Fructele Goji – beneficii și efecte adverse

Recipient cu fructe goji rasturnat.
  • Fructele Goji sunt fructe foarte versatile cu o lungă istorie culinară și medicinală.
  • Acest fruct roșu are un gust ciudat, dulce-acrișor, cu o urmă de gust amar de plantă.
  • Cercetările clinice au arătat faptul că fructele goji au beneficii impresionante de sănătate, incluzând îmbunătățirea imunității și a sănătății sistemului cardiovascular, impulsionează creierul și funționarea ficatului și au un efect pozitiv asupra sănătății mentale.

Fructele Goji sunt native în Asia, unde erau folosite pentru mai multe motive de mii de ani. Au fost menționate în textele din China Antică, datând încă din primul secol î.Hr.

În China Antică, fructele Goji au fost legate de longevitate, frumusețe și vitalitate. Aceste fructe erau lăudate pentru efectul de revitalizare asupra pielii, întărire a musculaturii și tendoanelor și pentru ptotecția împotriva bolilor.

Deci, cât de multe dintre efectele benefice raportate ale fructelor Goji sunt susținute de dovezi științifice? În acest articol, veți afla tot ce trebuie să știți. Ce sunt fructele goji? Ce pot face ele pentru sănătatea dumneavoastră – aduc numai vești bune?

Ce sunt fructele Goji?

Fructele Goji, cunoscute și sub numele de hurmuz, sunt fructele ce vin de la o plantă specifică de tip Lycium, ce, împreună cu vinetele, cartofii și roșiile sunt membre ale familiei de plante solanacee.

Aceste fructe sunt de un portocaliu roșiatic deschis la maturitate, și cresc până la 1-2 cm. Fructele conțin între 12 și 50 de semnțe galbene comestibile.

Fructul crud nu se consumă, în general, din cauza gustului amar și a posibilei toxicități. Oamenii consumă, în general, fructele uscate, ce au un gust acru, ce amintește puțin de medicamentele naturiste, și lasă un gust dulce.

Valoarea nutrițională a fructelor Goji

Cu toate că sunt mici, fructele goji sunt pline de nutrienți. Conțin multe vitamine, minerale și alți nutrienți, incluzând 8 amino acizi esențiali.

O porție de 100 de grame de fructe goji oferă 900% din vitamina A și C necesare pentru o zi, 85% din fierul necesar, 19% din calciul necesar și 34% din doza zilnică recomandată de fibre.

Fructele Goji conțin o largă varietate de alte alte fitochimicale, compuși creați pentru a da gust, miros și culoare plantelor, și le protejează de insecte și de efectul nociv al razelor UV. Aceste fitochimicale s-au dovedit a avea numeroase efecte pozitive asupra corpului.

Cercetările au identificat mai multe fitochimicale diferite în fructele goji, inclusiv carotenoide, precum beta-caroten, zeaxantină și beta-criptoxantină și flavonoide precum quercetina, kaemferolul, myricetină, hasperidină și rutină.

Beneficiile de sănătate ale fructelor Goji

Efectul combinat al nutrienților este puternic și ajută sănătatea. Vă vom arăta ce spun cercetătorii despre fructele goji:

Acțiune antioxidantă

Vitaminele și mulți dintre fitonutrienții din fructele goji le scot în evidență din punctul de vedere al atioxidanților. Nu sunt la fel de puternice precum afinele – fructul campion la nivelul de antioxidanți – dar sunt o bună sursă de varietate de nutrienți.

Antioxidanții impulsionează sistemul imunitar și protejează corpul de efectul negativ al radicalilor liberi.

Goji salvează sistemul imunitar

Sistemul imunitar este armata personală ce luptă cu invadatorii. Oferă protecție zilnică și este cheia luptelor zilnice pentru supraviețure împotriva bacteriilor, virusurilor și altor amenințări ce pot pune sănătatea în pericol.

Conținutul crescut de vitamina A și C din fructele goji este cheia către contruirea imunității. Acești doi nutrienți vitali previn afecțiunile comune precum răcelile, protezează sănătatea oculară și reduc riscul multor afecțiuni cronice precum cancerul sau degradările neurodegenarative.

Fructele Goji sunt anti-inflamatoare

Inflamația are un rol important de jucat în răspunsul imediat al corpului la leziuni și boli. Cu toateaceste, inflamația cronică, sau pe termen lung, poate avea efecte negative; s-a scos în evidență importanța gestionării inflamației cronice ca fiind o parte din multe afecțiuni medicale, și rolul prevenirii inflamației cronice în menținerea unui nivel optim de sănătate.

Concluziile cercetărilor sugerează că fructele goji au o proprietate anti-inflamatorie semnificativă ce contribuie la eficiența activității antioxidante și la producerea de celule, acestea fiind asociate cu anumiți compuși din plante din fructele goji.

Fructele Goji ajută în lupta împotriva cancerului

Cu toate că s-au identificat multe fitochimicale în fructele goji, nu toți acești compuși au fost cercetați până în zilele noastre.

Cu toate acestea, anumite studii indică faptul că zeaxatina și vitamina C ajută corpul să lupte împotriva celulelor cancerigene. Un studiu clinic a observat efecte pozitive semnificative ale fructelor goji în inhibarea creșteri tumoilor și alte efecte anti-cancerigene, incluzând eliminarea celulelor cancerigene.

Fructele goji ajută la controlarea nivelului de glicemie din sânge

Menținerea unui nivel normal de glicemie este importantă pentru toată lumea, dar mai ales pentru persoanele ce suferă de diabet. Monitorizarea nivelului de glicemie din sânge ajută la evitarea mai multor  complicații medicale incluzând rezistența la insulină – o necesitate pentru producția unui nivel crescut de insulină.

În timpul digestiei, fructele goji eliberează treptat zaharurile lor în fluxul sanguin, prevenind creșterea și scăderea nivelului de glicemie din sânge. Anumite studii indică faptul că fructele de goji au un efect esmnificativ hipoglicemic și cresc senzitivitatea la insulină, crescând responsivitatea la glucoză.

Fructele sunt o bună alegere pentru o dietă echilibrată pentru persoanele ce încearcă să-și echilibreze nivelul de glicemie.

Fructele goji îmbunătățesc funcția cerebrală

Deoarece este pilotul, sau panoul central de control, nimic nu funționează fără creier – este o structură extrem de complexă și interesantă. Cercetătorii sugerează că fructele goji au un efect protectiv asupra nervilor, prevenind leziunile și putând scâdea simptomele bolii Alzheimer.

Sunt legate și de îmbunătățirea capacităților de învățare și memorare prin creșterea nivelului de celule nervoase produse în hipocampus – partea din creier ce se ocupă de producerea memoriei, caăacitatea de învățare, emoțiile și motivația.

Detoxifiază ficatul

În medicamentele tradiționale chinezești fructele de goji erau considerate ca fiind potrivite pentru promovarea sănătății ficatului. Cercetările occidentale aduc dovezi legate de această credință.

Ficatul este un organ extrem de ocupat, lucrând 24 de ore, filtrând sângele și verificându-i calitatea, este punctul de stocare al nutrienților și punctul de eliminare al reziduurilor toxice, șși le face pe toate în același timp.

Pentru a funcționa eficient, ficatul are nevoie în mod regulat de vitamina A și C, fier și alți nutrienți. Acum știm că fructele goji sunt o sursă  perfectă de nutrienți potriviți pentru ficat.

Un studiu sugerează că anumiți compuși din fructele goji oferă protecție funcționării ficatului. Studiul idică faptul că acei compuși oferă un nivel semnificativ de protecție țesutului ficatului, în mare parte celui ce se ocupă de procesarea substanțelor toxice.

Te-ar putea interesa şi: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Ajută la limitarea deteriorării pielii

Ca în cazul multor fructe și legume, fructele goj sunt pline de beta-caroten, un antioxidant ce ajută la promovarea sănătății pielii și este legat de prevenirea cancerului de piele.

Studiile clinice realizate pe subiecți non-umani au arătat faptul că sucul de fructe goji oferă o protecție semnificativă împotriva afecțiunilor de piele, și reduce deteriorarea pielii provocată de razele UV. Doi antioxidanți specifici găsiți în fructele goji s-au descoperit a avea stfel de proprietăți de protejare.

Fructele goji protejează ochii

Un alt efect pozitiv al fructelor goji și al armatei de antioxidanți pe care o conțin este protecția împotriva formării de afecțiuni oculare, precum degenerarea musculară, o afecțiune legată de îmbătrânire și una dintre cele mai comune cazuri de orbire la persoanele adulte mai în vârstă.

Antioxidanții ajută la oprirea deteriorării oculare ce rezultă din expunerea la raze UV și chimicale cu radicali liberi, și sunt benefice pentru vedere în mod natural.

O doză zilnică de suc de fucte goji s-a dovedit în cercetări a crește semnificativ nivelul de antioxidanți, oferă protecție împotriva hipopigmentării și a altor afecțiuni maculare, și protejează retina de afecțiuni precum glaucoma.

Factorul ce vă dă o stare de bine

Când vine vorba de starea de bine, fructele goji au dovedit că pot ajuta în acest caz. Studiile indică faptul că după sa consumat zilnic o doză de suc de fructe goji a apărut o îmbunătățire ce se putea observa a stării de spirit a participanților la studiu, o creștere a nivelului de energie și a nivelului stării de bine.

Participanții la studiu au raportat o îmbunătățire a performanței atletice, o creștere a abilității de concentrare, o stare de calm, și o îmbunătățire a calității somnului după consumarea sucului de fructe goji.

Se pare că fructele goji pot ajuta și interiorul, și exteriorul, participanții raportând o scădere a stărilor de oboseală și o îmbunătățire a funcționării sistemului gastrointestinal față de persoanele ce nu au consumat suc de fructe goji.

Factorul X

Fructele goji vin și cu un bonus. S-a descoperit că pot crește calitatea, cantitatea, și mșcarea spermatozoizilor, și pot proteja testiculele – unde se formează lichidul seminal – de deteriorare din cauza toxinelor prezente în corp.

Alte studii indică faptul că după consumare de suc de fructe goji de subiecți non-umani s-a descoperit o îmbunătățire a abilităților sexuale și o reducere a disfuncției erectile. Includerea fructelor goji în dieta regulată a unei persoane de gen masculin poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății sexuale și a fertilității.

Este posibil să poată ajuta la pierderea în greutate

Fructele goji sunt o bună sursă de fibre, ce pot încetini procesul de digestie, menținând pentru o perioadă mai îndelungată senzația de plin, și oferă surse de probiotice pentru bacteriile benefice din intestine.

Astfel, este foarte probabil ca fructele goji să poată fi incluse într-un plan pentru pierderea în greutate,  explicând raportările de îmbunătățire a funcțiilor sistemului gastrointestinal.

Când nu sunt fructele goji potrivite pentru dumneavoastră

Fiind din aceiași familie cu Mătrăguna, ce este o plantă mortală, fructele goji conțin toxine cunoscute sub numele de solanine.

Cu toate că nu reprezintă o problemă pentru majoritatea oamenilor, dacă sunt consumate în doze mici, aceste toxine glicol-alcaloide nu sunt potrivite pentru orice persoane.

Pacienții ce iau warfarină sau medicamente anticoagulante sunt sfătuiți să nu consume fructe goji, sau suc de fructe goji, deoarece va crește riscul de sângerare.

Persoanele ce iau medicamente antidepresive ar trebui să aibă grijă când vine vorba de fructele goji, deoarece acestea pot reduce presiunea arterială, ce poate duce la hipotensiune arterială/

Există câteva cazuri rare de reacții negative la persoanele ce iau medicamente pentru diabet după consumul de fructe goji. Raportarea de reacții alergice nu este comună.

Fructele goji trebuie evitate în cazul în care sunteți gravidă, deoarece conțin o substanță numită betaină ce este legată de riscul de pierdere de sarcină.

Ca în cazul altor fructe uscate, controlarea porției consumate este importantă. Cu toate că fructele goji sunt sănătoase, conțin numai 23 de calorii per porție de 28 de grame, conțin și zaharuri și este foarte ușor să exagerați!

Ce puteți face cu fructele goji?

Fiind un ingredient amar, dar și dulceag, fructele goji se potrivesc și cu dulcirile, și cu mâncărurile.

Acest fruct uscat poate fi o gustare plăcută de amiază, sau poate fi rehidratat pentru câteva ore pentru a se umfla, și pentru a reduce din gustul amar.

https://youtu.be/rS8SJ8aL-dw

Pot fi adăugate într-o salată de fructe, într-un pilaf de orez, risotto, tocăniță sau supă, pot fi fierte în apă caldă pentru a face un vceai, sau pot fi puse în blender pentru a face un smoothie. Sunt potrivite pentru bscuiți și clătite, pâini dulci sau sărate și brioșe – sunt extrem de versatile.

La fel ca și în cazul merișoarelor, fructele goji sunt excelente sub formă de sos sau condiment ce acompaniază cărnurile de porc și curcan.

Concluzii despre beneficiile și efectele adverse ale fructelor goji

Fructele goji aduc cu ele multe proprietăți benefice sănătății.

Fructele goji au un conținut crescut de antioxidanți, oferind sistemului imunitar destulă muniție pentru a elimina radicalii liberi, și are și un efect anti-inflamator.

Compușii din plante din fructele goji pot avea un potențial efect pozitiv asupra anumitor tipuri de cancer, pot ajuta la controlarea glicemiei din sânge, pot îmbunătăți funcționarea cerebrală, pot proteja ficatul și inima… lista de beneficii pare interminabilă.

Există anumte persoane ce ar trebui să evite aceste fructe, sau să monitorizeze cu mare atenție consumul, dar în general sunt niște alimente foarte sănătoase.

Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru persoanele vegane și vegetariene

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc