Trezirea cu o stare de sufocare este un fenomen ce apare pe timpul somnului, persoana în cauză trezindu-se fără aer, tușind și sufocându-se.
Trezirea cu o stare de sufocare poate fi un incident izolat, dar poate fi asociată și cu mai multe condiții medicale incluzând scurgerile post nazale, edemul pulmonar, anxietatea și atacurile de panică.
Depinzând de cauză, există multe modalități de a gestionare episoadele de trezire cu o stare de sufocare, și lucruri pe care le puteți face pentru a scădea nivelul de apariție a acestei probleme.
Cuprins:
Poate afecta pe oricine
Trezirea cu o stare de sufocare poate fi o experiență înspăimântătoare. Anumiți oameni au raportat că au simțit că nu au aer când s-au trezit. De-a lungul istoriei există exemple de culturi ce au pus fenomenul acesta pe seama unor creaturi supranaturale ce apasă pieptul.
Din fericire, acum avem ceva mai multe explicații științifice despre motivul pentru care oamenii se trezesc sufocându-se. Mi s-a întâmplat și mie de câteva ori, mai ales în sezonul incipient de rinită alergică când încă nu mă obișnuisem să iau antihistaminice în mod regulat.
Cu toate că nu este cea mai comună experiență, trezirea cu o stare de sufocare poate să i se întâmple oricui, și poate fi foarte stresantă, mai ales dacă se întâmplă în mod regulat.
Deci care sunt cauzele pentru care o persoană se poate trezi cu o stare de sufocare, și există ceva ce putem face pentru a preveni această problemă?
Ce este trezirea cu o stare de sufocare?
Trezirea cu o stare de sufocare apare în timpul somnului în momentul în care ceva perturbă sistemul respirator. Persana ce suferă de această problemă devine conștientă de întâmplare și se trezește cu o stare de sufocare, adesea din cauza excesului de fluid acumulat în gât.
Trezirea cu o stare de sufocare poate fi cauzată de obstrucționarea căilor respiratorii, de ceva precum țesutul moale, ce poate rezulta în blocarea căilor respiratorii, reducând nivelul de oxigen.
Aceste simptome pot fi produse din multe alte motive sau din cauza unei condiții medicale fundamentale. Pentru a trata episoadele de trezire cu o stare de sufocare în mod eficient, este important să identificați rădăcina ce cauzează aceste simptome.
Ce cauzează trezirea cu o stare de sufocare?
Pe când sufocarea poate apărea ca un eveniment cu caracter excepțional, sunt multe cauze medicale diferite ce pot cauza trezirea cu o stare de sufocare:
Sindromul de apnee în somn
Trezirea cu o stare de sufocare poate fi simptomul unei condiții precum sindromul de apnee în somn. Este o tulburare de somn comună ce cauzează oprirea respirației persoanei pe timpul somnului, pentru câteva momente, sau respirarea cu dificultate pe timpul somnului.
În multe cazuri, persoanele nu știu că suferă de apnee, dar cauzează perturbări semnificative ale somnului; pauze de respirație ce pot ține între câteva secunde și mai mult de un minut, și pot apărea de mai multe ori pe noapte.
Există mai multe tipuri de apnee, sindromul de apnee în somn implicând blocarea parțială sau totală a căilor respiratorii, și poate duce la trezirea cu o stare de sufocare în timp ce respirăm adânc, simțind că nu avem aer, pentru a reface nivelul de oxigen din corp.
Edemul pulmonar
Acesta apare când se adună un exces de fluide în spațiile pentru aer din plămâni. Edemul pulmonar poate îngreuna respirația, iar persoanele ce suferă de această afecțiune au senzația că se îneacă sau se sufocă, mai ales atunci când stau întinse. Poate duce la senzația de lipsă e aer și trezirea cu o stare de sufocare.
Insuficiența cardiacă congestivă
O altă condiție ce poate fi responsabilă pentru trezirea cu o stare de sufocare este insuficiența cardiacă congestivă. Poate cauza umflarea picioarelor, amețeală, letargie, și probleme gastrointestinale.
Insuficiența cardiacă congestivă poate cauza și edem pulmonar, și poate duce la dificultăți de respirație în timpul efortului sau atunci când persoana stă întinsă, rezultând în senzația de lipsă de aer și sufocare.
Scurgeri post nazale
Scurgerile post nazale pot fi o cauză pentru trezirea cu o stare de sufocare. Secrețiile din sistemul respirator superior, inclusiv din pasajele nazale și din sinusuri se pot scurge pe gât.
În mod ocazional, fluidele se blochează pe gât, cauzând blocarea căii respiratorie, mai ales când persoana doarme întinsă pe spate. Astfel, se stimulează reflexul de gâfâire și tușire. Scurgerile post nazale sunt asociate cu gâtul inflamat, durerile sinuzale și gustul neplăcut în gură.
Reacții hipnagogice
Aceasta este o mișcare involuntară a musculaturii pe timpul somnului. Se poate întâmpla în prima parte a adormirii; când persoana se trezește brusc, ca și cum ar avea un spasm.
Reacția hipnagogică poate fi asociată cu strângerea musculaturii respiratorie, creșterea pulsului, respirația grăbită și transpirația. Poate face oamenii să simtă că nu au aer și să se trezească cu o stare de sufocare.
Anxietatea
Perioadele de anxietate și atacuri de panică pot apărea oricând, inclusiv în timpul somnului. Ambele condiții sunt asociate cu tensionarea musculaturii, și pot cauza îngreunarea și încetinirea respirației și scăderea nivelului de oxigen. Corpul răspunde trezindu-se și dând o stare de sufocare pentru a ajuta la creșterea nivelului de oxigen.
Refluxul gastro-esofagian
Refluxul gastro-esofagian și condițiile asemănătoare precum refluxul acid sunt cauze peste care se trece adesea cu vederea când vine vorba de tuse, în general. Refluxul gastro-esofagian este un reflux de acid ce vine din stomac.
Atunci când dormim, acidul poate să urce pe esofag, cauzând iritarea structurilor din gât. Poate duce la trezirea cu o stare de sufocare, în încercarea de a curăța acidul și de a ameliora simptomele.
Este o problemă serioasă?
Orice condiție ce duce la orice tip de sufocare este destul de serioasă. Sufocarea este un semn că ceva blochează căile respiratorii sau esofagul, și este o reacție naturală legată de curățare. Trezirea cu o stare de sufocare poate fi înfricoșătoare pentru persoana ce suferă un astfel de moment, dar și pentru partenerul de somn, dar pune arareori viața în pericol.
În timpul somnului avem un mecanism foarte bun ce ne trezește în cazul în care corpul se simte în pericol. În cazul în care ceva amenință supraviețuirea în timpul somnului, precum nivelul scăzut de oxigen, creierul trimite semnale către mai multe părți din corp pentru repoziționare și pentru adresare problemei.
Asta este ce se întâmplă atunci când ne trezim cu o stare de sufocare – este o reacție extrem ce poate fi neplăcută.
Ce puteți face după ce v-ați trezit cu o stare de sufocare?
Posibilitatea de tratare a simptomelor și de prevenire a acestui tip de episoade de trezire cu o stare de sufocare depinde de cauza simptomelor.
Condițiile precum scurgerile post nazale pot fi tratate cu spray-uri nazale ce ajută la curățarea căilor respiratorii. Ridicându-vă capul mai sus ajută corpul să promoveze drenarea corectă a fluidelor. Anumite medicamente antihistaminice pot reduce nivelul de fluide nazale produse.
În cazul reacției hipnagogice, a anxietății și a atacurilor de panică, reducerea stresului poate ajuta la diminuarea simptomelor. Activitățile precum medicația regulată sau anumite exerciții fizice pot reduce stresul.
Reducerea nivelului de cafeină ajută la scăderea apariției reacțiilor hipnagogice, a anxietății și atacurile de panică, chit că în anumite cazuri este posibil ca persoanele ce suferă de aceste afecțiuni să fie nevoite să consulte un medic pentru tratarea lor. Un terapeut specialist vă poate ajuta să identificați rădăcina problemei ce cauzează simptomele.
Persoanele supraponderale au un risc foarte crescut de a suferi de sindromul de apnee în somn, deoarece nivelul crescut de țesut moale reduce măsura căilor respiratorii. Pierderea în greutate este o modalitate de a reduce incidența apneei în somn.
În mod alternativ, apneea poate fi tratată prin purtarea unui aparat pentru respirație numit CPAP (Presiunea pozitivă continuă a căilor respiratorii), această mașină menține căile respiratorii deschise pe timpul somnului. Doctorii din ziua de azi recomandă uneori un dispozitiv pentru gură sau pentru cap creat pentru a menține căile respiratorii deschise pe timpul somnului.
Edemul pulmonar poate fi adesea tratat cu medicamente pentru a reduce nivelul de fluide din plămâni, dilatându-se vasele de sânge și scăzând presiunea arterială. Odată ce simptomele au fost gestionare, frecvența episoadelor de trezire cu o stare de sufocare poate fi redusă.
Insuficiența cardiacă sau insuficiența cardiacă congestivă reprezintă condiții medicale de termen lung ce necesită o gestionare minuțioasă și asistență medicală de la un medic specialist.
Persoanele ce suferă de insuficiență cardiacă necesită adesea medicamente precum beta blocantele, inotropii, inhibitorii ACE și diureticele pentru a îmbunătăți funcționarea cardiacă. Unele dintre aceste medicamente, precum diureticele, pot ajuta la reducerea numărului de episoade de trezire cu stări de sufocare.
Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a controla refluxul gastro-esofagian. Cercetările arată că se leagă de alimentele picante, grase sau grele, acestea crescând refluxul de acid, deci reducerea sau evitarea acestor tipuri de alimente poate ajuta. S-a observat că și alcoolul poate crește incidența refluxului gastro-esofagian, deci menținerea consumului de alcool la un nivel minimal, sau evitarea acestuia poate ajuta.
Măcar, nu beți alcool și nu mâncați alimente picante, sau grase cu 2 sau 3 ore înainte de a vă culca. Poate ajuta la reducerea simptomelor.
Când ar fi cazul să consultați un medic
Depinzând de cauza pentru care vă treziți cu o stare de sufocare, este adesea posibil să faceți câteva lucruri acasă pentru a reduce riscul de apariție a acestei probleme. În cazul în care simptomele nu sunt foarte neplăcute, în general nu este cazul să consultați un medic.
Dacă suferiți de insuficiență cardiacă, GERD, sau orice afecțiuni medicale, este important să îi spuneți medicului că aveți episoade de trezire cu stări de sufocare.
Dacă simptomele vă cauzează multe neplăceri, sau dacă se întâmplă foarte des sau de mai multe ori pe noapte, este bine să consultați un medic.
De asemenea, dacă aveți dureri severe în piept când vă treziți cu o stare de sufocare, dacă vă pierdeți cunoștința sau nu puteți rezolva simptomele de sufocare ușor, atunci trebuie să consultați un medic. Medicul va investiga amănunțit simptomele și va identifica dacă există sau nu o afecțiune medicală fundamentală.
Ce să faceți dacă vă treziți cu o stare de sufocare
Dacă trezirea cu o stare de sufocare este o problemă recurentă, ajută să vă faceți un plan de gestionare a simptomelor. Poate să vă ajute să vă mențineți calmul și să evitați panica pe timpul episoadelor.
Înainte de a vă pune în pat
Puneți o sticlă sau un pahar de apă lângă pat înainte de a vă culca. Puneți-o mereu în același loc, pentru a fi ușor de localizat dacă sunteți dezorientați.
Puneți un coș sau o găleată mică din plastic și câteva șervețele lângă pat. Dacă veți avea probleme cu mucoasa atunci când vă sufocați, puteți curăța imediat zona.
Dacă folosiți orice tip de inhalator pentru a vă ajuta să respirați, precum un inhalator pentru astm, țineți-l lângă pat.
Urmarea acestor pași liniștește oamenii, deoarece sunt pregătiți în cazul în care se trezesc cu o stare de sufocare.
Dacă vă treziți cu o stare de sufocare
Cu toate că este posibil să aveți o stare de anxietate și să vă simțiți dezorientați, încercați să vă recăpătați calmul.
Curățați mucoasa sau sputa, dacă este nevoie.
Dacă simțiți că nu aveți aer, încercați să controlați modul în care respirați. Axați-vă pe readucerea treptată a respirației la normal, pentru a echilibra respirația va fi nevoie să faceți exercițiu de inhalare și expirare, dacă este posibil.
Dacă simțiți nevoia să tușiți, încercați să tușiți bine odată sau de două ori pentru a curăța pieptul, decât să intrați într-o criză de tuse.
După ce reușiți să aduceți respirația sub control, luați guri mici de apă pentru a lubrifia gâtul și pentru a reduce iritația.
Dacă este necesar, luați o doză din inhalatorul dumneavoastră. Va ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la evitarea unui alt episod de trezire cu o stare de sufocare.
Concluzii
Trezirea cu o stare de sufocare poate fi o condiție problematică, ce poate fi un simptom al unei alte afecțiuni medicale. Când vă treziți cu o stare de sufocare din cauza refluxului gastro-esofagian, a edemului pulmonar, a anxietății, a reacției hipnagogice sau a scurgerilor post nazale, poate fi o experiență foarte deconcentrată.
Depinzând de cauză, există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce riscul de a vă trezi cu o stare de sufocare. Cel mai important este să faceți tot ce vă stă în puteri să rămâneți calmi, și să aveți un plan ce vă va ajuta să gestionați problema și să recăpătați controlul asupra respirației.
Dacă vă treziți cu o stare de sufocare foarte des, aveți dificultăți la gestionarea simptomelor sau dacă sunteți suspectați de a avea afecțiuni medicale fundamentale, este mai bine să consultați un medic pentru a verifica problema amănunțit.
Cu toate că trezirea cu o stare de sufocare poate fi înspăimântătoare nu este neapărat periculoasă; corpul are mecanisme de protecție când vine vorba de menținerea respirației și a pulsului atunci când dormim.
Citește și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață