Care este cel mai sănătos ulei pentru gătit?

Recipient cu ulei langa bucati de avocado.

Care este cel mai sănătos ulei pentru gătit pe care trebuie să îl aveți în bucătăria dvs., în special pentru gătitul la temperaturi ridicate? Cu siguranță cel de calitate nu face parte din marea majoritate a uleiurilor vegetale populare. De fapt, s-ar putea ca ceea ce se găsește pe raftul dvs. să fie dintre cele mai rele.

În continuare iată motivul pentru care este atât de important să treceți de la uleiurile vegetale polinesaturate la un tip de ulei de gătit mult mai sănătos. Nu numai că acest ulei derivat natural este extrem de stabil la căldură și mult mai bun de gătit, dar este și plin de grăsimi mononesaturate benefice inimii sănătoase, un păr mai bun și o piele mai moale.

Uleiuri vegetale nesănătoase

Uleiurile vegetale prelucrate din porumb, rapiță, soia, floarea soarelui și semințele de bumbac sunt extrase în general din culturi modificate genetic cu solvenți chimici pe bază de petrol, cum ar fi hexanul. Uleiul este apoi tratat cu acid și cu temperaturi foarte ridicate care distrug orice înseamnă aport nutrițional din el.

Apoi este dezodorizat chimic, deoarece mirosul este aparent de nesuportat atunci când este produs pentru prima dată. În cele din urmă, este colorat artificial de la nuanțe de maro sau gri până la galbenul deschis pe care îl găsești pe rafturile supermarketurilor.

Faptul că uleiurile vegetale produse în fabrici chimice sunt etichetate ca „naturale” și „sănătoase” ar fi de râs, dacă efectul lor asupra sănătății dvs. nu ar fi fost atât de grav. Întregul demers pro uleiuri vegetale prelucrate se bazează pe vechi cercetări defecte și campanii de marketing înșelătoare.

Căldura și grăsimile polinesaturate modificate chimic, precum cele atât de răspândite în uleiurile comerciale, creează inflamații în corpul dumneavoastră și sunt acum legate de creșterea în greutate și de o gamă largă de boli.

Cercetări făcute de Sydney Diet Heart Study, publicat în 2013, au constatat că înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi polinesaturate nu a oferit beneficiile preconizate, dar a crescut frecvența mortalității din orice cauză, a deceselor cardiovasculare și a deceselor cauzate de bolile coronariene.

Multe alte studii arată un risc mai mare de artrită și cancer, precum și rate crescute de obezitate cu cât o persoană folosește mai mult uleiuri vegetale polinesaturate.

Acesta este în mod clar ceva care trebuie înlocuit în bucătăria dvs. Iar cel mai sănătos înlocuitor al uleiului de gătit este uleiul de avocado presat la rece.

Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru bărbații peste 50 de ani

3 motive pentru care uleiul de avocado este cel mai sănătos ulei de gătit

Grăsimi mononesaturate

Uleiul de avocado presat la rece este bogat în special în grăsimi mononesaturate, cum ar fi acidul oleic. S-a demonstrat că înlocuirea altor surse de grăsimi nesănătoase cu grăsimi mononesaturate din dietă contribuie la reducerea nivelului de colesterol LDL și la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

Consumul de acid oleic este, de asemenea, asociat cu o reducere a grăsimii corporale și o ameliorare a simptomelor bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita și osteoporoza.

Pe lângă aceste beneficii pe termen lung, se știe că uleiul de avocado și grăsimile sale mononesaturate au un efect benefic asupra pielii și părului atunci când sunt consumate în mod regulat. Puteți folosi uleiul presat la rece chiar și ca tratament extrem de eficient pentru o piele mai moale și păr mai strălucitor.

Fitosteroli și antioxidanți

Uleiul de avocado este o sursă bună de fitosteroli, cum ar fi beta-sitosterolul. Fitosterolii sunt substanțe găsite în plante care au o structură atât de asemănătoare cu colesterolul, încât blochează absorbția acestuia în intestin.

Se crede că o dietă bogată în fitosteroli poate duce la scăderea nivelului de colesterol și la un risc redus de accident vascular cerebral și boli de inimă. Uleiul din avocado presat la rece este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți solubili în grăsimi, cum ar fi vitamina E, beta-carotenul și luteina, care vă protejează corpul de deteriorarea radicalilor liberi.

În timp ce utilizarea uleiurilor vegetale procesate crește foarte mult necesarul de antioxidanți al corpului, gătitul cu ulei de avocado oferă de fapt un nivel ridicat de protejare împotriva oxidării.

Punct ridicat de ardere

În ciuda acestei valori nutritive, uleiul de avocado este un ulei foarte stabil la căldura pentru gătit. Acest lucru îl face deosebit de bun pentru prăjirea unei fripturi sau pentru stir fry. Are unul dintre cele mai înalte puncte de ardere în comparație cu orice alt ulei de bucătărie, adică aproximativ 270 grade Celsius.

Prin comparație, punctul de ardere al uleiului de măsline extravirgin, este de mult mai scăzut, listat în jurul valorii de 105 grade Celsius, ceea ce îl face complet nepotrivit pentru gătit la temperaturi ridicate și departe de a fi ideal pentru prăjire, chiar și la niveluri moderate.

Punctul de ardere al unui ulei este temperatura la care acesta fumegă vizibil în tigaie. De asemenea, este și momentul în care se poate schimba structural, un ulei odată sănătos, cum ar fi uleiul de măsline, devenind toxic.

Dacă prăjiți orice la temperaturi ridicate, atunci asigurați-vă că folosiți un ulei cu un punct de fum (ardere) mai mare, cum ar fi uleiul de avocado. Lăsați uleiul de măsline extravirgin pentru salate și legume aburite, dacă doriți să rămână sănătos pentru dvs.

Pur și simplu un ulei de gătit mult mai bun

Uleiul de avocado presat la rece este extras în mod natural, fără utilizarea de solvenți chimici, acizi sau coloranți artificiali ca în cazul uleiurilor vegetale. Aduceți-vă un câștig nutrițional cu grăsimi mononesaturate benefice, fitosteroli și antioxidanți.

Un ulei bun de avocado, ar trebui să vină într-un recipient întunecat și să fie ferit de lumina directă a soarelui.

Puteți să-l utilizați pur și simplu în locul oricăror alte uleiuri vegetale folosite până acum la gătit.

Da, este mai scump decât majoritatea uleiurilor din supermarket, dar acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că este cel mai sănătos ulei de gătit și superior lor din toate punctele de vedere. În cele din urmă, se reduce la cât de mult valorează sănătatea ta și a familiei.

Citește și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc