Insomnia este o problemă de sănătate foarte frecventă, fiind estimat că o treime dintre americani au probleme cu somnul în mod regulat. Aproximativ jumătate dintre aceștia ar putea experimenta insomnie o dată sau poate de două ori pe săptămână, ceea ce este destul de rău. Dar pentru cealaltă jumătate, este o problemă și mai regulată și, prin urmare, chiar mai gravă.
Iată ce trebuie să știți despre motivul pentru care somnul este atât de important pentru felul în care arătați, vă simțiți și pentru a rămâne sănătos și plin de viață.
Cuprins:
Cele 5 etape ale somnului
Când dormim corpul și mintea sunt reparate, ordonate și pregătite pentru a doua zi. Fără perioade adecvate de somn, nu numai că veți fi obosit și iritabil, dar poate fi periculos, atât pentru dvs., cât și pentru ceilalți, și vă va deteriora grav calitatea vieții.
Somnul se desfășoară în cinci etape ciclice asemănătoare undelor, pe tot parcursul nopții. Prima etapă este somnul ușor, unde corpul tău se relaxează și respirația încetinește. Este obișnuit să pătrunzi și să ieși din această etapă când te culci prima dată devreme noaptea.
În etapa a doua undele cerebrale devin mai lente și mișcările ochilor se opresc.
Etapa a treia este caracterizată de unde cerebrale delta foarte lente, cu unde ocazionale mai rapide, în timp ce etapa a patra prezintă aproape exclusiv unde cerebrale delta.
Nu există nicio mișcare a ochilor sau a corpului în aceste etape de somn profund și este dificil să trezești pe cineva din această stare (este, de asemenea, destul de dezorientant pentru persoana respectivă și ar trebui făcută numai în situații de urgență).
În aceste etape de somn profund corpul tău este reparat și au loc procese fiziologice importante. Cu toate acestea, a cincea etapă a somnului pare să aibă mai mult de-a face cu mintea ta.
Independent și destul de diferit de aceste prime patru etape, somnul REM este caracterizat prin mișcări rapide ale ochilor după care este denumit. În timpul etapei REM, respirația devine mai superficială și mai neregulată, iar ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc. Acesta este în primul rând stadiul în care se petrece cea mai mare parte a viselor.
Cercetările au arătat că, departe de a fi lipsită de importanță, visarea este vitală pentru o bună sănătate mintală. Se pare că mintea procesează evenimentele din ziua anterioară și lipsa somnului REM este asociată cu depresie, tulburări de anxietate și alte boli mintale grave.
Chiar ai nevoie de somnul REM dacă vrei să te simți cât mai bine a doua zi. Deoarece REM se întâmplă la sfârșitul unui ciclu de somn, a ne odihni doar câteva ore într-o noapte poate însemna că pierdem această fază vitală.
Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață
Știați că dormitul poate ajuta la un nivel scăzut de leptină?
De ce este atât de important somnul? – 7 efecte negative ale lipsei de somn
Deși este probabil să existe mult mai multe probleme de sănătate care ar putea fi asociate cu insomnia, iată șapte motive bune pentru a opri televizorul, pentru a vă culca puțin mai devreme și pentru a dormi mai mult.
Lipsa somnului îți încetinește mintea
Chiar și doar o noapte de somn insuficient poate avea un impact puternic asupra capacității de vigilență, atenție, concentrare și rezolvare a problemelor a doua zi. Oamenii care nu dorm suficient în mod regulat, în special când sunt tineri, ar putea avea afectat nivelul de inteligență și dezvoltarea mentală generală.
Risc mai mare de accidente
Cercetările au arătat că problemele legate de somn duc la mai multe răniri la locul de muncă și la șanse mai mari de accidente de circulație. Așadar, atunci când nu te odihnești suficient și conduci a doua zi, nu ești doar un risc pentru tine, ci și pentru ceilalți.
A fi obosit la volan poate fi la fel de periculos ca și a fi beat, iar Administrația Națională pentru Siguranța Traficului din SUA estimează că oboseala șoferului este cauza sau factorul semnificativ în peste 100.000 de accidente auto și în peste 1.500 de decese anuale ce au loc pe drum.
Bolile cardiace și diabetul
Se consideră că persoanele care suferă de insomnie prezintă un risc semnificativ mai mare de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și infarct.
De fapt, un studiu recent publicat în Jurnalul European al Inimii a constatat că cei care se confruntă cu probleme de a adormi, de a rămâne adormit și care nu se trezesc odihniți dimineața sunt de trei ori mai predispuși să dezvolte insuficiență cardiacă pe o perioadă de 11 ani.
Diabetul a fost, de asemenea, puternic legat de insomnie și lipsa somnului. Deși există o întrebare validă care trebuie ridicată și anume dacă starea prediabetică ar putea contribui la insomnie în primul rând. Este foarte important să vizitați un medic și să vă testați dacă aveți sete extremă, furnicături regulate la mâini și picioare, vedere încețoșată sau oboseală constantă, chiar și după o noapte de odihnă bună, deoarece aceștia sunt posibili indicatori ai diabetului.
Pierderea somnului vă poate îngrășa
Dormitul regulat mai puțin de șase ore pe noapte s-a dovedit a crește foamea și pofta de mâncare, în special pentru alimentele bogate în carbohidrați, care promovează secreția excesivă de insulină și duc la stocarea grăsimilor corporale.
Un studiu a constatat că cei care dormeau mai puțin de șase ore în mod regulat aveau cu aproape 30% mai multe șanse de a deveni obezi decât cei care dormeau între șapte și nouă ore. Interesant este că, după nouă ore, beneficiile somnului sunt inversate de fapt în zona de slăbire, astfel încât aceasta poate fi o indicație a timpului optim de odihnă.
Insomnia te îmbătrânește
Cei mai mulți dintre noi știm că nu arătăm cât se poate de bine după o noapte foarte târzie, dar insomnia poate avea și efecte asupra îmbătrânirii pe termen lung. Când suntem obosiți, avem tendința de a funcționa pe cortizol, hormonul stresului. S-a demonstrat că nivelurile ridicate de cortizol descompun proteinele de colagen care ‘lipesc’ celulele pielii împreună, ducând la tonus slab și riduri.
Somnul profund este, de asemenea, necesar pentru a-ți repara pielea și a elibera cantități optime de hormon de creștere uman care afectează, printre altele, fermitatea pielii și tonusul mușchilor de sub ea.
Insomnia afectează memoria
În timpul somnului, lucrurile pe care le-ați învățat și experiențele pe care le-ați avut în timpul zilei sunt considerate a fi organizate în mintea voastră în mod corespunzător pentru acces ulterior. Dacă nu dormi suficient în această seară, s-ar putea să ai probleme cu a-ți aminti în viitorul apropiat ceea ce ai trăit astăzi.
Depresie și somn
Insomnia este, de asemenea, legată de dezvoltarea depresiei. Unele cercetări au descoperit că persoanele care au raportat în mod regulat o incapacitate de a dormi, au fost de cinci ori mai predispuse la apariția simptomelor depresiei. Există din nou o întrebare dacă depresia a dus la pierderea somnului sau invers. Indiferent de răspuns, a dormi o perioadă bună este considerat vital în tratarea eficientă a depresiei.
Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei
7 efecte pozitive de a avea șapte până la nouă ore de somn pe noapte
Mai alert și mai multă energie
Abandonați cafeaua în primul rând și dormiți bine. A vă trezi odihnit corespunzător va crește foarte mult nivelul de energie, vigilența și capacitatea de concentrare.
Mai puțin stres
Un corp bine odihnit produce, în general, mai puțini hormoni de stres cortizol și adrenalină.
Somnul la sfârșitul zilei este, de asemenea, necesar pentru a reduce nivelul de cortizol în raport cu alți hormoni, cum ar fi serotonina. Acest lucru face ca somnul să aibă dublă importanță pentru minimizarea stresului în viața ta.
Imunitate mai mare și mai puține boli
Sistemul dvs. imunitar care se ocupă cu agenții patogeni invadatori și problemele din corpul dvs. are nevoie de un somn adecvat pentru a funcționa eficient. Insomnia poate deprima puternic sistemul imunitar și poate lăsa o persoană vulnerabilă la diferite boli și probleme de sănătate pe termen lung. Dimpotrivă, un somn suplimentar vă poate ajuta să vă recuperați mai repede după boală.
Întreținerea și repararea corpului
În timpul somnului, corpul tău se repară de toți poluanții nocivi din dietă și de mediu la care lumea modernă îl expune în fiecare zi. La nivel celular, veți începe să funcționați mai puțin eficient cu cât petreceți mai mult timp fără odihnă adecvată.
Somnul te face mai inteligent
Dacă nu dormiți suficient performanța dvs. va avea de suferit în zonele în care trebuie să vă folosiți intens creierul, cum ar fi teste sau proiecte complexe de muncă, iar opusul este valabil atunci când faceți acest lucru.
Vezi și: Cele mai bune șampoane pentru părul alb
O noapte completă de somn organizează și face conexiuni în mintea ta între informațiile pe care le-ai primit în timpul zilei. Dacă aveți un test mare a doua zi, probabil cel mai rău lucru pe care l-ați putea face este să stați treaz toată noaptea studiind, deoarece este puțin probabil să vă amintiți bine informațiile.
Pentru a învăța la capacitate maximă, studiați informațiile principale mai devreme în săptămână și culcați-vă devreme în noaptea dinainte de un examen sau de o zi importantă la locul de muncă.
Pierderea în greutate și odihna
A merge la culcare puțin mai devreme și a dormi o noapte bună poate echilibra fluctuațiile hormonale care provoacă apetitul. De fapt, a te odihni corect este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a pierde în greutate. Dacă renunțați la televiziunea târzie, veți avea, de asemenea, avantajul suplimentar de a evita una dintre acele diete care distruge, cea de tip junk food.
Somnul îmbunătățește fericirea
Somnul permite creierului să revină în echilibrul chimic și hormonal care îți influențează claritatea mentală, starea de spirit și emoțiile și este atât de important pentru a fi calm, relaxat și fericit.
Cum lipsa de somn este atât de puternic asociată cu depresia și bolile mintale, este ușor de înțeles cum mersul devreme la culcare și somnul profund pot duce la o zi de mâine mai bună.
Cât să dormim?
Cele mai bune estimări actuale pentru perioada ideală de somn se plasează între șapte și nouă ore. Dormitul sub șase ore pe noapte este legat de probleme semnificative de sănătate și, dimpotrivă, depășirea peste nouă ore în mod regulat crește și riscul de boli de inimă, diabet și alte probleme.
Personal sunt de părere că somnul de aproximativ șapte ore pe noapte, este cel mai bun pentru mine în cea mai mare parte a anului. Iarna este mai aproape de opt ore, când este normal să dormim puțin mai mult.
Să te culci mai devreme pare a fi mai indicat, deoarece nivelul de cortizol este cel mai scăzut până la ora 23:00 și este cel mai ușor să dormi înainte de această oră. De fapt, este bine să fii deja în pat și să fii adormit până în acest moment pentru a beneficia de ritmul natural al chimiei corpului tău.
În mod ideal, mergeți la culcare la aceeași oră și treziți-vă fără alarmă dimineața. Odată ce ați intrat în ritmul corect, acest lucru se va întâmpla în mod natural. Până atunci s-ar putea să doriți să vă setați ceasul, ca o rezervă, încercând totuși să vă ridicați din pat înainte să sune, dacă puteți.
Doar o săptămână sau două de somn bun pot face o diferență enormă în multe aspecte diferite ale vieții tale.
Sper că această pagină a ilustrat de ce este atât de important somnul și cât de multe domenii din viața sunt impactate.
Citește și: Cele mai bune suplimente DIM (Diindolilmetan)