Dacă ați avut vreodată o infecție sinusală, știți cât de dureros și de incomod poate fi. Am pierdut câteva zile de muncă din cauza acestei boli frecvente în timpul sezonului de răceală și gripă.
Există multe tratamente medicamentoase excelente care ameliorează simptomele infecției sinusale. Cu toate acestea, experimentez cu uleiuri esențiale ca remediu alternativ de ani de zile. Sunt ieftine, fără efecte secundare și miros minunat!
Dar nu aveți încredere în mine, verificați știința din spatele ei. Am pus totul împreună ca să puteți lua propria decizie. Citiți mai departe pentru a afla care sunt cele mai bune uleiuri esențiale pentru a face față infecției sinusale.
Cuprins:
Ce este o infecție sinusală?
Dacă ați găsit această pagină, cineva v-a spus, probabil, că aveți o infecție sinusală – sau ați ajuns dvs la această concluzie. Dar ce este mai exact o infecție sinusală?
Ce sunt aceste sinusuri misterioase? Nu le putem vedea și ne pot provoca atât de multă durere.
Informații de bază despre sinusuri
Sinusurile sunt un grup de patru perechi de spații umplute cu aer care înconjoară cavitatea nazală. Așa este, nu sunt organe, ci doar spațiu gol!
Sinusurile sunt căptușite cu țesut moale cărnos și o peliculă subțire de mucus.
Nici măcar nu știm cu siguranță pentru ce sunt sinusurile. Acestea ar putea ajuta la umidificarea aerului pe care îl respirăm sau chiar la îmbunătățirea vocii. (sursă)
Cele mai mari sinusuri se află în pomeți, sunt cunoscute sub numele de „sinusurile maxilare”. De asemenea, aveți sinusuri în centrul frunții și între ochi. (sursă)
Sinuzita – Inflamarea sinusurilor
Când aveți o infecție sinusală, simptomele pe care le veți observa sunt rezultat al „sinuzitei”.
Sinuzita este inflamația sinusală, inflamație ce apare atunci când corpul tău detectează un intrus, în acest caz bacterii sau un virus.
Într-un efort de a lupta împotriva intrusului, corpul dumneavoastră activează durerea, umflarea, căldura și lichidul care se scurge. Nu este un atac foarte eficient, probabil că te gândești. Ei bine, de fapt este.
Aceste simptome pot fi incomode și neplăcute pentru dvs., dar sunt necesare pentru ca sistemul imunitar al corpului dvs. să intre în acțiune.
De exemplu, umflarea și lichidul care se scurge se datorează sângelui suplimentar care se grăbește la locul respectiv. Sângele tău poartă celule imune albe care pot neutraliza intrușii. Vasele dvs. devin permeabile pentru a lăsa celulele albe să iasă și să intre în țesutul în care se află bacteriile.
Durerea se datorează parțial umflării dar poate fi activată și pentru a informa creierul că ceva nu este în regulă. De exemplu, dacă „intrusul” este un ghimpe pe care ai călcat, durerea te anunță, astfel încât să îl poți îndepărta.
Vezi și: Cele mai bune multivitamine pentru bărbații peste 50 de ani
Desigur, este mult mai complicat decât asta, dar acestea sunt elementele de bază.
Dacă doriți mai multe detalii, consultați acest videoclip:
Simptomele infecției sinusale
Dacă aveți o infecție sinusală, iată câteva dintre simptomele pe care le veți observa. Unele dintre ele sunt legate de inflamația sinusală, iar altele sunt ca rezultat al bacteriilor care se strecoară în alte zone (de exemplu, pasajul nazal).
- Dureri faciale sau senzație de presiune
- Nas blocat sau care curge
- Pierderea mirosului
- Tuse
- Febră
- Oboseală
- Durere dentară
Cum pot ajuta remediile naturale cu infecția sinusală?
S-ar putea să vă întrebați cum pot ajuta uleiurile esențiale la o infecție sinusală. Ei bine, există destul de multe lucruri pe care le pot face.
În primul rând, multe uleiuri esențiale au proprietăți antimicrobiene. Aceasta înseamnă că pot ucide în mod direct bacteriile sau virușii din sinusurile dvs. care cauzează inflamații.
Următorul lucru pe care îl pot face este să ușureze inflamația și durerea. La fel cum puteți lua o tabletă antiinflamatoare sau analgezică, puteți alege un ulei potrivit pentru același efect.
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru infecția sinusală
Ulei esențial de eucalipt
Eucaliptul este un arbore veșnic verde originar din Australia. Uleiul esențial este extras din frunzele sale. (sursă)
Eucaliptul ajută la infecția sinusală în două moduri. În primul rând, conține substanțe chimice care au activitate împotriva bacteriilor și virușilor.
Un studiu (sursă) a examinat efectele a 8 tipuri diferite de ulei de eucalipt asupra microbilor responsabili în mod obișnuit de boli respiratorii, de ex. H. influenzae și S. pneumoniae.
Capacitatea de a ucide bacteriile și virușii a variat semnificativ în cadrul uleiurilor din speciile de eucalipt. Eucalyptus odorata și Eucalyptus bicostata au dat cele mai bune rezultate.
În al doilea rând, eucaliptul poate ajuta la ameliorarea durerii și inflamației. (sursă)
Un studiu a investigat efectele pe care inhalarea uleiului de eucalipt le are asupra durerii și inflamației după o intervenție chirurgicală la genunchi. A fost observată o reducere semnificativă a durerii. (sursă)
Vezi și: Cel mai bun șampon împotriva căderii părului
Ulei esențial de cimbru
Cimbrul este o plantă din familia mentei. (sursă) Conține câțiva compuși care îi conferă o capacitate puternică de a lupta împotriva inflamației.
Unul dintre aceștia, carvacrolul, funcționează în mod similar cu multe medicamente convenționale, reducând enzimele implicate în inflamație. (sursă)
Un alt studiu a arătat că uleiul de cimbru a scăzut semnalizatorii inflamatori în acnee. (sursă)
Ulei esențial de fenicul
Feniculul este o plantă cu flori din familia morcovului. (sursă) La fel ca uleiul de cimbru, uleiul de fenicul conține carvacrol, care este un puternic agent antiinflamator. (sursă)
Anethole este un alt compus din uleiul de fenicul care poate ucide bacterii precum salmonella. (sursă)
Ulei standardizat Myrtol
Uleiul esențial de Myrtol este un amestec format în principal din α-pinen, d-limonene și 1,8-cineole. (sursă) Poate avea puteri antibacteriene și antifungice. (sursă)
Un studiu (sursă) a folosit ulei de Myrtol pentru a trata sinuzita acută. Uleiul esențial s-a dovedit a fi semnificativ superior față de placebo.
Cercetătorii au recomandat chiar ulei de Myrtol în loc de antibiotice pentru tratarea cazurilor ușoare de sinuzită.
Uleiul esențial de Myrtol duce, de asemenea, la „recuperare rapidă și completă” în bronșita acută în comparație cu un placebo. (sursă)
Ulei esențial de mentă
L-menthol este un compus prezent în mod natural în mentă și plante similare. Este responsabil pentru multe dintre efectele medicinale ale uleiului de mentă.
Uleiul de mentă are un efect de răcire care, la fel ca aplicarea unui pachet de gheață, ameliorează durerea și moderează inflamația. Un studiu a arătat că aplicarea acesteia a ușurat durerile nervoase. (sursă)
Uleiul de mentă poate fi o alternativă bună fără efecte secundare la analgezicele și tabletele antiinflamatoare convenționale. (sursă)
Menta poate combate, de asemenea, infecțiile și a fost utilă în îngrijirea orală pentru tratarea plăcii și a gingivitei. (sursă)
Ulei esențial de lămâie
Lămâia este mai mult decât o garnitură pentru cocktail-ul tău. Uleiul de lămâie a fost utilizat în combinație cu alte 3 uleiuri pentru a examina efectul asupra eliminării mucusului în regiunile nazale și sinusale.
Rezultatele au fost promițătoare, susținând utilizarea uleiurilor esențiale în tulburările inflamatorii respiratorii. (sursă)
Vezi și: Cele mai bune șampoane pentru părul alb
Uleiuri esențiale vs tratament convențional pentru infecția sinusală
Ok, deci acum înțelegeți cum pot ajuta uleiurile esențiale la infecția sinusală, dar de ce să le alegeți în locul tratamentelor convenționale?
Abordarea holistică
Personal, ceea ce îmi place la remediile naturale este natura lor holistică. Ceea ce vreau să spun este că se uită la imaginea de ansamblu mai degrabă decât la vindecarea simptomelor individuale.
Sigur, dacă sunteți bolnav, puteți lua o pastilă decongestionantă și vă puteți simți grozav. Probabil vei continua cu munca, dar vei ajunge să te simți mai rău odată ce va dispărea efectul acesteia. Acest lucru se datorează faptului că ați lucrat excesiv în loc să vă acordați timp pentru a vă vindeca.
A te trata cu uleiuri esențiale te obligă adesea să acorzi timp de relaxare din ziua ta ocupată și să te concentrezi asupra corpului tău. În loc de 30 de secunde pentru a scoate o pastilă, ai nevoie de 30 de minute pentru a face o inhalație sau masaj.
Simt mai mult legătura cu nevoile corpului meu când folosesc uleiuri esențiale.
Efecte secundare ale medicamentelor și interacțiuni
Am menționat de multe ori efectele secundare ale medicamentelor convenționale pe acest blog. Nu sunt deloc împotriva farmaciei, recunosc că efectele unei comprimate decongestionante sau analgezice sunt mult mai puternice decât cele ale uleiurilor esențiale.
Cu toate acestea, pentru unii oameni aceste pastile nu sunt sigure. De exemplu, puternica pseudoefedrină decongestionantă poate crește tensiunea arterială, făcând-o nepotrivită pentru cei cu hipertensiune. De asemenea, interacționează cu multe medicamente eliberate pe bază de rețetă.
De asemenea, analgezicele vă pot deteriora corpul dacă le folosiți prea des. Analgezicele antiinflamatoare, cum ar fi aspirina și ibuprofenul, vă pot provoca ulcer stomacal dacă nu le luați cu alimente.
Dacă puteți obține o ușurare a simptomelor folosind uleiurile de mai sus, cred că este o modalitate excelentă de a reduce la minim dependența de medicamentele convenționale. Când ai nevoie de ele, ia-le. Cu toate acestea, cu cât faceți mai puțin acest lucru, cu atât mai bine.
Cum se utilizează uleiuri esențiale pentru infecția sinusală
Există mai multe metode diferite atunci când vine vorba de utilizarea uleiurilor esențiale pentru infecția sinusală. Cele mai multe dintre ele folosesc aburul în combinație cu vaporii de ulei esențial pentru a ajuta la spălarea căilor nazale. De asemenea, aburul ajută la descompunerea mucusului.
Vezi și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă
Inhalație cu abur
Consider că cea mai eficientă metodă este aceea a inhalației cu abur atunci când am orice tip de congestie – răceală, gripă sau infecție sinusală. O folosesc și pentru copiii mei, acum că au crescut destul pentru a nu se opări cu apa fierbinte.
Umpleți un castron mare cu apă fierbinte, fierbinte (aveți grijă să nu vă ardeți!)
Adăugați câteva picături de ulei esențial și amestecați pentru a încorpora.
Puneți capul peste castron și puneți un prosop peste cap și castron pentru a împiedica împrăștierea aburului.
Inspirați aburul profund atât timp cât vă simțiți confortabil (până la 30 de minute). Dacă este necesar, puteți completa vasul cu apă fierbinte.
Baie cu ulei esențial
Dacă aveți timp, o baie cu câteva picături de ulei esențial vă poate ajuta și cu infecția sinusală. Dacă baia este suficient de fierbinte, aburul va transporta vaporii de ulei esențial în sistemul respirator.
Difuzor sau arzător de aromaterapie
Dacă nu aveți încă un difuzor sau un arzător de aromaterapie, de ce nu? Îl folosesc pe al meu aproape în fiecare zi. Lucrul grozav este că pot schimba uleiul în funcție de nevoile mele.
Dacă sufăr de o infecție sinusală, adaug pur și simplu câteva picături dintr-unul dintre uleiurile esențiale de mai sus și o las pe toată ziua.
Dacă utilizați un arzător de aromaterapie, nu îl lăsați aprins peste noapte. În schimb, lăsați un bol mic cu ulei esențial lângă pat, acesta va elibera încet vapori toată noaptea.
Ulei esențial
Puteți cumpăra loțiuni naturale cu ulei esențial pentru frecție din farmacie, pentru a trata congestia și sinuzita, dar îmi place să mi le fac singură după preferințe. Pur și simplu luați puțină vaselină și adăugați ulei esențial (1 picătură de ulei esențial la o linguriță de vaselină).
Masați pe piept noaptea sau chiar ziua, dar asigurați-vă că purtați o cămașă pe care nu puneți mare preț, deoarece vaselina poate păta.
Masaj sinusal
Un remediu tradițional pentru congestia nazală este auto-masarea sinusurilor. Se spune că acționează asupra punctelor de presiune și, de asemenea, va ameliora durerile de cap asociate.
Luați o lingură de ulei și adăugați o picătură de ulei esențial. Scufundați vârful degetelor în amestec și frecați-vă în mâini înainte de a începe masajul.
Există o mulțime de tehnici diferite – consultați acest videoclip pentru un tutorial:
Precauții
Există anumite cazuri în care va trebui să consultați un medic, mai degrabă decât să vă tratați infecția sinusală cu uleiuri esențiale. Dacă situația nu începe să se îmbunătățească după aproximativ 3 zile, este posibil să aveți nevoie de antibiotice.
Dacă observați unele dintre următoarele simptome, cel mai bine este să consultați și un medic:
- Durere la nivelul feței, dinților sau ochiului (ochilor)
- Durerea de cap nu este ameliorată de medicamentele contra durerii eliberate fără prescripție medicală
- Febra mare (38,3° C sau mai mare)
- Scurgere groasă de culoare galbenă sau verde din nas
- Simptomele durează mai mult de 10 zile sau se agravează după 7 zile
Nu toate uleiurile esențiale sunt potrivite pentru toată lumea. Dacă sunteți gravidă, aveți o afecțiune sau luați un medicament eliberat pe bază de rețetă, consultați un medic înainte de a utiliza uleiuri esențiale.
Multe uleiuri esențiale pot provoca iritații atunci când sunt aplicate nediluate pe piele. Utilizați întotdeauna un ulei purtător (de exemplu, ulei de cocos, ulei de jojoba, ulei de migdale dulci) înainte de a aplica un ulei esențial pe piele.
Cel mai bun raport pentru diluarea uleiului esențial este 1 picătură de ulei esențial într-o lingură de ulei purtător.
Căutați întotdeauna uleiuri esențiale de înaltă calitate din surse de încredere – există multe falsuri. Nu numai că un ulei fals nu va produce beneficii pentru sănătate, ci poate provoca iritații sau reacții alergice.
Concluzie
Sper că aceste informații despre cele mai bune uleiuri esențiale pentru a face față infecției sinusale au fost de ajutor. Infecția sinusală poate provoca adevărate dureri, dar din fericire există atât de multe opțiuni de tratament.
Când observ primele semne ale infecției sinusale, îmi schimb imediat difuzorul cu unul dintre uleiurile esențiale antimicrobiene de mai sus pentru a opri răspândirea microbilor în toată casa!
Apoi îl folosesc ca o scuză pentru a face o baie parfumată minunată în fiecare seară, până mă simt mai bine. De obicei funcționează!
Citește și: Cele mai bune probiotice pentru diverticulită