Dormitul cu șosete în picioare: da sau nu?

Picioare cu soseste iesind de sub o patura.
  • Dormitul cu șosete în picioare are un număr surprinzător de beneficii pentru sănătate.
  • Dormitul cu șosete în picioare vă poate ajuta sistemul termoregulator al corpului, făcându-l să funcționeze mai eficient, ajutându-vă să adormiți mai revede și previne transpirațiile nocturne.
  • Există, de asemenea, și multe pozitive pentru care nu ar trebui să dormiți cu șosete în picioare, inclusiv restricționarea fluxului sanguin ce poate cauza infecții.

Dezbaterea despre dacă este sau nu o idee bună să dormiți cu șosetele în picioare continuă de secole.

Zilele au trecut, unii consideră că dormitul cu șosetele în picioare este nociv, și poate chiar duce la orbire. Nu este de mirare că acest subiect este foarte discutat. Din fericire, nu există dovezi științifice care să dovedească ideea că dormitul cu șosetele în picioare poate duce la orbire!

Aparent, jumătate dintre oameni dorm cu șosete în picioare. Unii oameni simt nevoia să își acopere picioarele pentru a se simți mai protejați; alte persoane nu se simt confortabil dacă își acoperă picioarele atunci când sunt în pat.

Deci, de orice parte a dezbaterii v-ați afla, cu siguranță nu sunteți singuri!

Cele mai recente teorii științifice studiază modul în care corpul funcționează prezintă argumente convingătoare pentru purtarea șosetelor în pat, unii practicieni naturiști susțin în mod activ șosetelor umede purtate în pat în anumite cazuri – vom discuta mai mult despre acest subiect pe parcursul articolului!

Deci, care este adevărata poveste a dormitului cu șosete în picioare?

Avantajele somnului cu șosete în picioare

Cu toate că anumite povești din bătrâni susțin că dormitul cu șosete în picioare vă va face să agitați pe parcursul întregii nopți, noile cercetări arată că această practică poate avea chiar un efect opus poveștilor.

Schimbările de temperatură corporală pe timpul nopții pot duce la dificultăți la adormire, treziri pe timpul nopți sau calitatea scăzută a somnului.

Un studiu indică diferite metode de încălzire a picioarelor pe timpul somnului, și a descoperit că ambele metode au rezultat în adormirea mai rapidă și îmbunătățirea calității somnului. (sursă)

Nu este foarte atractiv, dar purtarea șosetelor în timpul somnului poate fi benefică pentru dumneavoastră – în special dacă aveți probleme cu somnul.

Acestea sunt motivele pentru care dormitul cu șosete poate fi benefic…

Temperatura crescută cauzează o stare de somnolență

Cele mai recente teorii despre purtarea șosetelor în timpul somnului se învârt în mare parte în jurul faptului că pot crește temperatura din zona tălpilor. Atunci când acest lucru se întâmplă, dilatarea permite deschiderea vaselor de sânge, permițând sângelui să circule și căldurii să se disipe.

În acest mod, căldura adițională generată de șosete este redistribuită în corp. Ușoara creștere a temperaturii va face să apară o stare de oboseală, pregătindu-vă de somn, asta se întâmplă, în general, la ora dumneavoastră obișnuită de somn. Când corpul deja se așteaptă să adormiți.

Previne transpirațiile nocturne și bufeurile

Temperatura crescută a corpului apărută datorită purtării șosetelor în pat are drept cauză devenirea mai activă a sistemului termoregulator corporal.

Asta înseamnă că în momentele apariției evenimentelor precum transpirațiile nocturne sau bufeurile, corpul este mai pregătit să se ocupe de situație în mod eficient, și reduce mai repede temperatura.

Ajută la îmbunătățirea problemelor de circulație

Problemele de circulație precum diabetul sau boala Raynaud pot cauza scăderea temperaturii în zona extremităților (mâini și picioare). Purtarea șosetelor în pat crește temperatura corporală generală, și oferă si un plus de izolare, putând ajuta la evitarea unei scăderi a temperaturi în zona picioarelor.

Nu veți mai avea crăpături pe călcâie

Multe persoane suferă de condiții precum piele uscată, sau călcâie uscate, în special în lunile de iarnă când temperatura este scăzută. Atunci când purtați șosete în timpul somnului, picioarele rețin umiditate, mai ales în cazul în care s-a aplicat o cremă hidratantă înainte ca șosetele să fie puse pe picioare înainte de somn!

Șosete UDE în pat?

Anumiți practicanți naturiști recomandă purtarea unei perechi de șosete umede, din fibre naturale, sub o altă pereche de șosete uscate la primele semne ale unei răceli, precum tusea, frisoanele și febra.

Teoria susține că șosetele umede vor face sistemul imunitar să considere că este atacat. Drept răspuns, sistemul imunitar va deveni mai activ în întregul corp, și se va ocupa de posibilele amenințări ce vin de la virusuri sau bacterii într-un mod mult mai eficient.

În principiu, multe persoane au raportat că această abordare cauzează dispariția multora dintre primele simptome ale afecțiunilor comune – peste noapte!

Totuși, nu există dovezi științifice ce susțin această teorie, și există anumite cazuri în care nu este o idee bună ca unele persoane să poarte șosete umede în timpul somnului.

Cel mai bun sfat în acest caz este să consultați un medic, și să folosiți această metodă numai în cazul în care sunteți sfătuiți să faceți acest lucru de un medic licențiat.

Importanța unui somn bun

Un nivel adecvat de somn de bună calitate este foarte important. Somnul este legat de un număr mare de funcții vitale, incluzând:

  • Promovarea funcționării optime a creierului
  • Asigurarea unei stări emoționale bune
  • Vindecarea și repararea celulelor și țesutului – inclusiv din zona inimii și a vaselor de sânge
  • Evitarea obezității
  • Reîncărcarea sistemului imunitar
  • Îmbunătățirea funcțiilor corporale pe timpul zilei
  • Evitarea accidentelor cauzate de erorile de raționament

De ce nu ar trebui să purtați șosete în timpul somnului

Căldura adițională generată de purtarea șosetelor pe timpul nopții poate aduce câteva consecințe nedorite, precum:

Infecțiile

Dacă temperatura din zona tălpilor este mult prea crescută, picioarele vor transpira în interiorul șosetelor, astfel, se creează un mediu cald și umed, perfect pentru înmulțirea bacteriilor și pentru infecțiile fungice. Dacă aveți deja o infecție fungică, este cel mai bine să așteptați până rezolvați această problemă înainte de a purta șosete pe timpul nopții.

Circulația proastă

Dacă șosetele pe care le purtați în pat sunt mult prea strâmte, mai ales în zona gleznelor, fluxul sanguin poate fi restricționat în zona picioarelor.

Miros neplăcut

Multe persoane preferă să-și lase picioarele descoperite pe timpul nopții pentru a permite pielii să ”respire”, și pentru a nu a dobândi un miros neplăcut în zona picioarelor.

Prevenție falsă

Dacă aveți podele netede, precum cele laminate, din lemn lustruit sau pardoseala din gresie, șosetele pot reprezenta creșterea riscului de alunecare și cădere.

Cu toate că aceasta nu este o problemă în momentul în care stați în pat, este posibil să vă treziți în mod frecvent pe timpul nopții, spre exemplu, pentru a merge la toaletă.

În momentul în care vă treziți, trebuie să treacă ceva timp până când sunteți cu adevărat treji. Dacă vă ridicați din pat pe timpul nopții, atunci este în general momentul să vă treziți în totalitate, apărând astfel o creștere a riscului.

Adăugați la acest risc șosetele pe o  suprafață netedă, și veți avea o creștere substanțială a riscului.

Persoanele în vârstă și șosetele purtate pe timpul nopții

Odată  cu creșterea în vârstă, sângele circulă cu mai multă greutate în corp, în special în zona mâinilor și a picioarelor, și acesta poate fi un motiv pentru care ar trebui să vă gândiți de două ori înainte de a purta șosete în pat.

Este important să luați în considerare că, odată cu creșterea în vârstă, echilibrul tinde să se înrăutățească mai mult pe timpul nopții, în mare parte în timpul pauzelor de mers la toaletă.

Cum am spus mai sus, mersul cu șosete în picioare pe o podea netedă prezintă un risc de cădere, ce , pentru persoanele în vârstă, devine un risc crescut pentru leziunile precum fracturile de șold. (sursă)

Pentru a fi mai în siguranță, se recomandă ca persoanele mai în vârstă, și oricine are în general un echilibru scăzut, luați în considerare cumpărarea unor șosete anti-aderente, precum cele pe care le puteți găsi aici.

Copiii și șosetele purtate pe timpul nopții

Nu există motive pentru care copii nu ar trebui să poarte șosete pe timpul nopții. Cu toate acestea, corpul copiilor nu este la fel de bun la reglarea temperaturii precum corpul unui adult, deci este important să monitorizați cu grijă copiii pe timpul somnului dacă poartă haine, sau dacă sunt înveliți cu pături, fiind necesar să fie îndepărtate imediat ce apar semne de supraîncălzire.

Ce trebuie să luați în considerare

Sunt mulți factori importanți pe care trebuie să îi luați în considerare dacă doriți să purtați șosete pe timpul nopții.

Igiena picioarelor

Primul lucru la care trebuie să vă gândiți este igiena. Atunci când purtați șosete pe parcursul întregii zile, în special dacă aveți un stil de viață activ, mediul cald și umed din interiorul pantofilor și a șosetelor devine ideal pentru înmulțirea bacteriilor.

Igiena picioarelor este foarte importantă pentru evitarea problemelor precum piciorul atletului, ciuperca din zona unghiilor și anumite tipuri de infecție.

Este esențial să îndepărtați șosetele pe care le-ați purtat pe parcursul zilei, să vă spălați minuțios și să vă uscați picioarele înainte de a vă pune o pereche de șosete curate pe care să le purtați în timpul somnului.

Ce tip de șosete?

Un alt factor important când vine vorba de șosetele pe care le purtați pe timpul nopții este materialul din care acestea sunt fabricate. Alegeți fibrele naturale, precum bumbacul sau mătasea, pentru a vă asigura că aerul poate trece prin ele.

Șosetele pe care le purtați în pat ar trebui să fie de o grosime medie – șosetele prea subțiri nu vor fi eficiente, iar cele prea groase pot supraîncălzi zona, crescând riscul de dezvoltare a bacteriilor ce sunt prezente în mod natural pe piele, rezultând probabil în infecții.

Este important să vă asigurați că șosetele nu sunt prea strâmte – ar trebui să fie confortabile și nu trebuie să lase urme pe piele dacă le purtați până dimineață. Acest lucru sugerează că șosetele pot restricționa fluxul sanguin în interiorul și în exteriorul piciorului, purtarea șosetelor fiind nefolositoare în acest caz.

Acest fapt se aplică și în cazul șosetelor pentru compresie – cu toate că au locul lor în îngrijirea picioarelor, șosetele pentru compresie nu ar trebui să fie purtate pe timpul nopții decât în cazul care ați fost sfătuiți de un medic să faceți acest lucru.

De asemenea, trebuie să vă asigurați că șosetele nu sunt prea largi, deoarece este posibil să alunece de pe picioare în timpul nopții, devenind ineficiente, sau, și mai rău, pot deveni un risc de alunecare sau cădere în cazul în care vă ridicați din pat și ele sunt alunecate, sau pe jumătate căzute de pe picior.

Cu toate că majoritatea șosetelor antiderapante sunt făcute din materiale sintetice, este posibil să găsiți și variante ce sunt făcute în mare parte din fibre naturale, precum cele pe care le-am recomandat mai sus.

Ca și o alternativă, răsfățați-vă picioarele cu o pereche luxoasă de șosete făcute din materiale 100% naturale, precum aceste șosete din pânză, și adăugați singuri un material antiaderent pe talpă!

Alternative pentru șosetele pe care le puteți purta în pat

Dacă nu vă place ideea, sau modul în care se simt șosetele când vinde vorba de somn, există câteva alternative.

După cum s-a sugerat în cercetările legate de somn, puteți face o baie la picioare înainte de somn pentru a vă îmbunătăți șansele de a adormi repede.

Cu toate acestea, este important să faceți această baie cu puțin înainte de a vă pune în pat, pentru ca picioarele dumneavoastră să poată reține căldura, și trebuie să vă uscați picioarele foarte bine după ce ați făcut baie. (sursă)

Puteți adăuga un strat la capătul de jos al patului pentru ca picioarele să poată fi izolate, beneficiind de mai multă căldură.

O sticlă umplută cu apă caldă este o altă variantă de a vă încălzi picioarele – cu toate că trebuie să vă asigurați că această metodă nu duce la supraîncălzire.

În concluzie

Puteți vedea că alegerile pe care le faceți când vine vorba de purtarea șosetelor în timpul somnului sunt foarte personale, și există argumente contradictorii legate de acest subiect.

Dacă aveți probleme cu somnul, și aveți în mod particular picioarele reci în timpul somnului, purtarea șosetelor poate să vă ajute cu îmbunătățirea circulației, creșterea temperaturii corporale și cu reglarea optimă a temperaturii corporale.

Vă poate îmbunătăți calitatea somnului, și poate scădea numărul trezirilor pe timpul nopții, reducând și efectul transpirațiilor nocturne și a bufeurilor.

Îmbunătățirea calității somnului poate avea un efect dramatic asupra activităților din timpul zilei și a calității vieții, ajutând la îmbunătățirea nivelului de concentrare și la prevenirea accidentelor.

Dacă doriți să purtați șosete pe timpul nopții, spălați-vă minuțios și uscați-vă picioarele înainte de somn, și asigurați-vă că șosetele pe care le purtați pe timpul nopții sunt curate, proaspete și făcute din materiale naturale ce permit circularea aerului în zona picioarelor.

Luați în considerare investiția într-o pereche de șosete antiderapante, mai ales în cazul în care aveți un risc crescut de alunecare sau cădere.

Dacă nu vă place ideea de a purta șosete pe timpul nopții, dar doriți să vă încălziți picioarele, puteți alege să vă adăugați un strat în plus de așternut în zona picioarelor, sau puteți folosi o sticlă umplută cu apă caldă, dar asigurați-vă că o folosiți în mod corect și sigur, pentru a evita arsurile sau supraîncălzirea picioarelor.

Dacă aveți anumite afecțiuni ale picioarelor, în special orice tip de infecții bacteriale sau fungice, consultați un medic înainte de a începe să purtați șosete pe timpul nopții.

Citește și: Cel mai bun supliment pentru creșterea în greutate pentru femei

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc