La prima vedere
- Alergiile pot cauza o varietate de simptome ce pot fi inconfortabile sau chiar pot pune viața în pericol.
- Alergiile sunt un răspuns necorespunzător al sistemului imunitar la substanțe benigne.
- Sucurile pot ajuta în lupta împotriva alergiilor prin combinarea ingredientelor ce ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar și acționând drept antihistaminice, decongestionante și anti-inflamatorii pentru a ameliora simptomele.
Imaginați-vă acest lucru: eu, la vârsta de 8 ani, cu un minunat iepuraș pe care l-am primit drept cadou de ziua mea. Eram în culmea fericirii… asta până am început să tușesc și și să respir șuierător în timp ce îl mângâiam. După ce am mers la doctor, iepurașul Snoopy a trebuit să-și găsească altă casă. Am avut o reacție alergică.
Conform Fundației Americane a Astmului și Alergiilor, aproximativ 50 de milioane de oameni din SUA sunt afectați de alergii, și mai mult de 10 milioane de cazuri diagnosticate anual, nivelul de alergii crescând. (sursă)
La vârsta adultă am folosit antihistaminice aproape toată viața pentru a controla alergiile, dar dacă există mai multe moduri naturale de a le trata? După ce am devenit interesată de sucurile stoarse proaspăt, și am început să cunosc numeroasele beneficii de sănătate ale acestora, am început să mă întreb dacă sucurile proaspete pot să ajute.
Vestea bună?
Chiar pot – cel puțin, în cazul meu. Am creat câteva rețete de sucuri pentru alergii pe care le voi include în acest articol pentru a le împărți cu dumneavoastră.
Cuprins:
Ce sunt alergiile?
De la disconfortul enervant provocat de ochii care curg, strănuturi și dureri de sinusuri și rinită alergică la simptome mai serioase care pot pune viața în pericol precum reacțiile asociate cu alergiile la nuci sau la înțepături de albine, alergiile afectează multe persoane în multe moduri diferite.
O reacție alergică este în mare parte un răspuns exagerat al sistemului imunitar la substanțele ce nu ar trebui să cauzeze o problemă.
Funcția sistemului imunitar este de a proteja corpul de bacterii, fungi și virusuri. Face asta prin producerea de celule speciale numite anticorpi ce se luptă cu orice intră în corp ce poate fi nociv.
În cazul reacțiilor alergice, sistemul imunitar consideră că polenul, alimentele sau alte substanțe sunt periculoase. Recunoaște substanțele chimice din polen sau alimente ca fiind alergeni, și produce anticorpi pentru a lupta împotriva lor.
În lupta dintre sistemul imunitar și alergeni, corpul produce multe simptome, precum inflamația, umflăturile și excesul de mucoasă pentru a încerca să înfrângă substanța considerată periculoasă.
Umflăturile sunt destul de periculoase atunci când afectează nasul, gura sau gâtul, deoarece pot duce la obstrucționarea căilor respiratorii.
În cazul polenului, adesea simptomele constau în mâncărimi, umezirea ochilor, producția de mucus excesiv, secreții nazale și în anumite cazuri probleme de respirație și obstrucționarea sinusurilor, cunoscută drept rinită alergică.
Reacțiile alergice puternice sunt numite reacții anafilactice, ce pot afecta întregul corp. Simptomele includ:
- Pete roșii pe piele
- Mâncărimi
- Dificultate la respirație
- Inflamații – în orice zone ale corpului
- Greață și vomă
- Dureri de stomac
- Șoc
Puteți găsi multe explicații bune despre alergii în videoclipul de mai jos:
https://youtu.be/hmb066Vzdek
Ce cauzează alergiile?
Alergiile pot fi cauzate de multe lucruri. Pot apărea alergii la alimente, mai ales în cazul copiilor. Cele mai comune alergii alimentare ce cauzează reacții alergice sunt alergiile la lapte, ouă, alune și alte nuci, soia, grâu și crustacee. (sursă)
Medicamente – chit că este vorba despre cele cu sau fără prescripție medicală – pot cauza reacții alergice, la fel și în cazul alergiilor la insecte sau alte animale veninoase, precum înțepăturile de albine.
Alergiile precum rinita alergică, ce apar numai atunci când plantele produc polen, sunt cunoscute ca fiind alergii sezoniere, deoarece apar numai în anumite perioade ale anului.
Este posibil să fiți alergici la orice tip de floare a pomilor sau la polenul ierbii, și este dificil în general să descoperiți ce plantă vă cauzează alergia.
Alergiile la animale – ca în cazul meu – sunt, de asemenea, foarte comune, și este posibil să fiți alergici la animal, la păr sau blană, la celulele pielii sau la urină.
Alergiile la latex sunt, de asemenea, comune – mai ales după folosirea repetată a mănușilor din latex. Alergiile la machiaj și alte produse cosmetice, inclusiv la cremă de protecție solară pot apărea.
Alergiile și nutriția
În ultimii 10 ani cercetătorii au analizat relația dintre dietă și alergii. Dovezi substanțiale au fost descoperite pentru a susține ideea că nutriția joacă un rol important în prevenirea și gestionarea reacțiilor alergice.
Într-un studiu, dieta a aproximativ 700 de copii a fost analizată de cercetători. Au descoperit că în cazul copiilor ce consumau mai multe legume și legume proaspete rata de reacții alergice era mai mică.
Asta indică faptul că dietele cu un conținut crescut de alimente procesate, ce și-au pierdut nutrienții, nu sunt nocive numai pentru sănătate ci cresc și riscul de afecțiuni medicale serioase precum diabetul de tip 2, afecțiunile cardiace, atac cerebral. Boli de ficat sau rinichi și au un efect negativ și asupra alergiilor
Este clar că dietele pe bază de fructe și legume pot ajuta în cazul alergiilor. (sursă)
Sucurile stoarse proaspăt pentru alergii
Sucurile stoarse proaspăt oferă o concentrație mare de nutrienți benefici, deoarece nutrienții sunt extrași din pulpă aceștia sunt ușor de digerat și de folosit de către corp.
Medicamentele obișnuite au adesea efecte adverse neplăcute – multe medicamente pentru alergii vă pot da o stare de somnolență, spre exemplu – de fapt, deoarece sucurile stoarse proaspăt sunt o bună sursă de energie naturală, cel mai probabil vor avea efect opus!
Cu toate că nu este bine să combinați mai multe medicamente între ele în cazul oricărei condiții medicale, sucurile stoarse proaspăt vă oferă flexibilitate, puteți combina diferite ingrediente ce vă ajută în cazul alergiilor, pentru a beneficia de mai multe efecte anti-alergice în același timp.
Ce alimente vă pot ajuta cu alergiile?
Există multe alimente ce vă pot ajuta cu alergiile în mai multe moduri:
Ananasul
Este un ingredient pentru sucuri ce stă pe primul loc când vine vorba de combaterea alergiilor. Este singura sursă naturală de enzime cu numele de bromelin. Bromelinul s-a dovedit a reduce semnificativ inflamația și este un analgezic natural, și este și foarte eficient în cazul alergiilor.
Un studiu clinic a descoperit că bromelinul afectează pozitiv alergiile – ajută la reducere simptomelor reacțiilor alergice, și scade și sensibilitatea la alergeni. (sursă)
Pătrunjelul
Această plantă aromatică subapreciată conține mulți compuși din plante ce pot ajuta în lupta cu alergiile. Unul dintre compușii majori este quercetina, ce s-a dovedit a ave proprietăți antihistaminice. Mai sunt prezente și vitamina A și C, luteina și zeaxetina ce ajută la protejarea ochilor.
Pătrunjelul conține și apigenină, un anti-inflamator și adiponectină. În cercetările legate de hormon cercetătorii au raportat că oamenii ce suferă de rinită alergică au avut o scădere semnificativă a nivelului de adiponectină față de persoanele fără simptome. (sursă)
Citricele
Toate citricele sunt pline de vitamina C, un antioxidant și anti-inflamator puternic. Cercetările au arătat că vitamina C are efecte ”remarcabile” asupra sistemului imunitar, reducând răspunsul la alergeni. (sursă)
Merele
Merele sunt pline de nutrienți benefici și conțin un nivel crescut dintr-un anumit compus din plante numit quercetină ce s-a dovedit a avea proprietăți antioxidante și antihistaminice,
Mai multe cercetări clinice au demonstrat eficiența quecetinei în reglare producțeiei de histamină. (sursă)
Ghimbirul
Studiile indică faptul că ghimbirul are proprietăți semnificative antioxidante și anti-inflamatorii. Este un decongestionant natural ce ajută la descompunerea mucusului. Un studiu arată clar efectul ghimbirului de blocare a eliberării de histamină. (sursă)
Rozmarinul
Un membru din familia mentei, această plantă aromatică are în compoziție acid rozmarinic, acesta dovedindu-se a fi un antioxidant. În cercetările legate de eficiența împotriva alergenilor denumiți acarieni – o sursă comună de reacții alergice – acidul rozmarinic s-a dovedit a avea efecte semnificative inhibând răspunsul sistemului imunitar. (sursă)
Menta
Ca și în cazul rozmarinului, menta conține acid rozmarinic, deci are proprietăți antioxidante și anti-alergice. Un studiu a descoperit că acidul rozmarinic este foarte eficient în reducerea simptomelor respiratorii provocate de alergii.
Mai mult, atunci când este aplicat cutanat pe zonele de piele afectate de reacțiile alergice acidul rozmarinic îmbunătățește semnele în 5 ore. (sursă)
Usturoiul
Este cunoscut pentru proprietățile sale anti-inflamatorii, antioxidante și antibacteriene, studiile arătând că usturoiul poate scădea răspunsul sistemului imunitar. Toate aceste caracteristici fac usturoiul folositor când vine vorba de gestionarea alergiilor. (sursă)
Mierea crudă
S-a dovedit prin mai multe cercetări că miere are proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante. Un studiu a descoperit că mierea este la fel de eficientă pentru reducerea inflamațiilor precum prednisolonul, un steroid obișnuit cu proprietăți medicinale anti-inflamatorii, și a avut mai puține efecte adverse.
Despre miere se crede că are și proprietăți anti-alergice, fiind eficientă mai ales în rinitele alergice, și poate fi găsită în aproape orice magazin. De asemenea, Comitetul Național al Mierii a dezvoltat un site ce vă va ajuta să localizați magazinele care vând miere, pentru ca dumneavoastră să puteți găsi miere cu ușurință. (sursă) Puteți găsi miere crudă de calitate precum aceasta pe Amazon.
Rețete de sucuri pentru alergii
1. Antidot pentru alergii
Acest suc pe bază de citrice conține multă vitamina C pentru a bloca histamina, și nutrienți pentru a impulsiona sistemul imunitar și pentru a lupta cu inflamațiile.
- 2,5 cm de rădăcină de ghimbir
- 1 portocală medie, decojită
- 1 lămâie mare
- 1 măr mediu
- 1 lingură de miere crudă
- Stoarceți ghimbirul, portocala și lămâia
- Stoarceți mărul
- Adăugați mierea și amestecați bine
- Turnați și serviți
2. Suc pentru alergii cu măr vere
Acest suc delicios este foarte revigorant. Pătrunjelul blochează histamina și reduce inflamația, merele ajută la controlarea reacțiilor alergice iar menta și rozmarinul ajută la minimalizarea congestiilor.
- 1 cană de pătrunjel
- 2 fire de rozmarin
- 1 cană de frunze de mentă
- 1 castravete mediu
- 2 mere verzi medii
- Stoarceți pătrunjelul, rozmarinul și frunzele de mentă
- Stoarceți castravetele și merele
- Adăugați gheață și serviți imediat
3. Bunăstare cu ananas
Ananasul nu numai că dă o aromă minunată, dar este și un antihistaminic și analgezic natural. Acest suc este plin de antioxidanți, incluzând și vitamina C.
- 6 frunze de varză furajeră
- ½ ananas
- 1 lămâie medie
- 3 mere verzi medii
- Stoarceți varza furajeră și ananasul
- Stoarceți lămâia și merele
- Serviți imediat
4. Elixir pentru alergii
Această combinație puternică cu ghimbir, lămâie și usturoi ameliorează și reîmprospătează sistemul imunitar.
- 2,5 cm de rădăcină de ghimbir
- 2 căței de usturoi
- 1 castravete mediu
- 1 măr mediu
- Stoarceți ghimbirul, usturoiul și lămâia
- Stoarceți castravetele și mărul
- Turnați peste gheață și serviți
5. Dulce alinare
Acesta este un suc dulce aromă de lămâie și ghimbir. Pătrunjelul adăuga un impuls nutrițional fără a strica gustul
- 2,5 – 5 cm de rădăcină de ghimbir
- 1 cană de pătrunjel
- ½ ananas
- ½ lămâie
- 1 cartof dulce mic
- 1 măr mediu
- Stoarceți ghimbirul, pătrunjelul, urmate de ananas
- Stoarceți lămâia, cartoful dulce și mărul
- Serviți și relaxați-vă
Citește și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc