4 fapte care leagă diabetul de o bună îngrijire orală

Pasta de dinti si doua periute.

Conexiunile dintre diabet și problemele de sănătate precum insuficiența renală, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale sunt bine documentate. Dar mulți nu știu că există o legătură distinctă între diabet și sănătatea dentară.

Problema este că problemele orale și diabetul au o relație dăunătoare reciprocă – fiecare intensifică complicațiile pentru celălalt. Deci, oricine are această afecțiune trebuie să fie vigilent  pentru a rămâne sănătos.

Mai jos sunt cele 4 fapte care leagă diabetul de îngrijirea orală:

1. Gură dulce

Dat fiind faptul că vă verificați zilnic glicemia, știți bine că sângele dvs. conține prea multă glucoză, dar știați că același lucru este valabil și pentru saliva dvs.?

Aceasta poate fi o situație periculoasă pentru dinți, dacă nu vă țineți sub control glicemia. Nivelurile ridicate de glucoză din saliva dvs. acționează în esență ca alimente dulci, care hrănesc bacteriile care provoacă placa și, în cele din urmă, cariile dentare.

2. Gingivită și parodontită

Boala gingivală sau gingivita este frecventă la toți adulții, dar este important să ne dăm seama că cei cu diabet sunt chiar mai predispuși la aceasta.

Când gingiile se inflamează cu infecție, corpului dumneavoastră ii este mai greu să folosească insulina și să mențin glicemia sub control. Deci, persoanele cu diabet sunt, de asemenea, mai predispuse la a avea gingivită care se dezvoltă în parodontită mai severă.

Și, ca și când nu ar fi fost de ajuns, creșterea zahărului din sânge agravează boala gingiilor. Așadar, cele două condiții funcționează în tandem, fiecare înrăutățind-o pe cealaltă. Vestea bună este că, abordând o problemă, o ajutați și pe cealaltă.

3. Greu de vindecat

Este important să rețineți că, atunci când zahărul din sânge este ridicat, corpului dumneavoastră îi este mai greu să se vindece singur. Asta înseamnă că abordarea bolii gingivale sau vindecarea de la orice intervenție chirurgicală orală va fi mai dificilă.

De fapt, dacă nivelul de glucoză este mai mare decât ar trebui să fie, ar trebui să întârziați orice procedură care va necesita vindecare până când glicemia va reveni sub control.

4. Cauza ascunsă

Studiile au dovedit legături între sănătatea dentară și tot felul de afecțiuni grave de sănătate, dar legătura cu diabetul pare a fi una dintre cele mai puternice.

Unii chiar cred că este posibil ca boala gingiilor să fie un factor cauzal al diabetului. Problema este că, dacă aveți deja riscul de a dezvolta diabet, boala gingiilor poate fi cea care va accelera glucoza către diabet.

Sănătatea dentară slabă poate duce la boli de inimă, accidente vasculare cerebrale și diabet.

Dacă știți că sunteți expus riscului de diabet, ar trebui să fiți extrem de vigilenți cu privire la menținerea unei bune sănătăți orale.

Asumați-vă îngrijirea orală.

Indiferent de orice altă afecțiune de sănătate, este esențial ca toată lumea să aibă grijă de dinți și gingii zilnic.

Asta înseamnă să periați cel puțin 2 minute de două ori pe zi și să folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi. Și, desigur, ar trebui să vă vizitați medicul dentist la fiecare șase luni pentru o curățire profesională și un control. Iată însă câteva alte obiceiuri zilnice care vă pot ajuta să vă păstrați dinții sănătoși:

Atât pentru dinți, cât și pentru zahărul din sânge, reduceți la minimum dulciurile și alimentele crocante, cu amidon.

Dacă vă delectați cu alimente sau băuturi dulci, acide, masticabile sau crocante, încercați să vă clătiți gura cu apă după ce ați mâncat.

Limitați consumul de zahăr la o singură dată pe zi și clătiți cu apă sau periați imediat după aceea.

Setați un cronometru pe telefon când vă periați pentru a vă asigura că efectuați cele 2 minute recomandate.

Dacă folosirea aței dentare este o provocare pentru dvs., luați în considerare încercarea unui irigator, ceea ce poate face procesul mai ușor.

Nu uitați să vă curățați limba!

Comunicare

Dacă aveți diabet, trebuie să vă asigurați că medicul dentist știe despre asta.

Probabil că el sau ea știe deja dacă ați avut această afecțiune când ați început să vedeți medicul dentist, dar dacă dezvoltați diabet mai târziu, asigurați-vă că îl anunțați data viitoare când mergeți.

Veți dori să anunțați medicul dentist ce tratamente sau medicamente primiți. De asemenea, este o idee bună să oferiți medicului dentist informațiile de contact ale medicului care vă tratează diabetul, în cazul în care apar probleme sau întrebări.

Și dacă veți fi supus unor tratamente dentare care sunt mai neobișnuite, ar trebui să vă adresați mai întâi medicului dumneavoastră pentru a obține aprobarea că nivelul de glucoză se află într-un interval sigur.

A avea diabet nu înseamnă automat că veți avea probleme de sănătate dentară, dar este vital pentru dvs. să înțelegeți riscurile posibile și să luați măsuri de precauție pentru a le evita cât mai bine.

Citește și: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele ce suferă de diabet

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc