Este bun sosul iute pentru organism?

Sos de ardei iute intr-un borcan langa doi ardei iuti rosii.

Ador sosul iute! Nu trece o masă în care să nu ajung la sosul Tabasco, sosul Sriracha sau salsa picantă pe care am îndrăgit-o în timpul frecventelor mele călătorii. Am ajuns la punctul în care mâncarea mea are un gust mai bun atunci când este picantă.

Prietenii și familia îmi spun mereu că sosul iute îmi va face o gaură în stomac și am fost îngrijorat de faptul că ulcerul peptic va fi în viitorul meu dacă voi continua să mănânc atât de mult din minunea asta picantă. Vestea bună este că s-ar putea să nu mai fiu nevoit să îmi fac griji pentru asta!

Demontarea mitului: problemele stomacului din cauza sosului iute

Cu toții am auzit că mâncarea picantă poate provoca probleme cu stomacul, dar de fapt nu este  cazul. În timp ce mâncarea picantă și ardeiul iute vor determina stomacul să producă mai mult acid, nu vor produce suficient acid pentru a ”săpa” prin mucoasa stomacului foarte rezistentă la acid. De fapt, ardeii iuți și sosurile lor ajută la combaterea problemelor de stomac! Cum fac asta?

Îți ucid bacteriile din stomac. Bacteriile pot provoca tot felul de tulburări digestive și intestinale, dar inundarea sistemului cu acel sos roșu picant poate ucide aceste bacterii înainte de a provoca probleme.

Stimulează mucoasa stomacului. Când ardeiul iute ajunge în stomac, acesta stimulează celulele din mucoasa stomacului pentru a produce mai multe sucuri care îl protejează de acidul care vă descompune alimentele!

Însă există un adevăr în faptul că ardeiul și sosul iute pot provoca probleme în stomac, inclusiv:

Durerea de la ulcere

Dacă aveți deja un ulcer, sosul iute îl va face foarte dureros pentru bietul dumneavoastră stomac.

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

Boala de reflux gastroesofagian este un reflux acid care a ars mucoasa esofagului și se produce atunci când există prea mult acid stomac. Dacă mâncați prea mult sos fierbinte, acesta va determina o producție crescută de acid și va agrava refluxul acid.

Sindromul intestinului iritabil

Dacă sunteți intolerant la ardei iute sau pur și simplu aveți un stomac delicat, sindromul intestinului iritabil poate fi rezultatul consumului de prea mult sos iute.

Știați că ardeii iuți sunt o sursă excelentă de vitamina C? Aceștia conțin mai multă vitamina C pe gram decât superstarurile cum ar fi lămâile și portocalele!

De ce ar trebui să mănânci sos iute în ciuda arsurilor

Există vreun motiv valabil pentru care ar trebui să suferiți de arderea papilelor gustative pentru a mânca acel sos iute? Ai fi uimit de ceea ce pot face mâncarea picantă și ardeii iuți:

Termogeneză – Acesta este funcția organismului tău de a produce căldură. Prin creșterea temperaturii corpului, veți continua să ardeți calorii și grăsimi chiar și după ce ați terminat de mâncat. Deși oamenii de știință nu știu multe despre termogeneză, se crede că poate ușura mult arderea grăsimilor. La urma urmei, grăsimea trebuie să se răcească pentru a se solidifica, astfel încât menținerea temperaturii corporale ridicate poate asigura arderea grăsimii din corp!

Stimularea metabolismului – Studiile au arătat că vitamina C este unul dintre cei mai buni nutrienți care stimulează metabolismul, deoarece previne stresul oxidativ din corpul dumneavoastră.

Când celulele corpului tău mor (oxidare) de la vârstă, ele funcționează mai lent. Prevenind această oxidare, asigurați corpului dumneavoastră lucrul la viteze adecvate. În plus, capsaicina din ardeii iute va oferi metabolismului un impuls suplimentar care va favoriza arderea grăsimilor și pierderea în greutate!

Îmbunătățirea stării de spirit – Ai simțit vreodată că te grăbești când mănânci mâncare foarte condimentată? Odată ce ați terminat cu transpirația și respirația grea, vă simțiți mult mai bine! Acest lucru se datorează faptului că alimentele picante determină corpul să elibereze endorfine, așa cum a arătat un studiu realizat de State of New York University din Buffalo. Când mănânci sos iute, te simți mai bine – odată ce te-ai recuperat din arsura puternică, desigur!

Îmbunătățirea circulației – O serie de studii au arătat că a consuma de ardei iute poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii prin stimularea sistemului circulator. Un comunicat de presă al Science Daily a afirmat că capsaicina poate ajuta la scăderea colesterolului, la reducerea hipertensiunii, la prevenirea cheagurilor și la simplificarea pompării sângelui în inimă!

Sfat: Sosurile iuți precum Tabasco au unele utilizări destul de uimitoare! Unii oameni îl stropesc pe semințele păsărilor pentru a alunga veverițele, în timp ce alții îl toarnă cu desăvârșire pe mâncarea lor pentru a împiedica căinele să o mănânce. Un pic aplicat pe unghii vă poate împiedica să le roadeți, iar adăugarea lor într-o salată de fructe cu un sirop simplu poate da bunătății fructate o notă gustoasă!

Acestea sunt doar motivele de sănătate, dar există multe alte motive gustoase pentru a încerca sosul picant:

Îți face mâncarea să aibă un gust mai bun. Nu se poate nega faptul că o picătură de sos iute sau un strop de ardei iute poate face acel fel de mâncare fără gust mult mai plăcut.

Vă ajută să mâncați mai încet și mai puțin. La urma urmei, dacă îți arde gura, nu ai cum să mai consumi alimente picante până când durerea nu dispare.

Este scăzut în calorii. Sosul iute mediu este destul de scăzut în calorii – deși bogat în sodiu – deci este o modalitate săracă în calorii pentru a vă face mâncarea mai plăcută.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc