Cum să scăpați de nasul înfundat: Un ghid pas cu pas

Fata suflandu-si nasul.

Majoritatea oamenilor suferă din cauza nasului înfundat de câteva ori pe an – probabil mai des dacă suferiți de alergii. Iarna apare sezonul de răceli și gripe, iar vara rinita alergică este destul de neplăcută, deci chiar avem nevoie de modalități de ameliorare.

Congestia nazală poate face simpla acțiune de a respira o adevărată provocare. Din fericire există soluții ce pot ajuta la ameliorarea situației – de la remedii naturale la medicamente fără prescripție medicală. Citiți mai departe pentru a afla cum să scăpați de nasul înfundat.

Ce cauzează înfundarea nasului?

Există multe cauze diferite pentru care nasul se înfundă. Exemplele includ: răcelile comune, gripele, rinita alergică, alergiile și iritațiile provocate de mediu (sursă). Poate fi greu să descoperiți motivul exact pentru care nasul dumneavoastră se înfundă – din fericire, tratamentele sunt, în general, aceleași, indiferent de cauză.

Expunerea la iritanți poate cauza creșterea circulației sanguine din vasele de sânge ale nasului. Astfel, țesutul nazal se inflamează și apar scurgerile de fluide, fiind complicat să respirați. (sursă) Congestia nazală este adesea acompaniată de dureri de cap, strănut, umezirea ochilor și durerile în gât.

Cum să scăpați de nasul înfundat?

1. Suflați-vă nasul

Pare logic, dar nu puteam să lăsăm pe dinafară acest pas. Personal, încerc să evit suflarea nasului când apare congestia nazală, deoarece poate irita nările deja inflamate și poate agrava durerea de cap, dar este o soluție rapidă, dacă aveți nevoie de ea.

Pentru un rezultat de durată, încercați metodele din lista de mai jos, din moment ce anumite studii au arătat faptul că suflarea nasului poate chiar înrăutăți situația, împingând mucusul înapoi în sinusuri. Experții recomandă suflarea fiecărei nări în parte, în timp ce o acoperiți pe cealaltă. (sursă)

2. Inhalații cu aburi

Aceasta este una dintre metodele mele preferate atunci când am o răceală sau o gripă, nu este numai eficientă, ci și relaxantă. Umpleți un bol cu apă fierbinte, țineți-vă capul deasupra bolului și inhalați aburul adânc. Puteți să vă puneți un prosop peste cap, acoperind și bolul, pentru a nu pierde aburii.

Această metodă funcționează prin introducerea umidității în nări, dar și mai departe de ele, descompunând și diluând mucoasa, permițând curățarea mai ușoară a acesteia.

3. Încercați uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt este un ingredient comercial comun când vine vorba de remediile pentru răceală și gripă. Ajută la desfacerea mucoasei și are proprietăți antiseptice. Există multe modalități prin care puteți folosi uleiul de eucalipt pentru a ameliora nasul înfundat.

Puteți aplica un amestec diluat de ulei de eucalipt și vaselină (1 picătură de ulei de eucalipt la o linguriță de vaselină) pe piept, pe timp de noapte, drept ”vapour rub”. Puteți lăsa un bol cu ulei de eucalipt lângă pat pentru ca vaporii emanați să vă ajute să respirați pe timp de noapte. Puteți adăuga câteva picături în apa din tratamentul de mai sus. (sursă)

4. Folosiți spray-uri saline

Soluția salină este un mix de apă și sare, având aceiași concentrație ca și cea pe care o găsiți în corp, de aceea, nu provoacă iritații. O puteți găsi sub numele de ser fiziologic. Spray-ul salin subțiază mucusul și dizolvă crustele de pe căile nazale, îmbunătățind respirația.

Spray-urile saline se pot găsi în majoritatea farmaciilor și sunt ușor de folosit. Suflați-vă mai întâi nasul, apoi, blocând câte o nară, inserați vârful spray-ului în nas și eliberați un ”puf” din el în timp ce trageți aer. Repetați la cealaltă nară. (sursă)

5. Goliți-vă sinusurile cu o cupă nazală

Cupa nazală este un instrument ce seamănă cu un ceainic mic. Îl umpleți cu soluție salină și inserați vârful într-o nară în timp ce vă aplecați capul pe o parte, permițând soluției să meargă în sus, prin pasajul nazal, și afară pe cealaltă nară.

Acest videoclip explică mai bine această metodă

https://youtu.be/EDSlUuAOnN0

Pare puțin intimidantă, dar este extrem de eficientă, mai ales în cazurile severe de congestive. Funcționează prin mutarea fizică a mucoasei prin pasajul nazal. Asigurați-vă că folosiți soluție salină sterilă de la farmacie. Nu folosiți niciodată apă de la chiuvetă.

6. Folosiți un umidificator

Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei suferiți de probleme cu nasul înfundat, ar putea merita să investiți într-un umidificator. Acesta adaugă umezeală în aer, ajutând la subțierea mucoasei din nas într-un mod mai simplu față de soluția salină și de băile de abur. Unele modele permit adăugarea uleiurilor esențiale precum cel de eucalipt.

7. Consumați alimente picante sau usturoi

Alimentele precum ardeiul chili, usturoiul, hreanul, piperul negru și curry-ul sunt considerate a fi mucokinetice, activitatea lor subțiind mucusul. Probabil v-a curs nasul sau vi s-au înlăcrimat ochii de la mâncărurile picante, acest lucru poate fi folositor dacă aveți căile respiratoare obstrucționate. Cu toate acestea, aveți grijă cu astfel de alimente deoarece pot înrăutăți sinuzita. (sursă)

8. Mâncați supe fierbinți sau beți ceaiuri fierbinți

Dacă aveți o congestie nazală, hidratarea este una dintre cele mai eficiente modalități de combatere. Lichidul va fi transportat în nări și va ajuta la diluarea mucoasei, permițând ameliorarea simptomelor. Lichidele fierbinți și limpezi sunt cele mai bune pentru această problemă, având beneficii și de la inhalarea aburilor pe care le-am discutat la punctul 2.

9. Faceți un duș fierbinte

Un alt mod de a aburi pasajele nazale este să faceți un duș de 10 sau 20 de minute, la cea mai ridicată temperatură pe care o puteți suporta. Inhalați adânc, permițând plămânilor și căilor nazale să se umple de aburi.

10. Masați-vă sinusurile

Acesta este un remediu tradițional pentru congestiile nazale, constând în masarea sinusurilor. Presiunea într-un punct fix va ajuta la ameliorarea durerilor de cap asociate cu această problemă.

Sunt multe tehnici diferite – uitați-vă la acest videoclip pentru câteva sfaturi

https://youtu.be/zSXgenZ0ZNQ

11. Stați drepți sau ridicați-vă capul

Dacă somnul dumneavoastră este perturbat de nasul înfundat, încercați să evitați să dormiți complet drept. Adăugați încă o pernă pentru a vă ridica mai sus de corp capul, oprind curgerea mucusului și crearea unui blocaj în pasajele nazale. În timpul zile, încercați să stați drepți pe cât posibil.

12. Medicamente fără prescripție medicală

Dacă nici o metodă nu funcționează, mergeți până la farmacie și cereți un medicament fără prescripție medicală. Personalul de la farmacie vă va recomanda un produs potrivit, ori un antihistaminic oral, ori un decongestionant, ori un spray medical.

Când ar trebui să consultați un medic

Înfundarea nasului cauzată de o răceală sau de o gripă se va rezolva de la sine în aproximativ o săptămână. Dacă nu observați o îmbunătățire majoră în timp, este posibil să aveți nevoie de antibiotice.

Dacă aveți simptome precum: febra, sânge în mucoasă, dureri de sinusuri, respirație fluierătoare, dificultăți de respirație sau dureri faciale persistente, trebuie să consultați imediat un medic. (sursă)

Concluzii

Sper ca acest ghid să vă ajute, nu trebuie să treceți prin fiecare pas pentru a ameliora simptomele – găsiți 2 sau 3 metode care vă ajută și păstrați-le pe acelea. Din moment ce majoritatea remediilor de aici nu necesită medicamente, sunt potrivite pentru adulți, dar și pentru copii. De obicei, când cineva răcește (în general copiii), toată familia răcește!

Spuneți-mi dacă soluțiile de mai sus v-au ajutat, și dacă aveți o metodă favorită ce nu este menționată mai sus, mi-ar plăcea să aud despre ea.

Citește și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc