Mi-am lăsat părul lung de trei ori și la un moment dat chiar mi-a atârnat deasupra omoplaților. Problema cu părul lung este că se murdărește mult mai repede decât părul scurt, așa că a trebuit să folosesc șampon și balsam în păr în mod regulat doar pentru a-l menține curat.
Din fericire mi-am tuns părul, așa că acum pot să mă spăl cu aproape orice produs de păr fără să-mi fac griji cu privire la vârfurile despicate, părul uscat și toate acele alte probleme cu care omul obișnuit nu are probleme.
Un lucru pe care l-am descoperit recent este că șamponarea regulată poate avea un efect uimitor asupra părului. Iată câteva lucruri pe care probabil nu le știați despre șampon și păr:
Șamponul afectează echilibrul pH-ului – Părul și scalpul conțin o anumită cantitate de acid, în timp ce murdăria conține alcaline. Un echilibru sănătos al pH-ului este vital pentru sănătatea părului dvs., dar șamponul și balsamul pot de fapt să îndepărteze echilibrul – mai ales dacă utilizați prea mult.
Șamponul afectează umiditatea – Șamponul este practic ca o bombă atomică care curăță tot ce aveți pe păr. Este un tratament care vă scapă de murdărie, sebum și umezeala de care are nevoie părul tău, astfel încât rămâne uscat și neprotejat – motiv pentru care balsamul este atât de important pentru redarea uleiurilor.
Uau, toate acestea sunt noutăți pentru mine!
Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață
Ingrediente cu nume ciudate ce se găsesc în șampon și pe care nu le poți pronunța
Rareori mi-am acordat timp să citesc ingredientele de pe eticheta sticlelor mele de șampon, dar asta pentru că numele sunt atât de greu de pronunțat. Iată câteva lucruri care ar putea fi în șamponul tău:
Lauril sulfat de sodiu – Acesta este un ingredient care se presupune că este „derivat din uleiul de cocos”, dar este fabricat de obicei sintetic folosind petrolul ca bază. Vă pot irita ochii, vă pot usca pielea și chiar vă pot deteriora părul dacă șamponul are o concentrație mare de substanță chimică.
Amodimeticonă – Aceasta este o formă fluidă de silicon și ajută la conferirea texturii netede a șamponului și care îl face atât de plăcut la aplicare. Poate provoca reacții alergice negative celor care sunt sensibili la acesta.
Cocamide DEA – Acesta este produsul care face spuma șamponului, dar este un material sintetic care oferă grosimea spumei. Este adesea contaminat cu nitrozamine, care pot fi cancerigene.
CA-24 – Acest ingredient se mai numește acetamidă și este utilizat în multe produse de baie pentru a combate microbii. Concentrația ingredientului este adesea de până la 0,3%, dar chiar și concentrația de doar 0,1% poate provoca reacții alergice negative.
Propilen glicol – Acest ingredient este utilizat în lichidul de frână și antigel, dar se găsește și în șampoane. Ajută la hidratarea părului, dar este fabricat din ulei mineral. Prea mult din acest ingredient poate provoca probleme cu rinichii și ficatul.
Nitrosamine – Acesta nu este un ingredient inclus în șampon, dar este un compus care poate fi format din toate ingredientele care se termină în „-amină” și „-amidă” și se știe că este extrem de cancerigen. Este destul de înfricoșător când te gândești la toate ingredientele nebunești pe care le poți găsi în șamponul tău!
Știați că: Șamponul provine din Bangladesh și India, unde a fost creat în 1762. A fost folosit inițial pentru masajele capului, dar a fost folosit ca tratament de curățenie când vine vorba de lumea occidentală la începutul secolului al XIX-lea.
Vezi și: Cele mai bune pudre proteice pentru persoanele vegane
Șampoane organice
„Totul organic” a devenit moda în zilele noastre și este greu să intri într-un magazin și să nu vezi nenumăratele produse etichetate „organice” și care se vând la prețuri deseori ridicole. Există șampoane organice care vă pot ajuta să vă păstrați părul sănătos și care nu conțin ingredientele de mai sus.
Partea bună a șampoanelor organice este că sunt făcute cu toate ingredientele naturale, folosesc extracte din plante, substanțe nutritive din fructe și legume și uleiuri sănătoase, nu au coloranți și nu există ingrediente care să producă spuma frumoasă a șamponului.
Sfatul meu pentru cei care cumpără șampoane organice: verificați eticheta. Dacă are un nume pe care nu îl poți pronunța, este posibil să nu fie atât de natural pe cât ți-ai dori.
Sfat: Berea – nu mai este doar pentru băut! Folosirea berii ca șampon este o idee minunată, deoarece are vitamine B, zaharuri naturale și proteine care vă vor îmbogăți părul.
Fierbeți berea până când s-a redus la aproximativ 1/4 din volumul inițial. Alcoolul va dispărea și îl puteți amesteca cu șamponul preferat sau îl puteți aplica direct pe păr.
Ce vrei în șamponul tău
Dacă nu sunteți înnebuniți după șampoanele organice, iată câteva substanțe nutritive pe care chiar le doriți în șampoane:
Glicerina – Acesta este un lichid gras care se adaugă la șampon pentru a-ți hidrata părul și va garanta că părul tău primește toate uleiurile de care are nevoie pentru a fi protejat de soare, de poluarea din aer și de murdăria și praful care zboară în jur.
Ingrediente naturale – Dacă provine de la Mama Natură, este probabil un bun adaos. Uleiul de jojoba este probabil cel mai bun extract din plante, dar mușețelul, lămâia, avocado și nuca de cocos sunt completări minunate șamponului tău.
Citește și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă