Ce este sucul concentrat și de ce este sănătos?

O portocala taiata in doua langa o floare si un pahar cu suc.

Sucul concentrat se face prin îndepărtarea majorității conținutului de apă și congelarea restului. Unele sucuri concentrate conțin zahăr adăugat și conservanți. Căutați suc de fructe 100% pur atunci când cumpărați suc concentrat.

Sucul concentrat există de zeci de ani și este un mod convenabil de a oferi familiei tale vitamine și minerale esențiale. Pe măsură ce tehnologia s-a îmbunătățit, cercetările au reușit să adune mai multe informații decât oricând despre alimentele sănătoase.

Aruncăm o privire nouă asupra sucurilor concentrate, a beneficiilor lor pentru sănătate și a oricăror dezavantaje ale includerii lor în dieta dumneavoastră.

Ce este sucul concentrat?

Sucurile concentrate sunt preparate prin îndepărtarea majorității conținutului de apă – care pentru unele fructe poate depăși 90% – deseori prin evaporare și înghețarea restului.

Acesta poate fi ambalat în recipiente mult mai mici, reducând cantitatea de ambalaje utilizate și depozitate în congelator, crescând longevitatea produsului.

Pentru a prepara sucul concentrat, se adaugă apă conform instrucțiunilor producătorului.

Este sănătos sucul concentrat ?

Sucul concentrat, care este 100% suc de fructe pur, conține substanțe nutritive similare sucului obișnuit și poate fi inclus confortabil în dieta dvs. în locul uneia dintre porțile dvs. foarte importante de fructe.

Sucul concentrat este bogat în vitamine, în special vitaminele A, C și K, minerale precum magneziu și potasiu și fitochimicale (care conferă plantelor culoarea și aroma lor), inclusiv antioxidanții atât de importanți în prevenirea afecțiunilor cronice și a bolilor precum cancerul, hipertensiune, boli de inimă și diabet. (sursă)

Cu toate acestea, nu toate sucurile concentrate sunt la fel:

The Academy of Nutrition and Dietetics subliniază faptul că diferite mărci de sucuri de fructe pot conține ingrediente foarte diferite.

La fel ca în cazul sucului obișnuit, gata de băut, unele sucuri concentrate au zaharuri și alte ingrediente adăugate în timpul procesării pentru a le îmbunătăți gustul, textura, culoarea și durata de valabilitate.

Este important să citiți etichetele fiecărui produs și să aveți grijă la adăugarea de ingrediente precum zahărul, care poate lua mai multe forme, cum ar fi zaharoza, fructoza, dextroza și multe altele, inclusiv siropul de porumb bogat în fructoză.

Cele mai sănătoase sucuri concentrate sunt cele care au 100% suc de fructe ca unic ingredient. (sursă)

Fiți atenți la formularea înșelătoare a ambalajelor cu sucuri de fructe. De exemplu, sintagma „100% natural” sugerează că un suc este sănătos, dar este important să ne amintim că, din punct de vedere tehnic, zahărul este o substanță naturală și poate fi inclus în produsele etichetate „100% natural”.

În mod similar, sucul etichetat ca „băutură din fructe” sau „cocktail de fructe” este probabil să aibă ingrediente adăugate care fac ca sucul să fie mai puțin sănătos decât suc pur 100% .

Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Conținut caloric

Din cauza conținutului redus de apă, valoarea calorică a sucurilor concentrate atunci când este ambalată este de aproximativ patru ori mai mare decât cea a sucului gata de băut. Cu toate acestea, atunci când sunt preparate corect cu cantitatea de apă specificată de producător, sucurile concentrate conțin aceeași cantitate de calorii ca sucul obișnuit.

La fel ca în cazul tuturor alimentelor, diferite soiuri de fructe conțin cantități diferite de calorii și acest lucru se aplică și sucurilor de fructe concentrate. De exemplu, un pahar de suc de mango pur conține aproximativ 130 de calorii, suc de mere 120 de calorii, în timp ce un pahar de suc de grapefruit pur are aproximativ 95 de calorii.

Aceia dintre dvs. care urmăresc cu atenție aportul de calorii pot reduce cantitatea de calorii consumate pur și simplu adăugând mai multă apă decât cea indicată atunci când reconstituim sucul concentrat.

Probleme ce pot apărea din cauza sucului concentrat

Deși sucul de fructe concentrat pur are unele beneficii pentru sănătate, ca și în cazul tuturor sucurilor de fructe, gama de vitamine, minerale și fitochimicale conținute în orice tip de suc este limitată.

Este important să includeți o varietate de surse de fructe diferite în dieta dvs. pentru a maximiza cantitatea de nutrienți consumați.

Actualele sfaturi din partea Departamentului Agriculturii din SUA recomandă includerea unei varietăți de fructe și legume de diferite culori, inclusiv sucuri congelate 100% pure în dieta dvs. pentru a beneficia de toți nutrienții disponibili.

Cu toate acestea, specialiștii menționează că fructele întregi conțin mult mai multe fibre decât sucurile de fructe, astfel încât fructele întregi ar trebui să constituie majoritatea aportului nostru de fructe, sucul de fructe fiind considerat ca o singură porție de fruct pe zi.

Iata de ce:

Consumul de suc de fructe nu are aceleași efecte benefice ca și consumul de fructe întregi.

Chiar dacă obțineți suc acasă din fructe organice, o mare parte din fibrele naturale din fructe sunt eliminate, ceea ce accelerează procesul de digestie și livrează mai multă fructoză ficatului într-un timp mai scurt.

Consumul de suc de fructe a fost, de asemenea, asociat cu un risc crescut de a dezvolta diabet. (sursă)

Suc de fructe și sănătate dentară

Modul în care includem sucurile de fructe în dieta noastră are, de asemenea, un impact asupra sănătății noastre dentare. Chiar și sucul de fructe 100% natural conține zahăr, iar contactul oricărei substanțe zaharoase cu dinții noștri poate duce la boli ale gingiilor și la carii dentare.

Din acest motiv, cel mai bine este să consumați suc de fructe ca parte a unei mese echilibrate, mai degrabă decât ca gustare din mers, sau să vă curățați dinții după ce beți suc de fructe. (sursă)

Concluzii finale despre sucul concentrat

Sucurile concentrate sunt un supliment valoros și sănătos la dieta noastră, atâta timp cât respectăm câteva linii directoare importante. Este esențial să alegem suc de fructe 100% pur atunci când cumpărăm sucuri concentrate și să îl pregătim conform instrucțiunilor producătorului.

Sucul de fructe concentrat ne oferă aceeași cantitate de calorii, vitamine, minerale, fitochimicale și antioxidanți ca suc normal, gata de băut.

Ca și în cazul oricărui suc de fructe, din cauza conținutului scăzut de fibre în comparație cu fructele întregi, se recomandă ca sucurile concentrate să alcătuiască în fiecare zi doar una din porțiile noastre de fructe.

Pentru a beneficia de întreaga gamă de substanțe nutritive esențiale furnizate de fructe, cel mai bine este să includem în dieta noastră, în mod regulat, o varietate de sucuri de fructe diferite și în special sucuri de fructe de diferite culori.

Pentru a proteja dinții și gingiile și pentru a evita cariile dentare, ar trebui să consumăm suc de fructe în timpul mesei, mai degrabă decât ca gustare și cel mai bine este să vă curățați dinții după ce ați consumat suc de fructe sau orice alt aliment care conține zahăr.

Atâta timp cât aceste recomandări sunt respectate, sfatul actual al experților cu privire la sucurile concentrate este să continuați să le savurați!

Citește și: Cele mai bune șampoane pentru părul alb

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc