Oamenii dorm într-una sau mai multe poziții diferite și toate au avantajele și dezavantajele lor. Pozițiile de somn incomode pot afecta postura, ducând la apariția durerii și, de asemenea, pot afecta negativ căile respiratorii.
Este dificil, deși nu imposibil, să vă schimbați poziția obișnuită de dormit. Vă oferim câteva sfaturi practice dacă doriți să realizați acest lucru.
Când vine vorba de pozițiile în care dormim, suntem cu toții diferiți. Fie că dormiți pe o parte, pe burtă sau pe spate, pare că toți gravităm în mod natural către anumite preferințe. Unii oameni rămân într-o poziție; altele se schimbă în diferite momente ale nopții.
Un sondaj pe o mie de persoane a fost realizat de profesorul Chris Idzikowski, directorul Serviciului de evaluare și consultanță a somnului. A arătat că 7% dintre oameni dorm de obicei în burtă; 13% au dormit pe spate și 69% dintre oameni dorm într-o serie de poziții laterale. Oamenii din procentul rămas nu erau siguri de postura lor obișnuită de dormit. (sursă)
Deși unele poziții de dormit sunt considerate a fi mai bune pentru sănătate decât altele, există argumente pro și contra pentru fiecare postură în parte.
Analizăm mai îndeaproape care este cea mai bună poziție în care să dormi și dovezile științifice din spatele teoriilor cu privire la cele mai bune și cele mai rele.
Cuprins:
Argumentele pro și dezavantajele pozițiilor de dormit
Contrar credinței populare, nu există o poziție potrivită pentru toată lumea. Fiecare poziție de dormit diferită are propriile sale avantaje și dezavantaje și este important să le luați în considerare pe toate în raport cu ceea ce este mai bine pentru dvs. și nevoile dvs. de sănătate. Iată o descriere a punctelor bune și rele pentru fiecare poziție de dormit:
Somnul pe burtă
Mulți oameni consideră că aceasta este cea mai proastă poziție de somn, dar, deși poate taxa negativ postura dvs., are unele beneficii pentru sistemul respirator:
Pro
- Minimizează obstrucțiile căilor respiratorii
- Ușurează sforăitul
- Poate ușura apneea de somn
- Suprafața mare a corpului este în contact cu salteaua; acest lucru ajută la distribuirea uniformă a presiunii și evită punctele de presiune
Contra
- Gâtul și coloana vertebrală nu sunt aliniate, deoarece capul este rotit în lateral
- Aplatizează curbele naturale ale coloanei vertebrale; acest lucru poate duce la dureri lombare
- Apropierea mai strânsă a căilor respiratorii de alergeni precum praful și acarienii
- Risc crescut de riduri faciale (sursă)
Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc
Despre somnul frontal
Dacă sunteți expus riscului sau suferiți de dureri lombare, încercați să schimbați această poziție de dormit încercând câteva dintre sfaturile noastre detaliate mai jos.
Folosiți o pernă subțire pentru a menține o postură mai neutră a capului și gâtului.
Dacă descoperiți că acest lucru nu este posibil pentru dvs. sau aveți nevoie de beneficiile somnului frontal, încercați să puneți o pernă sub zona inferioară a abdomenului și a șoldului pentru a vă ajuta să mențineți curbele naturale ale coloanei vertebrale.
Nu este recomandat să dormiți pe burtă în timpul sarcinii. Deși este aproape imposibil în etapele ulterioare, ar trebui să fie evitat și în etapele incipiente, întrucât îl ține pe bebeluș între coloana vertebrală și saltea și poate oferi condiții mai puțin optime pentru circulația sângelui. (sursă)
Somnul pe spate
Această poziție de dormit este, în general, considerată a fi cea mai bună, dar are unele puncte bune și slabe, potrivit cercetărilor.
Pro
- Păstrează capul, gâtul și coloana vertebrală într-o bună aliniere
- Ajută la menținerea curburii naturale a coloanei vertebrale inferioare
- Contactul maxim cu salteaua ajută la distribuirea presiunii mai uniform și evită punctele de presiune
- În combinație cu o bună mărime a pernei, poate reduce sau preveni refluxul acid
- Poate ajuta la reducerea ridurilor faciale (sursă)
Contra
- Face mai probabilă obstrucția căilor respiratorii, mai ales în combinație cu prea multe perne.
- Poate îngreuna respirația
- Poate agrava sforăitul
- Nerecomandat în timpul sarcinii
Despre somnul pe spate
Apneea în somn este o afecțiune care se caracterizează prin pauze în respirație sau respirație foarte superficială în timp ce dormi. Poate duce la un deficit de oxigen în timpul somnului.
Deoarece obstrucția căilor respiratorii este mai probabilă când dormiți pe spate, nu este o poziție recomandată persoanelor cu apnee în somn. De fapt, unele cercetări au descoperit că aproape 54% dintre persoanele care suferă de apnee în somn au simptome doar atunci când dorm pe spate. (sursă)
Un alt punct de luat în considerare este că o poziție bună de dormit nu se corelează întotdeauna cu o experiență de somn de bună calitate. Un studiu a comparat poziția de somn cu calitatea somnului și a constatat că persoanele care au raportat o calitate slabă a somnului au petrecut mai mult timp pe spate decât în orice altă poziție. (sursă)
Dormitul pe spate în timpul sarcinii poate crește durerile lombare din cauza greutății suplimentare a bebelușului și lichidului amniotic, care încurajează aplatizarea curbelor coloanei vertebrale inferioare. De asemenea, poate provoca scăderea circulației din cauza presiunii crescute a abdomenului. (sursă)
Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei
Somnul în lateral (pe o parte)
Există o mare varietate când vine vorba de dormit lateral; unii oameni dorm fie la stânga, fie pe dreapta, unii adoptă o poziție fetală, alții dorm întinși într-o poziție de bușteni.
Somnul pe partea stângă
Pro
- Poziție bună pentru digestie
- Poate reduce sau preveni refluxul acid:
- Poate ajuta la minimizarea obstrucției căilor respiratorii
- Poate reduce sforăitul
- Îmbunătățește circulația
- Cea mai bună poziție pentru sarcină
Somnul din partea stângă îmbunătățește circulația către inimă. Acesta este unul dintre motivele pentru care este considerată cea mai bună poziție de somn în timpul sarcinii, deoarece crește fluxul de sânge și substanțe nutritive către bebeluș prin placentă. În plus, pune mai puțin stres pe coloana vertebrală în timpul sarcinii decât alte poziții de somn. (sursă)
În somnul pe partea stângă, se crede că acizii gastrici rămân sub nivelul joncțiunii dintre esofag și stomac, reducând probabilitatea de reflux acid. (sursă)
Contra
- Poate exercita o presiune suplimentară asupra gâtului și a maxilarului.
- Poate duce la amorțirea brațului stâng
- Poate duce la comprimarea stomacului și a plămânilor din cauza gravitației
- Greutatea corporală distribuită pe o zonă relativ mică – poate duce la puncte de presiune
Somnul pe partea dreaptă
Pro
- Evită presiunea pe plămânul stâng, inimă, ficat și stomac
- Cea mai bună poziție pentru digestie
- Poate ajuta la minimizarea obstrucției căilor respiratorii
- Poate ajuta la reducerea sforăitului
Contra
- Poate crește refluxul acid
- Potențial insuficient de susținere a gâtului
- Greutatea corporală distribuită pe o zonă relativ mică – poate duce la puncte de presiune
- Poate exercita o presiune suplimentară asupra gâtului și a maxilarului
Studiile științifice au arătat că dormitul pe partea dreaptă poate crește refluxul acid. Spre deosebire de somnul din stânga, se crede că joncțiunea gastroesofagiană se află sub nivelul lichidului gastric atunci când dormi pe partea dreaptă. (sursă)
Vezi și: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele ce suferă de diabet
Despre dormitul lateral
Dezavantajul, una dintre principalele probleme ale somnului lateral în orice poziție este locul unde să-ți pui confortabil brațul. O soluție obișnuită este să dormi cu brațul cel mai apropiat de saltea înfipt sub cap.
Cercetările indică, totuși, că perioadele prelungite în această poziție pot duce la presiunea asupra vaselor de sânge și a nervilor din braț, constrângerea fluxului sanguin și provocarea durerii și furnicăturilor din nervii comprimați. În plus, această poziție pune o presiune crescută pe umăr, ceea ce poate duce la dureri de umăr. (sursă)
Studiile de cercetare recomandă ținerea mâinilor în jos de părți sau lângă piept, pentru a reduce activitatea musculară la nivelul gâtului și umerilor și se crede că reduc riscul de durere a gâtului și a umărului legată de postura de dormit. (sursă)
Dormitul în poziție verticală
Deși acest lucru poate părea puțin ciudat pentru mulți oameni, există anumite circumstanțe când este benefic să dormiți într-o poziție verticală așezată.
Persoanele care au dificultăți respiratorii, inclusiv o răceală puternică, folosesc uneori această poziție pentru a menține căile respiratorii cât mai deschise posibil.
Această poziție poate fi utilizată și după ce suferiți de insuficiență cardiacă sau după unele tipuri de intervenții chirurgicale pentru ameliorarea durerii și facilitarea somnului.
Dezavantajele somnului în poziție verticală sunt că exercită presiune asupra spatelui inferior și poate crește probabilitatea apariției varicelor. Acest lucru se datorează faptului că venele din picioare nu se desprind de efectele gravitației dacă ne petrecem o mare parte din timp în poziții așezate și în poziție verticală.
Poziția de dormit pentru bebeluși și sugari
Potrivit cercetărilor, bebelușii și sugarii ar trebui să fie întotdeauna poziționați să doarmă pe spate, pe o saltea fermă pentru a reduce riscul de SMSS – sindromul morții subite a sugarului. (sursă)
Alte lucruri de luat în considerare
Indiferent de poziția pe care ați ales-o, este important să luați în considerare și alți factori.
În primul rând, asigurați-vă că salteaua dvs. vă oferă un sprijin bun pentru poziția dvs. de dormit. Cei care dorm în lateral, de exemplu, au nevoie de o saltea suficient de fermă pentru a oferi un sprijin bun, dar cu o căptușeală adecvată pentru a ameliora presiunea din punctele majore de contact, cum ar fi zonele umărului, genunchiului și șoldului.
Alegerea nivelului adecvat de fermitate a pernei este, de asemenea, importantă. Cei care dorm pe spate și pe față trebuie să se asigure că nu își ridică prea mult poziția capului.
Persoanele care preferă somnul pe lateral trebuie să se asigure că primesc un sprijin adecvat pentru gât și să țină cont de golul de la gât atunci când dorm pe partea laterală. Este posibil să aibă nevoie de sprijin suplimentar în zona taliei. Există o mulțime de perne de sprijin diferite pe piață care pot ajuta în acest sens.
O soluție pentru gât la care puteți apela cu ușurință este să plasați un prosop mic, rulat, în marginea inferioară a feței, sub pernă, astfel încât să umple golul gâtului și să ofere un sprijin sporit. (sursă)
Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb
Cum să vă schimbați poziția de dormit
Deși avem un control foarte mic asupra a ceea ce se întâmplă după ce adormim, este posibil să vă modificați poziția de somn.
Iată sfaturile noastre de top pentru recalificarea corpului pentru a dormi într-o poziție diferită:
Practică
Practica duce la perfecțiune și vă ajută corpul să se obișnuiască cu o nouă poziție de dormit. Când aveți timp să vă odihniți în timpul orelor de veghe, culcați-vă pe pat în noua poziție aleasă. Cu cât faceți mai mult acest lucru, cu atât este mai probabil să rămâneți în această poziție mai mult timp când dormiți.
Începeți în poziția în care doriți să continuați
Când vă băgați în pat pentru prima dată, asumați-vă noua poziție de dormit. Folosiți-vă corpul pentru a încerca să o mențineți: poziționarea ușor depărtată a picioarelor și brațele ținute într-o poziție adecvată departe de corp, vă poate împiedica să vă rostogoliți în timpul nopții.
Folosiți accesorii pentru a ajuta
Așezați perne în poziții strategice pentru a vă ajuta să vă mențineți noua postură de somn. Pentru dormit lateral, încercați să puneți perne în spatele și în fața dvs. pentru a vă descuraja să vă rostogoliți pe spate sau pe față. Așezarea unei perne între genunchi, în special în timpul somnului pe spate sau lateral, poate ajuta la reducerea tensiunii spatelui și la descurajarea schimbărilor de poziție în timpul somnului.
O pătură înfășurată poate fi, de asemenea, un instrument util pentru a vă menține pe loc. Alternativ, pernele pentru corp, care sunt disponibile într-o formă dreptunghiulară sau curbată, pot ajuta la asigurarea unui sprijin suplimentar și vă pot ajuta să vă convingeți corpul să își modifice poziția de dormit. Pernele corporale pot fi utile pentru cei ce dorm pe burtă și care doresc să-și schimbe poziția obișnuită de somn.
Indiferent de beneficiile pentru sănătate asociate cu orice postură de somn, oamenii dorm în general în poziția pe care o consideră cea mai confortabilă.
Experimentarea cu diferite poziții de dormit este foarte puțin probabil să aibă efecte negative asupra sănătății, așa că este bine să testați fiecare dintre diferitele poziții timp de câteva nopți și să vedeți ce posturi vi se potrivesc cel mai bine. Există avantaje și dezavantaje pentru fiecare poziție de dormit.
Care este cea mai bună poziție pentru a dormi? Gânduri finale
Indiferent de poziția în care oamenii încep să adoarmă, pe spate, lateral sau stomac – aceștia tind să se trezească în poziția pe care corpurile lor au tendința naturală de a o adopta.
Cu excepția cazului în care aveți circumstanțe specifice care vă dictează poziția de dormit, sau dacă aveți dureri la trezire, sau dacă ați fost sfătuit de un medic să vă schimbați poziția de somn, este, în general, acceptabil să vă lăsați corpul să facă ceea ce simte în mod natural.
Citește și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață