Cuprins:
La prima vedere
- Unele semne ale stării de foame sunt asemănătoare cu cele ale stării de sete. Putem oare interpreta greșit semnele din acest motiv?
- Hipotalamusul este regiunea creierului unde apar semnalele ce dau starea de foame sau de sete.
Poate oare organismul nostru să confunde foamea cu setea? Alegem oare caloriile atunci când ar trebui să oferim corpului fluide? Vi se pare că nu vă puteți da seama dacă vă este sau nu sete?
Este greu de crezut că fiind atât de sus pe scara evoluției, cu tehnologia avansată existent acum – există o aplicație pentru orice nevoie a omului – putem să confundăm semnele simple ce ne mențin în viață oferite de propriul corp!
Totuși, mulți oameni mănâncă ceva gustos sau ceva dulce în momentul în care ar trebui să bea de fapt o gură de apă.
Trebuie să recunosc, mă simt groaznic pentru că mi-am permis să devin deshidratată. Cât de greu poate fi consumul optim zilnic de apă?
La urma urmei, corpul uman este făcut dintr-un proces imens de apă și completarea este esențială, deci cum se face că pentru foarte mulți oameni este complicat să-și amintească să bea destulă apă zilnic?
Cu obezitatea ce se transformă într-o epidemie, a reuși să diferențiem foamea de sete este o abilitate foarte importantă, nu numai pentru a ne asigura că nu suntem deshidratați, dar și pentru a preveni supraalimentarea. Haideți să aruncăm o privire peste modalitățile de a face diferența între cele două.
Este cu adevărat posibilă confundarea stării de foame cu starea de sete?
Ați crede că răspunsul este nu, dar neînțelegerea semnelor pe care propriul corp le dă poate duce la confuzia dintre cele două stări?
Stările de foame și sete trimit mesaje subtile către creier pe care noi le ignorăm, în general. Ca să fie și mai complicat, zona cerebrală în care pornesc semnalele pentru foame și sete este aceeași.
Un studiu cu participanți ce și-au evidențiat stările de foame și sete arată că nu există nici o evidență reală ce să arate că sentimentul de sete ne îndeamnă să mâncăm și sentimentul de foame să bem apă.
Știm oare cum să interpretăm semnele oferite de corp când vine vorba de foame sau sete? Să ne uităm la semnele oferite de corp ce ne îndeamnă să bem apă sau să mâncăm.
Lăsați setea să vă fie ghid
Setea este o acțiune esențială pentru a menține echilibrul fluidelor. Hidratarea este foarte importantă pentru sănătate, ajută la eliminarea senzației de sete și identifică foamea.
Apa vă menține hidratat, cafeaua, sucul și băuturile energizante dulci duc adesea la deshidratare iar conținutul de calorii din ele poate duce la creșterea în greutate.
Simptomele deshidratării pot include dureri de cap, apatie, greață, ochi uscați și stări de amețeală. Dacă nu urinați destul de des, poate fi un semn al deshidratării, majoritatea persoanelor urinează de 6-8 ori pe zi, sau mai mult.
Schimbarea frecvenței urinării sau schimbarea culorii urinei la un galben închis sunt buni indicatori ai deshidratării.
Doza zilnică recomandată de apă este de 3 litri pentru bărbați și 2.5 litri pentru femei pentru a vă menține hidratați. Corpul uman poate lua apă din alimente, dacă aveți o dietă sănătoasă bazată pe fructe, legume și proteine, nu este necesară menținerea acestei recomandare pentru apă.
Pe de altă parte, dacă se consumă alimente procesate puternic ce conțin o doză mică de apă, corpul va avea nevoie de apă pentru a putea descompune aceste alimente.
Apa nu conține calorii, iar dup ce ați consumat un pahar cu apă, îi ia 15 minute creierului să ia în considerare și să dea senzația de satisfacere. Dacă încă aveți senzația de foame după aceea, atunci corpul dumneavoastră vă spune că este momentul să mâncați.
Ce sentiment vă dă foamea?
Foamea în general dă semnale prin sunetele scoase de stomac, senzația de goliciune a stomacului, starea de iritare emoțională, nivelul scăzut de energie, stările de amețeală și oboseală.
Reglarea stării de foame este controlată de hormonii intestinali ce trimit semnale către creier ce dă senzația de foame corpului. Un hormon specific se numește grelină și este cunoscut ca fiind hormonul stării de foame deoarece poate cauza semnale către creier ce pot crește nivelul de alimente pe care îl poate suporta corpul.
Încercați să nu confundați foamea cu pofta de mâncare, deoarece acesta este un obicei ce nu pleacă din starea de foame.
Face alimentația dumneavoastră vreo diferență?
Pot diferite alimente să facă sentimentul de foame mai puternic și să crească starea de sete?
Puteți crede că sarea vă va face să vă simțiți mai însetat, dar noi studii arată că adevărul este exact pe dos. Nivelul crescut de sare vă va da inițial o stare de sete dar cauzează, de fapt, conservarea apei în corp, energia folosită pentru conservarea apei va crește nevoia corpului pentru alimente (foame).
Dietele moderne ce conțin multe grăsimi saturate și exces de zaharuri pot juca un rol în ascultarea semnalelor date de corp și în sentimentul de sete. Studiile arată că dietele vestice s-au dovedit a reduce percepția individului a semnalelor date de creier ce provoacă starea de sete.
Nivel ridicat de zaharuri în sânge poate cauza setea excesivă. Deci, reducând doza de zaharuri din alimente poate ajuta.
Rolul creierului
Hipotalamusul este zona din creier ce afectează multe funții ce sunt cheia sănătății umane precum foamea sau setea. Această regiune a creierului semnalează hormonii ce ajută la reglarea apetitului și a nevoii de hidratare.
Puteți deveni desensibilizat la semnalele trimise de hipotalamus când vine vorba de sete și foame. Consumul habitual de alimente și alimentarea pe fond nervos poate distorsiona semnalele natural ale corpului.
Lipsa somnului poate perturba echilibrul hormonal crescând nivelul grelinei semnalând starea de foame către corp.
Tipurile de fluide consumate afectează, de asemenea, hormonii din corp; limitând cofeina și alcoolul va ajuta cu echilibrarea hormonilor.
Creșterea nivelului de cortizol prin stress poate cauza creșterea apetitului. Stresul face adesea corpul să ceară mai mulți carbohidrați și zaharuri pentru a continua drumul către dezechilibru.
Ce măsuri pot fi luate
Cheia este să vă ascultați corpul și semnalele pe care acesta le trimite, semnalele de foame și sete. Ascultând cu atenție nevoile corpului în momentele vitale va duce la menținerea echilibrului.
Încercați dietele de tip fasting pentru a vă putea asculta mai ușor corpul când semnalează starea de foame, abstinența vă poate face mai sensibil. Dietele de tip fasting s-au dovedit a fi benefice sănătății iar corpul se va simți mai curat și hrănit atunci când i se potolește setea după o zi de dietă de tip fasting.
Fiți realist, dacă ați mâncat cu câteva ore în urmă, clar nu ar trebui să vă fie foame. Renunțați la aceste obiceiuri de a consuma mai multe calorii și gustări energizante. Nu lăsați ochii să vă hrănească, doar pentru că vedeți ciocolată sau o felie de pizza nu înseamnă că aveți nevoie de astfel de alimente.
Încercați să folosiți aplicații pentru a vă urmări nivelul de apă pe care îl beți și asigurați-vă că nivelul de fluide consumat este conform dozei zilnice recomandate de fluide.
Final
Dietele și stilurile de viață din zilele noastre ne-au deconectat de sensibilitatea față de semnalele transmise de corp când vine vorba de sete și foame, stilul de viață trebuie să fie reevaluat.
Obiceiurile devin ușor o rutină precum gustările ingerate la o oră după masă doar pentru că vă uitați la un film, sau alegerea unei ciocolate pline de zahăr pentru a scăpa de starea de oboseală a serii și pentru a crește nivelul de energie.
Schimbați-vă și obiceiurile când vine vorba de băuturi. Cofeina și sucurile sunt plăcute, dar nu hidratează corpul, ci cauzează deshidratare. Corpul este făcut în mod natural din 60% apă, și trebuie să contribuim constant prin ingerarea apei fără calorii sau coloranți ce pot da corpului o stare de confuzie.
În mod realist, dacă știm cum se simt foamea și setea, cum pot fie le confundate?
Citește și: Cele mai bune suplimente și pilule cu leptină