Cât de sănătoasă este soia ?

Boabe de soia răsturnate pe o masă.

Soia este ca o cărămidă în construcția  piramidei alimentare a unui vegan hardcore. Aceasta se află în vârful unei ierarhii a alimentației cu fructe și legume într-un univers paralel  în care ideea de a consuma carne să nu fie vreodată luată in considerare. Și de ani de zile soia deține această proprietate principală, fără ca integritatea acestei idei să fie niciodată pusă sub semnul întrebării… până acum.

Soia cu toți minunații săi fitonutrienți și conținutul ridicat de proteine ridică totuși multe semne de întrebare. Pericolele care pândesc în multe întruchipări de soia, cum ar fi pulberile de proteine de soia, formulele de soia sau lecitina de soia veche, pot fi mai mult dăunătoare decât utile.

Ce  ascund aceste păstăi verzi? De ce bărbații ar trebui să ia în considerare evitarea cu desăvârșire a proteinei de soia ? Și de ce s-ar putea ca femeile să o aibă ca pe încă un element care să se adauge pe lista lor de monitorizare a riscului de cancer? Iată o privire asupra pericolelor ascunse ale soia.

Ce este Soia?

Boabele de soia provin din planta de soia cultivată în mare parte în Asia de est. Cu toate acestea în prezent, principalii producători de soia sunt SUA și Brazilia. Afacerea soia este înfloritoare cam peste tot în lume.

Planta în sine este o păstaie păroasă  în care se formează boabe mari clasificate tipic ca semințe oleaginoase. De ce? Aproximativ 60% din compoziția soia este proteină și ulei (40% proteine și 20% ulei). Celelalte procente constau din izoflavone și unele personaje neplăcute precum fitoestrogenul la care vom reveni mai târziu.

Numeroasele sale întruchipări includ tofu, praf de proteine de soia, iaurturi, lapte de soia și lecitina de soia mereu omniprezentă, un aditiv care apare în mai multe produse decât putem număra. Soia este, de asemenea, o bază în mâncăruri vegane și vegetariene. Deoarece are un conținut atât de ridicat de proteine, soia a fost un înlocuitor obișnuit pentru proteinele animale în mâncărurile fără carne și necesitățile zilnice ale dietei.

De exemplu, 100 de grame de soia pot produce aproximativ 36 de grame de proteine la 375 de calorii. Comparați-o cu nucile care produc 21 de grame de proteine pentru 576 de calorii. În mod evident, soia este mai convenabilă.

Boabe și lapte de soia pe o masă.

 

Pericole cu formula de soia pentru sugari: Da sau Nu

Pentru oameni, în special pentru sugari, care sunt intoleranți la lactoză, laptele de soia a oferit o alternativă excelentă la laptele obișnuit. Prin urmare, există o varietate fără sfârșit a formulelor de soia pentru sugari care saturează piața.

Problema este că aproximativ 90% din culturile de soia( mai ales cele din SUA) sunt modificate genetic. Asta nu înseamnă că sunt crescute cu pesticide, dar de fapt sunt pulverizate cu erbicide.

Aceste erbicide acționează ca substanțe cancerigene în organism. Niciun sugar nu trebuie să fie expus la cancerigene care pot duce în cele din urmă la diverse forme de cancer. Mai mult, soia modificată genetic este înrădăcinată cu tot felul de agenți chimici care, atunci când au fost testați pe  animale, au ridicat mari semne de alarmă pentru puriști și cercetători deopotrivă.

Tocmai din acest motiv, multe țări refuză să importe din SUA produse modificate genetic din soia. Soia brută și organică este de obicei ceea ce se cere. Dar nici soia brută nu poate fi consumată așa cum este. Există o serie de proceduri, soia  trebuie tratată cu o căldură „umedă” înainte de a fi pregătită pentru consum. Soia are așa numiții anti-nutrienți, care afectează organismul într-o manieră adversă. Pentru a compensa prezența anti-nutrienților în soia, unii producători o fermentează înainte de a o distribui. Dar produsele precum formula de soia pentru sugari, laptele de soia și tofu sunt rareori fermentate.

Care este  pericolul de a oferi aceste produse din soia copilului tău?

Acidul fitic prezent într-un procent ridicat în soia reduce digestia și absorbția calciului, magneziului, cuprului, fierului și zincului și poate determina, în egală măsură, oprirea din creștere la copii.

Goitrogenii blochează funcția tiroidiană, metabolismul iodului și poate duce chiar la hipertiroidism și cancer tiroidian. La sugari, formula de soia poate duce chiar la boala tiroidă autoimună.

Nivelurile ridicate de aluminiu și mangan în soia pot fi toxice pentru sistemul nervos, rinichii și sistemul metabolic sensibil al bebelușului.

Fitoestrogenii pot avea de până la 20.000 de ori efectul asupra unui copil pe care îl pot avea asupra unui adult. Amintiți-vă că sistemul delicat al unui bebeluș este infinit mai fragil decât cel al unui adult. Fitoestrogenii de acolo pot fi dezastruoși la un copil în creștere, inhibând creșterea, creierul, celulele și funcțiile endocrine.

Ce poți face pentru a remedia asta?

Hrănirea la sân. Laptele matern este recomandat de medic și este cea mai bună sursă de nutriție existentă pentru copilul tău. Spre deosebire de laptele de soia care poate produce ravagii în sistemele endocrine și tiroidiene ale unui copil în creștere, laptele matern este fortificat cu nutrienți esențiali și proteine de care un bebeluș are nevoie.

Încercați lapte fără lactoză. Produse precum Lactaid care elimină lactoza din produs păstrează încă vitaminele și mineralele esențiale care conferă laptelui proprietățile sale benefice. Copilul încă va beneficia de ce are mai bun de oferit laptele.

Diverse alimente din soia pe o masă.

Ce pericole prezintă soia pentru bărbați?

De câțiva ani încoace, pasionații de fitness și cercetătorii se întâlnesc la o răscruce de acorduri pe tema pericolelor soia și a riscurilor pentru soia pentru bărbați. De ce? Să aruncăm o privire la compoziția chimică a soia pentru început. Vă amintiți când am făcut referire la acele mici izoflavone care au o poziţie importantă în construcția chimică din soia? Una în special este Glicitina, un fitoestrogen.

Fitoestrogenii sunt estrogeni derivați din plante. Deși nu apar în mod natural în sistemul endocrin uman, ei pot acționa ca estrogeni care apar în mod regulat, atât de mult  încât pot produce efecte fizice prin consumul lor.

Cu alte cuvinte, consumul de plante bogate în fitoestrogen poate produce aceleași efecte ca estrogenul care apare deja în organism. Iar fitoestrogenii pot interfera în comunicarea dintre celule.

Revenind la bărbați. Specia masculină este o creatură complicată cu densitate osoasă mai mare, masă musculară și musculatură totală mai mare decât cea a omologului său feminin. Testosteronul este unul dintre elementele sale majore, care alimentează creșterea mușchilor și performanța dinamică. Deci, să facem matematica. Fitoestrogenul găsit în soia blochează producția de testosteron ?  Scade numărul spermatozoizilor?

În timp ce unele studii vor respinge cu siguranță riscurile pentru bărbați atunci când consumă pulberi proteice din soia și produse din soia în general, există unele fapte irefutabile care ar trebui să ridice semen de întrebare oricărui bărbat. Să aruncăm o privire asupra imaginii de ansamblu. Fitoestrogenul prin însăși natura sa poate avea un efect modificator asupra celulelor intestinale, blocând chiar și comunicarea normală între receptori.

Cu toate acestea, înseamnă că unui bărbat îi cresc sânii sau suferă de infertilitate, deoarece consumă pulberi proteice din soia? Nu neapărat. Dar fitoestrogenul nu este nici un fitonutrient, nici un produs chimic produs în mod natural în sistemul endocrin, în special de către un bărbat. Dacă nu este un fitonutrient benefic pentru corpul uman și nici nu este produs în mod natural în corpul uman cărui scop util servește?

Ce riscuri prezintă soia bărbaților?

Izolatul de proteine de soia este rezultatul unui proces delicat de denaturare a diferitelor proteine la temperaturi ridicate. Două produse secundare periculoase sunt lisinoalanina și nitrosaminele, care sunt ambele toxice pentru organism.

Fitoestrogenii nu pot duce doar la modificări fizice ale corpului unui bărbat, ci pot modifica dispozițiile psihologice. Testosteronul scăzut poate duce la depresie și modificări imprevizibile ale dispoziției. Sentimentele de valoare scăzută de sine pot predomina starea de spirit generală a bărbatului.

Hemaglutinina face ca globulele roșii să se aglomereze și reduce absorbția oxigenului în țesuturi. Produse precum pulberile de proteine de soia care promovează construirea mușchilor pot de fapt chiar  inhiba creșterea musculară tocmai datorita acestei probleme de blocare a oxigenului către mușchi.

Inhibitorii de tripsină interferează cu digestia proteinelor și pot duce chiar la cancer pancreatic.

Coagularea. Un alt pericol din soia este aglomerarea în intestine. Produsele de soia precum tofu și praful de proteine din soia sunt procesate astfel încât sunt greu de digerat complet. Adesea, acestea pot forma mase mici sau aglomerări, mai degrabă decât să fie dizolvate complet în sistemul digestiv.

Ceea ce rezultă este o aglomerare dureroasă a soia în intestine care poate dura câteva ore sau chiar câteva zile. Senzația în sine poate varia de la o ușoară durere la crampe extrem de dureroase. Masele în cauză pot chiar deteriora peretele intestinal. Singurul remediu este să limitezi consumul de formule de proteine de soia și să fii vigilent pentru a te asigura că pulberile sunt complet dizolvate în shake-urile tale înainte de consum.

Ce alternative au bărbații pentru a obține aportul de proteine?

  • Nucile sunt încă o sursă excelentă de proteine. Sunt bogate în vitamine și minerale esențiale și pot fi consumate cu orice fel de masă sau ca gustare.
  • Lintea e o sursă excelentă de fibre și proteine. Supa de linte poate fi o opţiune foarte bună pe parcursul zilei.
  • Untul de arahide, migdale și untul de caju sunt minunate pentru a fi adăugate la sandvișuri și smoothie-uri, îmbogățind atât aroma cât și conținutul de proteine.

Boabe de soia și brânza din soia pe o masă.

Femeile ar trebui să fie precaute cu soia?

Dintre toate studiile care există, cele mai alarmante sunt cele care investighează pericolele soia pentru femei. Aceste studii au legat produsele de soia și consumul general de soia cu tulburările digestive, cancerul de sân, infertilitatea și declinul cognitiv. Unde începem să luăm seama de problemă?

Să începem cu produse alimentare din soia. Produse precum iaurtul de soia, mesele fără carne și băuturile de soia sunt destinate în primul rând femeilor. Vedem iaurturi de soia în reclame pentru femei active care tocmai au terminat o sesiune de yoga  sau care sunt într-o pauză de prânz în timpul lucrului. Aceste reclame susțin că astfel de produse sunt o mare sursă de bacterii care ajută în procesul digestiv și proteine care vor alimenta organismul.

De fapt, contrariul este adevărat. Produsele de soia precum iaurturile, laptele de soia și tofu folosesc Vitamina D sintetică pentru a compensa efectul secundar al soiei de a provoca organismul să aibă nevoie de mai multă Vitamina D. Producătorii adaugă Vitamina D2 sintetică la soia și o vând ca o alternativă viabilă laptelui obișnuit consolidat cu Vitamina D. Clona sintetică poate fi periculos de toxică pentru organism.

Dar aceasta nu este singura vitamină pe care organismul o dorește brusc în doze mai mari, după ce a consumat prea mult soia. Consumul de soia ca înlocuitor general al proteinelor animale poate duce la un deficit de vitamina B12. În timp ce produsele de soia pot conține compuși care seamănă cu vitamina, niciunul dintre acești compuși nu poate fi absorbit cu ușurință în organism și utilizat ca nutrienți esențiali.

Nu uitați de compoziția chimică din soia include izoflavone care nu sunt produse în mod natural în organism. Atunci când sunt expuși la sistemul digestiv, sistemul digestiv nu știe ce să facă cu ei, decât să-i respingă și să-i elimine. Dar procesul digestiv în sine poate deveni atât de violent pentru organism, încât foarte multe vitamine și minerale care ajută în acest proces se epuizează (adică vitamina B12, fier).

Aceste izoflavone, fitoestrogeni, nu pot acționa doar ca estrogeni normali, dar pot merge până la blocarea estrogenului din organism. Ce înseamnă asta pentru o femeie? Consumul a două pahare de lapte de soia pe zi timp de o lună este suficientă expunere pentru a-i perturba ciclul menstrual. Este de asemenea suficient pentru a produce chiar schimbări în țesuturile umane.

Dar dacă acest lucru nu este suficient de alarmant, luați în considerare motivul pentru care majoritatea soia este modificată genetic. Soia nefermentată, care este cea pe care o consumăm în mare parte, este modificată genetic pentru a rezista erbicidelor. Produsul secundar este o toxină care se transferă în intestin în timpul digestiei și rămâne acolo chiar şi ani după oprirea consumului de soia.

Și cum rămâne cu cuvântul care începe cu C? Cancer. Deși nu a existat încă niciun studiu definitiv care să facă legătura dintre soia și cancerul de sân, toți cercetătorii sunt de acord că femeile ar trebui să-și limiteze consumul de produse din soia, în special atunci când sunt însărcinate. De ce?

Iată o listă a pericolelor soia care pot duce la cancer de sân:

Izoflavonele din soia pot reacționa violent în sistemul digestiv și endocrin al omului, blocând comunicarea celulară și estrogenul uman natural, provocând infertilitate și posibil chiar ducând la cancer de sân.

Fitații din soia pot bloca absorbția nutrienților esențiali care ajută femeile să lupte împotriva bolilor și să construiască sisteme imunitare puternice și oase sănătoase. Deficiențele de fier și calciu sunt două efecte secundare obișnuite ale acestora.

Proteina vegetală texturată este rezultatul unui proces de denaturare a proteinelor din soia. Diferitele mese cu produse din soia(ca înlocuitor al altor tipuri de proteine) pe care le alegeți, pot avea niveluri ascunse de agenți toxici. Aceste produse pot provoca aglomerarea intestinelor și chiar pot perturba funcția vezicii urinare și a intestinului.

Apoi mai există problema majoră: lecitina din soia. Ea apare în majoritatea produselor cumpărate de către  femei. Pericolele de lecitină din soia includ intrinsec:

  • Diareea
  • Pierdere în greutate și / sau creștere în greutate
  • Greață și vărsături
  • Iritații ale pielii
  • Vedere încețoșată
  • Leșin
  • Afectarea creierului
  • Lipsa de energie și rezistență

Există un studiu al unei universități americane, făcut pe 28 de femei. Consumul de produse de soia, suplimente și lecitină de soia timp de 6 luni, s-a constatat că a dus la creșterea canalelor de lapte din glanda mamară. În timp ce Ministerul Sănătății nu consideră că lecitina de soia trebuie să fie monitorizată și aprobată ca alți agenți, pericolele de lecitină de soia sunt evidente. Cel mai bun sfat în acest caz este să evitați cu totul alimentele procesate care o conțin.

Prin urmare femeile ar trebui să fie precaute cu soia?

Mâncați  iaurturi bogate în bacterii digestive. Dacă sunteți intolerante la lactoză, găsiți iaurturi din care este eliminată lactoza. Puteți găsi chiar și exporturi străine bogate în proteine bogate dar cu 0% lactoză, precum iaurt grecesc, quark (o brânză germană) sau fromage blanc (brânză albă franceză). Acestea sunt toate surse bogate de proteine, vitamine și minerale, care sunt minunate pentru organism.

Mâncați nuci și legume. Migdalele, caju, nuci braziliene și linte sunt surse excelente de fier de care femeile au nevoie să funcționeze cu energie din plin.

Mâncați quinoa și orez brun. Ambele sunt surse excelente de proteine vegetale și complimentează aproape orice masă.

Mașină stropind cu erbicid un câmp de soia.

Toată soia este dăunătoare?

Răspunsul definitiv este nu. Nu toate soia este creată egal. De fapt, soia fermentată, spre deosebire de sora ei vitregă soia nefermentată, este bogată în vitamine și minerale. De asemenea, nu conține substanțe chimice toxice găsite în produsele alimentare din soia prelucrate fabricate, precum tofu, formulele de soia pentru sugari și pulberile de proteine din soia.

Provocarea este de a găsi produse de soia fermentate în supermarketul local. La fel ca produsele alimentare ecologice, va tinde să fie mai costisitor. Dar la fel ca produsele alimentare ecologice, pe termen lung va fi mai bine pentru sănătatea ta. De ce?

  • Nu sunt modificate genetic
  • Fără erbicide sau pesticide
  • Fără toxine alimentare procesate
  • Ușor de digerat
  • Absorbția mai ușoară a proteinelor vegetale

Și atunci când gătiți, amintiți-vă întotdeauna să  spălați și să curățați corect produsele. Corpul vă va mulțumi în întregime pentru asta.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc