Cum puteți afla dacă aveți paraziți intestinali și ce puteți face în acest caz

Desen cu doi viermi.

Ideea de a avea mulți paraziți intestinali mici care trăiesc în sistemul digestiv vă face greață, nu-i așa? Cu toate acestea, infestările cu paraziți intestinali nu sunt o problemă atât de mare dacă sunt tratați repede în mod corespunzător.

Oxiurile sunt cele mai comune tipuri de paraziți intestinali în cazul copiilor – se estimează că jumătate dintre toți copiii de sub 10n ani vor suferi de oxiuri la un moment dat! (sursă) Deci, vă întrebați cum puteți afla dacă aveți paraziți intestinali și ce puteți face în acest caz. Sunt câteva lucruri simple pe care le puteți observa, iar în momentul în care credeți că v-ați infectat, soluția este simplă. Citiți mai departe pentru a afla totul despre paraziții intestinali.

Ce sunt paraziții intestinali?

Când oamenii vorbesc despre infecțiile cu paraziți intestinali, în general se referă la limbrici sau la oxiuri. Aceștia sunt viermi mici și albi ce infectează intestinele umane. Au între 2 și 13 milimetri lungime. Numele de ”threadworm” din engleză vine de la forma lor, deoarece seamănă cu un fir de ață .

Oamenii nu sunt singurele ființe ce pot găzdui acești viermi. Ouăle lor pot fi ingerate fără să realizăm. Intră în sistemul digestiv unde viermii ies din ouă. După câteva săptămâni, viermii ajung la maturitate și încep să se reproducă. Ei lasă ouă în jurul anusului peste noapte, permițând împrăștierea infecției la exterior. Ouăle pot supraviețui până la 3 săptămâni în afara gazdei. (sursă 1,2)

Cum vă infectați cu paraziți intestinali?

Așa cum s-a menționat mai sus, oamenii se infectează în general prin ingerarea ouălor paraților intestinali. Pot fi infectați și prin contactul direct cu alte persoane. Ouăle paraziților intestinali sunt microscopice și se lipesc de degere și sub unghii.

Vă puteți infecta dacă intrați în contact cu un obiect contaminat precum hainele, paturile, canapelele sau mesele de bucătărie. Nu vă puteți infecta de la animale decât în cazul în care o persoană infectată a atins animalul și a lăsat paraziți pe blana acestuia, la fel ca în cazul oricărui obiect. (sursă) Igiena necorespunzătoare cum ar fi dacă nu vă spălați pe mâini după ce mergeți la toaletă poate fi un factor puternic al împrăștierii infecțiilor cu paraziți intestinali.

Dacă nu era destul de rău, puteți inhala din aer micile ouă, sau le puteți înghiți din aer. Din moment ce sunt microscopice, pot zbura dacă scuturați un prosop sau un cearșaf ce a fost atins de o persoană infectată. (sursă 1,2)

Cum puteți afla dacă aveți paraziți intestinali

Din fericire, este ușor să aflați dacă aveți paraziți intestinali. În general, simptomele vor începe brusc, adesea pe timpul nopții. Simptomul cel mai cunoscut este mâncărimea anală, deoarece paraziții intestinali din acea zonă secretă mucoasă ce are un efect iritant. În anumite cazuri, paraziții intestinali pot fi vizibili în fecale sau în jurul anusului.

Alte simptome includ tulburările de somn, iritabilitatea, oboseala și pierderea apetitului. În stagiul primar de infectare, este posibil să nu prezentați simptome. (sursă 1,2)

Ce puteți face dacă aveți paraziți intestinali

Dacă suspectați că dumneavoastră sau copiii dumneavoastră suferiți de paraziți intestinali, ar trebui să consultați medicul de familie pentru a confirma diagnosticul și pentru a identifica tipul de parazit intestinal. Medicul poate face un ”test cu bandă” pentru a diagnostica viermii – acest test implică aplicarea unei bucăți de bandă adezivă transparentă asupra pielii anusului și examinarea bucății de bandă la microscop pentru a descoperi ouăle. Vi se poate cere și o probă de scaun.

Tratamentul pentru paraziți intestinali este destul de simplu, Puteți cumpăra multe tipuri de tratamente împotriva paraziților intestinali fără prescripție medicală de la farmacie, și alte medicamente pot fi cumpărate cu prescripție medicală Doctorul dumneavoastră vă va prescrie un tratament bazat pe tipul de parazit intestinal cu care sunteți infectați și pe baza simptomelor. (sursă)

Toate persoanele din casă ar trebui să ia tratament împotriva paraziților intestinali deoarece este foarte posibil ca toată lumea să fie infectată fără să știe. Va trebui, de asemenea, să urmați măsuri stricte de igienă pentru următoarele 6 săptămâni după administrarea tratamentului, deoarece este foarte ușor să vă infectați pe dumneavoastră sau să vă infectați familia. Puteți citi mai multe în următoarea secțiune despre acest lucru. (sursă)

https://youtu.be/Z31GQpj-H2M

Cum să preveniți paraziții intestinali

În cazul în care copilul dumneavoastră are paraziți intestinali, riscul este crescut ca ceilalți membrii ai familiei să se infecteze și ei, ajungând la 75%. Pașii de prevenire a paraziților intestinali includ:

  • Spălați-vă mereu bine pe mâini înainte de a mânca și după ce ați mers la toaletă.
  • Curățați-vă bine sub unghii în fiecare dimineață. Pentru a elimina ouăle.
  • Dezinfectați capacul de la toaletă zilnic după tratament/
  • Spălați așternuturile, prosoapele și jucăriile copiilor cu apă fierbinte.
  • În cazul în care copiii se scarpină în somn, convingeți-i să poate lenjerie intimă și pijamale, pentru a prevenii transferul de la anus la gură.
  • Aspirați și desprăfuiți casa în mod regulat.
  • Curățați suprafețele din bucătărie și baie.
  • Evitați să scuturați orice obiect ce poate avea ouă pe el, pentru a evita inhalarea.
  • Nu lăsați copiii să își sugă degetele.

Alte tipuri de infestări cu paraziți intestinali la oameni

Cu toate că oxiurile sunt cele mai comune tipuri de paraziți intestinali la oameni din zilele noastre, există multe alte tipuri de paraziți intestinali cu care puteți intra în contact, incluzând teniile, viermii rotunzi (limbricii), viermii bici și viermii cu cârlig. (sursă)

Teniile trăiesc în intestinele anumitor animale. Consumul de carne ce nu a fost bine gătită este cauza principală a infecțiilor cu tenii la oameni. Viermii rotunzi, viermi bici și viermii cu cârlig sunt comuni în regiunile din lume cu o densitate crescută a populației și cu o igienă precară. Veți avea nevoie de teste pentru diagnosticare pentru a afla dacă aveți unul dintre acești paraziți intestinali. (sursă)

Precauții

Tratamentul pentru infestările cu paraziți intestinali este destul de simplu însă în anumite cazuri va fi nevoie să consultați de urgență un medic pentru sfaturi, spre exemplu:

  • Dacă ați fost de curând în afara țării, mai ales în Asia sau în Africa.
  • Dacă aveți sânge în materia fecală.
  • Dacă aveți dureri abdominale, diaree sau vomitați.
  • Dacă pierdeți inexplicabil din greutate.
  • Dacă sunteți gravidă, alăptați sau aveți un bebeluș sub trei luni.
  • Dacă paraziții intestinali au infectat un copil sub 6 luni.

(sursă)

În anumite cazuri, tratamentele împotriva paraziților intestinali nu sunt potrivite, spre exemplu în cazul copiilor mici și a femeilor gravide sau care alăptează, Consultați mereu un medic înainte de a lua medicamente. (sursă)

Concluzii

Sper că aceste informații vă vor ajuta și vor elucida misterul infestațiilor cu paraziți intestinali. După ce fiica mea s-a infectat de la școala primară, am învățat că este o experiență ce nu vreau să se repete. Dacă aveți copii mici, este posibil să se infecteze la un moment dat, dar măcar veți ști cum să vă dați seama dacă au paraziți intestinali în cazul în care se întâmplă.

Citește și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc