Coagularea sângelui este un lucru foarte important în viața fiecărei persoane. Atunci când corpul vostru este rănit, sângele se coagulează asupra rănii oprind sângerarea și prevenind pierderea unui nivel mult prea mare de sânge. În anumite cazuri, coagularea sângelui poate fi o complicație serioasă.
Atunci când sângele se coagulează intern, poate bloca fluxul sanguin către organele importante. Excesul de coagulare în interiorul corpului poate duce la condiții medicale precum atacul cerebral, infarctul miocardic, deteriorarea organelor sau la tromboza venoasă profundă (DVT).
În cazul în care sângele nu se coagulează îndeajuns, sau se coagulează prea încet, pot apărea, de asemenea, implicații serioase pentru sănătatea dumneavoastră, și acestei afecțiuni i se spune adesea tulburare hemoragică.
Cuprins:
Tulburarea hemoragică
Tulburarea hemoragică apare în momentul în care sângele nu se coagulează optim. Majoritatea tulburărilor hemoragice sunt genetice, fiind moștenite de la părinți, sau de la alte rude apropiate.
Cu toate acestea, în anumite cazuri această afecțiune poate apărea din cauza unei condiții medicale, precum în cazul unei afecțiuni a ficatului, a unui număr scăzut de celule roșii, a unei deficiențe de vitamina K, sau chiar și ca o reacție adversă provocată de anumite medicamente.
Din fericire afecțiunile genetice care pot cauza tulburări hemoragice sunt destul de rare, fiind estimate la un număr de numai 20,000 de persoane, în mare parte de gen masculin, care suferă de tulburări hemoragice, hemofilia și boala Von Willebrand sunt mai comune în SUA, fiind afecțiuni găsite la aproximativ 1% din populație, apărând și la femei și la bărbați.
Tulburările hemoragice ce apar din diferite cauze se pot dezvolta spontan sau într-o perioadă mai târzie a vieții.
Ce cauzează coagularea și lipsa de coagulare a sângelui?
Atunci când sângele se coagulează în mod normal apare tipul de celule sanguine denumite trombocite ce le lipesc unele de altele pentru a forma un fel de efect de dop în momentul în care apare o rană pentru a opri pierderea unui nivel crescut de sânge.
Proteinele din sânge numite agenți de coagulare, sau coagulanți, lucrează la formarea unui cheag de fibrină ce menține trombocitele la locul lor permițând vindecarea rănii și prevenind pierderea unui exces de sânge ce poate scăpa din vasele sanguine.
În momentul în care nivelul trombocitelor este scăzut, sau a unui nivel anormal de proteine coagulante, sau în momentul în care vasele de sânge au o formă anormală (contractate sau dilatate), poate apărea ca rezultat sângerarea excesivă.
Bolile rare de tipul tulburărilor hemoragice, precum hemofilia sau boala Von Willebrand apar în momentul în care unele dintre aceste elemente coagulante lipsesc din sânge.
Aceste boli sunt în aproape fiecare caz moștenite, însă în cazuri rare pot fi developate în timp dacă anticorpii dumneavoastră luptă împotriva coagulării sângelui. Trombocitopenia este o condiție medicală în care corpul are un nivel foarte scăzut de trombocite și poate cauza tulburări hemoragice.
Toți factorii coagulanți sunt creați în interiorul ficatului, deci cancerul la ficat sau ce se întinde la ficat, dar și alte condiții ale ficatului precum ciroza sau hepatita pot fi cauze majore a tulburărilor hemoragice.
Folosirea îndelungată a antibioticelor sau a anticoagulantelor poate duce la subțierea sângelui, putând contribui la inabilitatea corpului de a crea factori coagulanți.
Simptomele tulburării hemoragice includ învinețirea ușoară, sângerări gingivale, sângerări puternice de la tăieturi minore sau de la operații dentare, sângerări nazale inexplicabile frecvente, sângerări menstruale puternice și sângerări excesive după o procedură chirurgicală.
Dacă nu sunt tratate, tulburările hemoragice pot duce la sângerări intestinale, sângerări craniene, sângerări articulare și dureri articulare.
Cum pot alimentele să ajute la coagularea sângelui (într-un mod benefic)
Proteinele cu rol de coagulare sau factorii coagulanți sunt creați în interiorul ficatului, ceea ce înseamnă că acest proces necesită vitamina K. Vitamina K este necesară pentru formarea trombocitelor, ce sunt necesare pentru coagularea sângelui, iar calciul ajută la normalizarea coagulării sângelui.
Alte minerale precum fierul, cuprul și magneziul sunt necesare pentru producerea proteinelor și îmbunătățirea calității producției de celule roșii sau hemoglobină. Vitaminele precum B12, B6, A și C joacă un rol important în protecția sănătății celulelor roșii ce ajută la prevenirea tulburărilor hemoragice.
Consumul unei diete cu un nivel crescut de vitamine și minerale esențiale poate ajuta la coagularea sângelui, dacă aveți probleme serioase de coagulare este recomandat să consultați un medic ce vă poate diagnostica cu o condiție mult mai serioasă ce necesită o medicație specifică.
Care sunt cele mai bune alimente ce pot ajuta la coagularea sângelui?
Alimentele cu un conținut crescut de Vitamina K
Numele vitaminei K este derivat din termenul german pentru coagulare și este adesea numită vitamina coagulantă.
Funcționează ca un cofactor al enzimelor și permite anumitor proteine să se lege de ionii de calciu necesar pentru formarea celor 7 factori ai coagulării sau proteinelor ce stopează sângerarea printr-un proces cunoscut sub numele de coagulare în cascadă sau coagulare.
Beneficiile de sănătate oferite de o dietă cu un conținut de vitamina K au fost confirmate de Autoritatea Europeană a Siguranței Alimentelor, pentru rolul vitaminei K în normalizarea coagulării sanguine.
Legumele cu frunze verzi sunt recunoscute ca fiind o bună sursă de vitamina K. O jumătate de cană de varză conține 550 micrograme de vitamina K, o cană de spanac are 145 migrograme de vitamina K și 10 fire de pătrunjel au 164 de micrograme de vitamina K. Acele smoothie-uri verzi au fost mereu sănătoase pentru dumneavoastră!
Alte surse bune de vitamina K includ varza, prunele, okra, țelina, morcovii, afinele, zmeura, dudele și murele. Nici unele dintre acestea nu sunt prea greu de introdus în dieta dumneavoastră.
Alimentele cu un conținut crescut de calciu
Vitamina K are nevoie de ioni de calciu pentru a se lega, și de aceea este nevoie de alimente cu un conținut crescut de calciu; nu este bun numai pentru oase, ci stimulează și eliberarea enzimelor implicate în coagularea sanguină.
Lactatele sunt produsele tradiționale ce sunt considerate ca sursa majoră de calciu, produsele precum iaurtul, brânzeturile și laptele fiind comune în orice gospodărie.
Legumele cu frunze verzi precum varza furajeră și muștarul verde sunt bune pentru factorii de coagulare a sângelui, okra și câteva tipuri de pește proaspăt sau conservat, în mare parte somonul și sardinele cu os sunt, de asemenea bune în acest caz.
Sucul de portocale fortificat cu o doză de calciu, cerealele și produse din soia sunt o altă bună sursă de creștere a nivelului de calciu în dieta dumneavoastră.
Niacina
Alimentele ce conțin niacină includ puiul, carnea, peștele, fasolea sau legumele, pâinea și cerealele fortificate cu niacină sunt, de asemenea o bună opțiune. Niacina, sau vitamina B3, reprezintă o vitamină esențială pentru aproximativ toate enzimele din corp, incluzând enzimele ce ajută la coagularea sângelui.
Alimentele bogate în mangan
Manganul ajută la vindecarea rănilor și la întărirea oaselor, și unele dintre aceste microelemente sunt, de asemenea, necesare pentru formarea factorilor de coagulare a sângelui.
Ceaiul, fructele de mare, fasolea, nucile, semințele, pâinea din grâu întreg și tofu și legumele cu frunze verzi sunt alimente bogate în mangan.
Acest grup alimentar include și plăcerile ascunse a multora, precum ciocolata, siropul de arțar și fructele de pădure, fiind alimente cu un conținut semnificativ de mangan.
Alimentele cu un conținut crescut de cupru și fier
Dacă dieta dumneavoastră nu conține destul fier și cupru, corpul dumneavoastră poate fi afectat, pierzând din abilitatea de a forma destule celule roșii sănătoase.
Ambele minerale pot fi găsite în fructele de mare, fasole, nuci și ciuperci. Fierul hem, ce are ca punct de origine hemoglobina. Este absorbit cel mai bine de către corp și se găsește în alimentele de origine animală precum carnea roșie, peștele și puiul.
O pierdere de sânge cauzată de o tulburare hemoragică poate rezulta în scăderea nivelului de fier din corp. Doctorul dumneavoastră vă poate prescrie suplimente cu fier pentru a vă reface rezervele de fier din corp și pentru a preveni o deficiență de fier sau o posibilă anemie.
Dacă simptomele nu se îmbunătățesc după ce ați luat suplimentele, este posibil să aveți nevoie de o transfuzie de sânge.
Concluzii
Consumul unei diete echilibrate vă poate ajuta să obțineți un nivel optim al nutrienților esențiali de care corpul vostru are nevoie pentru a putea pune în funcțiune procesul de coagulare a sângelui.
Dacă suferiți de simptome ușoare precum sângerările nazale inexplicabile sau sângele dumneavoastră se coagulează prea greu după ce v-ați lovit, aceste simptome pot duce la condiții foarte periculoase, precum atacul cerebral, persoanele ce sunt peste greutatea normală sau au diabet având un risc și mai crescut.
Alimentele bogate în sodiu contribuie la posibilitatea de a avea un atac cerebral, precum supele la cutie, cărnurile procesate și alte alimente preparate ce au un potențial de risc mai crescut. Ideea este ca sângele să se coaguleze, nu să formeze cheaguri!
Citește și: Cele mai bune suplimente pentru antrenamentul de tip crossfit