Păduchi vs mătreață: Cum să recunoști diferența

Fata scarpinandu-se in cap.

Păduchii și mătreața sunt ambele afecțiuni care afectează scalpul. Mătreața este o afecțiune a pielii caracterizată prin coji ca niște fulgi, care cad din zona afectată. Păduchii sunt paraziți care trăiesc pe piele și pot coloniza foarte repede zonele de creștere a părului

La prima vedere, pot arăta foarte asemănător, dar există diferențe cheie de care trebuie să țineți cont pentru a distinge între cele două.

Dacă vezi mici obiecte străine în părul unui prieten sau al unui membru al familiei, care este prima ta reacție? Te gândești imediat la mătreață sau păduchi? La inspecția ocazională, este de fapt destul de dificil să se facă diferența dintre cele două condiții.

Vorbind din experiența personală și lucrând cu copiii în trecut, a avea pe cineva apropiat cu păduchi este mult mai îngrijorător pentru mine decât mătreața.

Deci, cum faci diferența dintre păduchii de cap și mătreața? Când știi cum să îi detectezi, de fapt nu este atât de dificil, dar trebuie să știi ce să cauți.

Ce sunt păduchii?

Păduchii sunt paraziți care au existat cel puțin tot atâta timp cât au existat oamenii. Un păduche adult are aproximativ dimensiunea unei semințe de susan. Nu pot sări sau să zboare; se transmit de la persoană la persoană prin contact direct cap-la-cap.

Păduchii pot fi găsiți oriunde avem o acoperire de păr corporal, dar cel mai frecvent se găsesc pe cap, urmată de regiunea pubiană. Au guri ascuțite care pot străpunge pielea pentru a se hrăni cu sângele nostru.

Păduchii sunt adesea destul de greu de văzut deoarece sunt atât de mici, se mișcă repede – mai ales departe de sursele de lumină – iar culoarea lor se amestecă bine cu culorile naturale ale părului. Pe cap, păduchii tind să se adune pe ceafă, în jurul urechilor și pe coroana capului.

Există un videoclip foarte informativ despre cum să identificați păduchii și lendulele aici:

După ce au fost fertilizate o singură dată, femelele depun aproximativ șase ouă în fiecare zi, pe durata vieții de o lună a fiecărui păduche. Este vorba de aproape două sute de ouă de păduchi pe lună, deci este ușor de văzut cum o infestare poate scăpa rapid de sub control.

Când un păduche adult depune un ou, acesta lipește oul foarte bine de firul de păr, de obicei aproape de scalp pentru a folosi căldura pielii pentru a incuba oul. (sursă)

Există o mulțime de videoclipuri online care prezintă infestări grave de păduchi de cap dacă doriți să le verificați – dar nu aș recomanda să le urmăriți la masă!

Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Ce este mătreața?

Mătreața poate afecta, de asemenea, diferite părți ale corpului unde există o acoperire a părului, dar este de obicei observată pe cap. Mătreața este o combinație de celule moarte ale pielii, praf și resturi care se acumulează ca parte a vieții de zi cu zi.

Celulele pielii și resturile se amestecă cu o parte din uleiul care este produs în mod natural de piele, formând fulgii vizibili și caracteristici mătreții.

Mătreața este asociată fie cu pielea excesiv de uscată, fie cu cea grasă, deci acest lucru este ceva la care trebuie să fii atent atunci când diferențiezi mătreața de păduchi.

Fulgii de mătreață sunt, de obicei, de culoare albă, crem sau gălbuie, și pot ajunge chiar până la un centimetru. Cu toate acestea, pot fi văzuți fulgi mult mai mici. În unele cazuri, cojile de mătreață pot fi văzute foarte aproape de scalp încă atașate de piele, cu firele de păr ieșind prin ele. (sursă)

Păduchi vs mătreață: Cum să faci diferența

Există mai multe diferențe cheie între păduchi și mătreață. Iată ce trebuie să aveți în vedere la vânătoarea dvs.:

Mâncărime

Dacă persoana afectată se confruntă cu mâncărime, luați în considerare localizarea simptomelor. Într-o infestare cu păduchi, mâncărimea este adesea mai frecventă în jurul gâtului sau în spatele urechilor.

La mătreață, mâncărimea poate fi mai răspândită și asociată cu zone de piele descuamată. La zgârierea zonei afectate, în unele cazuri pot fi observate căderi de fulgi.

Observare

Primul loc pentru a căuta diferențe este în jurul zonei afectate. Dacă este afectat capul, verificați umerii și zona gâtului persoanei pentru a nu găsi particule libere.

Dacă sub zona afectată pot fi observați fulgi mici sau pete albe, problema este mai probabil să fie mătreață decât păduchii. Fulgii de mătreață se desprind în mod natural de pe scalp și cad.

În schimb, păduchii adulți sunt destul de fericiți să se ascundă în acoperirea rădăcinilor părului și, în general, nu se arată. Ouăle lor nu tind să cadă pe zona gâtului și a umerilor, deoarece sunt lipite de firele de păr cu un fel de super lipici în versiunea păduchilor.

Starea pielii

Verificați starea generală a pielii din zona afectată. Mătreața este adesea asociată cu un scalp galben sau alb și este fie uscat și plin de cruste, fie foarte gras și mult mai vizibilă decât păduchii sau ouăle lor.

Obiecte în mișcare

Când verificați părul, căutați păduchi adulți în mișcare. Acestea sunt cel mai evident semn că problema este mai degrabă o infestare cu păduchi decât mătreață. Cu toate acestea, problema este că păduchii adulți sunt rapizi.

Ei vor încerca foarte repede să se ascundă în părul înconjurător atunci când sunt expuși, așa că asigurați-vă că urmăriți foarte atent imediat ce expuneți scalpul atunci când dați părul la o parte.

Culoare

Observați culoarea particulelor din păr. Ouăle de păduchi tind să aibă o culoare maro închis, mai ales atunci când sunt nou depuse. Fulgii de mătreață sunt de obicei de culoare albă, crem sau galbenă.

Mărimea

Luați în considerare dimensiunea particulelor pe care le găsiți. Mătreața este în general mai mare – până la un centimetru – decât păduchii și ouăle lor, care sunt mici. Cu toate acestea, pot fi vizibili și fulgi mici de mătreață.

Formă

Observați forma particulei. Cojile de mătreață sunt plate și de obicei au o formă neregulată. Ouăle de păduchi sunt netede și arată ca niște ovale mici, cu o coadă la un capăt – un fel de formă de lacrimă – și iau întotdeauna aceeași formă.

Locație

Localizarea particulei în păr poate fi importantă pentru a identifica dacă problema sunt păduchii sau mătreața. Păduchii se găsesc, în general, pe scalp, iar ouăle nou depuse se găsesc cel mai frecvent pe firul de păr la un centimetru de scalp.

Carcase de ou

Acestea sunt lăsate în urmă pe firele de păr după ce un păduche eclozează. Fără parazitul din interior, carcasa oului își schimbă culoarea de la maro la o culoare mai deschisă. Ele pot apărea ca albe sau translucide și pot fi confundate cu mătreața.

Carcasele de ouă rămân, de asemenea, atașate de firul de păr după ce păduchele a eclozat. Aceasta înseamnă că, netulburate, se îndepărtează din ce în ce mai mult de scalp pe măsură ce crește părul.

Ca urmare, învelișurile de ou pot fi confundate cu ușurință cu mătreața. Acesta este motivul principal pentru care oamenii au dificultăți în diagnosticarea corectă a problemei.

Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Cum să verificați părul de mătreață sau păduchi

Când încercați să faceți diferența dintre mătreață și păduchi, este important să lucrați în cele mai bune condiții posibile. Iată ghidul nostru pentru crearea celui mai bun mediu pentru a putea verifica cu atenție și identifica problema.

Când verificați părul, asigurați-vă că vă aflați într-o zonă în care există multă lumină naturală. Asigurați-vă că persoana verificată poate rămâne nemișcată.

Îndepărtați părul din zona cu mâncărime folosind un pieptene și apelați la o lupă, dacă este necesar. Verificați această zonă din multe unghiuri diferite și continuați să separați părul în locuri ușor diferite.

Pornind de la această zonă, mergeți către exterior, continuând să verificați fiecare secțiune din unghiuri diferite și despărțind părul. Dacă observați o particulă în păr, examinați atent culoarea. Dacă este maro, este mai probabil să fie un ou de păduche decât mătreața.

Când vedeți o particulă pe un fir de păr, încercați să o mutați, acesta fiind cel mai bun mod de a afla dacă este vorba de un ou, de o carcasă de ou mai degrabă decât o bucată de mătreață sau particule de piele.

Deoarece oul (sau carcasa) este strâns lipit de păr, dacă încercați să-l glisați de-a lungul firului cu vârful degetelor, acesta nu se va mișca. Particulele de mătreață pot fi îndepărtate cu ușurință cu foarte puțin efort.

Păduchi vs mătreață: gânduri finale

În timp ce mătreața este iritantă și poate fi jenantă, o infestare cu păduchi poate scăpa rapid de sub control, afectând nu numai bolnavul, ci și persoanele din jur. Este extrem de important, deci, să puteți distinge mătreața de păduchi.

Mătreața și păduchii împărtășesc câteva prezentări comune. Învelișul gol de ouă de păduchi, în special, poate provoca confuzie și poate fi dificil să se distingă între cele două condiții.

Cu toate acestea, există unele diferențe care vă pot ajuta să ajungeți la diagnosticul corect și să începeți tratamentul adecvat. Prin urmare, este vital să știți ce căutați. Dacă există vreo îndoială, cel mai bun mod de acțiune este să vă adresați medicului dumneavoastră.

Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc