- Pofta de ceva dulce este foarte comună și poate fi pornită de o multitudine de factori, inclusiv dacă nu mâncați destul, sau dacă aveți un program haotic de hrănire și o dietă ce nu este echilibrată.
- Este important să controlați pofta de dulce, deoarece poate avea efecte negative asupra sănătății.
- Sunt multe modalități de prevenire, gestionare și reducere a poftei de dulce, dacă sunteți conștienți de fapte și vă planificați o dietă optimă.
Nu contează unde vă aflați, cu cine sunteți și ce faceți. În momentul în care nevoia apare, nu puteți face nimic din cauza asta – nu puteți înlătura gândul, și pare că nimic nu vă va satisface, totuși…
Nu! Nu ASTA!
Vorbim despre zahăr!
Majoritatea persoanelor au experimentat pofta de dulce la un moment dat, și poate fi foarte puternică, făcându-ne să ne îndepărtăm de calea alimentației sănătoase.
În acest articol vă vom învăța cum să vă opriți pofta de ceva dulce.
Cuprins:
Ce este pofta de ceva dulce?
Pofta de ceva dulce este reprezentată de nevoia urgentă de un aliment dulce ce poate apărea oricând.
Toată lumea are o mâncare preferată, și, majoritatea persoanelor au drag de alimentele dulci, deoarece organismul ne spune că sunt o bună sursă de energie.
Producătorii de alimente folosesc acest lucru în avantajul lor, asigurându-se că alimentele pe care le produc au un gust bun și atrăgător pentru sistemul biologic de recompensare.
Rezultatul este trimiterea unui semnal biochimic către creier extreme de puternic de către efectul alimentelor dulci, ce pot crea o dependență. Anumite cercetări sugerează că Oreo pot provoca o dependență la fel de puternică precum cocaina. (sursă)
De ce apare pofta de dulce?
Există diferite pentru care apare pofta de zahăr. Acestea sunt câteva motive pe care le puteți lua în considerare:
Nu mâncați îndeajuns
Dacă nu ați consumat destule calorii, corpul dumneavoastră va căuta mai multe, și poate rezulta în pofta de alimente cu un conținut cescuț de calorii.
Necesarul exact de calorii variază în cazul fiecărei persoane, depinzând de masa corporal, tipul de corp și nivelul de activitate.
O femeie are nevoie de aproximativ 2000 de calorii pe zi într-o dietă de menținere (opusul dietei de slăbit), iar un bărbat are nevoie de aproximativ 2500 de calorii pe zi. (sursă)
Hrănirea unui obicei
Chit că vă place sau nu, suntem creature cu tabieturi. Dacă facem lucruri la aceiași oră în fiecare zi, corpul se va obișnui cu ele și le va aștepta.
Majoritatea persoanelor pot să își amintească de o dimineață în care nu aveau nici un plan pregătit, deci puteau dormi până târziu. Ce s-a întâmplat de fapt? S-au trezit la ora obișnuită ca și cum și-ar fi pus o alarmă – atât de enervant!
Când vine vorba de mâncare, este la fel – ne formăm obiceiuri legate de mâncare, cum facem cu orice altceva. Dacă obișnuiți să luați o gustare ce constă într-un baton de ciocolată la 11 dimineața, corpul va aștepta să faceți asta. Dacă în acel moment sunteți ocupați într-o dimineață, și nu puteți să luați o pauză, cel mai probabil veți simți o poftă de zahăr. (sursă)
Consumarea alimentelor greșite
Există multe puncte de vedere diferite ce pot fi luate în considerare aici. Să analizăm principalele puncte de vedere.
Consumarea meselor dezechilibrate
Alimentele cu un conținut crescut de carbohidrați sunt pline de zaharuri – sunt ascunse sub forma unor lanțuri molecular lungi ce nu au inițial un gust dulce, dar se descompun în segmente mai mici în timpul digestiei.
Puteți testa și dumneavoastră acest lucru, ținând în gură o bucățică dintr-un biscuit sărat. În timp ce enzimele digestive din salivă încep să lucreze, gustul se schimbă de la sărat la dulce.
Consumul crescut de alimente cu amidon, precum un bol de paste, ce nu au multe protein și alte grupe alimentare înseamnă că zaharurile vor fi absorbite rapid în sistemul digestive, cauzând creșterea rapidă a nivelului de glucoză din sânge. Nu veți avea senzația dde plin pentru mult timp.
Creșterea glicemiei din sânge cauzeazp eliberarea unui nivel crescut de insulin pentru a ajuta la scăderea glicemiei, și poate duce la pofta de zahăr. (sursă)
Excesul de sare
Sarea este component multor alimente; alimentele procesate au un conținut crescut de sare. Multe persoane consumă un nivel crescut de sodiu – sub formă de sare – fără a-și da seama… Este foarte ușor să faceți asta.
Studiile arată că un consum crescut de sodiu se leagă de nevoia de dulciuri, și alimente ce conțin zahăr. (sursă)
Probleme medicale fundamentale
Alergiile alimentare, deficiența de minerale, afecțiunile glandulare, infecțiile bacteriene sau fungice, dezechilibrul hormonal și sindromul premenstrual, și alte condiții medicale pot provoca pofta de zahăr.
Dacă observați o creștere a poftelor de zahăr față de cele obișnuite, și vă este greu să vă controlați nevoia de alimente dulci, cel mai bine este să consultați un medic. (sursă)
De ce trebuie să opriți pofta de dulce?
În afară de faptul că zahărul nu oferă nutrienții necesari pentru o sănătate optimă, ci calorii goale, zahărul vine și cu multe probleme legate de sănătate.
Zahărul rafinat din multe alimente poate fi nociv pentru sănătate. Nu numai că cercetările au legat consumul ridicat de zaharuri de creșterea în greutate și obezitate, dar poate contribui la slăbirea sănătății ficatului, creșterea riscului de diabet, creșterea presiunii arteriale, și a riscului de infarct miocardic și accident vascular. (sursă)
Ce putem face pentru a opri pofta de dulce
În momentul în care apare pofta de zahăr, pare că nu poate fi oprită decât prin satisfacerea nevoii.
Cu toate acestea, sunt câteva lucruri pe care le puteți face în momentul în care apare această poftă, dar și pentru a le opri complet. Vă vom oferi câteva sfaturi practice:
Cum să opriți pofta de dulce
- Consumați mese sănătoase și regulate
Este mult mai probabil ca pofta de dulce să apară la ora 15 dacă nu s-a consumat prânzul, deci, asigurându-vă că mâncați regulat evitați sentimentul de nevoie de gustări dulci.
- Evitați alimentele procesate
Alimentele procesate nu au beneficii nutritive și conțin multe zaharuri și sare. Menținând o dietă plină de alimente întregi sănătoase veți scădea riscul de a suferi de lipsuri de vitamine și minerale ce pot duce la pofta de dulce.
- Beți multă apă
Cercetările ne spun că atunci când apare sentimentul de foame, de fapt avem nevoie de hidratare. Corpul trimite semnale destul de slabe către corp atunci când are nevoie de mai multă apă; când vă este sete, deja sunteți deshidratați.
Necesarul de apă variază de la individ la individ, dar regula general este de a consuma cam 6 căni de apă pe zi pentru a menține funcțiile corpului și pentru a maximiza asimilarea nutrienților din alimente în timpul digestiei. (sursă)
- Consumați mese bine echilibrate
Consumul meselor pe bază de carbohidrați duc la pofta de dulce, dar consumul meselor ce integrează toți nutrienții necesari – energie, proteine, fibre, grăsimi, vitamine, minerale și alți nutrienți – are un efect total opus.
O dietă echilibrată va fi digerată mai încet, menținând pentru mai mult timp senzația de plin. Ajută și la evitarea creșterii glicemiei din sânge, iar poftele de dulce apar mai rar.
- Consumați multe mese de dimensiuni mici
Consumul meselor de dimensiuni mari poate avea un efect de creștere și descreștere asupra nivelului de energie, a glicemiei și a funcțiilor metabolice; poate duce la pofta de zahăr între mese.
Consumați mese de dimensiuni mici frecvent. Astfel, consumați cam același nivel de calorii, dar sunt separate pe parcursul zilei, reducând posibilitatea de apariție a poftei de zahăr.
- Consumați alimente fermentate
Alimentele precum kimchi, kefiruri și varza acră ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar ce poate lupta împotriva bolilor, dar și împotriva poftelor de zahăr.
Donna Gates, autoarea Dietei corporale ecologice, a observanța că persoanele ce încep să consume alimente fermentate în mod regulat au o scădere a poftelor de dulce, sau acestea pot dispărea complet.
Mai mult, alimentele fermentate cresc nivelul de bacteria benefice în sistemul digestive. Pot folosi zaharurile drept sursă de alimentare, ce scade impactul zahărului din dietă asupra corpului.
- Includeți quinoa în dieta dumneavoastră
Aceste semințe sunt pline de proteine, fibre, vitamine, minerale și mulți alți nutrienți importanți. Quinoa poate fi inclusă într-o salată sau poate înlocui orezul sau pastele în mai multe rețete.
Quinoa are un conținut scăzut de carbohidrați (zaharuri), și un conținut crescut de fibre și proteine ce poate ajuta la menținerea senzației de plin pentru mai mult timp, deci poate ține poftele de dulce din mijlocul zilei la distanță. (sursă)
- Consumați micul dejun
Micul dejun impulsionează metabolismul și vă oferă energie pentru întreaga zi.
Mâncând un mic dejun sănătos și satisfăcător, precum terciul de ovăz, sau fructele, puteți avea un început minunat al zilei. Aceste tipuri de mic dejun oferă energie, proteine și fibre, ce pot ajuta la reducerea poftelor de zahăr dimineața.
- Plănuiți-vă mesele
Dacă puteți identifica momentele din zi în care experimentați, în general, poftele de ceva dulce – mijlocul zilei, spre exemplu – luați în considerare consumarea prânzului mai târziu decât de obicei.
Asta înseamnă că senzația de plin va ține mai mult timp, trecându-vă peste momentul în care în general simțiți nevoia de zahăr, rupând ciclul acestor pofte.
Cum să gestionați pofta de dulce
Când apare pofta de zahăr, trebuie să aveți un plan pregătire pe care să îl puneți imediat în practică. Vă vom oferi câteva sfaturi despre cum să vă descurcați:
Hidratați-vă mai întâi
Înainte de a lua gustările obișnuite, beți două pahare mari de apă. Astfel vă veți simți stomacul plin și veți tăia pofta de dulce.
Mențineți-vă ocupați
Dacă știți că poftele de ceva dulce apar în mijlocul zile, asigurați-vă că aveți ceva de făcut în acea perioadă de timp, pentru a vă menține mintea ocupată, reducând riscul de a ceda.
Meditați
Acesta este un obicei sănătos ce vă poate ajuta să gândiți pozitiv și să vă schimbați viețile. După ce ați învățat cum să meditați, vă va fi ușor, nu necesită echipamente special, și poate să vă ajute să vă concentrați și să vă energizați.
Când simțiți că vreți ceva dulce, meditați pentru câteva minute într-un loc liniștit. Multe persoane consideră că schimbarea punctului de concentrate le dă destul timp pentru a pregăti o gustare sănătoasă.
Selectați-vă gustările cu grijă
În loc să alegeți o gustare precum un baton de ciocolată sau o gogoașă, optați pentru un baton de nuci plin de nutrienți, lăsați astfel de gustări sănătoase la îndemână.
Smoothie-urile proteice din fructe întregi pot fi o alegere potrivită – zahărul din fructe vă va satisface pofta, dar fibrele și proteinele vor ajuta la încetinirea procesului de digerare a zahărului, evitând creșterea nivelului de glicemie din sânge.
Umpleți-vă cu gustări sănătoase
Nuci, semințe, măsline și avocado. Le puteți folosi pentru a vă satisface nevoia de a mânca ceva și sunt pline de nutrienți și acizi grași esențiali.
Dacă doriți neapărat o gustare dulce, feliați un avocado și presărați deasupra puțin zahăr din ștevie, un îndulcitor natural de 300 de ori mai dulce decât zahărul. Poate suna ca o combinație ciudată, dar funcționează foarte bine drept o gustare dulce dar sănătoasă!
Curmalele pot fi o gustare sănătoasă potrivită. Sunt dulci în mod natural și sunt și o bună sursă de fibre ce vor ajuta la încetinirea procesului de digestive. Încercați să consumați curmale fără sâmburi în combinație cu migdale sau unt de arahide pentru a mânca o gustare gustoasă și sănătoasă.
Încercați ceaiurile dulci în mod natural din plante – scorțișoara, spre exemplu. Este bine să o aveți la îndemână. Scorțișoara poate avea un efect convingător asupra corpului, făcându-l să creadă că ați consumat zahăr.
Optimizează, de asemenea, efectul insulinei în corp, ajutând la controlarea eficientă a glicemiei din sânge. (sursă)
Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru femei