Pâinea albă versus pâinea brună – care este diferența și 3 alternative mai sănătoase

Felii si paine alba si bruna.

În ciuda popularității sale, o felie de pâine albă este un lucru deosebit de nesănătos de mâncat. Pentru a fi realizată, sunt eliminați aproape toți nutrienții și fibrele din boabele de grâu, adesea fiind decolorate cu dioxid de clor toxic, bromat de potasiu sau peroxid de benzoil și apoi amidonul rafinat rezultat este tratat cu substanțe chimice precum azodicarbonamida, polioxietilen monostearatul și clorura de amoniu.

Acum, practic lipsită de orice seamănă cu nutriția, făina rezultată este transformată într-o pâine care este, în sens digestiv, mai asemănătoare cu zahărul decât cu boabele de grâu întregi și corpul tău o tratează ca atare.

Ori de câte ori mâncați cantități mari de carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, este posibil să se producă niveluri ridicate de insulină pentru a-i face față. Hormonul insulină elimină zaharurile absorbite rapid pe care tocmai le-ați consumat din fluxul sanguin, unde prezintă un pericol pentru corpul dumneavoastră. Apoi le transformă, mai întâi în glicogen și apoi în trigliceride pentru depozitare în celulele grase ale corpului.

În timp ce unele grăsimi consumate împreună cu o masă bogată în carbohidrați pot fi stocate și ele, alimentele rafinate cu glicemie ridicată, cum ar fi pâinea albă, stimulează cel mai mult producția de insulină, ducând la condiții optime pentru creșterea în greutate.

Uneori, producătorii vor susține că produc o pâine ”îmbogățită” (un termen destul de ambițios) și vor adăuga înapoi câteva vitamine și minerale produse sintetic, pe care corpul dumneavoastră va avea probleme în a le utiliza.

Care este diferența dintre pâinea albă și pâinea brună?

Majoritatea pâinii albe din făină de grâu rafinată nu furnizează nimic corpului tău. De fapt, nu numai că este un aliment principal pentru creșterea în greutate, dar veți avea nevoie de mai multe enzime, vitamine și minerale din celelalte alimente pe care le consumați doar pentru a face față digestiei. Având în vedere toate acestea, ar avea sens să treceți la pâine brună sau multigrain nu? Din nefericire nu.

În unele fabrici extrem de leneșe, dar cu marketing inspirat, o mare parte din pâinea „brună” distribuită în supermarket, este pur și simplu aceeași pâine albă cu colorant maro, adesea caramel, adăugat înapoi în făină. Cu greu se poate spune că este alegerea mai sănătoasă.

La fel, pâinea „integrală” cu un pic de germeni de grâu tratați chimic și adăugați înapoi sau „multicereale”, cu o urmă de boabe înmuiate, cu greu compensează procesul prin care a trecut ingredientul principal – făina de grâu rafinată.

Vezi și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Adevărul este că marea majoritate a pâinilor de la marii producători sunt doar mici variații, puțin colorant aici, o mână de semințe dincolo, aceeași făină prelucrată extrem de nesănătoasă. Dacă doriți să rămâneți sănătos și mai ales dacă doriți să slăbiți, acestea sunt cel mai bine de eliminat din dieta dvs. sau înlocuite cu unele dintre alternativele mai sănătoase.

Dar pâinea integrală?

Pâinea integrală adevărată din grâu integral, dacă o puteți găsi, ar trebui să fie o opțiune mai sănătoasă. Pâinea integrală de grâu se face cu germenii de grâu și tărâțele incluse și, sperăm, nu este la fel de prelucrată sau plină de aditivi chimici ca majoritatea pâinilor comerciale. Conținutul mai mare de fibre ajută la încetinirea digestiei și, prin urmare, efectul său asupra zahărului din sânge și asupra nivelului de insulină care depozitează grăsimi, nu ar trebui să fie la fel de pronunțat.

Chiar și având în vedere toate acestea, este discutabil dacă pâinea integrală este o opțiune cu adevărat sănătoasă. Problema este grâul în sine. Poate cu excepția porumbului, niciun alt fel de cereale nu a fost la fel de hibridizat și manipulat în ultimii 50 de ani. Nivelurile de gluten, în special, o proteină alergenică ce provoacă probleme la tot mai mulți oameni, au crescut dramatic din cauza programelor selective de reproducere.

Hibridizarea a folosit și câteva tehnici extrem de discutabile pentru a transforma grâul tradițional în ceea ce este astăzi. Acestea includ expunerea semințelor de grâu la iradiere gamma și azidă de sodiu toxică pentru a induce mutații. Scopul nu a fost niciodată de a face un aliment mai sănătos și unele cercetări sugerează că unii compuși precum gliadina din grâu au fost în mod deliberat schimbați pentru a ajuta la stimularea poftei de mâncare.

3 alternative mai sănătoase

Dacă sunteți mulțumit de greutatea dvs. și doriți totuși să aveți pâine ocazional, iată 3 alternative relativ sănătoase.

Pâine de secară

Deși este puțin mai greu de găsit pe rafturile supermarketurilor dominate de versiunile de grâu prelucrat, pâinea de secară este de obicei mult mai puțin rafinată și este alegerea mai sănătoasă. Este mult mai bogată în fibre chiar și decât pâinea integrală de grâu și tinde să vă sature și să vă satisfacă foamea mai mult decât majoritatea produselor de panificație care stimulează pofta de mâncare.

Pâinea de secară este, de asemenea, considerată o alegere mult mai bună atât pentru scăderea riscului de a dezvolta diabet, cât și pentru cei care trăiesc deja cu boala. Acest lucru se datorează efectului mai blând pe care îl are asupra zahărului din sânge și nivelurilor sale bune de minerale, cum ar fi magneziul.

Pâinea tradițională de secară are o aromă bogată de nuci, vă poate ajuta să pierdeți în greutate și vă va menține nivelul de energie mult mai stabil decât pâinea albă cu glicemie ridicată. Dacă credeți că într-adevăr nu puteți renunța la pâine, chiar și pentru o perioadă scurtă, încercați să o înlocuiți cu o pâine adevărată precum secara tradițională.

Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Pâine din grâu spelt

Bobul de  grâu spelt este un văr îndepărtat al grâului, cu o aromă de nuci și o gamă mai bună de nutrienți. Deoarece spelta nu a fost supusă aceluiași tip de hibridizare ca și grâul, este rar raportat că provoacă alergii și intoleranțe, chiar și pentru persoanele care sunt foarte sensibile la pâinea obișnuită.

La fel ca secara, pâinea cu speltă este de obicei mai bogată în fibre decât pâinea obișnuită din grâu și are o gamă bună de minerale precum mangan, fosfor, magneziu și cupru și vitamine naturale precum niacina, tiamina și acidul folic.

Pâinea făcută din grâu spelt este probabil cea mai asemănătoare cu cea din grâu, pentru persoanele care doresc să facă o schimbare mai sănătoasă fără a se îndepărta de textura și gustul cu care sunt obișnuiți.

Aluatul din grâu spelt este o opțiune deosebit de gustoasă pe care o puteți găsi uneori la brutăriile de specialitate sau la magazinele naturiste și pe care poți să îi înghețați pentru o aprovizionare regulată.

Pâine fără grâu

Multe pâini fără grâu sunt un amestec de cereale cum ar fi spelta și secara amestecate cu altele mai sănătoase, cum ar fi orz, ovăz, mei și chiar pseudocereale, cum ar fi amarantul și quinoa. Verificați dacă este pâine cu cereale integrale și conține aditivi cu denumiri chimice; dar, în general, acest tip de pâine oferă o opțiune mult mai sănătoasă care vă va sătura, va fi mai puțin probabil să ducă la creșterea în greutate și va avea o valoare nutritivă mult mai mare.

Mănâncă mai puțină pâine

Majoritatea pâinilor produse în masă pe care le consumăm sunt mult mai puțin sănătoase decât își dau seama mulți oameni. Fără a avea o valoare nutrițională, promovează creșterea zahărului din sânge, foamea și depozitarea grăsimilor corporale și joacă un rol semnificativ în epidemia de obezitate care cuprinde societățile occidentale.

Din păcate, nu este vorba de pâine albă versus pâine brună. În cele din urmă, grâul în sine este probabil să fie problema pentru mulți oameni când vine vorba de foame constantă, fluctuații dramatice de energie și dificultăți de slăbit.

Cerealele integrale, pâinea fără grâu, cum ar fi secara tradițională și pâinea de speltă, sunt o opțiune mult mai sănătoasă. Sunt un pic mai scumpe și sunt mai greu de găsit, dar cu siguranță merită dacă vă prețuiți sănătatea. Căutați o brutărie care vă place și, când o găsiți, cumpărați câteva pâini și păstrați-le în congelator.

Nu uitați, chiar și pâinile sănătoase ca aceasta sunt alimente foarte concentrate și sunt cel mai bine consumate mai devreme în timpul zilei, mai degrabă decât seara și mai mult ca un tratament ocazional decât ca un aliment dietetic. Mulți oameni observă o diferență semnificativă atunci când reduc alimentele pe bază de cereale, în special în jurul taliei și în nivelul zilnic de energie.

Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc