmarin împotriva bacteriilor și fungilor încât v-aș plictisi dacă aș discuta despre fiecare dintre ele.

Prevenirea căderii părului

Dacă aveți un păr sănătos, uleiul de rozmarin poate să fie totuși benefic.

O analiză detaliată științifică medicală a sugerat că aplicarea uleiului de rozmarin pe păr poate preveni chelirea prematură (sursă).

Cum puteți folosi uleiul de rozmarin pentru creșterea părului

Dacă doriți să folosiți uleiul de rozmarin acasă, pentru creșterea părului, există câteva modalități pe care le puteți încerca. Puteți crede că mai mult ulei va aduce rezultate mai rapide și mai bune, însă uleiul nediluat de rozmarin poate provoca iritații cutanate.

Diluați întotdeauna uleiul de rozmarin înainte de a-l aplica pe scalp și nu î consumați niciodată pe cale orală. Vă vom oferi câteva idei pentru folosirea uleiului de rozmarin pentru creșterea părului.

Șampon cu ulei de rozmarin

Dacă părul dumneavoastră începe să se subțieze, sau este neuniform, o să aveți nevoie de un șampon delicat, Personal, recomand șamponul de la Majestic.

Turnați o lingură de șampon în palmă și adăugați 1 sau 2 picături de ulei de rozmarin. După ce încercați de câteva ori șamponul cu ulei de rozmarin, puteți să amestecați întreaga sticlă cu ulei.

Spălați-vă părul ca de obicei cu acest amestec și repetați zilnic pentru cele mai bune rezultate.

Mască de păr cu ulei de rozmarin

Cu cât lăsați mai mult uleiul de rozmarin pe scalp, cu atât mai bine, Va intra mai adânc în foliculele de păr.

Amestecați uleiul de rozmarin cu un ulei de bază, precum uleiul de cocos, jojoba, măsline sau migdale dulci. Uleiul de cocos este preferatul meu. Folosiți o picătură de ulei de rozmarin pentru 1 lingură de ulei de bază.

Masați ușor scalpul cu ulei pentru aproximativ 5 minute ( acest lucru îmi oprește durerea de la degete!) Nu trebuie să aplicați pe restul părului.

Acoperiți părul cu o cască pentru duș și înfășurați un prosop peste ea. Căldura va ajuta la absorbție.

Lăsați pentru 30 de minute, apoi șamponați părul ca de obicei. Este posibil să fie nevoie s îl spălați de mai multe ori pentru a scoate uleiul. Puteți face acest tratament săptămânal.

Masaj pentru scalp cu ulei de rozmarin

Deja ați văzut că uleiul de rozmarin poate să țină piept medicamentelor pentru căderea părului. Sunt și alți factori pe care să îi luați în considerare când alegeți între produsele obișnuite și uleiul esențial de rozmarin.

În cazul majorității tratamentelor pentru căderea părului, va fi nevoie să le folosiți mereu, sau părul dumneavoastră va reîncepe să se subțieze. Este un venit sigur pentru companiile farmaceutice, nu-i așa?

La fel este și în cazul uleiului de rozmarin, însă acesta nu vă va afecta atât de mult venitul pe parcursul anilor. (sursă)

Aproape orice medicament are efecte adverse. Asta se întâmplă și în cazul remediilor naturiste. Cu toate acestea, lista simptomelor este mult mai scurtă când vine vorba de uleiul esențial de rozmarin. Poate cauza iritații ușoare ale scalpului și mâncărimi dar diluarea lui ar trebui să scadă efectul.

Produsele comerciale pe de altă parte au fost asociate cu o creștere a pulsului, scăderea libidoului și creșterea riscului de cancer de prostată. (sursă) Să fim sinceri, mai bine chelim decât să facem cancer, nu mulțumim.

Care tip de ulei de rozmarin este cel mai bun?

Nu toate uleiurile esențiale sunt la fel. De fapt, sunt câteva variante contrafăcute pe piață. Universitatea din Minnesota dă câteva indicații pentru alegerea unui ulei esențial de calitate aici.

Există multe de ulei de rozmarin ce variază semnificativ în compoziție. (sursă) Cu toate acestea, majoritatea beneficiilor de sănătate ale rozmarinului au fost atribuite unui singur compus chimic, deci este greu să alegeți.

În opinia mea, cred că dacă alegeți un ulei 100% pur și nediluat precum acesta, veți avea parte de beneficiile descrise.

Precauții

Nu administrați niciodată ulei esențial de rozmarin pe cale orală. Nu este sigur și poate cauza vomă, sângerări uterine, iritații ale rinichilor și reacții alergice.

Nu folosiți uleiul de rozmarin dacă sunteți însărcinată sau alăptați. Nu sunt destule cercetări pentru a și ce efecte poate avea și este mai bine să vă mențineți în siguranță.

Dacă sunteți alergici la aspirină, rozmarinul poate cauza o reacție deoarece conține o chimicală numită salicilat, ce se aseamănă cu structura aspirinei.

Dacă suferiți de tulburări hemoragice sau luați medicamente pentru subțierea sângelui, evitați uleiul de rozmarin. Uleiul de rozmarin poate subția sângele. Dacă suferiți de crize sau hipertensiune arterială, ar trebui să evitați uleiul de rozmarin.

Dacă suferiți de o afecțiune medicală sau luați tratamente prescrise de un medic, consultați un medic profesionist înainte de a începe folosirea uleiului.

Uleiul de rozmarin trebuie să fie diluat înainte de a fi aplicat pe piele. Cel mai sigur procent este de o picătură de ulei esențial la o lingură de ulei de bază. Uleiul esențial nediluat poate cauza iritații cutanate. (sursă)

Concluzii

Sunteți impresionați de posibilitatea uleiului de rozmarin de a ajuta la creșterea părului? Nu mi-am imaginat niciodată că sticluțele de ulei esențial ce sunt destul de ieftine pot fi la fel de eficiente precum produsele medicinale.

Prefer folosirea opțiunilor naturiste pe cât posibil, deoarece au mai puține efecte adverse, iar uleiul de rozmarin nu este o excepție.

Mi-ar face plăcere să aud cum a funcționat în cazul dumneavoastră uleiul de rozmarin folosit pentru creșterea părului. Încercați una dintre tehnicile de mai sus timp de cel puțin 6 luni și spuneți-mi rezultatele în comentarii. Mult noroc!

Citește și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc