Care sunt simptomele deficienței de potasiu?

Diverse alimente in recipiente.

Probabil ați observat că potasiul este trecut pe spatele flaconului dumneavoastră de multivitamine, dar știați că acesta este o minerală cu adevărat vitală?

Chiar și cel mai mic dezechilibru vă poate afecta sistemul cardiac, nervos și digestiv. Din fericire, doza zilnică recomandată este ușor de împlinit printr-o dietă echilibrată, dar sunt câțiva factori care vă pot da peste cap nivelul de potasiu.

Cel mai probabil, dacă aveți o deficiență de potasiu, simțiți deja asta, deoarece poate cauza afecțiuni serioase. Dacă vă faceți griji în legătură cu asta, puteți vedea mai jos câteva simptome pe care le-ați putea experimenta.

Dacă doriți să aflați mai multe, citiți mai departe pentru a afla simptomele deficienței de potasiu.

Ce este potasiul și de ce este acesta necesar?

Potasiul este o minerală esențială pentru menținerea funcționării corporale. Este necesară pentru ca majoritatea celulelor din corp să poată funcționa corespunzător.

Rinichii sunt organul primar responsabil cu menținerea echilibrulu nivelului de potasiu – ei elimină excesul de potasiu prin urină. (sursă) Unele dintre rolurile importante ale potasiului sunt:

 • Este implicat în funcționarea musculară și a responsivității acesteia, incluzând inima și musculatura digestivă
 • Menține echilibrat efectul sării asupra tensiunii arteriale
 • Este implicat în transportarea nutrienților și a rebuturilor din celule
 • Este implicat în crearea proteinelor
 • Reglează nivelul acidității din corp (sursă)

Dacă aveți prea mult sau prea puțin potasiu, corpul dumneavoastră va fi afectat în mod negativ. Termenul medical pentru excesul de potasiu este ”hiperkalemie” iar deficiența de potasiu se numește ”hipokalemie”.

Ce cauzează deficiența de potasiu?

Majoritatea oamenilor își iau doza zilnică recomandată de potasiu dintr-o dietă sănătoase. Deficiența de potasiu este rar cauzată de lipsa consumului de minerale în dieta zilnică.

În general este rezultatul unei afecțiuni medicale sau a consumului de medicamente. Potasiul poate fi pierdut prin sistemul digestiv , atunci când ceva nu funcționează corespunzător.

Câteva cauze ale deficienței de potasiu pot fi:

 • Prea mult sodiu (sare) în dietă – acesta crește nevoia de potasiu a corpului
 • Diaree severă și vomă
 • Deshidratare
 • Afecțiuni digestive precum boala Crohn
 • Mai multe prescripții medicale – incluzând anumite antibiotice și un tip de pilule fluide ce se numesc ”diuretice în buclă”
 • Dacă aveți o muncă care vă solicită fizic foarte tare
 • Dacă transpirați excesiv, dacă trăiți într-un climat cu temperaturi foarte ridicate
 • Malnutriție – lipsa potasiului în dietă. Asta include persoanele ce au o problemă cu alimentația precum anorexia sau bulimia
 • Alcoolismul
 • Infecții severe
 • Operații bariatrice (inel gastric)
 • Afecțiuni cronice ale rinichiului
 • Cetoacidoză diabetică

(surse 1, 2, 3, 4)

Riscuri asociate cu deficiența de potasiu

Potasiul este un element foarte important pentru corp, nu este ceva ce poate fi neglijat. Dezechilibrul sau deficiența de potasiu pot duce la afecțiuni medicale severe. De asemenea, multe afecțiuni pe termen lung sunt asociate cu deficiența de potasiu.

Nivelul scăzut de potasiu a fost legat de hipertensiunea arterială. Dacă aveți un nivel optim de potasiu scade riscul de afecțiuni cardiovasculare, atac cerebral și infarct miocardic.

Potasiul este importat pentru sănătatea oaselor, mai ales în cazul femeilor mai în vârstă. O dietă bogată în potasiu poate preveni osteoporoza. (sursă)

Simptome ale deficienței de potasiu

Dacă aveți unele dintre următoarele simptome, este posibil să aveți un nivel scăzut de potasiu, și ar trebui să consultați un medic imediat pentru a verifica nivelul potasiului din sânge.

 • Vă simțiți slăbit și obosit.
 • Aveți crampe musculare în zona mâinilor sau a picioarelor.
 • Palpitații (simțiți un ritm neregulat al inimii)
 • Furnicături sau amorțeală
 • Eliminați doze mari de urină, vă simțiți foarte însetat
 • Leșinați din cauza unei tensiuni arteriale scăzute

(sursă 1, 2)

Cum să tratați deficiența de potasiu

După cum am menționat mai sus, în cazul în care este posibil să aveți o deficiență de potasiu, nu încercați să o tratați acasă. Consultați un medic pentru a fi sigur că nu veți fi afectat de nici o afecțiune serioasă.

Medicul dumneavoastră va trebui să facă anumite teste pentru a determina cauza deficienței de potasiu. Asta poate include analize de sânge și un EKG (electrocardiogramă). (sursă)

Dacă doriți să vă verificați cât este de echilibrată dieta și să includeți mai multe surse de potasiu în ea, acestea sunt câteva alimente pline de potasiu:

 • Fructe: Banane, citrice, avocado, pepeni galbeni, mere, kiwi, prune, caise
 • Legume: Roșii, cartofi, spanac, napi, varză, castraveți, zucchini, vinete, dovleac, morcovi, cartofi dulci, mazăre, brocolli, dovleac alb
 • Pește: Plătică, somon, cod, sardine
 • Cărnuri: Pui și carne roșie
 • Altele: lapte, iaurt, produse din soia, burgeri vegetali, nuci și boabe

(sursă 1, 2)

Multe multivitamine conțin o doză mică de potasiu ce poate fi folositoare pentru oamenii sănătoși, dar nu luați niciodată suplimente din potasiu pur dacă nu ați fost sfătuit să faceți asta de un medic. (sursă)

Atenție!

Sunt multe persoane ce nu ar trebui să ia suplimente cu potasiu și nu ar trebui să aibă o dietă ce conține doze mari de potasiu, incluzând persoanele ce suferă de o afecțiune a rinichilor sau iau anumite medicamente.

De aceea este important să discutați despre potasiu cu un medic pentru că este posibil să aveți nevoie de o dietă specială pentru a regla nivelul acestei minerale în corp. Este posibil să fie nevoie să faceți analize de sânge. (sursă 1, 2)

Concluzii

Sper că acest articol v-a ajutat să aflați mai multe despre rolul potasiului în corpul dumneavoastră și despre simptomele la care trebuie să fiți atent.

Când vine vorba de majoritatea vitaminelor și a mineralelor, este în regulă să luați suplimente sau să consumați anumite alimente pentru a le crește nivelul. Sper că după ce ați citit aceste informații veți știi că potasiul este diferit și este mai bine să consultați un medic atunci când vine vorba de el.

Citește și: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele vegane

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc