Varza este o legumă cruciferă cu gust neutru. Conține 90% apă, făcându-o perfectă pentru suc.
Varza conține vitaminele A, B, C, E, K și U, cantități adecvate de potasiu, fier, calciu, mangan și magneziu, împreună cu familia izotiocianat de fitochimicale și indol-3-carbinol
Beneficiile sucului de varză pentru sănătate pot include efecte antioxidante și antiinflamatoare, creșterea imunității, proprietăți antifungice, scăderea colesterolului, luptă împotriva cancerului și a pierderilor de memorie și vindecă ulcerelor peptice
Varza este una dintre cele mai vechi legume crucifere cunoscute, datând din 4000 î.Hr. în China. Varza modernă a fost cultivată de cel puțin 7000 de ani, începând din Europa și răspândindu-se în Asia și America.
Folosită de multe culturi de-a lungul istoriei, vechii romani iubeau varza și o foloseau în multe scopuri, inclusiv în medicină.
Folosită mult în medicina populară tradițională, cercetările moderne au dovedit că varza este foarte benefică pentru sănătatea umană.
Varza este mâncarea națională a Rusiei! În fiecare an, rușii mănâncă de peste șapte ori mai multă varză decât media americanilor.
În acest articol, aruncăm o privire asupra gamei largi de beneficii ale sucului de varză pentru sănătate și despre modul în care cel mai bine îl puteți folosi atunci când faceți suc.
Cuprins:
Ce găsești într-o varză?
Această legumă este un depozit de vitamine și minerale, conține fibre, vitaminele A, B, C, E, K și U, cantități adecvate de potasiu, fier, calciu, mangan și magneziu. Varza este săracă în calorii și grăsimi. Frunzele de varză pot fi ușor dulci sau ușor amare la gust.
Varza, la fel ca toate legumele, conține fitochimicale – compuși de protecție naturali, cu proprietăți de promovare a sănătății. Există peste 1000 de substanțe fitochimice cunoscute, iar cele mai importante conținute în varză sunt izotiocianați și indol-3-carbinol.
Izotiocianații sunt antioxidanți care ajută la eliminarea toxinelor. Indol-3-carbinol este anticancerigen. Varza roșie este câștigătoare atunci când vine vorba de antioxidanți, deoarece conține antocianină (nu se găsește în varza albă). Acest fitochimic conferă verzei roșii culoarea sa și are acțiuni puternice antiinflamatorii și antibacteriene.
Varza conține antioxidanți
Alimentele bogate în antioxidanți reprezintă o apărare uimitoare împotriva radicalilor liberi dăunători și pot ajuta la combaterea cancerului și a bolilor de inimă.
Varza conține vitamina A și o cantitate enormă de vitamina C (mai mult decât portocalele!). Ambele sunt unele dintre cele mai puternice vitamine antioxidante din organism, oferind sistemului imunitar un impuls.
Cercetările au arătat că varza chinezească este o sursă excelentă de antioxidanți. (sursă)
Vezi și: Cele mai bune suplimente pentru antrenamentul de tip crossfit
Varza are proprietăți antiinflamatorii
Varza poate reduce efectele multor tipuri de inflamații, dureri articulare, alergii și diferite afecțiuni ale pielii.
Fitonutrienții care luptă împotriva inflamației, și anume antocianine, fac din varza roșie un aliment antiinflamator deosebit. Acestea fiind spuse, toate tipurile de varză conțin cantități semnificative de polifenoli cu beneficii antiinflamatorii.
Varza poate ajuta la creșterea imunității
Alimentele de culoare roșie par să aibă mai multe beneficii pentru sănătate decât cele verzi și nu este diferit nici în cazul legumei de față. Varza roșie are polifenoli pe bază de plante, care sunt capabili să sporească imunitatea.
Pigmentarea roșu-violet din varza roșie este rezultatul antocianinelor. Acești compuși au fost studiați și s-a dovedit că joacă un rol semnificativ în prevenirea bolilor precum cancerul, diabetul și bolile neurologice. (sursă)
Varza combate bacteriile
Multe boli sunt de origine alimentară, iar unele dintre aceste boli sunt cauzate de bacterii. Proprietățile antibacteriene ale verzei și compușii pe bază de sulf sunt ideale pentru uciderea tuturor tipurilor de bacterii dăunătoare.
Cercetările arată că sucul din frunza Brassica oleracea – un tip de varză – poate juca un rol important în prevenirea creșterii bacteriene. Rezultatele au confirmat că sucul de frunze a inhibat creșterea bacteriilor, inclusiv salmonella și E. coli. (sursă)
Proprietățile antifungice ale verzei
Toată lumea are Candida albicans în intestin, dar devine o problemă dacă scapă de sub control. Creșterea excesivă a acestei ciuperci cauzează cel mai frecvent infecția cu afte.
S-a demonstrat că sucul de varză inhibă reproducerea și creșterea excesivă a candidei albicans și inhibă și creșterea altor ciuperci (surse 1, 2)
Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc
Varza ajută la scăderea colesterolului
Varza ajută la scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate mică (LDL), denumită colesterol „rău”. Varza roșie, care are un conținut ridicat de acizi grași esențiali omega-3, mai mulți decât varza verde.
Cercetările au arătat o îmbunătățire a nivelului de colesterol LDL după ce subiecții au urmat o dietă care a inclus varză roșie crudă. Participanții au consumat zilnic 300 g de varză roșie timp de două săptămâni, rezultatele fiind o scădere a colesterolului total și a colesterolului LDL. (sursă)
Un alt studiu efectuat în Japonia în decurs de 12 săptămâni a arătat o reducere cu 8% a colesterolului total din consumul de suc de varză. (sursă)
Varza ajută la combaterea cancerului
Varza conține compuși anti-cancer puternici numiți izotiocianați. Aceștia susțin mecanismele naturale de detoxifiere ale corpului. La fel ca în majoritatea legumelor crucifere, varza poate spori rezistența organismului la cancer. (surse 1, 2) Cercetările susțin teoria conform căreia indol-3-carbinolul fitochimic găsit în varză poate preveni și încetini creșterea celulelor canceroase. (sursă)
Un studiu efectuat în China, care a implicat pacienți cu cancer de stomac și un grup de control, a arătat că varza chinezească joacă un rol important în reducerea riscului de cancer de stomac. (sursă)
Un alt studiu a analizat beneficiile atât ale verzei gătite, cât și ale celei crude în inhibarea creșterii celulelor canceroase. S-a stabilit că cel mai bun mod de a consuma varză este în stare crudă, deoarece gătitul a redus foarte mult conținutul fitochimic al plantei. (sursă)
Varza ajută la combaterea cancerului de sân
La nivel global, cancerul de sân reprezintă acum o pătrime din toate cazurile de cancer la femei. Cancerul de sân este cel mai frecvent cancer la femeile din întreaga lume. (sursă)
Într-un studiu din Polonia, s-a observat o reducere impresionantă a riscului de cancer mamar la femeile care consumă cantități mari de varză (cel puțin patru porții pe săptămână). (sursă)
Varza poate ajuta la îmbunătățirea memoriei
Antioxidanții din varză pot încetini stresul oxidativ, un proces implicat în procesul de îmbătrânire a creierului. Varza roșie conține niveluri și mai ridicate de pigmenți antiinflamatori.
Antirocilina, licopenul și vitamina K contribuie la combaterea pierderii de memorie și s-a constatat că limitează leziunile neuronale din creier în boala Alzheimer. (sursă)
Într-un studiu realizat atât pe bărbați, cât și pe femei, s-a observat o legătură între îmbunătățirea funcțiilor cognitive și o dietă care include varză. (sursă)
Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru femei
Varza poate ajuta la ulcerul peptic
Ulcerele de stomac, cunoscute și sub numele de ulcer gastric sau peptic, sunt răni deschise în mucoasa stomacului. Ulcerele sunt o afecțiune foarte frecventă pentru care varza poate fi un tratament natural excelent.
Varza conține un factor de ulcer antipeptic cunoscut sub numele de vitamina U care vă întărește mucoasa stomacului și crește rezistența la ulcer. Varza este unul dintre cele mai bune antiacide naturale datorită conținutului său de glutamină. Sucul de varză crudă vizează bacteriile h.pylori adesea asociate cu ulcer de stomac.
Studiile timpurii au arătat eficiența sucului de varză crudă în tratarea ulcerului peptic. În comparație cu tratamentul convențional medicamentos, care a durat 37 de zile pentru a vindeca ulcerele duodenale, cu sucul de varză a durat 10 zile. (sursă)
Alte studii au arătat rezultate similare în care subiecții cu ulcer de stomac au avut o vindecare rapidă semnificativă și ameliorarea durerii. (sursă)
Varza este bună pentru sănătatea oaselor
Varza este o sursă excelentă de minerale precum calciu, magneziu și potasiu, care protejează oasele de osteoporoză și de slăbirea generală a oaselor.
Varza are multe vitamine din complexul B. B6 și B12, în special, ajută organismul să transforme homocisteina în alți aminoacizi. Într-un studiu privind factorii predictivi pentru fracturile de șold și osteoporoza la persoanele în vârstă, au fost asociate concentrațiile ridicate de homocisteină cu rate crescute de fracturi de șold. (sursă) Adăugarea de varză la o dietă scade concentrațiile de homocisteină, ajutând astfel sănătatea oaselor în general.
Precauții și efecte secundare
Varza poate crește viteza cu care organismul descompune anumite medicamente, modificând eficiența medicamentelor. (sursă) Discutați cu medicul dumneavoastră despre consumul de suc de varză dacă luați medicamente prescrise.
Cei cu probleme tiroidiene ar trebui să evite să mănânce cantități mari de varză. Poate interfera cu absorbția de iod din organism, necesară glandei tiroide.
Vitamina K este folosită de organism pentru a ajuta la formarea cheagurilor de sânge, astfel încât unele medicamente care diluează sângele, cum ar fi warfarina, vor fi afectate de nivelul ridicat de vitamina K din varză.
Sucul de varză
Varza crudă are cele mai bune beneficii pentru sănătate, așa că apucați-vă să o transformați în suc!
Amestecarea diferitelor tipuri de varză (roșie, verde, chineză sau savoy) vă ajută să obțineți cele mai largi game de beneficii pentru sănătate. Varietatea este condimentul vieții!
Cu atât de multe soiuri (cele mai populare unsprezece) de varză de pe piață, puteți fi sigur că veți găsi unul al cărui gust vă place.
De asemenea, s-ar putea să vă placă microgreen-urile de varză roșie, despre care se crede că au de 6 ori mai multă vitamină C decât frunzele de varză roșie mature și de 69 de ori mai multă vitamina K.
Folosiți numai capete de varză ferme, nedeteriorate și fără pată. Nu tăiați varza decât imediat înainte de folosire, deoarece expunerea la aer determină pierderea vitaminei C.
Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață
Rețete
Majoritatea rețetelor durează mai puțin de 15 minute. Încercați să obțineți produse organice, este mai bine pentru sănătatea dvs.
Iată câteva rețete gustoase de suc de varză care ne plac!
Suc de bază Basic
Nu puteți greși niciodată cu o rețetă simplă clasică de suc de varză. Nu este pe gustul tuturor, dar este super sănătoasă!
- 4 căni de varză verde crudă
- 2 căni de apă minerală
- ½ lămâie
- Spălați toate ingredientele înainte de utilizare.
- Feliați varza subțire.
- Adăugați varza la storcător
- Adăugați lamaia.
- Se amestecă lichidul cu apa minerală.
- Bucură-te de sucul tău.
Best Reds
O rețetă de varză roșie, care abundă de bunătate vegetală suplimentară. S-ar putea să nu arate frumos, dar sigur are un gust bun!
- ½ căpățână de varză roșie
- 3 morcovi mari
- 2 ardei grași roșii mari
- 3 roșii
- 3 tulpini de țelină apio
- 1 lămâie
- 3-4 frunze de kale
- ½ buchet de coriandru
- Spălați toate ingredientele înainte de utilizare.
- Feliați și tăiați țelina, morcovii, ardeii în dimensiuni potrivite pentru storcător.
- Acum feliați subțire varza roșie.
- Alternați legumele moi și cele tari când faceți sucul.
- Se toarnă peste cuburi de gheață și se savurează sucul răcoritor și gustos.
Napa Tonic Juice
Această rețetă folosește varză chinezească (napa sau nappa), o varză cu gust mai subtil. Este perfect pentru a face cunoștință pentru prima dată cu gustul de varză îndulcită de pere.
- 2 pere medii
- 1 varză chineză
- 4 tulpini de țelină
- 1 castravete mediu
- 1 lime
- 1 rădăcină de ghimbir proaspăt de 2 cm
- Spălați toate ingredientele înainte de utilizare.
- Curățați ghimbirul și castraveții.
- Tocați pere, castraveți și țelină.
- Tăiați varza subțire.
- Introduceți ingredientele în storcător.
- Sucul este gata de savurat.
Purple Punch Juice
Combinația de culori, numai roșu și violet, creează un suc perfect. Varza roșie și sfecla roșie dau o dulceață mai moale, iar rodia echilibrează gustul.
- 1 rodie medie
- ¼ varză roșie medie
- 2 sfecle mici
- 1 rădăcină proaspătă de ghimbir de 2 cm
- Spălați toate ingredientele înainte de utilizare.
- Curățați rodia și ghimbirul.
- Tăiați varza, sfecla roșie și ghimbirul în bucăți care se potrivesc în storcator.
- Treceți ingredientele prin storcător, alternând ingrediente tari și moi.
- Se toarnă suc în paharul umplut cu gheață și se servește imediat.
Suc de condimente verzi
Această rețetă folosește două soiuri diferite de varză: chinezească (bok choy) și kohlrabi. Iuțeala ghimbirului și dulceața din măr dau o băutură condimentată și plăcută, perfectă pentru orice anotimp.
- 1 fenicul
- 2 mere verzi
- 1 căpățână de kohlrabi
- 1 căpățână de bok choy
- ½ linguriță scorţişoară
- 1 rădăcină de ghimbir proaspăt de 2 cm
- 1 buchet de spanac
- Spălați toate ingredientele înainte de utilizare.
- Tăiați merele și eliminați cotorul.
- Tăiați feniculul și verzele.
- Introduceți ingredientele în storcător alternând ingrediente tari și moi.
- Odată ce se amestecă se adaugă scorțișoara și se savurează.
Citește și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb