Care sunt beneficiile frunzelor și a extractului de frunze de măslini?

Masline cu fructe si frunze langa o lingura cu ulei.

Măsline sunt uimitoare. Nu numai că sunt toppingul meu preferat de pizza, sunt și obsedată de utilizarea uleiului de măsline. Îl folosesc pentru gătit, pentru sosuri de salată și uneori chiar și ca hidratant pentru piele!

Tocmai când am crezut că folosesc măsline pentru tot ceea ce merită, am aflat că există modalități de a folosi și frunzele plantei de măslin.

Wikipedia ne spune că frunzele de măslin au fost folosite de mulți ani în diferite culturi în scopuri medicinale și nutriționale. Folosite medicamentos pentru prima dată în Egiptul antic, aceste frunze au tratat hipertensiunea arterială, afecțiuni inflamatorii, glicemie crescută, febră și artrită. Se vorbește și despre beneficiile anti-îmbătrânire și antibiotice. Această listă acoperă doar suprafața tuturor beneficiilor frunzelor de măslin.

În timp ce sunt necesare mai multe cercetări pentru a dovedi definitiv beneficiile uleiului și extractului de frunze de măslin, există o mulțime de fapte la care să ne gândim când vine vorba de acest ingredient nou ispititor. Să aflăm mai multe despre frunza de măslin și extractul de frunze de măslin.

Ce este atât de special la planta de măslin?

Conform Dr. Axe, oleuropeina este unul dintre cei mai semnificativi compuși în frunza de măslin. Oleuropeina este un polifenol, care acționează ca un antioxidant puternic. Așa cum am menționat de zeci de ori, antioxidanți sunt parte integrantă a luptei împotriva radicalilor liberi, care pot deteriora celulele noastre. Acest antioxidant în special se laudă cu succes ca remediu antiviral, antifungic și proprietățile sale antibacteriene.

După cum sa menționat mai sus, lista este lungă când vine vorba de beneficiile frunzelor de măslin. Voi acoperi mai jos doar câteva dintre beneficii, dar sper că veți face și voi propriile săpături pentru a descoperi cu adevărat toate avantajele sale. Cred că veți vedea în curând cu ce plantă cu adevărat uimitoare avem de-a face aici.

6 Beneficii ale frunzei de măslin și ale extractului de frunze de măslin

1. Funcția creierului îmbunătățită

Frunza de măslin a fost studiată pentru efectul său asupra funcției cerebrale, iar rezultatele sunt destul de incredibil. După cum s-a menționat, una dintre componentele principale ale frunzelor de măslin este oleuropeină, un antioxidant puternic. Am găsit câteva studii care demonstrează efectul puternic al oleuropeinei asupra funcției creierului.

Acest studiu a arătat că oleuropeina poate scădea și chiar preveni o agregare specifică în creier care este implicată în boala Alzheimer. Efectul său în Alzheimer este foarte similar cu efectul pe care l-ar putea avea asupra aterosclerozei, deoarece ambele sunt boli legate de vârstă. Prevenirea agregării specifice în ateroscleroză și Alzheimer ar putea ajuta la prevenirea sau oprirea aceste boli.

JAMA Internal Medicine a publicat, de asemenea, un studiu despre dieta mediteraneană și efectul acesteia asupra funcției cognitive. În 2015, au realizat un studiu cu peste 330 de persoane, dintre care unele au urmat o dietă mediteraneană. Dieta mediteraneană constă, de obicei, din:

 • Carne roșie minimă
 • Cantități crescute de fructe și legume
 • Cereale integrale

Supliment de ulei de măsline (în scopul studiului de mai sus)

Dieta mediteraneană este bogată în alimente pline de antioxidanți, plante medicinale și uleiuri. Grupurile care au urmat dieta mediteraneană și a luat un supliment de ulei de măsline au arătat cea mai mare îmbunătățire e funcției cognitive în peste cinci ani. Se crede că inclusiv antioxidanții din dieta ta pot face o mare diferență în îmbunătățirea funcției creierului și inhibarea dezvoltării potențialului de demență.

Deoarece frunza de măslin este un antioxidant, ajută la combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi, iar aceasta la rândul său protejează creierul de pierderea memoriei. Dr. Axe spune că „infuziile sau extractele de frunze de măslin sunt un mod sigur și eficient de a trata în mod natural boala Alzheimer”.

Aceasta este o veste uimitor de plină de speranță pentru oricine a urmărit o persoană dragă suferind de demență sau alte boli legate de vârstă.

Vezi și: Cele mai bune tonere pentru ten sensibil cu tendință acneică

Ramura unui maslin cu fructe.

2. Funcția cardiovasculară îmbunătățită

Acest articol din Daily Mail din Marea Britanie susține că frunzele de măslin pot fi cheia sănătății inimii. Articolul introduce prima băutură făcută din extract de frunze de măslin. Frunzele de măslini italieni organici, proaspăt culese, sunt ingredientul principal în această nouă băutură lansată în Marea Britanie.

Aceștia explică faptul că oleuropeina și hidroxitirosolul, compuși care ajută inima, se găsesc atât în ​​măsline, cât și în uleiul de măsline, dar cele mai mari concentrații se găsesc în frunzele de măslin. Se știe că acești compuși contribuie la reducerea colesterolului LDL sau a colesterolului „rău”.

Băutura oferă 5 mg de frunze de măslin pe porție și a fost aprobată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară ca având activitate antioxidantă.

Herb Wisdom ne spune că în 1962, un cercetător italian a descoperit că oleuropeinul a fost capabil să scadă tensiunea arterială la animale. Acest polifenol avea capacitatea de a dilata vasele de sânge, astfel încât mai mult sânge să se poată deplasa cu ușurință în tot sistemul cardiovascular.

Alți cercetători europeni au descoperit că a contribuit și la creșterea fluxului sanguin în arterele coronare și la ameliorarea aritmiei.

3. Uimitoare proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale

Nu după mult timp după descoperirile în domeniul sănătății cardiovasculare, un cercetător olandez a constatat că ingredientul principal din oleuropeină – acidul elenolic – „a inhibat dezvoltarea virusurilor, bacteriilor, ciupercilor și paraziților”.

Herb Wisdom explică, de asemenea, că frunzele de măslin pot acționa ca un „compus antiviral adevărat, deoarece pare să blocheze selectiv un întreg sistem specific virusului din gazda infectată”. Acesta este un efect care nu este abordat în prezent de antibioticele farmaceutice actuale.

Potrivit dr. Ax, în 2003 s-a făcut un alt studiu care a dovedit că extractul de frunze de măslin are un „efect antimicrobian împotriva bacteriilor și ciupercilor”. Când a fost testat în studiu, extractul de frunze de măslin a fost capabil să distrugă aproape toate bacteriile testate; acest lucru a inclus bacterii și infecții pe păr, piele și unghii.

De asemenea, a ucis bacteriile care au cauzat infecții orale și genitale, precum și bacteriile găsite în intestinul inferior. Unele dintre infecțiile cu care frunzele de măslin ne pot ajuta să luptăm includ:

 • Meningita
 • Pneumonie
 • Hepatita B
 • Malarie
 • Gonoree
 • Zoster
 • Tuberculoză
 • Infecții ale urechii
 • Infecții dentare și ale tractului urinar

Ești la fel de uimită ca mine? Ceva aparent nesemnificativ cum este frunza unei plante ar putea vindeca tone de infecții și boli.

4. Proprietăți de luptă împotriva cancerului

Frunzele de măslin se dovedesc deja utile în lupta împotriva afecțiunilor creierului și inimii. De asemenea, este un ucigaș de bacterii. Am crezut că lucrurile nu se pot îmbunătăți mult până nu am aflat că luptă împotriva cancerului!

În secțiunea Medicină alternativă a site-ului Fox News, Hunter Hunter, Chris Kilham, explică toate avantajele uimitoare ale frunzelor de măslin. Un beneficiu important îl reprezintă capacitățile sale de combatere a cancerului.

El explică faptul că apigenina și luteolina sunt doi compuși anti-cancer care se găsesc abundent în frunze de măslin. De asemenea, oleuropeinul s-a demonstrat că este capabil să protejeze împotriva cancerului de sân.

Leucemia este un alt tip de cancer care a afectat câțiva oameni pe care îi cunosc. Acest studiu, publicat în Biblioteca Națională de Medicină, a dovedit că „extractul de frunze de măslin prezintă un efect antileucemic asupra celulelor leucemiei mieloide cronice umane”. Ce descoperire uimitoare! Nu pot să cred efectele puternice ale unei frunze!

De asemenea, s-a demonstrat că frunzele de măslin protejează pielea împotriva cancerului de piele și a tumorilor pielii. În 2010, a fost publicat un studiu în International Journal of Cancer care a arătat efectele pozitive ale frunzelor de măslin asupra combaterii cancerului.

Conform acestui articol Livestrong, studiul a arătat că „extractul de frunze de măslin inhibă în mod semnificativ reproducerea celulelor și induce apoptoza precoce – moartea celulară programată.”. Continuă să spună că și volumul tumorii a fost redus datorită extractului de frunze de măslin.

O altă performanță uimitoare adusă de frunzele de măslin!

Vezi și: Cele mai bune suplimente alimentare cu antioxidanți

Picatura de apa prelinsa pe o maslina.

5. Protecția pielii și anti-îmbătrânire

Datorită proprietăților antioxidante ale frunzelor de măslin, poate ajuta la prevenirea deteriorării celulelor cauzate de oxidare. Acesta este cazul când vine vorba de leziuni ale pielii și semne de îmbătrânire.

Un studiu a fost realizat in Japonia de catre Divizia de Biochemical Pharmacology. Ceea ce au găsit este cu adevărat uimitor.

Șoarecii implicați în experiment au suferit daune cauzate de radiații UV. Când li s-a administrat extract de frunze de măslin, le-a scăzut grosimea pielii și a îmbunătățit elasticitatea. Pielea groasă și lipsa elasticității sunt semne de deteriorare sau îmbătrânire a pielii.

Livestrong ne spune că a existat un studiu publicat în 2008 în International Journal of Cosmetic Science care a găsit că extractul de oleuropeină vindecă și protejează pielea mai bine decât vitamina E.

Vitamina E este adesea utilizată pentru a vindeca și trata afecțiunile pielii, dar se pare că frunzele de măslin o fac mai bine. Studiul a arătat că oleuropeina a făcut o treabă mai bună reducând roșeața și uscăciunea și creșterea fluxului sanguin.

6. Prevenirea diabetului

Frunzele de măslin s-au dovedit eficiente în prevenirea și tratamentul diabetului. S-a demonstrat că frunzele de măslin gestionează în mod eficient nivelul zahărului din sânge și îmbunătățesc acțiunea insulinei.

Următorul videoclip de pe YouTube explică în detaliu concluziile unui studiu recent care a ajutat bărbații supraponderali să-și regleze nivelul zahărului din sânge. Arthur, un bărbat prezentat în videoclip, recomandă frunzele de măslin spunând că nu s-a simțit niciodată mai bine. El susține, de asemenea, „Am încetat chiar și să fac riduri”.

Studiul, realizat în Noua Zeelandă, a constatat că suplimentarea cu extract de frunze de măslin timp de 12 săptămâni „a îmbunătățit modul în care insulina a fost secretată și a funcționat la bărbații supraponderali”. Insulina este importantă, deoarece vă ajută să vă controlați metabolismul transportând zahăr și grăsimi în celule.

Vezi și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă

Unde să găsiți frunze de măsline și extract de frunze de măsline

Sunt sigură că dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți suferiți de oricare dintre condițiile de mai sus, veți dori să puneți mâna pe niște frunze de măslin imediat.

Dacă ești ca mine, probabil că nu ai o mulțime de măslini plantați în curte. Deci, cum poți pune mâna pe această plantă salvatoare de vieți? Există câteva modalități diferite de a obține imediat frunze de măslin și extract de frunze de măslin.

 • Capsule cu extract de frunze de măslin
 • Extract lichid de frunze de măslin
 • Ceai din frunze de măslin

Veți găsi, de obicei, capsule cu extract de frunze de maslin la farmacia locală sau on-line. Candida Diet sugerează să căutați variante cu 20% oleuropeină atunci când este posibil. Dacă sunteți în măsură să găsiți doar extract de 10%, puteți dubla doza.

Ceaiurile din frunze de măslin pot fi găsite și în magazine sau online. Dacă aveți norocul să aveți un măslin în apropiere, puteți să vă preparați propriul ceai. Vrei să te asiguri că ești sigură cu privire la calitatea frunzelor pe care le culegi și că nu au fost pulverizate cu substanțe chimice agricole.

Dacă nu aveți acces la măslini sănătoși sau vă simțiți comozi, puteți merge mai departe și cumpărați ceai organic din frunze de măslin. Dacă nu vă place să înghițiți ceai sau pastile, puteți găsi și extract de frunze de măslin sub formă lichidă.

Măsuri de siguranță la utilizarea frunzelor de măslin și a extractului de frunze de măslin

Majoritatea plantelor, plantelor sau suplimentelor tind să aibă probleme serioase de siguranță. Trebuie să fii foarte atent când vine vorba de ingerarea unor astfel de lucruri, deoarece este adesea ușor să supradozezi anumite vitamine, minerale, ierburi sau uleiuri.

Cu toate acestea, în 1970, compania farmaceutică Upjohn a efectuat un test pe animalele de laborator și a constatat că dozele de câteva sute de ori mai mari decât doza recomandată nu au avut efecte toxice sau adverse.

Rețineți, vă doriți să fiți atenți dacă în prezent aveți tensiune arterială scăzută sau folosiți medicamente chimioterapie. Deoarece frunzele de măslin pot scădea tensiunea arterială, doriți să monitorizați atent nivelul tensiunii pentru a vă asigura că nu scade prea mult în cazul dumneavoastră.

În ceea ce privește chimioterapia, frunzele de măslin pot interfera cu aceste medicamente și pot provoca efecte adverse. Ca întotdeauna, consultați-vă medicul înainte de a adăuga un supliment la dieta dumneavoastră.

Gânduri finale

Închei aici, dar vreau să știți că abia am atins suprafața când vine vorba de beneficiile frunzelor de măslin și ale extractului de frunze de măslin. Unele beneficii pe care le-am acoperit includ:

 • Funcția creierului îmbunătățită
 • Funcția cardiovasculară îmbunătățită
 • Proprietăți antibacteriene, antifungice, antivirale
 • Proprietăți de combatere a cancerului
 • Protecția pielii și anti-îmbătrânire
 • Tratamentul și prevenirea diabetului

Numai aceste beneficii uimitoare sunt un motiv suficient pentru a vorbi cu medicul dumneavoastră despre adăugarea extractului de frunze de măslin la rutina zilnică. O simplă căutare pe Google va aduce nenumărate beneficii suplimentare pe care nici măcar nu le-am acoperit aici.

Mi-ar plăcea să aud de la oricine are experiență cu această frunză incredibilă. Vă rugăm să comentați mai jos dacă ați găsit personal beneficii sau efecte negative atunci când încercați. Sunt numai ochi și urechi!

Citește și: Cel mai bun șampon împotriva căderii părului 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc