Este uleiul de măsline sănătos?

O sticlă de ulei de măsline umplând un bol de sticlă.

Uleiul de măsline are o vastă istorie în multe dintre culturile antice. Dovada folosirii uleiului de măsline a fost găsită chiar de dinaintea timpurilor Egiptului Antic; Dacă vă vine să credeți, oamenii din regiunea Est Mediteraneeană au folosit uleiul de măsline încă din anul 6000 îHr.

Spania este cel mai mare producător de ulei de măsline cu 1.35 de milioane de tone făcute în 2016, cu toate că mare parte din produsul lor nu este exportat. Italia produce peste jumătate de milion de tone și Grecia este pe locul al treilea cu 0.35 tone.

În ultimul timp, California s-a ridicat drept un producător de ulei de măsline de calitate și devine cu pași repezi zona Mediterană a Americii.

Recent au existat dezbateri despre diferitele tipuri de grăsimi, și impactul acestora asupra sănătății – incluzând și uleiul de măsline. Este timpul să ne uităm peste ceea ce supun cercetătorii, citiți mai departe pentru a afla dacă uleiul de măsline este cu adevărat sănătos.

Ce este uleiul de măsline?

În termeni simpli, uleiul de măsline este uleiul extras din măsline. Corect?

Ghiciți din nou – sunt mai mulți factori ce trebuie luați în considerare când vine vorba de uleiul de măsline. Depinzând de când și de cum este extras uleiul din măsline, uleiul de măsline este de mai multe tipuri și variază când vine vorba de calitate.

Cum se face uleiul de măsline

După colectarea măslinelor de pe crengile măslinilor, roadele sunt spălate și zdrobite într-o pastă groasă pe cât de repede posibil, pentru a se păstra aroma și nutrienții.

Combinând diferite varietăți de măsline, producătorii pot crea ulei de măsline cu diferite caracteristici și gusturi individuale.

În producția tradițională, pulpa era întinsă între foi de cânepă în teancuri imense, ce erau presate cu ajutorul forței mecanice pentru a extrage uleiul de măsline.

Metodele mai moderne includ metoda centrifugării pulpei pentru a obține uleiul de măsline. Masa solidă ce rămâne este adesea folosită în hrana pentru animale și în fertilizarea plantelor.

Puteți viziona acest videoclip pentru a vedea cum se face uleiul de măsline:

Gustul uleiului de măsline depinde, de asemenea, de locație și tipul de sol în care au crescut copacii, de condițiile meteorologice, timpul în care au fost recoltate măslinele, tehnica de extragere a uleiului ce a fost folosită și modalitatea de împachetare și depozitare.

Uleiul de măsline este, în general, clasat de Consiliul Internațional al Uleiului de Măsline (IOOC). În SUA, standardele IOOC nu sunt obligatorii, dar producătorii sunt încurajați să adere la ele.

Puteți vedea mai jos cum stă treaba cu diferitele tipuri de uleiuri de măsline:

Uleiul de măsline extravirgin

Uleiul extravirgin de măsline este de cea mai bună calitate, fiind extras printr-o tehnică mecanică ce se numește presare la rece; asta înseamnă că măslinele sunt compresate pentru a separa lichidul de partea solidă, în locul folosirii căldurii sau a solvenților.

Uleiul extravirgin de măsline este uleiul ce rezultă din prima presă și are un nivel scăzut de aciditate. Are o aromă delicată, fructată și variază din punctul de vedere al culorii de la un galben deschis la un verde deschis și este adesea folosit pentru stropirea alimentelor pentru un plus de savoare sau ca dressing pentru salată. Culoarea nu este un indicativ pentru calitate sau gust.

Uleiul de măsline extravirgin organic este produs din măsline ce au fost crescute fără chimicale și au fost presate la rece.

Uleiul de măsline virgin

Aceasta este cea de-a doua cea mai bună opțiune după uleiul extra virgin când vine vorba de calitate, fiind produs prin același proces mecanic precum uleiul extravirgin de măsline, dar se folosesc măsline ce sunt puțin mai coapte. Uleiul virgin de măsline are un nivel de aciditate puțin mai crescut decât uleiul extravirgin, este mai ieftin, și poate fi folosit în același mod.

Uleiul de măsline rafinat

Un ulei de măsline lipsit de gust, produs din ulei virgin de măsline ce a fost procesat prin căldură, chimicale sau filtrare. Acest ulei procesat are un termen de valabilitate mai lung, un nivel scăzut de aciditate și un miros neplăcut.

Uleiul de măsline

Cunoscut și sub numele de ulei pur de măsline, conține combinația dintre uleiul rafinat și uleiul virgin, are un nivel scăzut de aciditate și gustul și mirosul sunt moderate

Uleiul de măsline din tescovină (din resturi)

Acest ulei este produs din ceea ce rămâne din pulpa măslinelor după ce acestea au fost presate la rece. Chimicalele precum solvenții sunt adesea folosiți pentru extragerea uleiului rezidual, și se combină deseori cu uleiul de măsline virgin.

Cu toate că acest ulei este potrivit pentru prăjirea alimentelor la temperaturi înalte, uleiul din tescovină (din resturi) nu are la fel de mulți nutrienți precum uleiurile de calitate înaltă. Poate, de asemenea să conțină compuși periculoși de hidrocarbon.

Uleiul de măsline ușor

Acesta reprezintă un mx din diferite tipuri de ulei de măsline rafinat, deci este, în general, de calitate inferioară, dar poate fi folosit la gătit dacă folosiți temperaturi înalte. În general nu are gust sau culoare. Uleiul de măsline ușor este, în general, folosit pentru gătit la temperaturi înalte.

Ce se găsește în uleiul de măsline?

Când vine vorba de nutrienți, uleiul extravirgin de măsline conferă nivelul maximum al valorii nutriționale. Două linguri de ulei de măsline extravirgin conțin aproximativ 25o de calorii, 20% din doza zilnică recomandată de vitamina E și K, plus acizii grași omega-3 și omega-6.

Grăsimile din uleiul de măsline sunt în mare parte acizi oleice, ce în mare măsură sunt grăsimi monosaturate, ceea ce înseamnă că pot fi folosite la temperaturi înalte fără a se descompune și fără a forma posibile substanțe nocive.

Uleiul extravirgin de măsline conține, de asemenea, cel puțin 30 de compuși diferiți din plante, sau fitochimicale, incluzând oleuropein, oleocathal, hydroxytytosol și tyrosol, toate fiind substanțe puternice benefice sănătății.

Cum poate uleiul de măsline să îmbunătățească starea de sănătate?

O sticlă de ulei de măsline lângă patru măsline pe o masă de lemn.

Avantajele Antioxidanților

Vitamina E, oleuropein, oleocanthal, hydroxytyrosol și tyrosol sunt antioxidanți potenți ce pot absorbi chimicalele cu radicali liberi ce  altfel pot cauza deteriorarea celulelor. În acest mod, este redusă posibilitatea apariției multor afecțiuni serioase.

Oleuropein și hydroxytyrosol au ieșit în evidență în studii deoarece au un efect antioxidant puternic ce a apărut și în cazul testelor realizate în laborator, și în cazul testării pe persoane.

Puterile anti-inflamatorii ale uleiului de măsline

Inflamația este un proces natural și este o parte important a corpului, fiind răspunsul imediat la rănire sau boală. Cu toate acestea, inflamația joacă un rol cheie în bolile cornice sau afecțiunile pe termen lung.

Inflamația a fost legată de bolile de inimă și atac cerebral, de sindromul metabolic și artrită; cercetătorii au evidențiat inflamația drept o trăsătură a multor tipuri de cancer și de boli ce rezultă în deteriorarea sistemului nervos.

Cercetătorii recunosc din ce în ce mai mult importanța adresării inflamațiilor cornice, și luarea măsurilor preventive.

Cercetătorii susțin că acidul oleic și oleocanthalul din uleiul de măsline au efect anti-inflamator considerabil; oleocanthalul a fost identificat ca având un efect similar anti-inflamator asupra corpului la fel ca și medicamentul lipsit de steroizi numit Brufen.

Agent Antibacterian

Corpurile noastre sunt expuse constant la o largă varietate de bacteria, externe și interne. În mare parte, sistemul imunitar face o treabă excelentă din ținerea sub control a bacteriilor, deci cauzează, în general, puține probleme.

Poate fi o cu totul altă poveste, atunci când corpul nu poate lupta cu o anumită tulpină bacteriană. Organismele pot în acel moment să se înmulțească rapid, cauzând boli în mare parte prin toxinele pe care le emană.

Oleoropeinul și hydroxytyrosolul din uleiul de măsline au fost testate împotriva mai multor tulpini bacteriene, incluzând Salmonella și Staphylococcus aureus. S-a descoperit că are o eficiență caracteristică anti-microbică, chiar și împotriva mai multor tulpini bacteriene rezistente la penicilină.

Uleiul de măsline și colesterolul

În istorie, colesterolul a fost văzut ca ceva rău pentru oameni, dar în ultimul timp cercetătorii au arătat că nu este chiar adevărat.

Există mai multe tipuri diferite de colesterol, unele dintre ele fiind nocive, și altele nu. Cele două categorii principale sunt lipoproteinele cu densitate mică (LDL) și lipoproteinele cu densitate mare (HDL).

Colesterolul HDL este de fapt benefic în scăderea nivelului de LDL din sânge, și este esențial în corp pentru producerea mai multor hormoni și a altor substanțe metabolice esențiale.

Colesterolul LDL poate fi subdivizat în tipuri mici și mari de LDL, iar moleculele LDL-ului mic sunt cele asociate cu un risc mai crescut de afecțiuni cardiace precum bolile de inimă sau infarctul miocardic.

Uleiul de măsline s-a dovedit eficient nu numai în cazul scăderii colesterolului LDL din sânge, dar și în cazul creșterii colesterolului HDL în corp, ce ajută la scăderea riscului de boli de inimă și atac cerebral.

Un bol cu ulei, unul cu măsline si o ramură de măslin văzute de sus.

Uleiul de măsline ajută la scăderea hipertensiunii arteriale

În afară de creșterea colesterolului rău, hipertensiunea arterial prezintă un risc mai crescut de atac de cord , atac cerebral sau a insuficienței renale, conform Comitetului Național Comun pentru Prevenirea, Evaluare Detectării și Tratarea Hipertensiunii Arteriale.

Cercetările ce au comparat efectul uleiului extravirgin de măsline și al uleiului de floarea soarelui asupra tensiunii arteriale au descoperit cp ingerarea regulată a uleiului de măsline reduce nivelul presiunii arteriale până în punctual în care anumiți utilizatori nu au mai avut nevoie de medicamente pentru hipertensiune.

Cercetările mai amănunțite au identificat acidul oleic din uleiul de măsline ca fiind principalul responsabil pentru scăderea tensiunii arteriale, ceea ce explică de ce uleiul de floarea soarelui sa din boabe de soia nu a avut același efect.

Uleiul de măsline poate ajuta în cazul cancerului

Cancerul este o boală ce poate distruge multe vieți, într-o formă sau alta. În termini simplii, cancerul este o creștere ieșită de sub control de celule, ce formează aglomerări, sau tumori.

Încă trebuie făcute multe studii în legătură cu tratarea cancerului, dar testele unor cercetători ce au încercat izolarea celulelor cancerigene indică faptul că acidul oleic din uleiul de măsline oprește creșterea și încurajează distrugerea celulelor cancerigene mamare.

Uleiul de măsline și sistemul digestive

Cercetările arată că uleiul de măsline are multe efecte pozitive asupra tractului digestiv.

Studiile arată că uleiul de măsline promovează eficiența vezicii biliare, în mod particular când vine vorba de golire. Astfel, se reduce riscul formării calculilor biliari.

Inserarea în dietă în mod regulat a uleiului de măsline ajută pancreasul și intestinal, nefiind nevoie să producă la fel de multe enzyme pentru a digera alimentele mâncate, deci uleiul de măsline ajută la funcționarea eficientă a sistemului digestive.

Studiile arată că uleiul de măsline poate ajuta în cazul ulcerului gastric, dar poate ajuta și la protejarea împotriva formării ulcerului digestive, cum s-a demonstrate la pacienții ce iau anti-inflamatoare ce nu conțin steroizi, acestea fiind medicamente ce creează efecte adverse puternice în cazul ulcerului gastric.

Îmbunătățește funcționarea creierului

Diferitele secțiuni ale creierului lucrează împreună pentru a controla și regula celelalte funții ale corpului, permițând omului să fie o ființă minunată, gânditoare și simțitoare.

Abilitățile cognitive ale creierului ajută la aplicarea informațiilor și învățarea într-o manieră cu însemnătate ce permite înțelegerea conceptelor, luarea deciziilor și deciderea planurilor de viitor.

Într-un studiu pe termen lung bazat pe funcțiile cognitive ale creierului, participanții ce au inclus în dieta lor uleiul extravirgin de măsline au performat considerabil mai bine la testele cognitive decât persoanele cu o dietă săracă în grăsimi.

Este uleiul de măsline sănătos? Concluzii

În concluzie, pentru a vă răspunde la întrebarea originală… da, uleiul de măsline este sănătos, dar depinde ce tip de ulei de măsline alegeți. Uleiul de măsline extravirgin conține cea mai ridicată doză de antioxidanți și alți nutrienți dintre toate tipurile de ulei de măsline.

Efectul combinat de antioxidant și anti-inflamator, abilitatea de a reduce nivelul tensiunii arteriale, scăderea colesterolului LDL în timp ce crește colesterolul HDL arată că uleiul de măsline reduce în mod considerabil riscul de afecțiuni serioase cardiovasculare și de afecțiuni renale.

Dacă luăm în considerare și abilitatea uleiului de măsline de a îmbunătății funcționarea creierului și de a lupta împotriva bacteriilor, dar și efectul pozitiv aspra sistemului digestiv, se pare că uleiul de măsline extravirgin este o adiție extrem de benefică în dieta oricui.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc