Cele mai bune 8 sfaturi pentru remineralizarea naturală a danturii

Zambetul unei femei vazut de aproape.

La prima vedere

  • Îngrijirea orală, dieta și stilul de viață au un impact asupra sănătății dumneavoastră dentare.
  • Cu toate că mulți oameni nu cred că dantura strica poate fi refăcută, studiile arată că este posibil ca dinții să se refacă singuri dacă au parte de mediul și de nutrienții corespunzători.
  • Este posibil ca remineralizarea danturii să aibă nevoie de schimbări drastice în dieta dumneavoastră, trebuie să vă axați pe alimente întregi și sănătoase.

Sunt anumite lucruri pe care trebuie să le faceți în viață, precum să munciți, să curățați, să gătiți, să vă ocupați de acea curățenie anuală de primăvară. În general, acestea sunt treburi pe care le faceți cu ușurință, dar cea mai neplăcută treabă este să mergeți la dentist.

Pot vorbi de câteva experiențe neplăcute, precum dentistul mamei cu mâinile sale de urs. Eram terifiată de vocea sa răsunătoare, deci nu puteam deschide gura. Răspunsul lui? Mă întorcea cu capul în jos ca să mă facă să țip. Nu era cel mai bun plan – am refuzat să mai merg vreodată acolo!

Din fericire, acum am un dentist minunat, care este foarte blând și empatic și are grijă foarte bine de dantura mea. Dar încă nu pot trece peste acea stare de neplăcere atunci când trebuie să merg la dentist, deci dacă există o cale de a-mi menține dantura într-o condiție optimă, voi face tot ce este posibil.

Știm de toate variantele obișnuite, precum periajul și ața dentară etc. Fac asta zilnic pentru a minimaliza frecvența vizitelor la dentist. Deci când am auzit că există posibilitatea de a-mi remineraliza dantura, am devenit interesată imediat, și am vrut să aflu mai multe.

Voi împărți cu dumneavoastră ce am descoperit…

Totul despre dantură

Dinții sunt făcuți din mai multe straturi de materiale. Stratul exterior este smalțul, acesta fiind cea mai dură substanță din corp. Smalțul este făcut din mai multe minerale diferite, incluzând fosfatul de calciu. Sub stratul de smalț se află dentina, o substanță osoasă făcută din celule vii.

Smalțul este o structură solidă, însă dentina conține mici tuburi, dacă dentina este expusă din cauza unei lipse de smalț, pot face dintele susceptibil la bacterii ce pot cauza carii și sensibilități dentare.

În centrul dintelui, în interiorul dentinei este pulpa cavității, aceasta reprezentând partea vie a structurii dintelui ce conține vasele de sânge și terminațiile nervoase ce mențin dintele în viață.

Partea de sus a dintelui ce se poate vedea peste linia gingiei este cunoscută drept coroană dentară. Partea de jos a dintelui ce este incorporată în gingie și sudată de maxilar este rădăcina dintelui.

Acest videoclip vă va oferi o explicație perfectă a anatomiei dentare, ce ceva mai multe detalii:

https://youtu.be/rDxatqUbkVk

Cum afectează dieta sănătatea dentară?

Dieta s-a dovedit a avea un puternic impact asupra sănătății dentare. S-a dovedit de mult timp că lipsa anumitor nutrienți, precum vitamina D, nu cauzează doar rahitism, ci afectează puternic și dantura.

Studiile arată că principala cauză a carierii dinților este acțiunea bacteriilor în prezenta zahărului. Cu toate acestea, cercetările indică factul că stadiul de deteriorare a danturii este influențat de predispoziția dintelui la deteriorare și de calitatea și cantitatea de salivă produsă.

În studiile epidemiologice, cercetătorii au descoperit că în comunitățile cu oameni simpli și un stil de viață tradițional bazat pe o dietă cu alimente întregi și consum scăzut de zaharuri, nivelul de carii este scăzut, cu toate că acești oameni nu au acces regulat la medici sau la o igienă dentară profesionistă.

Studiile sugerează de asemenea că în cazul în care  nivelul de zaharuri și carbohidrați fermentați conținuți în dietă crește, incidența cariilor dentare crește și ea.

Opinia medicală curentă susține că sănătatea dentară este afectată de dietă în trei moduri. În primul rând, o rezervă inadecvată de minerale față de cea necesară danturii poate duce la slăbirea danturii și în aceste cazuri, crește riscul de carii și infecții.

Al doilea factor dietar ce afectează dantura este nivelul de vitamine liposolubile valabile.

În ultimul rând, experții au pus accentul pe importanța biodisponibilității. Această problemă cu abundența (sau lipsa) nutrienților combinată cu abilitatea corpului de a le absorbi și folosi.

Cercetătorii au descoperit că biodisponibilitatea influențează puternic o substanță numită acid fitic, și prin cantitatea de zahăr din dietă.

Ce este acidul fitic?

Acidul fitic este substanța primară creată de plante pentru a depozita fosforul mineral. Se găsește, în mare parte, în grâne, nuci, legume și semințe. Experții notează o proporție mai ridicată de acid fitic în alimente din cauza fertilizatorilor bogați în fosfor și a altor practici de agricultură.

Problema cu acidul fitic este că poate depozita fosfor, dar este la fel de bun și la depozitarea altor minerale precum calciul, magneziul, zincul, cuprul și fierul.

Acidul fitic ține foarte strâns aceste minerale, ceea ce înseamnă că nu pot fi folosite de corp pentru miile de funcții metabolice zilnice ale acestuia. De asemenea, inhibă absorbția de calciu și fier și trage minerale din oase și dinți.

O altă problemă cu acidul fitic este că scade producția unor importante enzime digestive, precum tripsinul, pepsiul și amilaza. Acestea sunt necesare pentru descompunerea amidonului în zaharuri simple, și a proteinelor în aminoacizi pentru ca celulele să le poată folosi la repararea țesutului și crearea de noi celule.

Aminoacizii ajută de asemenea în multe funcții ale sistemului metabolic și nervos și oferă protecție împotriva multor afecțiuni medicale serioase, deci nivelul crescut de acid fitic are un impact negativ asupra întregului corp, nu numai asupra danturii.

Fata muscand dintr-un mar rosu.

De ce nutrienți are nevoie dantura?

Mulți dintre nutrienții conținuți în dietă sunt importanți în menținerea unei danturi sănătoase. Vă oferim mai jos o listă explicată a vitaminelor și mineralelor necesare danturii, și motivul pentru care acestea sunt importante:

Vitamine

Vitamina A

Se găsește în cartofi, ardei grași, morcovi și verdețuri, și este esențială pentru producerea salivei, ajutând și la menținerea stratului de mebrană mucoasă a gingiilor și obrajilor.

Vitamina A este vitală în curățarea bucală și dentară și în eliminarea bacteriilor ce pot fi periculoase și a particulelor lăsate de alimente între dinți.

Vitamina B2 și B3

Ambele ajută la evitarea inflamațiilor țesuturilor din corp, incluzând gingiile. Aceste vitamine pot fi obținute din pui și carne roșie, legume cu frunze verzi, migdale și produse lactate.

Vitamina C

O minerală importantă pentru întregul corp. Lipsa de vitamina  C poate cauza sângerări dentare și pierderea dinților. Vitamina C se poate găsi în cartofi dulci, ardei grași , citrice, fructe de pădure, varză furajeră și brocoli.

Vitamina D

O altă vitamină incredibil de importantă pentru sănătatea dentară. Testele clinice demonstrează că vitamina D facilitează absorbția calciului. Lipsa vitaminei D poate duce la o deficiență de calciu. Această vitamină se poate găsi în ouă, lapte, cerealele fortificate pentru micul dejun și în uleiul de pește.

Minerale

Calciu

Cea mai cunoscută minerală asociată cu sănătatea dentară. Se găsește în lactate, precum laptele, brânza sau iaurtul, în legumele cu frunze verzi precum spanacul sau varza furajeră, în anumite boabe și în uleiul de pește.

Calciul este vital în cazul transmiterii impulsurilor nervoase, iar atunci când există o deficiență, corpul retrage calciu din oase, incluzând din zona mandibulei.

Pentru susținerea danturii este nevoie de un țesut osos puternic în zona mandibulei, acesta fiind motivul pentru care o deficiență de calciu poate crește riscul de cariere a dinților și de afecțiuni gingivale.

Studiile au dovedit faptul că ionii de calciu trebuie asociați cu ionii de fosfor înainte de a fi absorbiți în corp. Atunci când luați suplimente ce conțin calciu, este important să vă amintiți că nu multe dintre ele conțin fosfor.

Pentru a beneficia din suplimentele de calciu, trebuie să vă asigurați că acestea conțin fosfor, sau să consumați alimente bogate în fosfor, precum lactatele, carnea roșie, nucile, lintea, fasolea și grânele întregi.

Fier

Se găsește în carnea roșie, ficat, pui, fasole, mazăre și linte, în spirulină, spanac și ciocolată neagră. Fierul este foarte important pentru sistemul imunitar, ajutând în lupta împotriva infecțiilor.

Insuficiența de fier are implicații serioase pentru multe din funcțiile corpului, incluzând trecerea oxigenului în celule, în mod particular a celor dentare, și poate duce la ulcerații bucale, afecțiuni ale gingiei și infecții bacteriene.

Multe alte minerale, precum potasiul, zincul și iodul joacă un rol în sănătatea dentară prevenind dezintegrarea țesutului osos, ajutând la coagularea mai eficientă a sângelui în momentul sângerării și facilitând absorbția de calciu.

Despre fluor

Există multe discuții ce includ fluorul, și dacă acesta este bun sau rău. Dezbaterile despre fluor includ întrebările despre includerea acestuia în apă drept medicație în masă, deoarece fluorul poate fi toxic în cantități mari.

Atunci când vine vorba despre ce poate să facă pentru a ajuta în cazul sănătății dentare, cercetările arată că fluorul aplicat la nivelul danturii, prin folosirea pastei de dinți cu fluor, poate lupta cu problema cariilor dentare. Alte tratamente dentare pe bază de fluor pot reduce riscul de carii și afecțiuni gingivale.

S-a dovedit, de asemenea, că fluorul poate scădea demineralizarea danturii și este important în procesul de remineralizare.

Vă puteți remineraliza dantura?

Dacă, la fel ca în cazul multora, stilul dumneavoastră activ de viață vă împiedică să aveți o dietă regulată, există posibilitatea dantura dumneavoastră să ducă lipsă de anumiți nutrienți.

Dar puteți oare face ceva pentru a îmbunătăți sănătatea danturii dumneavoastră? Conform experților, este posibil cu siguranță să creșteți nivelul mineralelor danturii dumneavoastră.

Cercetările indică faptul că pulpa dentară, ce conține celule numite odontoblaste, este capabilă de a crea o substanță numit dentină secundară, în cazul în care odontoblastele primesc nutrienții corespunzători.

Într-un test clinic, copiii au fost separați în trei grupe și au urmat trei diete diferite pentru 6 luni. Cercetătorii au descoperit că o dietă normală plus ovăzul, ce are un conținut crescut de acid fitic, a fost asociată cu un nivel scăzut al refacerii cariilor dentare ce erau deja prezente șa un nivel înalt de formare.

Cel de-al doilea grup a primit o dietă normală plus vitamina D, ce s-a dovedit a stimula un nivel înalt de refacere a danturii la începutul studiului, și un nivel scăzut de cariere dentară.

Cel de-al treilea grup a primit o dietă lipsită de grâne și suplimente cu vitamina D. Cercetătorii au observat cel mai scăzut nivel de formare a cariilor și cel mai crescut nivel de refacere dentară a cariilor deja existente.

Deci, dovada științifică arată că, o dietă corespunzătoare poate remineraliza dantura.

Cum să vă remineralizați dantura

Acum știți că dieta are un impact puternic asupra sănătății dentare, și trebuie să veniți cu idei despre ce schimbări să faceți în dietă pentru a vă îmbunătății sănătatea dentară și pentru a promova remineralizarea. De asemenea, există dovezi științifice care sugerează că și alți factori ai stilului de viață pot avea un impact asupra sănătății dentare.

Limitați sursele de acid fitic

Situația ideală ar fi să eliminați acidul fitic din dieta dumneavoastră, dar în practică ar fi extrem de dificil pentru majoritatea oamenilor.

Grânele au un conținut ridicat de acid fitic, și alte surse de alimente tratate cu fertilizatori ce au un nivel crescut de fosfor sunt la fel de periculoase, dacă alegeți produse organice ați reduce drastic nivelul de acid fitic pe care îl consumați.

Alimentele ce conțin cel mai înalt nivel de acid fitic sunt:

  • făina din semințe de susan
  • nucile Braziliene
  • semințele de in
  • fasolea de tip pinto
  • migdalele
  • tofu
  • proteinele pe bază de soia
  • ovăzul

Nivelul de acid fitic din alimente poate fi redus, spre exemplu, prin înmuiere, germinarea sau fermentarea alimentelor înainte de consum.

Nucile, de exemplu, s-au dovedit a scădea drastic nivelul de acid fitic după ce au fost înmuiate în apă cu lămâie și/sau cu sare. Grânele și fasolea pot fi, de asemenea înmuiate, germinate sau fermentate, cum veți vedea în acest videoclip.

https://youtu.be/w9cWJY6GXvw

Da, consumă timp, și este nevoie de pregătiri și planificări, dar reduce nivelul acidului fitic între 50 și 100% în multe alimente. Este extrem de benefic pentru sănătatea dentară, dar și pentru sănătatea generală, deci merită luat în considerare.

Limitați alimentele cu amidon sau zahăr

Alimentele bogate în amidon și zahăr dau bacteriei ce cauzează carierea dinților o sursă de alimentație de care au nevoie pentru a trăi și pentru a se reproduce.

Stați departe de băuturile pline de zahăr, precum sucul, și țineți în minte faptul că și sucurile natural și sucurile de fructe conțin zaharuri.

Din moment ce sunt pline de zahăr, bomboanele trebuie și ele să dispară, și nu uitați să nu exagerați cu produsele de patiserie, ce pot fi, de asemenea, pline de zahăr simplu, sau zahăr complex și de componenți zaharoși cu amidon.

Mierea poate fi bună pentru dumneavoastră, dar este, de asemenea, plină de zaharuri, deci folosiți-o cu măsură; la fel și în cazul siropului de arțar.

Atunci când vine vorba de înlocuitoarele pentru zahăr, îndulcitorii artificiali vin împreună cu niște riscuri de sănătate, deci una dintre cele mai bune opțiuni ar fi stevia, un extract natural din plante.

Consumați lactate grase crude și alte grăsimi sănătoase în mod regulat

Produsele lactate crude, precum laptele crud, sau kefirul din lapte crud, brânza crudă sau untul organic sunt pline de nutrienți de care au nevoie dinții pentru a se putea remineraliza și vindeca de carii pe cont propriu.

Acest grup de alimente conține în general produse cu un nivel crescut de calciu, magneziu, fosfor, vitamina K și vitamina D, și mulți alți macronutrienți. Consumul acestui grup de alimente este foarte important pentru remineralizarea danturii.

Alte grăsimi sănătoase include uleiul de cocos, măslinele și uleiul de măsline, avocado și uleiul de pește. Acestea oferă, în același timp, o mulțime de nutrienți pentru o dantură sănătoasă, deci ar fi bine să le includeți în dieta dumneavoastră, deoarece pot ajuta la remineralizarea danturii.

Stați la soare

Cunoscută drept vitamina soarelui, vitamina D este produsă de piele atunci când este expusă la soare. Razele UVB ale soarelui sunt implicate în acest proces de creare a vitaminei D.

Când razele UVB intră în contact cu pielea, activează o reacție chimică ce transform un tip de colesterol ce apare în mod natural în piele în vitamina D.

În mod ideal, ar trebui ca 90% din vitamina D să vină din expunerea la soare. Este dificil de spus cât de mult trebuie să ne expunem la soare, pentru că sinteza de creare a vitaminei D este afectată drastic de sezon, timp al zilei, locație, altitudine, nivel de poluare a aerului, pigmentația pielii și mulți alți factori.

Unele studii recomandă între 5 și 30 de minute de expunere la soare fără cremă de protecție pe pielea feței, a mâinilor și a picioarelor, între 10 dimineața și 3 după amiaza, pentru minimum 3 zile pe săptămână, considerând că ar trebui să fie îndeajuns pentru a produce un nivel adecvat de vitamina D.

Evitați toate alimentele procesate

Cu toate că puteți considera că untul organic, din moment ce trece prin procesul de batere, este un produs procesat, nu este cazul, deoarece aici discutăm despre alimentele ce au fost procesate folosindu-se procese grele de manufacturare.

Este o diferență imensă între procesarea mecanică, precum tocarea cărnii de vită, și procesarea chimică. Alimentele sunt lăsate fără multe dintre componentele sale natural și fără nutrienți, fiind făcute în totalitate din ingredient rafinate, sau din ingredient ce au fost adăugate în mod artificial, fiind văzute de mult timp ca o problem dietetic.

Este mult mai sănătos pentru întregul corp, inclusiv pentru dantură să absoarbă vitamine, minerale și alți nutrienți din surse alimentare natural.

Asta înseamnă că trebuie să renunțați la produsele procesate, incluzând alimentele de tip ”fast food” în favoarea unor mese pregătite acasă, dacă vorbiți serios cu privire la dorința de a vă remineraliza dantura.

Suplimente

După ce am menționat că cea mai bună sursă de nutrienți sunt alimentele întregi, probabil vi se pare ciudat să vorbesc despre suplimente. Continui să susțin ce am spus mai sus – alimentele întregi sunt cea mai bună sursă de nutrienți.

Cu toate acestea, există circumstanțe în care nu puteți include destui nutrienți în dieta zilnică. Poate fi cazul unei persoane intolerante la lactoză ce se luptă pentru a găsi produse ce nu conțin lactoza ca alternativă ce poate oferi nutrienții de care corpul are nevoie.

Puteți dori cu adevărat să includeți anumite alimente în dieta dumneavoastră, dar după ce ați încercat fiecare rețetă găsită pe internet, tot să nu puteți suporta gustul – în cazul meu este vorba de spirulină.

Oricare ar fi motivul, dacă nu aveți incluși destui nutrienți dintr-o anumită grupă, este mult mai bine să vă suplimentați dieta decât să vă lipsiți de ei în totalitate.

Fata bruneta spalandu-se pe dinti.

Folosiți o pastă de dinți pentru remineralizare

Cu toate că acestea tind să fie destul de scumpe, sunt mai multe produse de tipul pastelor de dinți pentru remineralizare de la diferite firme pe care le puteți găsi pe piață – de la firmele mari la producătorii mai mici, ce fac produse organice.

Dacă vă surâde idea de a vă face propria pastă de dinți pentru remineralizare, sunt multe rețete diferite ce se bazează mult pe uleiul de cocos, dar incorporează o varietate de ingredient.

Poate fi o opțiune salvatoare de bani pentru persoanele cu un buget mic, și o bună idee pentru cei ce vor să știe exact ce folosesc pe propria dantură.

O bună practică zilnică pentru dinți

Conform Asociației Americane Dentare (ADA), unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă menține dantura sănătoasă este să periați dinții de două ori pe zi pentru două minute cu o tehnică potrivită și folosind o pastă de dinți cu fluor.

O bună tehnică de periere constă în ținerea periuței la un unghi de 45 de grade asupra gingiei și periind sau rulând în direcția opusă față de gingie. Folosiți această tehnică pe toată suprafața dentară, apoi curățați limba ușor, pentru a scăpa de bacteria.

Ața dentară ar trebui să fie folosită doar o singură dată pe zi. Folosiți o bucată de 18 cm de ață dentară, folosiți câte o secțiune de 2-3 cm în mijloc și continuați în jurul dinților, asigurându-vă că urmați curbura fiecărui dinte și că ajungeți chiar lângă gingie.

Concluzii

Știți că dieta și stilul de viață au un impact puternic, nu numai asupra sănătății generale, dar și asupra sănătății dentare. Dacă veți consuma doze mari de zahăr sau amidon, spre exemplu, dacă beți multe băuturi pline de zahăr, cel mai probabil veți suferi de carii dentare.

Știți, de asemenea, că dauna provocată danturii poate fi inversată, iar remineralizarea poate fi încurajată dacă aveți grijă de dantura dumneavoastră zilnic, și dacă minimalizați doza de substanțe nocive dinților.

Se pare că acidul fitic este vinovat pentru afectarea danturii în mai multe cazuri. Ține mineralele de care dantura are nevoie, în timp ce inhibă anumite enzime ce sunt importante pentru repararea țesutului.

Acidul fitic previne și absorbția mineralelor cheie, precum calciul sau fierul, și fură în mod eficient minerale din oase și dinți.

Scăzând nivelul acidului fitic din corp va avea, cel mai probabil, un efect pozitiv asupra sănătății dentare și a sănătății generale a corpului, și poate îmbunătăți dramatic rezultatele remineralizării danturii dumneavoastră.

Schimbarea dietei poate încuraja remineralizarea danturii, schimbările incluzând evitarea zahărului, amidonului și a alimentelor procesate în favoarea alimentelor natural întregi și a unei diete pline de vitamine și minerale de care dinții dumneavoastră au nevoie.

Schimbările în dietă pot fi susținute de schimbarea stilului de viață, cum ar fi folosirea unei paste de dinți pentru remineralizare. Aceste schimbări ce ajută la remineralizarea danturii pot părea extreme pentru majoritatea oamenilor.

Cu toate acestea, chiar și persoanele ce se feresc de vizitele la dentist ar trebui să aibă grijă de singurul set de dinți ai adulților ce ne sunt dați în mod natural. Voi pleca spre bucătărie pentru a înmuia niște fasole chiar acum!

Te-ar putea interesa și: 7 Efecte negative ale cafelei și băutura sănătoasă cu care ar fi bine să o înlocuiți

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc