Cu toții am auzit spunându-se că fructele și legumele fac bine organismului. Am auzit chiar și menționându-se anumite alimente care dau un impuls deosebit stării de spirit și energiei.
Pe de alta parte știm şi care sunt cele responsabile cu crearea unei stări psihice proaste, mai ales când trebuie sa faci față alergăturilor dintr-o zi aglomerată.
Cum rămâne cu persoanele predispuse sau care suferă de depresie? Ce alimente sunt declanșatoarele cele mai probabile? Și care sunt cele mai bune pentru a păstra sentimentul de stimă sine?
Iată o listă cu câteva suspecte obișnuite care provoacă ravagii în depresie și o altă listă de alternative sănătoase, pentru a vă readuce starea de bine.
Organizația Mondială a Sănătății raportează că Depresia Unipolară are cel mai mare impact negativ asupra problemelor de sănătate în țările dezvoltate.
Deși am putea crede ca aceasta ar putea fi un dezastru ce aparține țarilor sărace, din lumea a treia, descoperim ca de fapt depresia este un adevărat flagel al lumii noastre. De ce aceasta uriașă prelevanţă a depresiei ?
Unul dintre factorii clari pare să fie stilul de viață. Trăim într-o lume asemănătoare cu o cursă de șobolani alergând de la o întâlnire şi următorul termen-limită, până la următoarea pauză de cafea și țigară, agățați de un computer şi birou, cu o gogoașă sau o masă preparată la microunde într-o mână, şi un raport de cheltuieli în cealaltă.
Nu ne găsim timpul necesar în zilele noastre aglomerate pentru a lua în considerare o masă sănătoasă și nici o interacțiune sănătoasă cu familiile, prietenii și colegii noștri. În schimb, ajungem la alimentele „de consolare” pe care le ținem în imediata apropiere, ca pe un bodyguard al călătoriei prin hățișul unei zile stresante.
Cuprins:
Ce este Depresia Unipolară?
Depresia unipolară se poate manifesta în diferite episoade ce se pot concretiza de la lipsa poftei de mâncare și somn neregulat, la sentimente de stimă de sine scăzută, vinovăție, anxietate, lipsă de energie și activitate. Toate acestea pot fi rezultatul a numeroase cauze.
Dar ceea ce este sigur este că există anumite lucruri care ajută la tratarea și prevenirea acesteia. Știm că exercițiile fizice chiar și pentru vârstnici pot fi o armă bună în lupta împotriva depresiei.
De fapt, un stil de viață sănătos cu obiceiul de a avea o bună rutină a orelor somn și o alimentație echilibrată, pare să elimine amenințarea depresiei ușoare. În cazurile în care depresia este mult mai severă, de obicei este implicat şi necesar un tratament medical.
Cel mai bun scop pe care ni-l putem propune, este să fim mai buni cu noi înșine, știind că ne putem ajuta pe noi înșine! Mâncând mai puțin din alimentele greșite și mai mult dintre cele corecte, ne vom consolida corpul, precum și bunăstarea emoțională.
De fapt, pe parcursul a 12 ani, cercetătorii au studiat obiceiurile alimentare ale femeilor și au descoperit că femeile aveau 41% mai multe șanse să fie diagnosticate cu depresie după ce au consumat mai multe cereale rafinate și zahăr, alcool și carne roșie (toate cauzând inflamație) decât cele care au mâncat legume cu frunze verzi și galbene, au băut cafea şi vin (în locul altor forme de alcool) și au folosit ulei de măsline.
Suspectele obișnuite: alimente bogate în grăsimi și zahăr
Acele alimente precum apetisantele gogoșele pudrate din belșug cu zahăr de la patiseria așezată convenabil la cel mai apropiat colț al străzii, mâncăruri savuroase pline de grăsimi nesaturate, de la fast-foodul preferat, sau pungulițele cu bombonele şi chipsuri apetisante, cu siguranță că vor adăuga centimetri la nivelul taliei, dar în egală măsură vă vor stresa inima și vor afecta nivelul stimei de sine.
Alimentele bogate în grăsimi perturbă ciclul somnului și metabolismul. Iar corelația dintre aceste două componente și depresie este clară. Depresia și lipsa somnului merg mână în mână.
Senzația de hiperactivitate și energie dată de zahăr, la un moment dat pe parcursul zilei se prăbușește și apare oboseala. Cu toate acestea, oboseala aceasta nu te va duce niciodată către un somn odihnitor. Te vei trezi dintr-un somn agitat, complet confuz și descumpănit, total nepregătit pentru încă o zi de muncă și frământări.
De fapt, deși iubim ”alimentele de consolare”, acești sabotori cu conținut ridicat de grăsimi, ne macină uneltele metabolice. Și știți cum se simte un motor care nu funcționează cu toți cilindrii? – ca o zi lentă din iad.
Zahărul îmbătrânește celulele din creier, corupe funcția de memorie, stimulează depunerea grăsimii pe abdomen, poate provoca inflamații ale pielii și este la fel de toxic pentru ficat ca și alcoolul. Din punct de vedere psihologic, zahărul ne uzează, dându-ne senzația de stimulare doar temporar.
Satisfacția pe care o simțim imediat după ce am mâncat o bomboană și zumzetul său de scurtă durată (de o oră sau mai puțin), ne înrăutățește nivelul de energie și reactivitatea. Încheiem simțindu-ne mai rău, și moralul nostru își ia zborul pe fereastră.
Remediul:
Mănâncă alimente neprocesate precum nuci și semințe, fructe și legume. Acestea sunt bogate în acid folic și vitamina B. Ambii sunt agenți extrem de puternici în lupta împotriva depresiei și a oboselii.
Te vei simți sătul și în același timp, te vei simți plin de energie și vigoare. Corpul și mintea ta, vor răspunde mult mai bine provocărilor fizice și emoționale cu care te confrunți pe parcursul zilei.
2 – 4 . Alcoolul, cafeina și nicotina
Ce se poate spune despre aceste trei probleme? Sigur că fiecare din noi suntem suma viciilor noastre. Și sigur că un pahar ocazional de vin pentru a încheia ziua cu o mâncare savurată din plin, este de fapt un lucru bun pentru tine.
Dar să dai iama în țigări, consum de alcool și căni de espresso, nu este deloc ok. În afară de daunele mai mult decât evidente, acesta trei dăunează glandelor suprarenale, ficatului și inimii; de asemenea, aduc ravagii stării tale de bunăstare emoțională.
Cofeina și nicotina pot provoca stări de anxietate și panică. Și toate trei vă pot asigura un fals sentiment de securitate atunci când aveți de parcurs o noapte activă. Bineînțeles că veți primi au totul altceva decât o noapte completă de somn, iar în dimineața următoare, veți fi deshidratat și complet dărâmat.
Cazuri speciale :
Cu toate acestea, cercetările arată că vinul roșu și cafeaua neagră sunt un caz special. Ignorați 1000 de frappuccino încărcate de zahăr de la magazinul sau de la cafeneaua preferată, şi cocktail-uri de la emisiunea TV pentru gospodine, în schimb consumul de cafea fără zahăr și vinul roșu poate ajuta de fapt în combaterea depresiei și chiar, a bolilor de inimă.
Un număr maxim de două-trei căni în prima jumătate a zilei este un barometru bun. În schimb la sfârșitul după-amiezii veți risca să vă perturbe tiparele de somn mai târziu în acea noapte. Și a nu dormi este un factor uriaș în riscul de a suferi de depresie.
Cofeina, în special în cafea, combate inflamația, promovează funcțiile și concentrarea creierului. Și mulți dintre cercetători suspectează o corelație de lungă durată între inflamații și depresie. Deci, în mod natural, cafeaua ar fi un remediu grozav.
Se consideră că vinul roșu este foarte recomandat și pentru efectele sale de stimulare a sănătății inimii. Se pare că există o corelație puternică între bolile de inimă și depresia la femei : una poate duce la cealaltă.
Remediul:
Mâncați alimente bogate în triptofan, care ajută la stimularea sentimentelor de stimă de sine și care ajută să aveți un somn bun (lapte, nuci, semințe, banane, miere, ouă).
Triptofanul este un aminoacid care se combină cu vitamina B6 pentru a forma serotonină (numită şi hormonul fericirii ) ajutând astfel circulația sângelui, stimulând memoria, scăzând nivelul colesterolului și, mai ales, promovând un somn bun.
De fapt, studiile au arătat că nivelurile crescânde de serotonină și triptofan ajută la reducerea depresiei fără efectele secundare atribuite de obicei ajutoarelor medicale.
Se pare că există un motiv pentru care oamenii susțin că se simt puțin somnoroși după ce au mâncat curcan. Carnea de curcan conține o cantitate sănătoasă de triptofan. La fel și peștele, brânzeturile, fructele și legumele. Triptofanul se găsește și în carnea roșie. Dar vom evita să adăugăm carne roșie pe lista noastră de alimente, din motive pe care le veți vedea mai târziu.
Bea ceai verde
Este ca o armă nucleară când vine vorba de a vă avânta în lupta al cărei final fericit vă va aduce în formă de vârf cu antioxidanții, starea de spirit excelentă și impulsul de energie. Este, de asemenea, un impuls important pentru sistemul imunitar, care atunci când e în suferință, poate duce la atacuri de depresie.
5. Glutenul
Cine nu iubește pâinea? Să iei o masă românească fără feliile de pâine alături, este aproape un sacrilegiu. Iar o masă italiană fără paste este ca o zi fără soare în Sahara. Dar iată explicația pentru produsele din orz, secară și grâu. Cei dintre noi predispuși la boli celiace sau alergici la gluten, se confruntă cu 80% șanse de risc crescut de depresie.
Cu alte cuvinte, nu-ți îneca necazul în pâine și cornuri. Mai mult ca sigur că tot ce vei reuși, va fi să exacerbezi problema. Există mai mult decât o bună disciplină a felului de a te alimenta, în spatele sfaturilor date de nutriționistul personal, care îți spune să renunți la pâine.
E vorba de constatări științifice. Pe lângă faptul că pâinea provoacă inflamații, în locul tenului tineresc vei avea obraji cu aspect pufos, care îți vor strica încrederea în tine însuți.
Știința din spatele studiilor speculează că glutenul poate inhibă absorbția anumitor nutrienți în creier. Nutrienții, amintiți-vă, sunt importanți pentru a ajuta la menținerea funcțiilor adecvate ale organelor. Elementele nutritive care conțin vitamine și proteine esențiale sunt factori cheie pentru sănătatea creierului .
Imaginați-vă că vă privați creierul de tot felul de vitamine care îl mențin concentrându-se la 100 la sută, sau de cele care vă scapă de percepțiile de vinovăție, paranoia, stimă de sine scăzută, toți factorii negativi care altfel ar putea fi evitați cu o alimentație adecvată. Asta, oameni buni, este ceea ce vă poate face bagheta de pâine cea de toate zilele…
Remediul:
Nu mai mânca alimente bogate în gluten precum pastele și pâinea. S-ar putea să fii alergic și nici să nu-ți dai seama. Mai mult, punând în balanță, nici unul din alimentele bogate în gluten nu este atât de bun încât să merite să riști răul pe care ti-l pot face. În schimb, plimbă-te în aer liber! Obține Vitamina D în doze sănătoase.
Noi studii arată că ieșirea în aer liber pentru a-ți elibera mintea, a face câteva minute de exerciții fizice, sunt soluții pentru a-ți apăra starea de spirit împotriva depresiei. Alege verdele, de fapt ! Spațiile însorite în locuri verzi minunate sunt exact ceea ce medicul recomandă.
6. Carnea roșie
Carnea roșie, oricât de apetisante ar fi acele fripturi la grătarul din curte, ar trebui să fie un semnal alarmant pentru femei, din mai multe motive. Dacă am derula o parte din lista de cumpărături care au legătură cu carnea roșie, ai citi ceva de genul: cancer de sân, cancer de ovar, tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat, boli de inimă, anxietate și depresie.
Sigur că acest tip de carne este bogat în proteine și fier. Sigur că merge excelent cu cartofii și emisiunea preferata de la TV, duminica. Dar acest lucru nu este suficient pentru a trece cu vederea factorii de risc .
Totuși, ar trebui să facem o clarificare aici. Nu toate cărnurile roșii sunt la fel. Carnea roșie responsabilă de obicei pentru factorii de risc de mai sus este carnea roșie grasă. Este evident că eliminarea oricărui fel de carne grasă din dietă vă va îmbunătăți sănătatea inimii.
Studiile cele mai recente arată că reducerea cărnii roșii grase va îmbunătăți, de asemenea, șansele de a elimina depresia din viața ta. Între 29 – 41% dintr-un grup de cercetare format din 40.000 de femei care înainte de studiu nu erau depresive clinic, aveau probabilitatea de a suferi depresie după ce au urmat o dietă bogată în carne roșie grasă.
Asta înseamnă că renunți la carnea roșie cu totul? Nu. Felii din mușchi de vită pot fi de fapt bune pentru starea ta de bine, spre deosebire de suratele lor, cărnurile grase. Potrivit unui studiu care l-a precedat pe cel menționat anterior, femeile care au eliminat complet carnea roșie din dietele lor aveau același risc să sufere de depresie.
Ce putem deduce din aceste două studii? Numitorul comun este grăsimea. Putem fi de acord că eliminarea grăsimilor din dietă, fie că este vorba despre carnea grasă, sau alimentele zaharoase grase, este benefică pentru starea ta bună și pentru sănătatea fizică generală.
Există și alte lucruri de luat în considerare. Modul în care îți gătești carnea poate fi, de asemenea, un factor determinant în riscurile pe care ți le asumi. Înghesuind carcinogeni în carnea pe care o consumi, obții aceiași factori de risc care pot duce la cancer.
Prăjirea saturează carnea cu uleiuri care înfundă arterele acest lucru ducând în cele din urmă la boli de inimă. Niciunul dintre aceste lucruri nu ajută la funcționarea sănătoasă a creierului. Iar un creier sănătos înseamnă un creier fericit.
Remediul:
Limitați consumul de carne roșie la una până la două ori pe săptămână. Asigurați-vă că primiți doar carne proaspătă, fără adaosuri de sare şi conservanți chimici, de la animale crescute bio (nemodificate genetic) . Rumeniți carnea la cuptor și încercați întotdeauna să o alăturați multor legume proaspete.
7. Factorul X: Ciocolata neagră
Această categorie s-ar aplica pentru orice lucru din această listă care poate fi atât bun, cât și rău pentru tine. Unele elemente sunt extrem de bune pentru tine, luând în considerare moderația și ora zilei la care le consumam. Ciocolată, despre tine vorbim!
O bucățică de ciocolată neagră pe zi este o sursă fenomenală de vibrații bune care intră în creier, de antioxidanți și are calități antiinflamatorii, care sunt minunate din foarte multe considerente.
Dar acest lucru nu include ciocolata cu mult adaos de cu zahăr și alți aditivi. Ciocolata neagră pură ca și cafeaua neagră este cea la care ne referim aici. Orice altă variantă poate fi inclusă în familia de bomboane zaharoase menționate mai sus.
Dar, pe lângă toate proprietățile sale uimitoare, ciocolata neagră poate reprezenta un risc critic. Nu mâncați niciodată ciocolată aproape de ora de culcare. De ce?
Acesta vă poate perturba regimul de somn și vă poate provoca probleme grave de oboseală care în cele din urmă pot duce la depresie. Dacă vă limitați aportul de ciocolată neagră între orele 8 și 16:00, veți maximiza beneficiile care vin odată cu ea.
Metabolismul vostru va funcționa la capacitate maximă în acele ore, așa că veți avea un risc mult mai mic de a nu o digera corect. Dacă însă o consumați în orice moment aproape de orele în care adormiți, puteți sa afectați calitatea somnului profund.
Ciocolata are și cafeină. Și deja știm că, cofeina poate fi cel mai bun prieten sau cel mai rău dușman al nostru în funcție de momentul zilei în care o consumăm și în ce cantitate.
Remediul:
Consumați doar ciocolată neagră. Limitați-o la o tabletă mică pe zi, între 8 dimineața și 16:00.
Mențiune de avut în vedere:
Consumați putina mentă înainte de a începe o sarcină descurajantă sau de a începe o zi. S-a arătat că menta dă un impuls încrederii de sine. Și sigur, cuplarea acesteia cu o mică tabletă de ciocolată pură neagră, este un catalizator excelent pentru eliberarea endorfinelor și pentru a vă menține zen.