Cum vă puteți îmbunătăți nivelul de colesterol

Alimente intr-un castron in forma de inima langa un stetoscop si un mar verde.

Atunci când auziți termenul colesterol, cel mai probabil vă veți imagina ceva negativ. Adevărul este că avem nevoie de colesterol în corp, dar un nivel crescut poate fi periculos.

Nivelul crescut de colesterol este rezultatul unui stil de viață nesănătos, sau a unei anomalii genetice ce poate contribui la blocarea arterelor și la alte afecțiuni cardiovasculare serioase.

Nivelul crescut de colesterol crește riscul de afecțiuni cardiace și infarct miocardic, dar, din fericire, schimbarea stilului de viață vă poate îmbunătăți nivelul de sănătate.

Puteți lua medicamente pentru a vă controla nivelul colesterolului, dar nu este cea mai bună opțiune pentru toată lumea, și este adesea o opțiune potrivită drept ultim plan. O abordare mai eficientă și mai sănătoasă este de a face câteva schimbări în stilul dumneavoastră de viață.

Începând și menținând aceste schimbări, puteți fi siguri că nivelul colesterolului dumneavoastră este sub control, veți avea un sistem cardiac mai sănătos, și veți fi în sine mai sănătoși.

Consumul de alimente sănătoase pentru sistemul cardiac

Partea bună este că puteți începe să mâncați sănătos oricând. Nu contează de cât timp consumați alimente nesănătoase, schimbarea către o alimentație sănătoasă pentru sistemul cardiac poate fi făcută la orice vârstă.

Alegeți grăsimile mai sănătoase

Grăsimile saturate se găsesc în carnea roșie și în produsele lactate, și vă pot crește nivelul de colesterol nociv LDL (rău), dar și nivelul colesterolului total. Cel mai bine este să alegeți cărnurile mai slabe, și lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi, și alimentele ce conțin grăsimi monosaturate (ulei de măsline sau de rapița).

Creșteți nivelul de acizi grași Omega-3

Acizii grași Omega-3 cresc colesterolul benefic HDL(bun) și reduc nivelul trigliceridelor din corp, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale. Peștele proaspăt (somonul), nucile, migdalele și semințele de in sunt bune surse de omega-3.

Eliminați grăsimile trans

Aceste grăsimi reduc nivelul de HDL și cresc nivelul de LDL, fiind o combinație periculoasă ce crește riscul de afecțiuni cardiovasculare precum infarctul miocardic. Aceste grăsimi se găsesc în alimentele precum produsele comerciale de tipul biscuiților sau al salatinelor. Verificați ingredientele pe ambalaj și încercați să evitați produsele ce conțin uleiuri parțial hidrogenate.

Adăugați proteine din zer

Acestea, împreună cu caseina, sunt proteine ce se găsesc în produsele lactate și sunt responsabile pentru multe dintre beneficiile lactatelor. Ca și supliment, proteinele din zer pot scădea nivelul de LDL și nivelul colesterolului total.

Creșteți nivelul fibrelor solubile

Fibrele solubile și insolubile sunt benefice pentru sistemul cardiac, dar fibra solubilă ajută și la scăderea nivelului de LDL. Poate fi o adiție ușoară, alegând să consumați în dieta dumneavoastră alimente precum fasolea, lintea, legumele și germenii de ovăz.

Renunțați la fumat

Trebuie să renunțați la fumat pentru a vă îmbunătăți nivelul de colesterol. Fumatul scade nivelul de HDL și crește riscul de cancer la arterele coronare.

Lezează, de asemenea, vasele de sânge și crește riscul de developare a cheagurilor de sânge, ce contribuie la arteroscleroză. Dacă renunțați, nu numai că vă veți crește nivelul de HDL, în 20 de minute după ce ați renunțat, tensiunea arterială și pulsul vor scădea.

Într-un an, riscul de afecțiuni cardiovasculare se va înjumătăți față de riscul pe care îl are o persoană fumătoare, după 15 ani, riscul este similar cu al unei persoane ce nu a fumat niciodată.

Pierdeți în greutate

Chiar și câteva kilograme în plus pot contribui la un colesterol crescut. Nivelul colesterolului se va îmbunătăți dacă pierdeți un procent de 5 sau de 10% din greutate.

Cea mai bună variantă de abordare a acestui pas este evaluarea dietei și a rutinei zilnice. Identificați blocajele ce nu vă permit să pierdeți în greutate și treceți peste ele.

Dacă mâncați de plictiseală, alegeți să faceți o plimbare drept alternativă. Nu alegeți o masă nesănătoasă de prânz, pregătiți-vă de acasă un prânz sănătos și câteva gustări,

Alegeți gustări mai sănătoase, precum morcovii, sau bețele de țelină, popcornul simplu, și nu mâncați în neștire. Fiți conștienți de când și de cât mâncați.

Căutați mereu variante de integrare a exercițiilor fizice în rutina dumneavoastră zilnică.

Exerciții, exerciții, exerciții

Activitatea fizică moderată poate ajuta la creșterea nivelului de colesterol benefic, deci, cu acordul medicului dumneavoastră, ar trebui să vă axați pe un program de exerciții de 30 de minute pe zi. Exercițiile nu vă ajută numai metabolismul, ci ajută și la pierderea în greutate.

Puteți găsi numeroase planuri de exerciții potrivite pentru voi, făcute special pentru persoanele ce doresc să își scadă nivelul de colesterol. Aceste rutine de antrenament sunt reprezentate prin planuri de 30 de zile, și vă pot ajuta să maximizați beneficiile pe care le obțineți pentru investirea de timp și efort, pentru sănătatea dumneavoastră.

Chiar și intervalele de 10 minute de activitate pe parcursul zilei pot ajuta, dacă mențineți aceste schimbări. Asigurați-vă că alegeți activități pe care le veți continua.

Câteva idei posibile de exerciții pentru persoanele ce au un program încărcat sunt:

Mersul pe bicicletă până la locul de muncă.

Participarea la un sport preferat la o sală de fitness sau sport.

Înotul, acesta fiind relaxant și fiind o opțiune cu impact scăzut

Faceți o plimbare în timpul pauzei de masă de la serviciu.

Antrenamentele pot fi obositoare, mai ales dacă nu sunteți obișnuiți cu ele. Pentru a vă menține motivați, găsiți un prieten care să vi se alăture, sau alăturați-vă unui grup.

Este mai ușor să mențineți un plan dacă aveți parte de suport și motivație. Amintiți-vă că puteți crește nivelul de activitate fizică pe parcursul zilei dacă alegeți să mergeți pe jos în loc de mersul cu mașina, dacă alegeți să urcați pe scări în loc să luați liftul.

Puteți chiar să faceți câteva genuflexiuni sau câteva sărituri de tip Jumping Jacks în timp ce vă uitați la serialul dumneavoastră preferat.

Moderați consumul de alcool

În timp ce consumul moderat de alcool a fost legat de nivelul crescut de colesterol HDL, beneficiile nu sunt destul de majore pentru a fi de acord cu a recomanda persoanelor să se apuce de băut, în special dacă luăm în considerare toate celelalte efecte negative asupra sănătății a alcoolului.

Dacă beți alcool, este important să faceți acest lucru moderat. Excesul poate crește presiunea arterială și riscul de afecțiuni cardiovasculare și atac cerebral.

Un bărbat adult sănătos sub vârsta de 65 de ani poate bea 2 pahare de alcool pe zi, iar bărbații de peste 65 de ani și femeile de toate vârstele pot bea numai un pahar de alcool pe zi pentru a se afla în limitele recomandate.

Este foarte important să vă amintiți că, atunci când vine vorba de schimbările făcute în stilul de viață, trebuie să vă mențineți consistenți. Nu faceți schimbări pe care nu le veți putea menține, deoarece sănătatea dumneavoastră va ajunge în același impas de la care ați plecat.

Nu numai că sănătatea dumneavoastră va slăbi, dar veți fi și dezamăgiți, ce poate să cauzeze începerea unor rutine nesănătoase din cauza necesității de alinare. În cazul în care medicul dumneavoastră vă sfătuiește să luați medicamente, luați numai ce v-a fost prescris.

Puteți face multe schimbări în viața dumneavoastră, cu toate acestea, acestea ajutându-vă să vă asigurați că nu veți avea nevoie de multe medicamente, cât de curând, nu veți avea nevoie de ele deloc, dispărând la fel ca și nivelul nepotrivit de colesterol.

Citește și: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele ce suferă de diabet

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc