Se poate folosi usturoiul drept antibiotic?

Usturoi intr-un bol in forma de inima.

Majoritatea oamenilor au luat, la un moment dat, antibiotice. Ne-am obișnuit să luăm aceste medicamente puternice chit că un remediu natural sau odihna ar putea să rezolve afecțiunea. Acest consum excesiv de antibiotice a dus la apariția super virusurilor precum MRSA.

Usturoiul se folosește de foarte mult timp ca antibiotic în lume. Există sute de studii detaliate despre efectele usturoiului asupra bacteriilor și a altor lucruri neplăcute. Deci, se poate folosi usturoiul drept antibiotic? Citiți mai departe pentru a afla.

Despre usturoi

Usturoiul sau ” allium sativum” este o  plantă perenă din aceiași familie cu ceapa. Își are originile în Asia, dar acum se poate găsi oriunde în lume.

Bulbul de usturoi se folosește în general pentru gătit și ca remediu medical tradițional. (sursă)

În secolul 18 în Franța, groparii obișnuiau să bea vin cu usturoi pisat, pentru a-i proteja de epidemie. În Al Doilea Război Mondial, soldații foloseau usturoiul pentru prevenirea apariției de cangrenă pe răni. (sursă)

Ce este alicina?

Una dintre chimicalele principale ale usturoiului este numită alicină. Alicina se activează când usturoiul crud este mestecat, tăiat sau sfărmat.

Alicina este responsabilă pentru multe dintre proprietățile medicinale ale usturoiului și are un miros puternic și distinctiv.

Alicina este dezactivată de căldură, spre exemplu, dacă usturoiul este gătit. (sursă) Nivelul de alicină este scăzut în usturoiul stătut sau vechi și în pudra comercială de usturoi. (sursă)

Ce este un antibiotic?

Înainte de a detalia posibilitatea ca usturoiul să fie un antibiotic, să discutăm puțin despre antibioticele de bază.

Pe scurt, antibioticul este un medicament sau o substanță naturală folosit pentru tratarea infecțiilor bacteriene.

Infecțiile Bacteriene

Bacteriile pot infecta aproape orice parte din corpul uman. Spre exemplu, includ infectarea rănilor, a pielii, a stomacului și a sistemului respirator.

Există mii de tipuri de bacterii. Sunt celule singulare cu un perete protectiv la exterior (la fel ca și pielea).

Cum anihilează antibioticele bacteriile?

Din moment ce există atât de multe tipuri de bacterii, avem nevoie de multe tipuri de antibiotice pentru a le ucide. Antibioticele funcționează în multe moduri.

Unele dintre ele opresc reproducerea bacteriilor. Altele distrug peretele protectiv al bacteriilor. Unele dintre ele se leagă de ADN-ul bacteriilor.

Nu se știe exact ce metodă de folosire a usturoiului se poate folosi pentru ucidere bacteriilor dar există câteva teorii pe care le voi detalia pe parcurs.

Dovezile ce arată că usturoiul poate fi un antibiotic

Usturoiul contra bacteriilor

Un studiu a testat efectul usturoiului asupra bacteriei Helicobacter Pylori.

Helicobacterul Pylori trăiește  în tractul digestiv a două treimi din populația lumii. Poate cauza ulcer gastric și cancer de stomac.

Usturoiul poate inhiba creșterea bacteriei. Poate fi un tratament convențional extrem, de folositor pentru infecțiile Helicobacter Pylori, eșuând în aproximativ 20% dintre cazuri. (sursă)

Septicemia este o infecție corporală ce pune viața în pericol. Usturoiul poate juca un rol în creșterea nivelului de supraviețuire a pacientului în caz de septicemie îmbunătățind responsivitatea imunității. (sursă)

Un alt studiu a testat usturoiul ca dezinfectant. Performanța sa poate fi comparată cu produsul comercial extrem de folosit sub numele de chlorhexidine. (sursă)

Usturoiul nu pare să producă bacterii la fel de rezistente, și poate avea efect împotriva tulpinilor ce au devenit rezistente la antibioticele obișnuite. (sursă 1, 2)

Mecanismul de funcționare al usturoiului

Mecanismul usturoiului ca antibiotic nu a fost confirmat științific încă, dar un studiu a descoperit că poate perturba abilitatea bacteriilor de a se lipi între ele și de alte suprafețe (cunoscut sub numele de biofilm).

Un alt studiu sugerează că alicina interferează enzimele bacteriene și metabolismul.

Usturoiul îmbunătățește responsivitatea sistemului imunitar, permițându-i să lupte cu succes împotriva infecțiilor.

Usturoiul s-a dovedit a crește numărul de celule imunitare albe ce distrug intrușii. (sursă 1, 2)

Usturoiul împotriva infecțiilor fungice

Cercetările de la Universitatea din New Mexico au descoperit că usturoiul este eficient împotriva infecțiilor fungice provocate de Cryptococcus neoformans. (sursă)

În China, un extract intravenos de usturoi a fost folosit cu succes împotriva meningitei fungice. (sursă)

Usturoiul acționează împotriva ciupercii Candida Albicanis, cauza comunelor infecții de tip candidoză. (sursă)

Usturoiul împotriva infecțiilor virale

Poate usturoiul să vindece răcelile comune? Un studiu a descoperit faptul că suplimentele pe bază de usturoi pot reduce apariția răcelilor comune și pot scădea lungimea infecției persoanelor ce au luat totuși răceala.

Un alt studiu a demonstrat că usturoiul are abilitatea de a proteja animalele de virusurile ce provoacă răceli. S-a sugerat că acest lucru este posibil pe deoparte datorită efectului antiviral și pe de altă parte datorită creșterii eficacității sistemului imunitar al animalelor. (sursă)

Usturoiul împotriva paraziților

Un doctor – Dr. Subhuti Dharmananda din Portland, Oregon, folosește în mod regulat usturoiul pentru tratarea pacienților bolnavi de SIDA cu infecții parazitare.

A prescris aproximativ 9 căței de usturoi pe zi pentru infecțiile active, și consideră acest tratament foarte eficient pentru tratarea și prevenirea acestor infecții, chiar și atunci când antibioticele obișnuite nu au dat roade. (sursă)

Dovezile empirice contează, însă există și studii ce susțin acest fapt. Usturoiul s-a dovedit a avea o potență similară cu medicamentul metronidazol în tratarea pacienților cu Trichomonas vaginalis. (sursă)

Usturoiul și antibioticele convenționale

Acum puteți înțelege unele din efectele usturoiului ca antibiotic. Sunt destul de convingătoare, nu-i așa? Dar de ce să folosiți usturoiul în locul pastilelor?

Desigur, trebuie să vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a decide să vă tratați infecția cu usturoi. Dar dacă medicul vă spune că este în regulă, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare.

Rezistența la antibiotice

Cum am menționat mai sus, folosirea antibioticelor când acestea nu sunt necesare duce la evoluarea bacteriilor, ajungând la super bacterii.

https://youtu.be/znnp-Ivj2ek

Atunci când folosiți un medicament antibiotic, acesta va anihila majoritatea bacteriilor. Cu toate acestea, este posibil să rămână câteva bacterii mai puternice. Aceste anomalii se vor multiplica și dispera, iar următoarea dată când veți încerca să folosiți același antibiotic, nu va ucide nici o bacterie.

Aceasta este o problemă foarte mare, deoarece acum sunt infecții bacteriene ce sunt aproape imposibil de tratat, precum MRSA. Trebuie să dezvoltăm antibiotice mai puternice, dar dacă nu schimbăm modul în care acționăm, această problemă va continua să apară.

Partea bună este că usturoiul nu pare să creeze o rezistență. Puteți lua ori de câte ori usturoi și el va continua să ucidă bacteriile. (sursă)

Usturoiul are un spectru larg

Majoritatea bacteriilor pot anihila numai un tip de bacterie. Cu siguranță nu anihilează virusurile și majoritatea fungilor și paraziților.

După cum puteți observa în studiile analizate mai sus, usturoiul poate ucide o gamă largă de bacterii și alte lucruri. Dacă știți care este problema, usturoiul poate fi un bun început pentru un tratament.

Cu toate acestea, dacă aveți un anumit tip de bacterie, virus sau parazit, cel mai bine este să tratați cu medicamentul specific pentru acea varietate, deoarece va fi mult mai eficient. (sursă)

Usturoiul are mai puține efecte adverse

Aproape toate substanțele ce au un efect medicinal asupra corpului au efecte adverse nedorite.

Antibioticele pot cauza adesea probleme digestive severe precum greața, voma și diareea. Sunt asociate și cu alergiile și infectarea ulterioară.

Remediile naturale au în general mai puține efecte adverse, sau mai ușoare. În mare parte pentru că sunt mai puțin potente.

Usturoiul are câteva efecte adverse, precum iritațiile la nivel cutanat, mirosul neplăcut al respirației și subțierea sângelui. Cu toate acestea, în doze mici, aceste efecte nu sunt foarte semnificative.

Cum să folosiți usturoiul drept antibiotic

Usturoiul poate fi folosit în mai multe moduri cu efect de antibiotic. Poate fi administrat oral sau aplicat pe piele. (sursă)

Nu gătiți usturoiul dacă doriți să îl folosiți pe post de antibiotic, deoarece alicina va fi distrusă.

Folosiți mereu usturoi proaspăt și lăsați-l să se odihnească 10 minute după ce l-ați zdrobit pentru rezultate maxime.

Doze de usturoi pe post de antibiotic

Centrul Medical de la Universitatea din Maryland recomandă între 2 și 4 căței de usturoi de mărime obișnuită pe zi pentru efectul de antibiotic. (sursă)

După cum probabil vă imaginați, este destul de dificil (și are un miros neplăcut!) să consumați această doză de usturoi crud. Vă vom da câteva idei de preparare:

Vin infuzat cu usturoi

Încercați metoda franțuzească din perioada epidemiei și adăugați usturoi în vin. Sfărmați usturoiul și adăugați-l într-un pahar de vin. Lăsați-l să se odihnească peste noapte și degustați!

Oțet cu usturoi

Folosiți aceiași metodă ca la vinul cu usturoi, dar pentru oțet. Îl puteți folosi drept un dressing delicios pentru salată adăugând puțin ulei de măsline.

Usturoi cu miere

Vă puteți face propriul sirop de tuse antibiotic combinând usturoi pisat cu miere. Lăsați-l să odihnească peste noapte și luați-l nediluat sau adăugați apă caldă pentru a face o băutură calmantă.

Usturoi cu suc de legume

Adăugați usturoi într-un suc de legume făcut în casă. Se potrivește bine cu morcovul și roșiile.

Usturoiul ca tratament pentru piele

Pentru a trata infecțiile cutanate, diluați 1 parte de usturoi pisat în cu 10 părți de apă înainte de aplicare. Usturoiul simplu poate cauza iritații cutanate dacă este aplicat în mod direct.

Puteți adăuga usturoi pisat și în apa pentru baie sau pentru baie la picioare pentru a avea parte de o baie cu efect antibacterian. Spălați-vă bine cu săpun după, sau veți mirosi foarte puternic a usturoi. (sursă)

Despre tabletele cu usturoi

Tabletele cu usturoi nu sunt la fel de eficiente precum usturoiul crud, dar, dacă nu puteți tolera metodele de mai sus merită să le încercați.

Tabletele cu usturoi sunt adesea fără, deoarece sunt făcute din usturoi îmbătrânit, ceea ce poate însemna că alicina este mai puțin potentă.

Există multe variante diferite de pastile pe bază de usturoi. Este important să citiți eticheta cu grijă și să comparați ingredientele active de la diferite variante de  pastile.

Extractul standardizat de usturoi uscat prin înghețare, uscat sau îmbătrânit sunt cele mai bune variante de ingrediente. (sursă) Este preferabil ca doza să fie între 600-1200 mg de extract de usturoi îmbătrânit administrată zilnic pentru efectul de antibiotic. (sursă)

Căutați un supliment cu înveliș enteric – se va dizolva în intestin, nu în stomac, pentru a fi absorbit mai bine. (sursă)

Alte beneficii ale usturoiului

  • Usturoiul poate inversa întărirea arterelor
  • Poate reduce riscul de cancer, mai ales de cancer de colon, prostată și cancer rectal
  • Anumite tipuri de suplimente pe bază de usturoi pot reduce ușor.
  • Alte beneficii ce nu sunt susținute de dovezi științifice includ:
  • Aplicarea de usturoi pe scalp poate crește nivelul de creștere al părului
  • Usturoiul poate reduce febra musculară după exercițiile fizice
  • Usturoiul poate ajuta cu inflamațiile stomacale și poate îmbunătăți digestia
  • Poate îmbunătăți funcționarea ficatului
  • Apa de gură din usturoi poate ajuta în cazul ulcerațiilor bucale
  • Aplicarea usturoiului la nivel cutanat poate elimina negii

Precauții

Cu toate că usturoiul nu prezintă multe efecte adverse precum antibioticele convenționale, există câteva lucruri la care trebuie să aveți grijă.

Anumite efecte adverse pot include deranjarea stomacului, balonarea, respirația urât mirositoare, miros corporal neplăcut și înțepături la aplicarea pe piele. (sursă)

Precum celelalte antibiotice, usturoiul poate distruge bacteriile bune din intestin. Va fi nevoie să consumați alimente pro biotice precum iaurtul natural, kombucha, miso și legumele fermentate pentru a contracara acest efect. (sursă)

Atunci când nu mai pot suporta legumele fermentate precum varza murată, recurg în general la suplimente pro biotice pentru 30 de zile, pentru a nu-mi face griji de sănătatea intestinală.

Usturoiul și alte remedii naturiste nu ar trebui să fie folosite niciodată ca înlocuitoare pentru medicamentele prescrise de un medic specialist. Multe infecții pot fi foarte serioase și pot avea efecte fatale dacă nu sunt tratate ca atare.

Usturoiul poate fi folositor în cazul unor infecții ușoare ce s-ar putea rezolva și de la sine, dar este cel mai bine să consultați un medic înainte de a merge pe acest drum.

Usturoiul subțiază sângele deci se intercalează puternic cu medicamentele pentru subțierea sângelui (anticoagulante). (sursă)

Dacă luați un astfel de tratament, ar trebui să evitați usturoiul. Dacă luați medicamente prescrise de un medic, sau suferiți de o afecțiune medicală precum ulcerul sau problemele tiroidale, consultați un medic înainte de a consuma usturoi crud sau suplimente pe bază de usturoi. (sursă)

Concluzii

M-a surprins cât de puternice sunt dovezile legate de folosirea usturoiului drept antibiotic. Cu toate că are un miros neplăcut, și efectele adverse ale antibioticelor obișnuite sunt neplăcute, deci merită suportat mirosul.

Metoda mea preferată de folosire a usturoiului pe post de antibiotic este usturoiul cu miere menționat mai sus, în cazul în care am dureri în gât. Pot adesea scăpa de o răceală sau o infecție în gât foarte repede.

Țineți-mă la curent dacă încercați aceste tratamente și dacă aveți alte metode de a face usturoiul crud mai suportabil, lăsați un comentariu!

Citește și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc