Beneficiile pentru sănătate ale lămpilor de sare roz din Himalaya

Lampa de sare roz din Himalaya pe o masa alba.

Cumpăram câteva lucruri din magazine acum ceva timp, când am observat aceste lămpi roz superbe. Angajatul magazinului mi-a spus că este o „lampă de sare roz din Himalaya” și ne-a făcut câteva afirmații importante despre sănătate, cum ar fi îmbunătățirea energiei, tratarea astmului și, în general, curățarea aerului.

M-am gândit să cumpăr una de ceva vreme (mai ales pentru că sunt drăguțe), dar am considerat că beneficiile asociate pentru sănătate sunt greu de crezut. La urma urmei, este doar o bucată de sare cu un bec înăuntru. Înainte de a da banii pe una, am examinat știința din spatele avantajelor uimitoare ale lămpilor de sare roz din Himalaya.

Ce este o lampă de sare roz din Himalaya?

Aceste produse sunt fabricate din sare originară din salina pakistaneză Khewra, care nu se află de fapt în Himalaya. Culoarea roz provine din prezența oxidului de fier, adică a ruginii. Aceasta nu este sarea de masă obișnuită – a început să se formeze în urmă cu peste 250 de milioane de ani, când platformele continentale s-au ciocnit pentru a forma un lanț muntos. Pentru mine, acesta este un motiv destul de interesant pentru a cumpăra una. (sursă)

Bucata de sare este de obicei sculptată manual, în funcție de producător. Centrul este golit și un bec incandescent sau o lumânare este plasată în interior. Când este aprinsă, lampa emite o strălucire slabă și caldă. (sursă)

Care sunt revendicările de sănătate asociate cu lămpile de sare roz din Himalaya?

Majoritatea site-urilor care oferă informații despre beneficiile lămpilor de sare roz din Himalaya le vindeau – nu tocmai o sursă neutră. O afirmație comună fiecărui site la care m-am uitat este că lămpile eliberează ioni negativi. Să vedem mai detaliat acest lucru și alte afirmații comune.

1. Eliberarea ionilor negativi

Ionii negativi sunt pur și simplu particule cu sarcină chimică. Ei apar în mod natural foarte frecvent. De fapt, sarea însăși – clorura de sodiu – este alcătuită dintr-un ion negativ de clorură și un ion pozitiv de sare. Sunt destul de puternic legați între ei. Să înțelegem un lucru. Nu există dovezi științifice care să spună că aceste lămpi produc ioni negativi.

Victor Stenger, profesor de fizică și astronomie la Universitatea din Hawaii, lasă această teorie deoparte, spunând: „nu este posibil ca o bucată de sare să elibereze o cantitate semnificativă de ioni negativi.

Nu există aproape suficientă energie într-o lampă pentru a rupe legăturile ionice dintre sodiu și clor din sare. Dacă ar fi adevărat, am avea clor gazos care ar ieși din solnițele  noastre “. (sursă) Măsurarea ionilor sprijină acest lucru – cantitatea eliberată este aproape de zero. (sursă)

2. Purificarea aerului

Mulți oameni sunt convinși că mirosurile și praful din casa lor au dispărut după ce a cumpărat o lampă cu sare din Himalaya. Există câteva explicații diferite pentru acest lucru. În primul rând – unele site-uri spun că ionii negativi se atașează de praf și alergeni, făcându-i să cadă din aer. Ei bine, știm că nu există o cantitate semnificativă de ioni eliberați și, chiar dacă ar exista, sunt aproape fără greutate, deci acest lucru este imposibil.

O altă explicație este că sarea atrage apa din aer pe suprafața sa. Este adevărat că sarea este higroscopică – adică atrage apa. Căldura din bec poate elibera vaporii de apă înapoi în aer, păstrând în același timp impuritățile. (sursă)

3. Crește energia și bunăstarea

Exemplul folosit de obicei aici este că ionii negativi sunt eliberați de fenomenul natural, cum ar fi cascadele, valurile și furtunile. (sursă) Cine nu se simte bine când privește o cascadă? Probabil că a trebuit să mergi acolo, astfel încât să fii plin de energie. Nu știu cât de mult din acest efect îi puteți atribui de fapt ionilor.

Există unele afirmații că ionii negativi cresc fluxul de oxigen către creier – reducând somnolența și îmbunătățind vigilența. (sursă) Nu am putut găsi niciun studiu care să susțină acest lucru, dar totuși să nu avem îndoieli. Chiar dacă acest lucru este adevărat, lampa nu poate elibera ioni negativi, așa că este discutabilă.

4. Ameliorează simptomele astmului

Astmul poate fi declanșat de praf, părul animalelor, mucegai și condens. (sursă) Efectul de uscare al lămpii asupra aerului poate reduce cantitatea de bacterii într-o oarecare măsură, dar efectul ar fi limitat la o zonă foarte mică.

2 studii (1 și 2)au arătat că ionii negativi nu au niciun efect asupra astmului. Nu că aceste lămpi pot produce chiar ioni. Deci, nu renunțați încă la inhalatoare (de fapt, nu faceți asta deloc, deoarece atacurile de astm pot pune viața în pericol).

5. Tratează tulburarea afectivă sezonieră

Am stabilit deja că nu există nicio modalitate în care aceste lămpi să elibereze ioni care vă îmbunătățesc starea de spirit. Există șansa ca culoarea unică a luminii emise de lampă să aibă un efect liniștitor pentru persoanele care suferă de dispoziție scăzută ca urmare a micșorării zilei (tulburare afectivă sezonieră, SAD). Nu au existat studii care să testeze acest lucru, dar este posibil. (sursă)

6. Reduce electricitatea statică în aer

Când vă curentați puțin de la un mâner al ușii sau de la o altă persoană, aceasta este electricitate statică. Ionii sunt implicați în acest proces, cu toate acestea, am stabilit că lămpile de sare din Himalaya nu produc ioni, așa că nu pot ajuta cu acest lucru. (sursă)

Concluzie

Am fost dezamăgită de faptul că beneficiile uimitoare ale lămpilor de sare roz din Himalaya sunt atât de ușor de dezvăluit de știință, dar, sinceră să fiu, mă așteptam. Privesc lămpile cu sare ca obiecte decorative frumoase pentru casă – nu sunt dispozitive medicale și nu s-a dovedit că vindecă sau tratează vreo afecțiune de sănătate.

Există atât de multe persoane in mediul online care raportează povești anecdotice despre vindecările miraculoase cu aceste produse. Poate că știința are ceva de recuperat sau poate că efectul placebo face minuni. Îmi păstrez mintea deschisă și probabil voi ajunge să cumpăr una oricum.

Citește și: Cele mai bune produse din lăptișor de matcă

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc