Ce cauzează astmul?

Reprezentare a sistemului respirator.

Astmul este o mare problemă în Statele Unite, cu 1 din 13 oameni suferind de astm. Aproximați 25 de milioane de Americani au astm; asta înseamnă 7.6% din adulți și 8.4% din copii.

Cauza exactă a astmului este necunoscută, mulți experți sugerând că una din cauze poate să fie legată de genetică, alta fiind factorii de mediu. Cercetătorii au identificat mai mulți factori declanșatori ce pot crește șansele de developare a astmului sau de cauzare a unui atac.

Conform ultimelor estimări ale Autorității Mondiale a Sănătății (WHO) sunt 282,000 cazuri de moarte prematură cauzate de astm în 2015. Recunoscând potențialii factori declanșatori ai astmului și cu gestionarea potrivită, multe persoane se pot bucura de o viață de calitate.

Ce este astmul?

Astmul este o boală ce inflamează în mod cronic căile respiratorii și afectează oamenii de toate vârstele dar cel mai des începe la o vârstă fragedă. Astmul este cea mai comună boală cronică în rândul copiilor cu aproximativ 6 milioane de copii afectați numai în SUA.

Copiii ce au un risc mai crescut includ copiii ce s-au născut sub greutatea normală, copiii ce au părinți cu astm sau cu alergii ce includ alergiile precum eczemele la nivel cutanat.

Un element comun în cazul tuturor vârstelor este că atunci când factorii declanșatori ai astmului intră în contact cu căile respiratorii se cauzează un atac astmatic.

Un atac astmatic poate cauza spasme musculare în zona căilor respiratorii, făcându-le să se restrângă, se inflamează și se umflă membranele mucoase ce înconjoară căile respiratorii și cantități mari de mucoasă obstrucționează trecerea aerului.

Nu putem explica în totalitate de ce anumite persoane suferă de astm, pe când altele nu au această problemă, dar știm că este vorba de o componentă puternică de tip genetic.

Ceea ce putem face este să identificăm o parte din mulții factori declanșatori ai astmului și să reducem expunerea la ei, să avem un rol activ în gestionarea astmului pentru a reduce frecvența atacurilor astmatice.

Fiind mai conștient de mediul înconjurător, alimentație și chiar și de alergenii ocupaționali, putem ajuta la prevenirea astmului prin reducerea severității și a frecvenței atacurilor astmatice.

Genetica astmului

Să o luăm de la capăt. La fel ca în cazul multor alergii, astmul poate fi urmărit în timp prin genele ce se transmit în familie. Copiii ce au un părinte ce suferă de astm au un risc cu 25% mai crescut de a suferi de astm, iar cei ce au doi părinți ce suferă de astm au o probabilitate crescută la 50%.

Cu toate că riscul de astm este mult mai crescut în gazul gemenilor monozigoți (identici) decât în cazul gemenilor dizigoți (fraternali), un risc de 75%.  Șansele sunt ca doi gemeni identici din același ovul , cu aceleași gene, să aibă aceleași șanse de a suferi de astm, dar factorii de mediu pot influența dacă ei vor suferi sau nu de astm.

Problema cu genetica este că nu puteți să faceți mai nimic. În viitor, este posibil ca cercetătorii să poată identifica genele ce cauzează astm (în prezent ei pot doar estima un sfert din ele), putând astfel să formeze o strategie de prevenire a astmului.

Până atunci, dacă mama, tatăl, sau alt membru apropiat din familie suferă de astm, șansele de a avea această condiție sunt mai mari, încercând să limitați contactul cu factorii declanșatori cunoscuți ai astmului, puteți preveni sau reduce atacurile astmatice.

Cei mai cunoscuți factori declanșatori ai astmului

Alergiile sau astmul alergic (astm extrinsec)

Cauza cea mai comună a astmului este reprezentată de alergii. Un procent estimat de 80% din persoanele ce suferă de astm au, de asemenea, alergii la substanțele aeriene, precum copacii, iarba sau polenul ierbii, mucegai, mătreața animală și penele, particulele de praf și particulele emanate de gândaci.

Un studiu a descoperit în mod particular că, în cazul copiilor ce au intrat în contact cu gândacii din casele cu venit redus au avut un risc de 4 ori mai crescut de a suferi de astm. Astmul declanșat de particulele de praf este în general cauzat de alergia la praf.

Alergiile alimentare pot, de asemenea, să fie un factor de declanșare a astmului, dar sunt arareori singurul simptom. O parte a șocului anafilactic poate include obstrucționarea căilor respiratorii, ce este asociată cu astmul.

Cele mai comune substanțe alimentare asociate cu factorii declanșatori ai astmului sunt ouăle, laptele de vacă, alunele, soia, grâul (sau glutenul), peștele și fructele marine, salatele sau fructele proaspete.

Prezervativii alimentari includ aditivii pe bază de sulfat, precum bisulfatul de sodiu, bisulfatul de potasiu, sau sulfitul de sodiu, ce sunt adesea folosite la procesarea alimentelor sau prepararea acestora. Pot cauza astm izolat persoanelor ce au o sensibilitate.

Iritanții din aer, sau astmul nonalergic (astm intrinsec)

Iritanții ce se găsesc zilnic în aer, incluzând fumul de țigară sau de lemn ars, poluarea din aer, bolile virale, produsele de curățare și parfumurile pot fi factori declanșatori ai astmului. Chiar și aerul rece poate declanșa astmul în anumite cazuri.

Oamenii ce fumează au un risc mai crescut de a suferi de astm. Fumatul combinat cu astmul face simptomele mult mai rele și provoacă tuse excesivă și respirație șuierătoare.

Femeile gravide ce fumează în timpul sarcinii cresc riscul de respirație șuierătoare și astm copiilor lor ce vor avea o funcționalitate mai proastă a plămânilor față de bebelușii mamelor ce nu au fumat în timpul sarcinii.

Renunțarea la fumat în cazul în care aveți astm este cea mai bună alegere pe care o puteți face pentru a vă proteja plămânii.

Astm ocupațional

Astmul poate fi indus de factorii declanșatori de la locul de muncă ce pot include praf, vopsea, gaze, fum, chimicale industriale, proteine animale sau latex. Cele mai comune cauze ale astmului ocupațional sunt izocianații, făina și grânele.

Ocupațiile cu cel mai crescut risc de astm, categorisite de medicii pneumologi, sunt tehnicienii de vopsire a vehiculelor și brutari sau cofetarii.

Astm indus de exerciții fizice

Exercițiile fizice pot fi recomandate de majoritatea medicilor, dar pentru persoanele ce suferă de astm acestea pot declanșa un atac astmatic ce pornește după câteva minute după ce s-a început antrenamentul și poate continua adesea 10-15 minute după sistarea activității fizice.

90% din persoanele ce suferă de astm se plâng de astmul indus de exercițiile fizice sau EIB (Bronhocontracție indusă de exerciții fizice)

Căile respiratorii se restrâng ca rezultat al activității fizice, și poate rezulta în pierderea căldurii sau a apei din plămâni în tipul antrenamentului, din cauza respirării aerului ce este mai uscat sau mai rece decât cel ce se află deja în corp.

Aerul rece tinde să conțină mai puțină umiditate decât aerul cald, de aceea, acoperirea gurii și a căilor respiratorii cu o eșarfă sau o mască facială poate scădea riscul atacurilor astmatice.

Respirația șuierată după antrenament este adesea primul semn de astm apărut la majoritatea copiilor. O spirometrie poate ajuta la izolarea cauzei astmului și se poate afla dacă factorii de mediu contribuie, de asemenea, la această afecțiune.

Refluxul gastro-esofagian drept factor declanșator al astmului

În special pe timpul nopții, pentru pacienții ce suferă de astm refluxul gastro-esofagian (GERD), cunoscut și sub numele comun de arsuri la stomac, poate porni un atac astmatic.

Atunci când valvele dintre stomac și esofag nu funcționează corect din cauza refluxului gastro-esofagian, acidul stomacal se ridică pe esofag, și dacă ajunge pe gât sau pe căile respiratorii, poate provoca iritații, inflamații și poate declanșa un atac astmatic.

În cazul pacienților ce iau tratament pentru refluxul gastro-esofagian, simptomele astmului s-au îmbunătățit pentru  67% dintre pacienți.

Ce prevestește viitorul când vine vorba de astm?

Din păcate, nu există încă un leac pentru astm. Se pot găsi pe piață multe tratamente eficiente ce pot scădea severitatea simptomelor astmului și frecvența atacurilor astmatice. Schimbându-vă stilul de viață și medicația, vă puteți îmbunătăți respirația, dar și calitatea vieții.

O programare la un medic specialist vă poate ajuta să aflați tipul de astm pe care îl aveți, care sunt posibilii factori declanșatori, și ce tratament vă poate ajuta cel mai mult, primind și un plan de gestionare a atacurilor astmatice. Viața cu astm nu trebuie să fie grea, este doar puțin mai complicată.

Citește și: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele ce suferă de diabet

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc