Beneficiile untului de Shea pentru piele, păr și sănătate

O lingura cu unt de Shea.

Untul de Shea este un extract de grăsimi din semințele fructului din copacul Karitea (shea), ce se poate găsi cu ușurință în Africa. Este bogat în vitamina A și E ce repară și protejează pielea, untul de shea având și acizi grași esențiali ce impulsionează producția de colagen și s-a dovedit a avea proprietăți împotriva îmbătrânirii.

Acest super aliment pentru piele se folosește de secole în Africa, existând dovezi istorice ce arată că  se foloseau borcane pline cu acest unt nutritiv pentru piele și păr în timpul domniei Cleopatrei. Se spune că și Regina din Sheba folosea unt de shea!

Popularitatea untul de shea în lumea vestică poate fi atribuită răspândirii folosirii de produse pentru înfrumusețare precum loțiunile, cosmeticele, șampoanele și balsamurile de păr. Are și proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante ce pot fi folosite pentru tratarea afecțiunilor de sănătate.

Dacă vă uitați la majoritatea cremelor hidratante ce se găsesc pe rafturile magazinelor locale veți descoperi că multe dintre ele au pe lista de ingrediente trecut și untul de shea.

Dacă vă uitați la conținutul șampoanelor și balsamurilor de păr veți descoperi că multe dintre ele au trecut pe lista de ingrediente și untul de shea pentru hidratarea părului.

Chiar și anumiți lubrifianți de pe lamele de ras sau anumite kituri de ceară pentru epilat conțin unt de shea pentru repararea pielii ce a fost afectată de  eliminarea firelor de păr.

Untul de shea se poate găsi și sub formă crudă organică sau în multe variante procesate și faptul că este foarte similar cu uleiul vegetal îl face sigur pentru consumul uman.

Triburile din Africa sunt cunoscute pentru amestecarea untului de shea cu uleiul de palmier pentru gătit, anumite companii de ciocolată folosind untul de shea în locul untului solid de cacao.

(Este un gust destul de diferit, dar nu neapărat unul neplăcut!) Numai o mică parte din untul de shea produs anual de majoritatea țărilor producătoare se recoltează pentru uz cosmetical.

Untul crud de shea este fin, bej și solid, ce nu se topește la temperatura camerei, dar se topește ușor în palme și se absoarbe rapid în piele. Untul de shea pur are un miros destul de distinctiv, dar firmele de cosmetice adaugă adese parfum și agenți coloranți ce îl fac să pară mai alb, galben sau în anumite cazuri gri.

Spre deosebire de alte uleiuri hidratante, untul de shea are multe proprietăți vindecătoare, Aceste proprietăți vindecătoare unice au dat copacului de shea numele de copac ”Karite”, ceea ce se traduce copacul vieții.

Beneficiile untului de shea pentru piele

Untul de shea este adesea numit de experți un super aliment ce are ca și componente de bază acidul oleic, acidul stearic, acidul linoleic și vitamine bune pentru piele ce se absorb repede în timp ce se topesc la temperatura pielii.

Incorporând untul de shea în rutina zilnică de îngrijire a pielii va aduce rapid beneficii vizibile pentru piele. Să analizăm câteva dintre multele avantaje pentru sănătatea pielii.

Beneficii de hidratare pentru pielea uscată

Atunci când vine vorba de hidratare, untul de shea este un miracol al naturii. Untul de shea menține umiditatea în piele și previne uscarea acesteia, menținând-o hidratată pentru mai mult timp, ținând la distanță pielea dură și solzoasă.

Proprietățile hidratante și anti-inflamatorii ale untului de shea pot fi eficiente și pentru tratarea mâncărimilor de piele oferind pielii uleiurile ce îi lipsesc.

Este potrivit pentru folosire pe întregul corp și pe fașă, untul de shea putând fi aplicat pe mâini li picioare pentru înmuierea pielii și pentru a o face mai suplă.

Untul de shea se absoarbe ușor, penetrând pielea fără a bloca porii, acest blocaj fiind asociat în general cu produsele hidratante și poate fi foarte eficient pentru pielea foarte uscată. Untul de shea este foarte bun  pentru menținerea pielii hidratate când vremea este rece. Spre exemplu, pe timp de iarnă.

Ajută la ascunderea roșeții și a acneei de pe față și piele

Untul de shea are mai multe proprietăți vindecătoare decât alte uleiuri tradiționale din semințe folosite pentru hidratare. Componentele solubile în ulei precum numeroșii acizi grași și steroli din plante precum acidul oleic, stearic și linoleic ce nu trec prin saponificare, nu se transformă în săpun când intră în contact cu substanțele alcaline.

Untul de shea crud sau nerafinat este foarte eficient pentru vindecarea iritațiilor cutanate cauzate adesea de exfoliere pielii după expunerea la soare, cicatrici, degerare, arsuri și alte tipuri de roșeață. Shea poate di folosit și pentru tratarea acneei faciale,

Dedesubt puteți găsi un scurt videoclip de pe YouTube ce explică modul în care untul de shea poate fi folosit pentru tratarea roșeții și a acneei.

https://youtu.be/tOQUtdoLmsA

Proprietățile anti-inflamatorii ale untului de shea pentru piele

Un studiu din 2010 a descoperit că nivelul crescut de triterpeni din untul de shea poate da compuși anti-inflamatori și anti-tumori. Mai pe scurt, untul de shea are proprietăți ce îmbunătățirea condițiilor de piele ce apar din cauza inflamațiilor.

Inflamațiile precum dermatita și eczemele pot fi ameliorate de untul de shea iar umflăturile ce apar din cauza arsurilor de soare, a iritațiilor și a tăieturilor și zgârieturilor pot fi tratate, de asemenea, cu unt de shea.

Te-ar putea interesa şi: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele vegane

Calitățile împotriva îmbătrânirii ale untului de shea

Vitamina A și E găsite în untul de shea ajută la hrănirea pielii, în timp ce impulsionează producția de colagen, proteina ce susține întinerirea pielii, folosită în mod regulat.

Incorporarea untului de shea în piele reduce  a ridurilor de pe piele și previne ridurile și liniile faciale premature. Alte beneficii împotriva îmbătrânirii oferite de untul de shea țin de impulsionarea circulației și promovarea reînnoirii cai multor celule.

Deteriorarea pielii provocată de radicalii liberi ce apar din mediul înconjurător poluat sau ce conține iritanți poate să fie combătută de efectul antioxidant al multelor vitamine și catechine ce se găsesc în untul de shea.

Expunerea la radicali liberi poate crescută și de soare, ce poate cauza deteriorarea severă a pielii. Oferind antioxidanți pielii prin untul de shea, protejați eficient pielea printr-un extra strat de protecție solară.

Untul de shea și elasticitatea pielii

Vitamina F și compușii non-saponificabili din untul de shea sunt ingrediente esențiale ce ajută la menținerea elasticității pielii. Apărând și impulsionarea producției de colagen, folosirea regulată a untului de shea nu numai că hidratează și înfrumusețează pielea, ci reface și elasticitatea ei naturală. Această elasticitate refăcută reduce și mai mult ridurile și roșeața pielii.

Untul de shea pentru îngrijirea buzelor

Atunci când este aplicat pe buze, untul de shea este absorbit și formează o barieră pentru a menține umezeala în timp ce oferă nutrienți necesari pe timpul vremii reci sau uscate. Poate fi folosit și ca balsam de buze pentru tratarea buzelor uscate sau crăpate.

Beneficiile untului de shea pentru păr

Multe dintre beneficiile de hidratare și vindecare pentru piele pot fi folositoare și pentru hidratarea și hrănirea părului. Părul deteriorat de tratamentele cu chimicale precum îndreptarea, permanentul sau vopsirea pot lăsa părul fără factorii hidratanți naturali.

Untul de shea ajută la refacerea hidratării pierdute și la protejarea părului de factorii de mediu duri precum vremea, radicalii liberi nocivi din aer și deteriorarea din cauza razelor ultraviolete de la razele soarelui.

Shea este absorbit de păr și îl protejează de multe instrumente ce încălzesc sau alte materiale deteriorante ce se trec peste păr, incluzând sarea sau clorul dacă sunt aplicate înainte de a merge la înot.

Acizii grași prezenți în untul de shea hidratează păru și scalpul și sunt eficienți pentru ameliorarea scalpului uscat, cu mâncărimi și reprezintă o modalitate puternică de a combate mătreața.

Foliculele de păr se întăresc când untul de shea este absorbit și ajută la reducerea pierderii părului și a subțierii părului. Proprietățile anti-inflamatorii și grăsimile bogate sunt absorbite de piele fără a bloca porii și fără a lăsa o senzație de îngrășare a pielii.

Vitaminele A și E ce se găsesc în untul de shea sunt un bun balsam hidratant pentru păr de la rădăcină la vârfuri și este unul din puținele uleiuri ce pot repara vârfurile despicate.

Fiind un balsam natural, untul de shea menține umiditatea fără a lăsa părul gras sau greu în timp ce înmoaie și revitalizează părul casant. Aplicat de două ori pe săptămână, untul de shea îmbunătățește textura și hidratează, făcând părul creț sau fragil mai maleabil.

Beneficiile untului de shea pentru sănătate

Nu numai că hidratează, dar untul de shea este bun și pentru tratarea multor afecțiuni de sănătate. Proprietățile anti-inflamatorii sunt eficiente și pentru tratarea durerilor musculare și a durerilor tradiționale cauzate de umflături sau inflamații ce apar după suprasolicitare.

Condițiile medicale severe precum reumatismul sau artrita pot beneficia de untul de shea deoarece reduce inflamația din zona articulațiilor și a musculaturii. Cu toate că nu se înțelege în totalitate cum ajută untul de shea în cazul acestor condiții, multe studii au sugerat că titerpina este agentul benefic principal responsabil.

Două dintre cele mai neașteptate moduri de folosință a untului de shea sunt tratarea congestiilor nazale și a diareii. Congestiile nazale sunt adesea cauzate de inflamarea pasajelor nazale și membrana lor internă, iar aplicarea untului de shea în nări va reduce inflamația.

Pacienții dintr-un studiu ce au testat untul de shea pentru decongestionare au descoperit că acesta elimină congestia în 90 de secunde.

Cu toate că diareea poate fi un simptom în cazul multor boli, poate apărea și singură. Untul de shea este adăugat uneori în remediile pe bază de ierburi sau cele medicinale pentru tratarea diareii.

Untul de shea se folosește în mod tradițional în Africa pentru proprietățile sale de ameliorare a diareii de mulți ani.

Poate suna ciudat, deoarece este în mare parte grăsime, dar untul de shea are abilități de scădere a colesterolului. Puteți folosi untul de shea la gătit, iar unul dintre acizii grași saturați ce se găsesc din abundență în shea, acidul stearic, s-a dovedit a reduce lipoproteinele și a scădea nivelul de colesterol din plasmă într-un studiu făcut de Jurnalul American de Nutriție Clinică.

Untul de shea este adesea folosit ca un înlocuitor pentru uleiul de cocos, untul din lapte sau uleiul de măsline la gătit, datorită grăsimilor sale sănătoase, și a proprietăților anti-inflamatorii și antioxidante.

Concluzii despre puterile vindecătoare ale untului de shea

Cu toate că orice tip de unt de shea este foarte hidratant, multe dintre variantele rafinate de unt de shea pe care le puteți cumpăra au multe dintre proprietățile vindecătoare și nivelul de nutrienți reduse sau complet eliminate.

Pe cât posibil încercați să alegeți produse 100% naturale și nerafinate de culoare bej față de cele artificiale de culoare albă. Untul de shea nerafinat este de clasa A sau F, clasa A având mai multe proprietăți non-saponificabile ce ajută la vindecare și hidratează.

Cu atât de multe beneficii, în fiecare casă ar trebui să existe undeva un tub de unt de shea. Majoritatea oamenilor nu suferă de reacții alergice, ce apar în mod normal de la ingredientele adăugate, dar este totuși un ulei derivat din nuci, Dacă suferiți o reacție alergică, este mai bine să consultați un medic înainte de a continua folosirea untului de shea.

Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc