Cicatricile faciale foarte vizibile sunt, în general, cele mai neplăcute tipuri de cicatrici. Nici o parte a corpului nu este la fel de notorie, unică și importantă din punct de vedere estetic precum zona facială.
Cicatricile faciale sunt adesea rezultatul acneelor, dar pot fi cauzate și de traume puternice precum accidentele rutiere sau accidentele de la locul de muncă, expunerea la chimicale puternice sau la prea multă lumină solară, arsuri sau chiar rezultatul unor tratamente chirurgicale medicale.
Acoperirea cicatricilor cu ajutorul cosmeticelor este soluția pentru care optează multe persoane, dar din fericire există numeroase modalități de tratare a cicatricilor în zilele noastre ce pot reduce cicatricile faciale. Modalitatea de tratare a cicatricilor faciale depinde de bugetul dumneavoastră, de risc și de tipul de cicatrice pe care îl aveți.
Un studiu din 2008 realizat de Universitatea din Liverpool din Marea Britanie susține că femeile consideră bărbații ce au cicatrici ca fiind mai atractivi pentru relațiile de scurtă durată, iar evaluarea făcută de bărbați a fost neafectată de prezența sau inexistența cicatricilor în cazul femeilor.
Puteți crede că Britanicii au luat-o razna, însă atracția sexuală apărută datorită cicatricilor derutează experții de mult timp. Poate că cicatricile faciale sunt considerate un semn de masculinitate, nu par să fi încurcat cariera lui Harrison Ford, Joaquin Phoenix sau a lui Seal, ce chiar s-a căsătorit cu unul dintre modelele de top din lume, Heidi Klum.
Celebritățile precum Tina Fey, Catherine Zeta Jones și chiar și Kate Middleton, Ducesa de Cambridge, sunt considerate unele dintre cele mai frumoase femei fin lume, iar cicatricile lor faciale sunt menționate foarte rar.
Cicatricile faciale pot fi rezultatul unei traume de la un accident sau de la o procedură chirurgicală, cicatrici provocate de acnee, sau, arareori cauzate de inflamații subcutanate, leziuni sau cicatrizare; precum cicatricile faciale a le lui Seal.
Determinând tipul de cicatrice pe care îl aveți reprezintă adesea primul pas către deciderea asupra celei mai potrivite modalități de tratament pentru dumneavoastră.
Cuprins:
Diferitele tipuri de cicatrici faciale
Cicatrizarea este o parte naturală a procesului de vindecare ce apare după leziuni. Există 4 tipuri principale de cicatrici; cicatricile cheloide, cicatrici hipertrofice, cicatricile postcombustionale (sau cicatricile contractate) și cicatricile provocate de acnee.
Un dermatolog va determina mai întâi tipul de cicatrice pe care îl aveți, înainte de a recomanda un tratament potrivit. Mai jos vom analiza pe scurt fiecare tip de cicatrice înainte de a evalua opțiunile de tratament.
Cicatricile cheloide
Cicatricile cheloide rezultă din cauza unui proces agresiv de vindecare și au un un țesut fibros proeminent și dens ce se întinde mai departe de conturul original al rănii, atacând și zonele de piele ce înconjoară rana.
Cicatricile cheloide se formează rar pe corp sau pe față însă predomină în zona maxilarului și a loburilor urechilor (în special după ce ureche a fost perforată). În cazul în care nu au fost tratate, cicatricile cheloide cresc extrem de mult și pot deveni o problemă estetică.
Posibilele tratamente includ eliminarea chirurgicală a cicatricii, injecții cu steroizi sau aplicarea plasturilor cu silicon ce pot aplatiza cicatricea.
Crioterapia (înghețarea cu ajutorul nitrogenului) se folosește pentru tratarea cicatricilor cheloide mici, iar aceste tipuri de cicatrici pot fi prevenite prin aplicarea tratamentelor pe bază de presiune sau a pernițelor cu gel în momentul în care leziunea este încă în stare de rană.
Cicatricile hipertrofice
Cicatricile hipertrofice sunt foarte similare cu cicatricile cheloide, deoarece sunt cicatrici roșii ce se ridică, dar nu se extind mai departe de conturul original al rănii.
Protuberanța tinde să se îmbunătățească gradual în timp, după un an, sau poate mai mult, însă pot provoca mâncărimi persistente sau pot restricționa mișcările în cazul în care sunt localizate în apropierea articulațiilor sau a musculaturii.
Sunt cauzate în mod normal de tăieturi sau de sângerare. Cicatricile hipertrofice se micșorează în timp și pot apărea pe orice tip de culoare a pielii.
Tratamentele sunt similare cu cele pentru cicatricile cheloide, incluzând injecțiile cu steroizi pentru reducerea inflamației sau plasturii din silicon aplicați pe cicatrice pentru a o aplatiza, acestea fiind cele mai comune metode de tratament.
Cicatricile postcombustionale sau contractate
După cum sugerează și numele, aceste cicatrici apar în momentul în care piele se strânge sau se contractă în timpul procesului de vindecare și apar adesea în cazul arsurilor de gradul 2 și 3.
În timp ce cicatricea se dezvoltă, pielea se contractă, făcând mișcarea feței foarte dificilă. Acest tip de cicatrice ce apare din cauza contracturilor poate merge și mai adânc, afectând musculatura și nervii.
Cel mai eficient tratament pentru acest tip de cicatrici este operația, folosindu-se grefe de piele sau clapete pentru eliberare sau reconstruirea pielii contractate, în special în cazul în care nivelul de mișcare facială este limitat.
Cicatricile provocate de acnee
Cicatricile provocate de acnee reprezintă cel mai comun tip de cicatrici faciale, cu peste 90% dintre adolescenți suferind de acnee ce continuă până și la vârsta adultă pentru 12 sau 14% dintre cazuri.
Cicatricile provocate de acnee apar în mod normal drept leziuni sau crestături la nivel cutanat în zonele din care petele, coșurile sau punctele negre au fost îndepărtate intenționat sau neintenționat.
Corpul, sau fața, încearcă să se repare infuzând pielea cu colagen, în cazul în care corpul produce prea mult colagen, pot apărea depresiuni sau adâncituri în timp ce pielea se vindecă.
Multe persoane suferă de acnee și de posibilele cicatrici provocate e acestea, unele persoane consideră că cicatricile nu sunt o problemă, în timp ce altele susțin că le afectează în mod negativ viața de zi cu zi.
Asigurarea medicală nu acoperă costul tratamentelor pentru acnee și majoritatea dermatologilor ezită să recomande tratamentele chirurgicale, recomandându-le numai în cazul în care pacientul simte că leziunile cauzate de acnee reprezintă un obstacol major în viața personală.
Anumite persoane doresc cicatrici mai puțin vizibile, alte persoane doresc să netezească pielea dură și curbată.
În următorul videoclip de pe YouTube veți vedea diferite modalități de tratare a cicatricilor provocate de acneea facială, despre unele dintre ele vom vorbim mai detaliat pe parcurs.
Modalități de tratare a cicatricilor faciale
Dermabraziunea
Dermabraziunea este una dintre cele mai populare metode de eliminare a cicatricilor faciale, ce exfoliază primul strat de piele. Dermabraziunea este efectuată de un dermatolog cu ajutorul unei perii de sârmă sau a unei rotițe ce exfoliază primul strat de piele. Pentru cicatricile în relief dermabraziunea este ca și cum ar șlefuite.
Cu toate că oamenii raportează o reducere de 50% a cicatricilor, dermabraziunea este o procedură invazivă ce poate fi foarte neplăcută. Posibilele complicații includ infecțiile, întunecarea pielii, înroșirea și inflamația, și, în anumite cazuri, schimbarea culorii pielii.
Anumite persoane nu au raportat durere după această procedură, dar majoritatea pacienților primesc antibiotice și analgezice pentru a preveni posibilele infecții și pentru diminuarea durerii. Refacerea poate dura între 7 și 10 zile.
Dermabraziunea nu este potrivită pentru toată lumea, mai ales în cazul persoanelor cu o piele sensibilă, o infecție activă la nivel cutanat, precum herpesul sau o boală autoimună ce pot face vindecarea mai dificilă.
Ar trebui să consultați un dermatolog dacă aveți un istoric de cicatrici cheloide sau hipertrofice sau dacă ați folosit isotretinoin drept tratament pentru acnee în ultimele 12 luni înainte de începerea dermabraziunii. Pacienții ce au avut recent un lifting facial sau un lifting al sprâncenelor nu ar trebui să folosescă dermabraziunea drept tratament.
Exfolierea pe bază de chimicale
Exfolierea chimică folosește chimicale ușoare pentru a îndepărta primul strat de piele într-un mod controlat. Primul strat de piele (epiderma) se exfoliază lăsând un nou strat de piele la suprafață.
Depinzând de nivelul de exfoliere necesar pentru eliminarea sau reducerea cicatricilor, puteți opta pentru o exfoliere profundă, o exfoliere superficială sau o exfoliere medie.
Exfolierea profundă folosește fenoli, ce sunt chimicale puternice și sunt folosite adesea pentru tratarea cicatricilor faciale, deoarece ajung mai adânc în piele.
Exfolierea superficială este mult mai delicată, folosind acid tricloracetic pentru îmbunătățirea decolorării ce apare în cazul multor cicatrici, iar exfolierea medie se folosește tot pentru decolorarea și reîmprospătarea pielii îmbătrânite folosind acid glicolic.
Intensitatea exfolierii profunde poate necesita o vindecare de până la 3 săptămâni, conform Societății Americane de Chirurgie Dermatologică. Exfolierea vă va face pielea mai sensibilă la soare, ce poate duce la arsuri și cicatrizare.
Exfolierea pe bază de chimicale lasă pielea fină și întinerită, dar dacă aveți o piele sensibilă, în special în cazul pacienților ce suferă de eczeme sau psoriazis, ar trebui să fiți foarte atenți, deoarece simptomele se pot înrăutăți.
Exfolierile nu sunt eficiente pe pielea de culoare închisă, și cu toate că există multe variante de exfolianți pentru cicatrici, ar trebui să exfoliați pielea numai cu produsele recomandate de un dermatolog licențiat.
Tratamentul cu laser
Tratamentul cu laser sau scoaterea la suprafață are una dintre cele mai rapide perioade de refacere dintre toate tratamentele și funcționează aproape de fiecare dată, mai bine decât cremele locale și exfoliere.
Exfolierea chimică va ataca doar primul strat de piele, dar laserul merge mai adânc, căldura emanată de laser descompunând colagenul din piele și cauzând reformarea și strângerea pielii, făcând-o mai fină și mai strânsă.
Laserele mai puternice (ablative) folosesc în general ca bază dioxidul de carbon, și elimină și primul strat de piele făcând pielea să se vindece mai delicat.
Laserele ne-ablative sunt mai puțin dureroase și nu necesită la fel de mult timp de refacere, dar efectele nu sunt la fel de puternice precum în cazul laserelor ablative.
Dacă alegeți un tratament mai puternic, timpul de refacere va varia între 2 zile și 2 săptămâni, și există posibilitatea ca zona tratată să trebuiască bandajată până se vindecă. Laserele pot cauza infecții, cicatrizare și schimbări de pigmentație și nu sunt la fel de eficiente pe pielea mai închisă la culoare.
Materialele de umplere pentru piele
Dermatologii folosesc adesea materiale de umplere a pielii pentru a umple cicatricile lăsate provocate de acnee. Colagenul, grăsimea pacientului sau alte substanțe se folosesc pentru umplerea cicatricilor provocate de acnee. Efectele țin până la 18 luni, cu toate că anumite materiale de umplere pot avea un efect permanent.
Contractarea pielii prin unde radio
O metodă mai nouă și mai accesibilă de tratare a cicatricilor cauzate de acnee este folosirea undelor radio pentru contractarea pielii, pentru ca cicatricile adânci lăsate de acnee să fie mai puțin vizibile.
Este nevoie să mergeți la mai multe sesiuni, la fiecare 4 luni, și să îngrijiți pielea acasă aplicând creme de protecție solară în fiecare dimineață și creme hidratante în fiecare seară.
Anumiți pacienți au raportat o senzație arzătoare pentru aproximativ o oră după tratament, iar pielea poate avea o tentă rozalie pentru 2 sau 3 zile.
Operațiile estetice sau plastice
Operațiile estetice sunt cele mai invazive și eficiente metode de a trata cicatricile faciale, și sunt numite adesea revizuiri pentru cicatrici, deoarece modifică aparența cicatricii.
Depinzând de severitatea cicatricii, doctorul o poate îndepărta cu un bisturiu sau o poate muta pentru a-i reduce vizibilitatea. După eliminarea cicatricii, medicul chirurg va coase rana sau va folosi grefe pentru piele, luate în general din spatele urechii, pentru a sigila rana.
Prețul ridicat al operațiilor estetice înseamnă că în anumite cazuri nu pot fi considerate o opțiune, companiile de asigurare nu acoperă operațiile estetice iar procedurile mai complicate au un risc mai crescut de infecții sau de cicatrizare.
Tratamentele făcute acasă
Există multe metode de tratamente ce pot fi efectuate acasă, ce vor fi mai ieftine și este posibil să aveți deja o parte din ingrediente. Aloe vera, pe care probabil deja o aveți în casă, va întări structura colagenului din țesutul cicatrizat și va impulsiona procesul de vindecare.
Mierea este un puternic agent umectant și antioxidant ce ajută la păstrarea umidității și la prevenirea deteriorării pielii. Este și un agent de înălbire ce poate ajuta la înălbirea roșeții sau a culorii cicatricei.
Kit-urile de înălbire pot fi cumpărate fără prescripție medicală de la farmacie și au ca obiectiv reducerea vizibilității cicatricilor, iar vaselina poate fi, de asemenea, cumpărată din farmacii și va ajuta la hidratarea cicatricii, prevenind înrăutățirea.
Există riscul de reacții alergice când vine vorba de cremele fără prescripție medicală ce pot agrava starea pielii, ducând la înrăutățirea cicatricilor.
Cu toate că tratamentele acasă sunt mai ieftine, nu aveți nici o garanție că vă vor trata cicatricile, pot doar reduce temporar vizibilitatea acestora. Dacă cicatricile dumneavoastră faciale vă cauzează probleme și nu puteți trăi cu ele, cel mai bine este să consultați un dermatolog ce vă poate recomanda cel mai potrivit tratament pentru dumneavoastră.
Dacă cicatricile dumneavoastră sunt rezultatul unui accident sau al unei traume, specialiștii medicali oferă îngrijiri medicale după astfel de situații ce încearcă remedierea tuturor cicatricilor faciale.
Minimalizarea și prevenirea cicatricilor
Majoritatea cicatricilor sunt permanente, iar tratamentele au, în general, ca obiectiv reducerea vizibilității, nu eliminarea totală. Anumite proceduri ce elimină în totalitate cicatricea pot lăsa cicatrici mai puțin vizibile în locul celei tratate.
Tratându-vă rănile cutanate în momentul în care apar puteți reduce sau chiar preveni apariția cicatricilor. După cum spune vechiul proverb, prevenția este mai bună decât vindecarea!
Citește și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc