Cuprins:
La prima vedere
Mătreața este o combinație de celule moarte și uleiuri produse de scalp, împreună cu praful și pământul acumulat în păr în viața de zi cu zi.
Cercetătorii nu înțeleg în totalitate cauzele de apariție a mătreței, cu toate că studiile au descoperit anumiți factori predispozanți.
Mătreața nu este cauzată de o igienă necorespunzătoare, cu toate acestea, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce sau pentru a evita mătreața.
Chit că mătreața vi se pare enervantă, rușinoasă, sau ambele, un lucru este sigur: este neplăcută! Nu este o condiție ce vă poate pune viața în pericol, dar nu este nici o condiție pe care să o putem accepta!
Mâncărimile în zona scalpului, verificarea constantă a umerilor de urme de mătreață…nu este ideea nimănui de a fi atrăgători și sofisticați, nu-i așa?
Deci, ce cauzează apariția mătreței și ce se poate face în acest caz? Citiți mai departe pentru a găsi răspunsul la aceste întrebări.
Ce este mătreața?
O parte obișnuită din ciclul de schimbare a pielii este eliminarea celulelor moarte din toate părțile corpului, zilnic, fără probleme; este sănătos pentru piele să elimine celulele ce nu mai sunt necesare.
Mătreața este un produs format din celulele inutile de pe scalp combinate cu uleiurile produse în mod natural de glande pe suprafața scalpului, cu puțin praf și pământ aruncate în acest amestec.
Nici în ziua de astăzi cercetătorii nu înțeleg în totalitate cauzele principale ale apariției mătreței, dar se cunosc anumiți factori ce contribuie la această condiție și sunt asociați cu mătreața, putând să o facă mai ușor de apărut. Partea bună este evitând acești factori puteți ține mătreața la distanță.
În ce cazuri poate apărea mătreața?
Cercetătorii de la Clinica Mayp ne spun că oricine poate suferi de această condiție, cu toate că posibilitatea de apariție a mătreței este mai crescută de la vârsta adolescenței până la vârsta mijlocie. În general, bărbații sunt mai afectați de această condiție decât femeie, iar persoanele ce produc sebum în mod excesiv sunt mai predispuse la această afecțiune. (sursă)
Igiena necorespunzătoare NU este responsabilă
Atunci când se observă o condiție precum mătreața, multe persoane tind să creadă că este vorba de ceva ce s-a făcut greșit, cum ar fi ideea că persoana ce suferă de această condiție nu își spală părul destul de des.
Când vine vorba de mătreață, acest caz nu se aplică. Folosind un șampon obișnuit (nu cele împotriva mătreței) nu este îndeajuns pentru a elimina microorganismele ce cauzează apariția mătreței. Cu toate că frecarea scalpului sub duș poate ameliora simptomele mătreței pentru câteva ore, când este vorba de un caz sever, nu va fi nici o diferență. Stați liniștiți, mătreața nu este o problemă legată de igienă.
Factori asociați cu mătreața
Există câteva elemente comune ce au fost asociate cu mătreața ce pot crește incidența apariției acestei condiții:
Xerodermia, sau pielea uscată
Anumiți experți au identificat o legătură între condițiile de piele uscată, cum ar fi eczemele, psoriazis sau dermatita seboreică și posibilitatea de apariție a mătreței. Cu toate acestea, nu toate persoanele ce suferă de aceste condiții vor developa mătreață.
Dermatita seboreică este o condiție a pielii ce poate cauza iritații la nivelul scalpului și producerea excesivă de sebum, cu toate că tinde să se extindă pe mai multe zone ale corpului, nu numai în zona scalpului.
Levurile și ciupercile
Infecțiile cu levuri sau infecțiile fungice precum micoza s-au dovedit a fi factori de iritare a scalpului ce pot duce la mătreață. Într-un studiu, cercetătorii au identificat faptul că levurile sau ciupercile localizate în zona scalpului, precum malassezia consumă uleiurile natural ale scalpului pentru a se alimenta.
Studiile au arătat faptul că în cazul unei persoane ce suferă de mătreață, nivelul malasseziaei de pe scalp crește între 50 și 100% față de nivelul normal.
Cu cât producem mai mult sebum, și cu cât îl lăsăm mai mult pe scalp, cu atât mai mult alimentăm ciuperca malassezia, fiind mai ușor pentru aceasta să se reproducă și să cauzeze problem. (sursă)
Este mătreața legată de dietă?
Aceasta este o întrebare cu un răspuns complicat, deoarece dieta este în general format dintr-o varietate de alimente, și majoritatea persoanelor au o dietă ușor diferită unele de altele.
Cu toate că este rezonabil să considerăm că nutrienții pe care îi oferim sau de care ne privăm corpul pot avea un efect asupra pielii, incluzând și scalpel. Legarea dietei de condițiile de piele este complicată chiar și pentru cercetătorii experimentați.
Altfel, cercetătorii ai făcut o legătură între deficiența de anumite vitamine și minerale și creșterea riscului de uscare a pielii, ce poate crește posibilitatea de apariție a mătreței.
Vitamina B6 și acizii grași omega-3 au fost asociați cu pielea uscată, deci nu poate fi nociv pentru nici o persoană ce suferă de mătreață să se asigure că au parte de doza zilnică recomandată din acești doi nutrienți.
Pielea este una dintre primele părți ale corpului ce este afectată în momentul în care suntem deshidratați, deci este foarte important să menținem un nivel adecvat de apă în corp, Băuturile cu un conținut crescut de cafeină precum ceaiul, cafeaua sau băuturile energizante au un efect deshidratant deoarece cresc producția de urină, deci merită să limitați nivelul de cafeină dacă aveți orice tip de afecțiuni ale pielii, pentru a vedea dacă ajută la îmbunătățirea simptomelor.
Uleiurile din corp își au originea – în mare parte – din consumul de grăsimi, deci o dietă cu un conținut crescut de grăsimi duce la producerea mai multor uleiuri în interiorul corpului, incluzând și uleiurile scalpului. O dietă pe bază de grăsimi poate contribui în apariția unui scalp uleios, ceea ce înseamnă că ciupercile precum malassezia vor avea mai multe surse de alimentare.
Mătreața și stresul
Studiile din ziua de azi nu au reușit să găsească o legătură categorică între stres și mătreață. Cu toate acestea, există dovezi circumstanțiale ce sugerează că stresul poate juca un rol în această condiție.
Sistemul imunitar este cel ce oferă protecție împotriva bacteriilor, fungilor și a altor microorganism ce sunt prezente în mod natural pe piele, și în cazul celor cu care intrăm în contact în viața de zi cu zi.
Dacă sistemul imunitar nu funcționează la capacitate maximă, aceste organism se pot multiplica la un nivel ce poate crește riscul apariției mai multor condiții, printre care și mătreața.
Cercetătorii susțin că unul dintre efectele stresului asupra corpului este de a reduce eficiența sistemului imunitar. Dacă ne uităm la aceste date, putem ajunge la concluzia că prin inhibarea sistemului imunitar, stresul poate fi un potențial factor de apariție a mătreței
Ce putem face în legătură cu mătreața?
Vestea bună este că, conform Academiei Americane de Dermatologie, mătreața este responsivă la șamponul de tip medicinal. Dacă este folosit în mod regulat, majoritatea persoanelor au avut parte de o îmbunătățire semnificativă a simptomelor, această problem fiind rezolvată în majoritatea cazurilor.
Îngrijirea personală
Spălarea părului în mod regulat, incluzând stimularea scalpului cu vârful degetelor (nu cu unghiile) ajută la ameliorarea temporară a simptomelor provocate de mătreață prin evitarea acumulării excesului de sebum pe scalp; perierea regulată a părului poate ajuta la eliminarea celulelor moarte și a mătreței. Pot ajuta la reducerea nivelului de mătreață pentru a fi mai puțin vizibilă.
Aveți grijă cu produsele de păr
Este posibil ca scalpel să reacționeze la anumite produse pentru piele sau pentru păr. Nu toate produsele vor provoca o iritație fiecărei persoane, dar dacă nu sunt potrivite pentru dumneavoastră pot rezulta într-un scalp solzos și în mâncărimi.
Dacă încercați un produs nou și observați apariția mătreței, este o idee bună să opriți imediat utilizarea și să observați dacă se îmbunătățește condiția scalpului. Este posibil ca amestecarea unuia sau mai multor produse să contribuie la această problem.
Nu toate șampoanele anti-mătreață sunt la fel
Dacă un șampon nu dă roade, verificați ce ingredient active conține și alegeți o alternativă ce include chimicale diferite. Unele variante pot conține acid salicilic, ce poate ajuta la eliminarea pielii solzoase, iar pilitura de zinc poate ajuta la reducerea numărului de levuri de pe scalp, și va încetini producția de celule de piele.
Ketokonazolul este un ingredient comun ce elimină fungiile și levurile. Ulful ajută la reducerea numărului de microbi și încetinește producția de celule de piele.
Uleiul de arbore de ceai ajută la eliminarea fungilor și bacteriilor, reduce iritația și inflamația. Sulfura de selenium evidențiată ca fiind un ingredient foarte eficient împotriva ciupercii malassezia.
Dacă după folosirea în mod regulat pe parcursul a mai multor săptămâni a unui șampon anti-mătreață, încă aveți mătreață, cea mai bună idee este să consultați un medic în legătură cu această problemă.
Este posibil ca medical să vă poată analiza celulele de piele pentru a determina dacă există o anomalie precum un număr crescut de anumite organism și vă poate verifica nivelul general de sănătate pentru a determina dacă există o problem fundamental.
În concluzie
Mătreața este o problem comună ce afectează majoritatea persoanelor într-o anumită perioadă din viață. Simptomele include căderea unor fulgi mari de piele, adesea vizibili în zona umerilor ce pot fi inconfortabili și rușinoși, cu toate că mătreața nu este o problemă apărută din cauza unei igiene necorespunzătoare.
Condițiile de piele uscată precum și excesul de producție de sebum pot contribui la apariția mătreței. Există o legătură definită cu ciuperca malassazia, și posibil și cu alte microorganism.
Factorii dietetic, precum hidratarea și nivelul de vitamina B6 și uleiuri omega-3, precum și nivelul de stres sunt de asemenea considerați drept factor ce merită luați în considerare.
Cea mai bună veste este că șampoanele anti-mătreață funcționează, în general, dar varietatea de produse ce se găsesc pe piață folosește ingredient active diferite, deci va fi nevoie să alegeți alt produs dacă cel pentru care ați optat nu dă roade.
Citește și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață