Ce este apneea în somn și care sunt efectele secundare

Ceas in prim plan in pat langa o fata.

Sindromul de apnee în somn (SAS) este o condiție potențial gravă care afectează aproximativ 26% dintre adulți. Apneea în somn este o tulburare care determină blocarea căilor respiratorii în timpul somnului, împiedicând pătrunderea oxigenului în plămâni.

Există mulți factori de risc care cresc probabilitatea de a suferi de apnee în somn și măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce factorii de risc și pentru a reduce simptomele.

Dacă suferiți de apnee în somn, este foarte posibil să nu puteți spune prea multe despre simptome, deoarece se întâmplă în timp ce dormiți.

Din acest motiv, este posibil ca multe persoane cu apnee în somn să nu știe nici măcar ce li se întâmplă în fiecare seară; unele surse estimează că 80% dintre persoanele cu apnee în somn nu sunt diagnosticate. (sursă)

Dacă simptomele sunt suficient de severe, o vizită la medic și unele investigații vă pot spune că ați devenit, statistic vorbind, parte a sfertului de populație care are apnee în somn.

Dacă observați că în fiecare dimineață, după ce vă treziți din somn, vă simțiți încă obosiți, este posibil ca SAS să fie problema.

Investigăm exact ce este apneea în somn, ce o provoacă, ce se poate face pentru a o evita și pentru a trata simptomele.

Ce este sindromul de apnee în somn (SAS)?

Apneea în somn este o tulburare obișnuită de somn care determină o persoană să aibă pauze în respirație sau să respire superficial în timpul somnului.

În timp ce persoana care suferă ar putea să nu fie conștientă de pauzele de respirație care apar, acestea au adesea un efect negativ semnificativ asupra somnului, provocând suficiente tulburări pentru a perturba fazele profunde importante ale ciclului nostru de somn.

Pauzele în respirație pot dura de la câteva secunde la un minut sau mai mult și pot apărea foarte frecvent în timpul somnului de noapte.

Apneea de somn este o afecțiune pe termen lung care poate duce la oboseală, lipsă de concentrare și o calitate slabă a vieții.

Există diferite tipuri de apnee în somn:

  • Apnee obstructivă în somn, care implică un blocaj mecanic parțial sau complet al căilor respiratorii
  • Apneea în somn centrală, este o urmare a incapacității creierului de a controla corect mușchii respirației
  • Sindromul complex de apnee de somn, o combinație de apnee obstructivă și centrală.

Dintre cele trei tipuri diferite, apneea obstructivă în somn este de departe cea mai frecventă. (sursă)

Vezi și: Cele mai bune suplimente și pilule cu leptină

Ce se întâmplă în timpul apneei în somn?

În timpul modelului normal de respirație, aerul pătrunde în corp prin nas și gură până la plămâni, de unde este absorbit în sânge pentru transportul către restul corpului. Când expirăm, invers se întâmplă – aerul curge din plămâni afară prin nas și gură.

În timpul somnului, mecanismul nostru de respirație rămâne același, apare doar într-un ritm ușor mai lent. În timp ce dormim, în special în fazele somnului profund, majoritatea mușchilor noștri se relaxează, inclusiv mușchii ce înconjoară căile respiratorii și limba.

SAS determină acești mușchi să se relaxeze într-atât încât căile respiratorii se îngustează semnificativ. Deși nu este posibil să vă înghiți limba, așa cum cred unii oameni, relaxarea musculară în timpul somnului poate determina retragerea puțin a limbii, provocând ocluzie ulterioară a căilor respiratorii.

În mod obișnuit, o scădere a nivelului de oxigen în corp ca urmare a respirației deficitare, alertează creierul că există o problemă. Creierul este apoi stimulat să o rezolve, prin repornirea mușchilor din jurul căilor respiratorii și, uneori, prin schimbarea poziției corpului.

Modelul obișnuit de respirație se reia și este uneori semnalat de un sforăit puternic sau de zgomot sufocant. (sursă)

Care sunt efectele apneei în somn?

Pentru a remedia un episod de apnee în somn, creierul trebuie să se trezească. Nu trebuie neapărat ca o persoană să devină imediat conștientă; problema se poate remedia într-o fază ușoară de somn.

Aceasta înseamnă că ciclul normal de somn, de alternanță între fazele ușoare ale acestuia și cele de somn profund, este întrerupt în mod regulat pe tot parcursul nopții. De asemenea, înseamnă că cel care suferă este probabil să nu fie conștient de manifestarea sindromului; apneea în somn este cel mai adesea identificată de un partener sau de un alt membru al familiei prin următoarele simptome:

  • Sforăit puternic sau frecvent
  • Pauze tăcute în respirație
  • Sunete sufocante sau gâfâite

Ca urmare, persoanele cu apnee în somn experimentează o reducere considerabilă a calității somnului și observă unele sau toate simptomele acute la trezire:

  • Somnolență în timpul zilei
  • Oboseală
  • Iritabilitate
  • Somn obositor
  • Insomnie
  • Dureri de cap dimineața
  • Trezirea în timpul nopții, inclusiv pentru a vizita toaleta
  • Dificultate de concentrare
  • Funcție slabă a memoriei sau pierdere de memorie
  • Scăderea libidoului (sursă)

Cu toate acestea, există și efecte grave pe termen lung asociate cu SAS. Din cauza scăderii regulate a nivelului de oxigen, inima devine stresată, ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc.

De asemenea, organismul eliberează mai multe substanțe chimice asociate cu niveluri crescute de stres și crește producția de substanțe care cresc inflamația.

Apneea în somn a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat, niveluri ridicate de colesterol rău, boli ale ficatului, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Cercetările au arătat o afectare semnificativă a substanței albe în diferite zone ale creierului la persoanele cu apnee în somn. (sursă)  Substanța albă este partea albă a sistemului nervos central care leagă diferite regiuni ale creierului și îi permite să coordoneze funcțiile corpului.

Alte studii au identificat modificări fiziologice și funcționale semnificative la nivelul trunchiului cerebral la persoanele cu apnee în somn. Trunchiul cerebral controlează comunicarea dintre creier și restul corpului și funcții vitale, cum ar fi bătăile inimii, tensiunea arterială, respirația, înghițirea și conștiența. (sursă)

Studii suplimentare au identificat o incidență crescută a bătăilor neregulate ale inimii la persoanele cu apnee în somn; un studiu identifică ritmuri neregulate ale inimii la 92% dintre pacienții cu apnee în somn, comparativ cu 53% dintre cei care nu suferă de SAS. (sursă)

Care sunt factorii de risc pentru apneea în somn?

Există mai mulți factori de risc pentru apneea în somn. Este mai probabil să se întâmple dacă dormiți pe spate, din cauza efectelor gravitației atunci când mușchii se relaxează.

A fi supraponderal sau obez este un alt factor de risc. Grăsimea intramusculară suplimentară mărește volumul țesuturilor din jurul căilor respiratorii, ceea ce face mai probabil ca acestea să devină obstrucționate.

Femeile sunt mai puțin susceptibile de a avea apnee în somn decât bărbații, iar riscul apneei în somn crește odată cu vârsta. (sursă)

Vezi și: Cel mai bun supliment pentru creșterea în greutate pentru femei

Cum este tratată apneea în somn?

Până în anii 1980, singura formă de tratament pentru apneea de somn era o traheostomie – intervenție chirurgicală pentru a oferi o deschidere către plămâni prin gât.

Din fericire acum există și alte tratamente. O metodă care s-a dovedit a fi foarte eficientă în cercetare este o formă de ventilație respiratorie, cunoscută sub numele de Presiune pozitivă continuă în căile aeriene sau CPAP (Continuous Positive Airway Pressure).

Presupune ca persoana care sferă de SAS să fie echipată cu o mască respiratorie care îi acoperă nasul și gura. Masca este conectată la o mașină care trimite un flux continuu aer în căile respiratorii în timpul somnului. De fapt, folosește presiunea aerului pentru a menține căile respiratorii deschise.

Cercetările au arătat că terapia CPAP previne apneea în somn. În plus, studiile indică faptul că efectele negative ale sindromului asupra țesutului cerebral, au fost aproape complet inversate după tratamentul pe termen lung cu CPAP și s-a dovedit că reduce tensiunea arterială. (sursă)

Cu toate acestea, o problemă cu această terapie este că necesită ca persoana să fie conectată la o mașină în timp ce doarme, ceea ce poate fi o problemă dacă se mișcă mult în timpul nopții.

În plus, deși tehnologia CPAP s-a îmbunătățit de-a lungul anilor, aparatul produce un anumit zgomot care vă poate deranja pe dvs. sau pe partenerul dvs. și poate dura o vreme până vă obișnuiți.

Sunt disponibile și alte dispozitive de respirație, precum dilatatoarele orale și nazale concepute pentru a menține căile respiratorii deschise.

Există, de asemenea, modificări ale stilului de viață pentru cei care suferă de apnee în somn, pe care aceștia le pot adopta pentru a-și reduce simptomele. Dacă sunteți supraponderal, pierderea în greutate este o schimbare care vă poate ajuta. În mod similar, asigurarea faptului că mediul dvs. de somn este configurat corect și confortabil și alegerea pernei potrivite, pot ajuta la atenuarea simptomelor.

Reducerea sau evitarea consumului de alcool și a oricăror medicamente care provoacă somnolență pot ajuta, de asemenea, în sensul ameliorării simptomelor.

Gânduri finale

Sindromul de apnee în somn este o tulburare de somn recunoscută clinic, ce poate avea efecte negative grave asupra sănătății, iar marea majoritate a persoanelor care suferă de SAS nici măcar nu știu că îl au.

Chiar dacă sunt nediagnosticate, persoanele cu apnee în somn sunt susceptibile să simtă simptome cum ar fi oboseala în mod regulat după o noapte de somn, incapacitatea de a se concentra asupra muncii lor și să aibă nevoie să doarmă în timpul zilei.

Oricine se confruntă cu aceste simptome în mod regulat trebuie să se adreseze medicului, deoarece apneea în somn poate duce la leziuni ale creierului, hipertensiune arterială, niveluri de colesterol și inflamație, risc crescut de diabet, boli de ficat, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Persoanele care dorm în spate, bărbații și persoanele supraponderale prezintă un risc crescut de a suferi de SAS.

Un tratament este disponibil și, în timp ce în mod tradițional intervenția chirurgicală pentru deschiderea unei căi respiratorii suplimentare la nivelul gâtului a fost singura opțiune, apneea în somn poate fi acum gestionată cu dispozitive de respirație.

De asemenea, este posibil să se reducă simptomele apneei în somn cu modificări ale stilului de viață.

Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc