Ghidul absolut al plantelor aromatice

Diverse legaturi cu plante verzi.

Ierburile proaspete obișnuiau să fie domeniul magazinelor de specialitate și a centrelor de grădinărit, dar multe dintre magazinele locale și dintre supermarket-urile de astăzi dețin o selecție de ierburi aromatice în secțiunea dedicată salatelor.

Ierburile aromatice nu sunt bune numai pentru adăugarea unui plus de savoare mâncărurilor dumneavoastră, ci pot fi folosite și ca remedii naturiste pentru multe afecțiuni medicale comune.

Multe dintre ierburile aromate pe care le folosim sunt ușor de crescut acasă, majoritatea putând fi crescute chiar și în interiorul apartamentului, pe pervaz, pentru a avea un mereu provizii proaspete din aceste interesante, și, după spusele unora, chiar magice, plante aromatice.

Ierburi uscate contra ierburi proaspete

Dacă vă uitați pe rafturile din bucătărie, cel mai probabil veți observa câteva borcane ce conțin plante uscate vechi de câțiva ani (unele dintre ele fiind mai în vârstă decât copilul dumneavoastră cel mai mic) ce și-au pierdut toată potența și aroma.

Dacă etichetele s-au deteriorat, cel mai probabil nici măcar nu mai știți ce fel de plante se află în borcane, iar gustarea sau testarea mirosului nu vă va ajuta în nici un fel. La fel ca și în cazul condimentelor uscate, ierburile aromatice uscate își vor pierde calitatea aromei în timp.

Unul din beneficiile majore ale ierburilor aromatice este că pot da mâncării o aromă de prospețime. Imaginați-vă că faceți bruschette cu busuioc uscat, nu ar avea același gust, când folosiți roșii și busuioc proaspăt, bruschettele au un gust ce amintește de vară.

Încercați să condimentați un curry thailandez cu frunze de coriandru și veți observa imediat diferența. Ierburile aromatice uscate sunt mai potrivite pentru mâncărurile ce trebuie gătite mai mult timp, din moment ce eliberează uleiurile și aromele mai încet în procesul de gătire.

Ierburile aromatice pot fi benefice și pentru sănătatea dumneavoastră. De-a lungul istoriei, în China antică, India, Egipt, Babilonia și în America Nativă, toți oamenii se foloseau de herbalism.

Remediile pe bază de ierburi chinezești datează de mii de ani, cel mai vechi remediu medical pe bază de plante cunoscut datând din anii 3000 î Hr., cunoscut sub numele de Shennong Bencaojing, sau ”clasicul” remediu din ierburi.

În zilele noastre, remediile pe bază de plantă încă se comercializează, drept remedii pentru stomac, gaze, afecțiuni ale pieii, și multe alte afecțiuni. Unele companii cosmetice holistice folosesc ierburile chiar și în produsele precum șamponul sau cremele, pentru proprietățile lor vindecătoare.

Ce sunt ierburile aromatice?

Dicționarul definește ierburile aromatice drept ”plantă, sau plante apreciate pentru calitățile lor medicale, aromatice și de savoare. Această definiție acoperă și remediile pe bază de ierburi menționate mai sus; anumite ierburi aromatice se folosesc pentru a oferi aromă mâncărurilor, altele se folosesc pentru mirosul pe care îl au în parfumuri și în substanțe parfumate organice.

Alte moduri de a folosi ierburile aromatice ce nu se încadrează în definiția lor sunt conservarea alimentelor, vopsirea materialelor, dezinsecție, în scop decorativ și în multe alte scopuri comune.

Spre deosebire de medicamente și de aromele alimentare, ierburile aromatice sunt 100% naturale, din moment ce sunt derivate din plante și nu au fost create în mod sintetic în laboratoare.

Majoritatea ierburilor aromatice, nu dezvoltă un înveliș lemnos precum crengile copacilor, și mor la finalul sezonului de creștere. Ierburile aromatice pot fi tulpina plantei, semințele, și în majoritatea cazurilor, frunzele.

Folosirea ierburilor aromatice pentru gătit și în scopuri medicinale datează încă din vremea vânătorilor și a culegătorilor, când strămoșii noștri din antichitate împătureau carnea în frunze din diferite tufișuri, descoperind accidental calitățile lor când au fost adăugate cărnii, împreună cu multe tipuri de nuci, fructe de pădure și scoarțe.

În timpul dezvoltării către modernism, s-au purtat războaie pe baza importanței acestor mărfuri, ierburile aromatice și condimentele fiind un lux pe care și-l puteau permite numai clasele nobile.

Din fericire, metodele moderne de agricultură și horticultură au făcut posibilă existența ierburilor aromatice în magazinele locale, și chiar și posibilitatea de a crește ierburile în casă sau în grădina personală, pentru un plus de prospețime.

Să ne uităm peste câteva dintre beneficiile ierburilor aromatice comune, pe care le puteți găsi proaspete, și au beneficii culinare și, în anumite cazuri, chiar și beneficii medicale.

Te-ar putea interesa şi: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Busuiocul

Busuiocul este, probabil, una dintre cele mai populare ierburi aromatice, și se folosește în mare parte în mâncărurile mediteraneene și thailandeze. Busuiocul verde italian este tipul cu care majoritatea persoanelor sunt obișnuite, ce are o aromă florală apropiată de cea a cuișoarelor, o dulceață puternică și o urmă de aromă mentolată.

Busuiocul dulce se potrivește perfect cu roșiile, majoritatea sosurilor de paste folosind această combinație, și poate fi folosit în compania aproape oricărui tip de carne și de fruct de mare.

Busuiocul thailandez și asiatic are o aromă distinctivă, ușor picantă, amintind de anason, multe persoane susținând că duce spre gustul de lemn dulce, și se folosește în salate, supe, în mâncărurile prăjite și amestecate (stir fry), în tocănițe, sau în pasta curry, pentru a complementa în mod revigorant aromele picante.

Busuiocul de lămâie este, de asemenea, o variantă, și are un parfum puternic de lămâie, folosindu-se pentru gătit, dar și în aromaterapie, prin uleiuri esențiale.

Busuiocul proaspăt este cel mai bine de adăugat spre sfârșitul preparării mâncării, pentru ca frunzele să nu se ardă și să nu își schimbe culoarea spre un maroniu, ce se poate întâmpla în cazul în care sunt expuse la căldură mult prea mult timp, în acest mod, veți obține și capacitatea maximă a aromei.

Frunzele de busuioc se zdrobesc foarte ușor, așa că este preferabil să încercați să folosiți busuiocul proaspăt întreg, sau să rupeți ușor fiecare frunză manual. Ca și un bonus, despre busuioc se crede a avea proprietăți anti-inflamatorii, această proprietate fiind oferită de uleiul său, eugenol, ce poate bloca enzimele din corp ce cauzează inflamația.

Coriandrul

Coriandrul, sau cilantro, este o plantă aromatică despre care părerile sunt împărțite, unele persoane consideră gustul apropiat de cel al săpunului.

Cei ce pot trece de această primă impresie descoperă că această plantă aromatică oferă o aromă revigorantă și ușoară, ce amintește de coaja rasă de lămâie mâncărurilor.

Este folosit în general în mâncărurile asiatice, sau în cele mexicane, și este o plantă aromatică populară în întreaga lume.

Coriandrul crud se folosește drept condiment în currie-ul asiatic, într-o salată de verdețuri sau se poate adăuga în sosuri, în ultimele minute ale preparării.

Coriandrul se folosește în bucătăria mexicană, fiind adăugat în salsa și în guacamole, sau ca ingredient pentru sosul de enchilada. Rădăcina de coriandru poate fi transformată în praf pentru a fi adăugată în pasta de curry thailandeză.

Dacă există o iarbă aromatică ce poate merita titlul de super plantă pentru beneficiile sale aduse sănătății, coriandrul este acea plantă. Este un membru din familia morcovilor (puteți mirosi morcovii pentru a vedea cât de similar este parfumul) este bogat în carotenoide, ce sunt o bună sursă de vitamina A.

Are un nivel crescut de minerale, incluzând calciu, magneziu, fosfor și potasiu, coriandrul fiind folosit de mii de ani pentru a trata problemele digestive, gazele, infecțiile fungice și bacteriale. Coriandrul este bogat în antioxidanți, fiind eficient în protejarea împotriva stresului oxidativ.

Mărarul

Aroma clasică a mărarului este bine cunoscută din cauza murăturilor, dar se folosește foarte des în mâncărurile din Orientul Mjilociu, unde această plantă crește din abundență.

Are o aromă dulce, de iarbă, și este folosit pentru a da un gust ușor astringent peștelui, salatelor, și poate fi adăugat și în mâncărurile pe bază de ou, pentru a face un scrob mai interesant.

Poate fi folosit ca ornament pentru somonul afumat și este un condiment nelipsit în aromatizarea supei de pui cu tăiței.

Mărarul este o plantă subțire, fragilă, ce seamănă cu iarba, ce a fost folosit în mod tradițional pentru tratarea insomniei și s-a dovedit eficient în protejarea împotriva problemelor cognitive legate de vârstă și a fazelor incipiente a bolii Alzheimer.

Frunzele de dafin

Frunzele de dafin sunt de două tipuri; Mediteraneene sau din California, cele mediteraneene având o aromă mai delicată. Au o aromă lemnoasă, dulce, ce amintește de citrice și nuci, fiind folosite în general în forma lor uscată, pentru a reduce gustul lor amar.

Adesea sunt adăugate în supe, tocănițe sau în mâncărurile sotate, pot fi gătite mai mult timp decât restul ierburilor aromatice proaspete și este preferabil să fie eliminate din mâncare înainte de o servi.

Este un ingredient comun în rețetele clasice de supă de pui, și anumiți compuși din frunzele de dafin pot ameliora simptomele unei afecțiuni la stomac și pot ameliora diareea și simptomele toxiinfecției alimentare.

Chișărăul sau arpagicul (Chives)

Această iarbă aromatică este membră în familia cepei, arpagicul seamănă foarte mult cu iarba și are o aromă ușoară de ceapă.

Arpagicul poate fi ideal pentru a tăia aroma puternică a mâncărurilor grele, precum a sosului de smântână sau a risotto-ului; este folosit în iubitul sos de iaurt și arpagic, drept topping pentru cartofii copți sau pentru salate și poate fi folosit  și pentru condimentarea cartofilor copți în stil wedges.

Fiind o plantă subțire ce seamănă cu iarba, natura i-a dat forma perfectă pentru a fi tăiată cu foarfeca.

Arpagicul este bogat în antioxidanți, vitamina A și C și în fitochimicale, cele din urmă având proprietăți apropiate de cele ale antioxidanților.

Te-ar putea interesa şi: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Pătrunjelul

Pătrunjelul este cea mai versatilă plantă aromatică și este probabil una dintre cele mai folosite ierburi aromatice din lume. Poate fi adăugat în aproape orice tip de mâncare , aroma sa subtilă oferind un gust proaspăt.

Pătrunjelul creț tinde să aibă un gust mai delicat, aducând a gustul de iarbă, iar pătrunjelul cu frunză dreaptă are un gust mai piperat. Pătrunjelul este perfect pentru mâncărurile pe bază de paste, pentru ouă, pește și cărnuri. Unii oameni susțin că mestecarea pătrunjelului vă poate scăpa de mirosul neplăcut ce persistă după ce ați consumat usturoi.

Este o iarbă aromatică puternică, și ajută la stimularea creierului datorită quercetinei ce se găsește în această plantă, ce protejează creierul de efectul negativ al radicalilor liberi. Pătrunjelul poate ajuta și la protejarea împotriva razelor UV nocive, deoarece conține polifenoli și carotenoide.

Menta

Menta are aromă ce nu necesită introduceri. Este adesea considerată o aromă perfectă pentru deserturi, poate fi însă folosită și pentru a da savoare mâncărurilor, în special preparatelor pe bază de miel, salatelor precum salata din feta grecească, sau chiar și în cocktail-uri, precum mojito ( cu toate că poate fi folosită și în caipirinha sau în Julepul mentolat, dacă aceste băuturi sunt pe placul dumneavoastră!).

Menta are frunze mari, de un verde deschis, fiind ideală pentru decorarea unei salate de fructe pentru a o face mai apetisantă, și se folosește adesea în Orientul Mijlociu pentru a înveseli sosurile, sau pentru a prepara ceaiuri aromate.

Menta poate veni în două varietăți; Izmă sau mentă. Izma are o aromă puternică din cauza conținutului de mentol din interiorul frunzelor, iar menta are un gust mai dulce și mai delicat, fiind mai ușor de adăugat în mâncăruri.

Frunzele de mentă sunt cunoscute pentru sprijinirea digestiei, iar ceaiul de mentă este adesea recomandat pentru tratarea mahmurelii (cu toate că un leac mai bun ar fi să nu beți atât de multe mojito-uri mentolate!)

Oregano

Această plantă aromatică este nelipsită la grătar, și se află în două categorii; Mexican și Mediteraneean. Modul în care pronunțăm oregano este o sursă de amuzament constantă pentru britanici (ei înlocuiesc ”e”-ul cu un ”i”, pronunțân-ul origano), oregano-ul mexican are un gust mai apropiat de citrice, decât oregano-ul dulce și piperat de tip mediteranean.

Poate fi folosit drept condiment pentru pizza și pentru mâncărurile pe bază de paste, poate fi adăugat în mâncărurile mexicane pentru a adăuga un plus de aromă de citrice, se poate folosi în dressing-urile pentru salată și pentru condimentarea puiului.

Oregano este o bună sursă de acizi grași omega-3, ce sunt esențiali pentru a avea un sistem cardiac sănătos, și se crede a avea un efect în lupta împotriva malariei și cu anumite tipuri de celule cancerigene (cu toate că este necesar să se consume doze mult mai mari decât cele pe care le folosiți la gătit).

Rozmarin

Această plantă aromatică dură și lemnoasă are o aromă înțepătoare, iar frunzele sale țepoase sunt adesea folosite uscate sau proaspete pentru mâncărurile ce necesită o perioadă mai lungă de gătire, precum supele, tocănițele, caserolele sau sosurile.

Din cauza aromei sale puternice, este preferabil să începeți cu puțin rozmarin și să adăugați mai mult după gust. Tulpinile de rozmarin pot fi țepușe perfecte pentru carne, în special pentru kebabul de miel, atunci când este făcut pe un grătar în exterior, răspândindu-și aroma în întreaga carne.

Aroma de pin, ce aduce aminte de gustul de lămâie face rozmarinul ideal pentru infuzarea uleiului și sotarea cartofilor, dar și pentru legumele la grătar pentru a oferi un gust mediteraneean.

Rozmarinul poate ajuta la limitarea creșterii în greutate, datorită conținutului bogat de acid carnosic, un antioxidant ce îmbunătățește nivelul colesterolului conform unui studiu realizat de Jurnalul Britanic de Nutriție.

Te-ar putea interesa şi: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele vegane

Cimbrul

Cimbrul este o plantă aromatică cu frunze mici folosit adesea în zona mediteraneeană, în special în Franța, dar și în bucătăria Americană. Este adesea folosit ca înlocuitor pentru oregano, are o aromă de lămâie, ușor piperat, cu un ușor gust de mentă.

Frunzele mici sunt adesea luate de pe tulpina lemnoasă înainte de a fi adăugate în mâncare, cu toate că tulpina poate fi lăsată în cazul în care gătiți o friptură sau o supă, fiind eliminată înainte de servire. Cimbrul este esențial pentru a face o tocăniță gustoasă de carne, în mâncărurile pe bază de orez, și în sosuri și dips-uri.

Cimbrul este o altă plantă aromatică bine cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante.

Salvia

Este singura iarbă aromatică din clasicele lui Simon și Garfunkel (Pătrunjel, Salvie, Rozmarin și Cimbru) pe care nu am analizat-o încă. Are frunze delicate și pufoase, și o aromă ușor piperată, ușor lemnoasă cu un vag gust de mentă.

Se folosește, în general, o singură dată pe an, salvia uscată folosindu-se în umplutura pentru Thanksgiving, dar salvia proaspătă tinde să aibă o aromă mai puțin intensă, putând fi folosită în cârnăciori, pentru pui sau porc sau în untul ce se servește împreună cu gnocchi.

În frunzele sale mici, salvia ascunde un nivel crescut de antioxidanți, incluzând flavonoidele și acidul fenolic, ce s-au dovedit a avea rezultate în scăderea riscului de afecțiuni cardiovasculare.

Salvia poate fi eficientă și în lupta împotriva durerii, și se poate regăsi adesea în spray-urile folosite pentru tratarea durerilor în gât.

Măghiranul

Este adesea încurcat cu oregano, și are frunze ovale. Măghiranul este puțin mai dulce decât rudele sale apropiate. Se folosește adesea pentru condimentarea cărnii și puiului, în special pentru fripturi, poate fi folosit și în umpluturi și pentru a da un plus de savoare dressingurilor.

Măghiranul se folosește în multe mix-uri de condimente ce se pun pe legumele la grătar, pentru aroma de Ierburi de Provența. În următorul videoclip de pe YouTube veți putea observa cum se pot folosi calitățile aromatice ale măghiranului pentru a îmbunătăți gustul unui risotto de mazăre și bacon:

https://youtu.be/EBVuzKOTZEc

Despre măghiran se crede că poate ajuta la digestie și la ameliorarea durerilor de stomac, la protejarea împotriva afecțiunilor comune, la îmbunătățirea sănătății cardiace și se spune că are un efect anti-inflamator. Măghiranul are proprietăți terapeutice și poate fi folosit pentru ameliorarea stresului sau pentru tratarea insomniilor.

Tarhonul

Tarhonul este un ingredient obligatoriu în clasicul sos Béarnaise, și este preferabil, dacă vă este posibil, să folosiți tarhon franțuzesc, deoarece are o aromă mai plăcută. Aroma este descrisă ca fiind dulce, precum lemnul dulce, sau feniculul, și este adesea folosit în mâncărurile franțuzești, în combinație cu puiul, peștele sau ouăle.

În Grecia antică tarhonul se mesteca pentru ameliorarea durerilor de dinți, dar este mai cunoscut pentru efectul său în sprijinirea sistemului digestive, și poate fi benefic pacienților ce suferă de diabet, deoarece poate ajuta la reducerea nivelului glicemei din sânge.

Lemongrass-ul sau lămâița

Este probabil una dintre cele mai exotice ierburi aromatice pe care le-am analizat. Devine din ce în ce mai comună în SUA, din cauza popularității sale crescute în mâncărurile asiatice și thailandeze, lemongrass fiind adesea găsită în magazinele asiatice și fiind extrem de greu de crescut acasă.

Aparența sa este sub forma unor fire lungi de iarbă cu o parte inferioară bulboasă și albă, asigurați-vă că ați eliminat partea dură exterioară a frunzelor, și vârful inferior înainte de a condimenta mâncărurile precum pad Thai, stir fries sau înainte de a adăuga planta în pasta de curry.

Una din modalitățile mele preferate de a folosi lemongrass este drept frigăruie pentru un satay de pui sau de porc, ce răspândește aroma citrică, ușor picantă în întregul satay.

Studiile arată că lemongrass-ul are abilități anti-inflamatoare, ce pot reduce inflamația și pot ajuta la echilibrarea nivelului de fluide din corp. Lemongrass-ul conține compuși ce pot ameliora durerea, reduce febra, stimula uterul și ciclul menstrual, având și proprietăți anioxidante.

Cumpărarea și depozitarea ierburilor aromatice proaspete

În mod normal, atunci când cumpărați ierburi aromatice proaspete de la supermarket sau de la magazinele locale, sunt împachetate într-un fel de pungă de plastic. Atunci când ajungeți acasă, clătiți ierburile cu apă rece pentru a elimina excesul de pământ și scuturați-le ușor pentru a scăpa de umezeală.

Tamponați cu un șervețel de hârtie sau un prosop de bucătărie curat înainte de a găsi un recipient mic, precum un borcan pentru gem, umpleți recipientul cu puțină apă. Tăiați cozile ierburilor în așa fel încât frunzele să stea chiar deasupra buzei borcanului și acoperiți-le cu o folie de plastic înainte de a le depozita în frigider sau pe un pervaz.

Luând măsurile de mai sus orice veți extinde prospețimea plantelor aromatice pe care le-ați cumpărat pentru 3 sau 4 zile; amintiți-vă că acestea trebuie să fie proaspete deci nu trebuie să fie ținute pentru mai mult timp.

Dacă ați cumpărat mai multe plante aromatice, tăiați-le fin și înghețați-le într-o tavă pentru cuburi de gheață în apă sau ulei, pentru a face cuburi de ierburi aromatice ce pot fi folosite mai târziu în caserole, curry, sau mâncăruri sotate.

O altă opțiune în cazul în care ați cumpărat mai multe ierburi aromatice, spre exemplu, de la piață, este să le uscați dumneavoastră pentru a le folosi mai târziu. Cu toate că nu vă veți putea bucura de prospețimea lor, vor fi adesea mai aromate decât busuiocul uscat pe care îl cumpărați din magazine, despre care nu știți în ce condiții a fost uscat, pentru cât timp, și ce fel de aditivi și prezervativi au fost adăugați.

Securizați cozile cu ață sau cu un elastic din cauciuc și agățați-le într-un loc uscat și călduros, departe de lumina soarelui. Este preferabil să acoperiți ierburile cu o pungă din hârtie pentru a le feri de praf.

În următorul videoclip de pe YouTube veți vedea 10 trucuri despre cum puteți obține cât mai multe beneficii de la ierburile aromatice proaspete:

https://youtu.be/LIEtQ9jJLQ8

Creșteți-vă propriile plante aromatice

Idea de a vă crește propriile plante poate să atragă câteva priviri neplăcute de la colegii dumneavoastră de muncă, dar vorbim despre plante culinare, nu despre plantele magice! Puteți planta câteva semințe în grădina dumneavoastră, din moment ce vine primăvara, sau puteți pune câțiva butași pe pervaz.

Majoritatea butașilor de plante aromatice iubesc lumina directă a soarelui, și pot fi plante destul de rezistente, cu toate că vor muri la finalul ciclului lor.

A avea propriile ierburi aromatice la îndemână poate fi și mai satisfăcător decât creșterea propriilor legume, și mult mai ușor de realizat.

Cumpărarea ierburilor aromatice proaspete de la supermarket poate deveni costisitoare, imaginați-vă cât de convenabil ar fi dacă ați putea lua pur și simplu o pereche de foarfece din bucătărie și ați tăia câteva fire din plantele dumneavoastră aromatice preferate.

Este timpul să renunțați la acele borcane cu ierburi aromatice vechi din rafturile din bucătărie și să încercați să vă obișnuiți cu aroma ierburilor aromatice proaspete.

Un sos fără gust va beneficia mai mult dacă este condimentat cu ierburi proaspete, și poate chiar să fie benefic și pentru sănătatea dumneavoastră. Încercați să experimentați cu diferite ierburi aromatice, implicați-vă familia și, cine știe, poate vă veți surprinde singuri schimbând o mâncare clasică.

Citește și: Cele mai bune șampoane pentru părul alb

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc