Ce cauzează îngălbenirea dinților și ce să faci în legătură cu asta

Poze a unei femei cu dinti albi si dinti galbeni.

Dinții galbeni nu sunt un aspect extraordinar într-o societate obsedată de imagine, ridicată pe fotografiile photoshopate cu zâmbete albe orbitoare. Dar ce cauzează îngălbenirea dinților și cum poți preveni în primul rând procesul?

Există două motive asociate transformării dinților tăi de la alb la galben. Primul bine cunoscut este rezultatul alimentelor și băuturilor care îi colorează direct, iar 8 cele mai rele dintre acestea vor fi discutate în continuare.

Al doilea motiv mai puțin cunoscut este rezultatul acizilor din anumite alimente și în special din băuturile care uzează smalțul alb al dinților. Sucul, de exemplu, este foarte acid și lăsându-l în mod regulat așezat pe dinți poate începe să uzeze stratul protector exterior.

De ce îngălbenesc dinții

Când este cel mai gros, smalțul dinților este alb în mod natural. Din păcate, pe măsură ce este uzat, devine translucid și ajunge până la următorul strat al dintelui, numit dentină.

Acest strat dentinic al dinților dvs. are un ton natural mai galben decât cel al smalțului care îl acoperă, astfel încât cu cât stratul de smalț devine mai subțire, cu atât dinții vor apărea mai galbeni. Acesta este motivul pentru care mulți oameni în vârstă au dinți relativ galbeni. Cu cât ai avut dinții mai mult timp, cu atât ai mai multe șanse să îi dezbraci de învelișurile lor albe de protecție.

8 alimente și băuturi care cauzează dinții galbeni

În continuare iată o listă de alimente și băuturi care sunt unele dintre cele mai mari vinovate pentru îngălbenirea dinților. Motivul pentru care majoritatea au ajuns pe această listă este că nu numai că pătează smalțul, dar sunt, de asemenea, acide și pot slăbi învelișul protector al dintelui, acționând astfel din două direcții pentru îngălbenirea dinților.

Deși unele dintre băuturile și alimentele care îți fac dinții să se îngălbenească oricum sunt nesănătoase și merită evitate, una sau două dintre acestea sunt bune pentru tine și la finalul acestei liste veți găsi câteva lucruri surprinzător de simple pe care le poți face pentru a minimiza daunele provocate de acestea, fără să renunți la ele.

Vezi și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Ceai negru

Ceaiul negru este plin de taninuri care promovează colorarea dinților și este considerat una dintre cele mai problematice băuturi pentru decolorarea dinților.

Este deosebit de rău dacă îl beți cu alte alimente și băuturi colorante, deoarece acești tanini tind să crească modul în care alți compuși puternic colorați aderă la suprafața smalțului dentar.

Ceaiul verde este considerat mult mai sănătos și mai puțin probabil să provoace probleme, astfel încât trecerea la acesta ar putea fi o idee bună pentru viitorul tău zâmbet.

Cola, sucuri și băuturi sportive

Acizii fosforici și citrici din cola și multe alte băuturi răcoritoare, împreună cu cantitățile lor masive de zahăr acid, toate uzează smalțul dinților.

Vechea poveste despre un dinte care a rămas în Cola peste noapte și s-a dizolvat complet a fost respinsă, dar experimentele pe care le-am văzut au lăsat dinții puternic decolorați după o noapte și negri după o săptămână. Cola nu este în mod clar ceva ce doriți să atingeți prea mult de dinți.

În timp ce colorarea pe bază de amoniac și nivelurile semnificative de acid din cola sunt rele, chiar și băuturile răcoritoare ușor colorate sunt suficient de acide pentru a vă deteriora smalțul dinților. Studii recente au arătat, de asemenea, că multe dintre așa-numitele „băuturi sportive” au niveluri chiar mai ridicate de acizi distructivi decât Pepsi sau Coca-Cola.

Dulciuri zaharate

Bomboanele tari și dulciurile viu colorate pe care le mâncați sunt o mare problemă pentru colorarea dinților, nu doar din cauza conținutului ridicat de zahăr, ci și a perioadei de timp în care rămân în gură.

Cu cât este mai lungă durata, cu atât pot face mai multe daune smalțului și regula generală cu aceste dulciuri și cu orice alte alimente și băuturi din această listă este că, dacă vă poate păta limba, probabil că vă va păta lent și dinții.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru bărbații peste 50 de ani

Vin roșu și alb

Vinul roșu este un colorant de dinți bine cunoscut din cauza polifenolilor și taninurilor sale colorate profund. Vinul alb este, de asemenea, o problemă, deoarece taninurile și natura sa acidă predispun smalțul dinților la colorarea cu oricare dintre alimentele și băuturile de pe această listă, dacă le consumați în același timp.

Să nu credeți că, deoarece consumați vin alb, puteți evita problemele; este la fel de rău, dacă nu chiar mai rău.

Curry și alte sosuri

Sosurile viu colorate precum curry, chili dulce și sos de roșii se pot atașa la smalțul dentar poros, așa că probabil nu doriți să le lăsați așezate pe dinți prea mult timp.

Interesant este faptul că a avea un aperitiv de salată verde sau legume gătite la abur, cum ar fi broccoli sau conopidă, s-a dovedit a crea un strat protector peste smalțul dinților și reduce șansa ca acestea să se păteze. Așadar, mâncați verdețuri, mai ales la începutul mesei. Sunt foarte bune pentru tine și pentru dinții tăi.

Condimente

Condimentele de masă, cum ar fi sosul de soia, oțetul balsamic și ketchup-ul, se crede că ar contribui la colorarea dinților și cu siguranță ați dori să urmați sugestiile simple care urmează, după ce ați folosit oricare dintre aceste sosuri.

Sucuri de fructe

Deși nu sunt similare cu cola sau băuturile sportive colorate, sucurile de fructe din comerț sunt de fapt mult mai acide decât își dau seama majoritatea oamenilor și în special cele viu colorate sunt o problemă dacă doriți să vă păstrați dinții albi.

Sucurile proaspăt preparate nu sunt procesate în același mod, deci nu sunt o problemă la fel de mare din punct de vedere acid, dar tot nu vrei să persiste pe dinți pentru o lungă perioadă de timp.

Fructe și legume viu colorate

Deși sunt foarte sănătoase pentru dvs., unele fructe, fructe de pădure și legume, de exemplu rodii, afine și sfeclă, sunt încărcate cu compuși puternic colorați, cum ar fi polifenoli. Aceste substanțe sunt foarte benefice în corpul nostru, dar nu atât de mult pe dinți.

În loc să evităm cea mai sănătoasă categorie din lista noastră, să aruncăm o privire asupra a două moduri în care puteți minimiza potențialul de colorare a oricăruia dintre aceste alimente și băuturi.

Vezi și: Cele mai bune șampoane pentru părul alb

2 moduri simple de a preveni îngălbenirea dinților

S-ar putea să fiți tentați, după ce ați citit despre cât de colorante și acide pentru dinți pot fi unele dintre alimentele și băuturile preferate, să ajungeți la periuța de dinți imediat după ce le-ați mâncat. Ar fi o greșeală!

Smalțul dentar devine de fapt mai moale după ce ați mâncat unul dintre aceste alimente sau ați băut una dintre aceste băuturi, timp de cel puțin o jumătate de oră după aceea. Periajul în acest timp poate înrăutăți lucrurile, uzând smalțul slăbit. Din fericire, ar trebui să se întărească din nou în decurs de o oră, astfel încât să vă puteți spăla dinții cu o periuță de dinți moale, dacă doriți.

O modalitate mai bună este să vă amintiți să faceți 2 lucruri simple după ce ați mâncat sau băut oricare dintre alimentele de pe lista de mai sus.

Primul este să beți o înghițitură mare de apă după ce ați terminat masa sau băutura și să vă clătiți toată gura, pentru a îndepărta orice acizi sau compuși de colorare. Doar acest obicei singur, poate face o mare diferență în ceea ce privește albul dinților.

Al doilea este să încercați activ să obțineți mai multă salivă în gură după ce ați mâncat și să o lăsați să se miște peste dinți. Este ușor de făcut după o înghițitură de apă, iar saliva este apărarea naturală a gurii împotriva eroziunii smalțului, a petelor și a cariilor.

Probabil ați auzit de mestecarea gumei fără zahăr, după masă, din același motiv, dar nu este necesară (cele mai multe mărci de gumă de mestecat fără zahăr conțin aspartam potențial periculos, deci este cel mai bine evitat). Atâta timp cât ați clătit gura cu apă, ar trebui să puteți acumula cu ușurință puțină salivă suplimentară și să faceți același lucru din nou cu ea.

În scurt timp, acest lucru va deveni un obicei care vă va menține dinții puternici, albi și protejați, chiar dacă mâncați și beți destul de des unele dintre lucrurile trecute pe listă.

Albirea dinților

Un număr din ce în ce mai mare de oameni apelează la diferite metode de albire a dinților pentru a obține un zâmbet mai alb. Dacă aveți deja dinți galbeni, acesta este cel mai rapid mod de a vă face dinții mai albi.

O opțiune este utilizarea unui kit de albire acasă. Acestea s-au îmbunătățit mult în ultimii ani și practic au același rezultat ca la un medic dentist.

Majoritatea medicilor stomatologi vor putea oferi servicii de albire a dinților. În funcție de starea dinților, acest lucru poate necesita mai multe vizite.

Concluzie

Scopul acestui articol nu este acela de a vă spune că nu aveți niciodată voie să consumați vreunul dintre aceste alimente și băuturi (deși renunțarea la băuturi precum sucurile v-ar ajuta talia chiar mai mult decât dinții).

Mai degrabă, doar pentru a vă face conștienți cauzele îngălbenirii dinților de-a lungul timpului și pentru a vă arăta un mic ritual simplu, pe care îl puteți face după ce le-ați consumat, pentru a vă păstra dinții, dacă nu la fel ca ai modelelor din reviste, cel puțin suficient de albi încât nu ți-e frică să îi arăți cu un zâmbet.

Citește și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc