Un adjuvant este o substanță care îmbunătățește efectul unui medicament (de ex. cofeina ajută unele analgezice să funcționeze mai bine ).
Dacă ești femeie, este posibil să fi avut o ITU (infecție a tractului urinar) la un moment dat în viață. Dacă ești mai puțin norocoasă, ai putea suferi de ele de mai multe ori pe an.
Bineînțeles că și bărbații pot să se confrunte cu ITU, dar șansele pentru femei sunt mult mai mari datorită fiziologiei feminine. Unii experți arată că incidența în rândul femeilor este de 1 din 2.
Infecțiile tractului urinar pot fi inconfortabile și neplăcute. Te vei găsi în situația de a lua antibiotice mai mult decât îți dorești. Și din păcate acest lucru nu este garantează că infecțiile nu vor fi recurente. Cercetările arată că în ultimii 10-15 ani s-a înregistrat o creștere mare a ITU rezistente la antibiotice.
Lasă mâncarea să fie medicamentul tău, se spune. O să fii surprins de rezultatele pe care le vei avea, ajutându-te de sucurile naturale în gestionarea tratării și prevenirii ITU.
Cuprins:
Ce este ITU?
ITU este o infecție în tractul urinar. Dar cum se întâmplă?
Cei mai mulți dintre noi suntem familiarizați cu conceptul că urina este sterilă. Acest lucru este adevărat – urina dvs. nu conține bacterii, virusuri sau ciuperci. Din păcate, aceste microorganisme găsesc modalități de a intra și a vă infecta sistemul urinar.
Infecțiile încep de obicei în tubul care face legătura vezicii urinare cu lumea exterioară – uretra. Bacteriile pot intra cu ușurință aici din anus (din acest motiv, medicul mereu vă sfătuiește să vă ștergeți mereu din față către înapoi). E. coli este principalul vinovat, întâlnit în principal în sistemul digestiv.
Din uretră, acești germeni pot călători până la vezică și în altă parte. Principalele tipuri de ITU în funcție de localizare sunt:
- Uretrita – infecție în uretră
- Cistita – infecție în vezică
- Pielonefrita – infecție la rinichi.
De ce se fac ITU?
După cum am menționat deja, femeile prezintă un risc mai mare de a dezvolta o ITU decât bărbații. Motivul pentru acest lucru este dublu, și de fapt destul de evident dacă vă gândiți la asta.
În primul rând, în corpurile femeilor, germenii sunt mai ușor transmiși de la anus la uretră pur și simplu din cauza apropierii. În al doilea rând, odată ce bacteriile fac se pun în mișcare, au o distanță mai mică de acoperit la femei – bărbații având uretre mai lungi.
Alți factori de risc pentru ITU sunt relațiile sexuale, infecțiile vaginale, anumite tipuri de dispozitive contraceptive și circulația slabă a aerului în regiunile intime.
Simptomele unei ITU
Simptomele unei ITU vor diferi în funcție de regiunea sistemului urinar implicat. Unele dintre cele mai comune includ:
- Senzație de arsură în timpul urinării
- Frecvență crescută a nevoii de a urina.
- Durere în partea inferioară a spatelui sau a abdomenului inferior.
- Urină cu un miros puternic
- Schimbarea aspectului urinei – poate părea tulbure sau întunecată
- Oboseală
- Febra și / sau frisoane
- Sânge în urină
Cum pot ajuta sucurile naturale în ITU ?
Sucurile naturale pot fi un elixir pentru o sănătate bună . Pot ajuta în dietele de slăbit și să îmbunătățească nivelul de energie. Dar pot ajuta în ceva atât de specific ca o infecție urinară? Răspunsul este da, într-o oarecare măsură.
Nu e recomandabil să renunțați la medicamentele convenționale. Dimpotrivă, chiar trebuie să tratați ITU cu medicația propusă de medicul urolog. Produsele alimentare și alte remedii naturale pot fi utilizate alături de alte tratamente, ca adjuvante. Sucurile naturale pe care le vom enumera în acest articol pot împiedica o ITU ușoară să se agraveze, sau pentru a elimina viitoare alte infecții de acest tip. Din păcate, sucurile naturale nu ne vor ajuta să evităm antibioticele.
În cele ce urmează sunt prezentate patru modalități bazate pe dovezi în care sucurile naturale pot ajuta în Infecțiile Tractului Urinar
1. Conținutul de apă
Sfatul numărul unu pentru menținerea sub control a infecțiilor tractului urinar este aportul maxim de apă. Motivul pentru aceasta este că apa crește volumul de urină pe care îl produceți – și deci spălarea fizică a bacteriilor din uretra.
Dacă nu puteți bea mai mult de opt pahare de apă simplă pe parcursul zilei, sucurile sunt o alternativă sănătoasă. Spre deosebire de apele aromate care pot conține ingrediente artificiale și îndulcitori, sucurile naturale sunt cele pe care ar trebui sa le consumăm.
Nu se recomandă să bei opt pahare de suc pe zi – zaharurile naturale sunt totuși zaharuri! În schimb, adăugați mai multă apă rețetei obișnuite de suc pentru a-i crește volumul.
Aceasta nu va afecta prea mult gustul, dar veți obține beneficii suplimentare pentru vezica urinară. De asemenea, puteți căuta rețete care folosesc fructe cu un conținut ridicat de apă, precum pepenele verde.
2. Proantocianidine
Probabil că ați văzut suplimente de merișoare de vânzare în farmacii ca un remediu ITU. Sau poate că cineva v-a recomandat să consumați suc/ceai de merișoare pentru a vă vindeca ITU. Sună familiar?
Motivul care stă la baza acestui fapt este o familie de substanțe chimice naturale, numite proantocianidine. Proantocianidinele sunt un tip de polifenol găsit în principal în merișoare și afine. S-a crezut inițial că merișoarele și sucurile similare combat bacteriile schimbând pH-ul urinei dvs., făcându-l mai puțin ospitalier pentru acestea.
Acum, se crede că proantocianidinele opresc bacteriile să se lipească de pereții vezicii urinare – ca teflonul pentru sistemul dumneavoastră urinar!
Un editorial publicat în revista „Molecular Nutrition and Food Research” a examinat nouă studii asupra puterii de luptă a proantocianidinelor împotriva ITU. Rezultatele au fost promițătoare.
Patru studii au descoperit că merișoarele „au redus semnificativ incidența ITU simptomatice în 12 luni comparativ cu placebo / control”. S-a remarcat însă că efectele secundare au fost frecvente și mulți participanți au renunțat la studiile de această natură.
Este adevărat că sucul de merișoare are un gust care îți displace la început, dar care începe să îți placă după ce l-ai încercat de câteva ori.
3. Vitamina A
Un studiu arată că dacă suferiți de ITU în mod regulat și luați deja antibiotice, adăugarea a mai multă vitamina A în dietă le-ar putea ajuta să funcționeze mai bine.
În acest studiu, doisprezece pacienți care suferă de ITU recurente au primit „o doză unică de 200.000 UI vitamina A, pe lângă terapia antimicrobiană”. Pe parcursul unei perioade de urmărire de șase luni, infecția s-a redus de la 3,58 la 0,75 la 6 luni.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că „suplimentarea cu vitamina A poate avea un efect adjuvant asupra tratamentului infecțiilor recurente ale tractului urinar.
Din fericire, există o mulțime de fructe și legume, care sunt surse mari de vitamina A. Acestea pot fi încorporate cu ușurință în regimul tău de suc. Verdețurile sunt o sursă foarte bună de vitamina A, kale fiind în top pe această listă.
4. Vitamina C
Deși cercetările sugerează că merișorul nu funcționează modificând pH-ul urinei, există și alte fructe care au acest mecanism. Mai exact, fructe cu un conținut ridicat de vitamina C.
Vitamina C denumită și acid ascorbic. Acest acid intră în urină și limitează dezvoltarea bacteriilor – cel puțin asta este teoria. Cu toate acestea, o cantitate prea mare de vitamina C vă poate irita vezica, deci nu exagerați.
Știați că unele vitamine vă pot face fericiți? Citiți mai multe aici.
Top 10 Ingrediente pentru combaterea ITU
Dacă sunteți gata să luptați împotriva infecțiilor tractului urinar în mod natural, veți dori să vă aprovizionați cu următoarele ingrediente pentru suc:
- Merișoare – pentru conținutul ridicat de proantocianidină
- Afinele – ca merișoarele, afinele au un conținut ridicat de proantocianidină
- Kale – 100 de grame din acest aliment suplimentar conțin 200% din necesarul dvs. zilnic atât de vitamina A, cât și de vitamina C.
- Ananas – 87% conținut de apă și 100 de grame conține 79% din doza dvs. zilnică de vitamina C
- Morcovi – 100 de grame conține 334% din necesarul dvs. zilnic de vitamina A
- Căpșuni – au 92% apă
- Pepene verde – de asemenea 92% apă
- Pepene galben – conține 90% apă
- Guava – 100 de grame de fructe de guava conțin 380% din doza dvs. zilnică de vitamina C.
- Portocale – 100 de grame conține 88% din vitamina C zilnică
Rețete de suc pentru ITU
Puteți lua cele zece ingrediente de mai sus și le puteți combina în orice mod doriți pentru prevenirea ITU.
Dacă aveți nevoie de câteva idei, iată cinci rețete grozave de sucuri. Vă trebuie doar un blender sau un storcător.
Party cu suc de merișoare
Ingrediente:
- 1 cană (230 g) merișoare proaspete
- 1 – 2 portocale mari
- 5 morcovi
Direcții:
- Spălați și pregătiți ingredientele.
- Cojiți portocalele (și morcovii dacă nu sunt organici)
- Adăugați toate ingredientele la storcător și stoarceți-le.
Suc răcoros cu căpșuni și pepene verde
Ingrediente:
- 3 căni de pepene verde
- 1½ căni căpșuni tăiate
- 1 mână mică de frunze de mentă
Direcții:
- Congelați pepenele timp de 2-3 ore.
- Spălați căpșunile
- Adăugați în blender pepenele verde, căpșunile și frunzele de mentă.
- Amestecați timp de 1-2 minute
Deliciu cu afine
Ingrediente:
- 2 căni afine
- 2 kiwi
- 10-15 căpșuni
- 1 cană de frunze de mentă
Direcții:
- Spălați și pregătiți ingredientele.
- Tăiați ingredientele pentru a se potrivi cu storcătorul.
- Dați totul prin storcător.
Dimineața verde cu suc de pepene
Ingrediente:
- 1 mână mare de mentă
- 1 buchet de frunze de kale
- 1/2 pepene galben (numai pulpa fără semințe)
- 1 castravete (îndepărtați coaja dacă nu e bio)
Direcții:
- Spălați și pregătiți ingredientele.
- Stoarceți mai întâi menta și kale.
- Apoi adăugați pepenele.
- În cele din urmă, sucul de castraveți.
- Amestecați și serviți imediat.
Suc ușor cu ananas și verdeață
Ingrediente:
- 1 buchet mare de spanac
- 1/4 ananas
- 1 lămâie
Direcții:
- Spălați și pregătiți ingredientele.
- Curățați coaja de lămâie
- Îndepărtați coaja de ananas
- Stoarceți toate ingredientele împreună
Precauții
Sucurile pot fi delicioase și hrănitoare, dar există câteva lucruri de care trebuie să aveți grijă – mai ales când vine vorba de sucuri pentru ITU. Dacă ați încercat suc de merișoare, veți ști că poate fi greu suportat de către stomac. Bineînțeles doar în unele cazuri, nu este general valabil. Efectele adverse precum greața și diareea sau reflux acid nu sunt rare în cazul sucului de merișoare.
Prea mult suc de merișoare poate provoca, de asemenea, pietre la rinichi dacă sunteți predispuși. Acest lucru se datorează conținutului ridicat de oxalat.
Întotdeauna discutați cu medicul despre remediile naturiste – dacă aveți o afecțiune de sănătate sau luați un medicament, înainte de a începe. Mai ales dacă luați tratament pentru subțierea sângelui – sucul de merișoare poate interacționa și provoca hemoragii.
În cele din urmă, consultați întotdeauna un medic dacă nu observați o îmbunătățire a simptomelor ITU după 2 – 3 zile, sau dacă aveți unul sau mai multe dintre aceste semne de avertizare:
- Frisoane
- Febră
- Dureri abdominale inferioare
- Durere în spate
Infecțiile renale pot deveni grave și de obicei necesită antibiotice. Medicul dumneavoastră va lua, cel mai probabil, o probă de urină pentru a identifica bacteriile implicate și a vă oferi o rețetă.
Cum să preveniți reapariția unei ITU
Împreună cu modificările dietetice, cum ar fi sucurile naturale, iată câteva sfaturi pentru a opri ITU să se întoarcă, din nou … și din nou … și din nou.
- Nu vă abțineți a urina, pe perioade prea lungi de timp. Goliți-vă întotdeauna vezica complet.
- Ștergeți din față în spate după urinare.
- Preferați dușul în loc de baie în cadă.
- Nu folosiți produse parfumate în zona intimă (spray-uri de igienă feminină și produse de duș parfumate).
- Faceți duș înainte și urinați după contactul sexual.
- Evitați utilizarea anumitor contraceptive – diafragme, prezervative nelubricate sau gel spermicid.
- Evitați hainele strâmte în partea de jos a corpului. Purtați lenjerie de bumbac, nu nylon.
Considerații finale despre sucurile naturale în ITU
Sperăm că, având aceste sfaturi, veți putea evita revenirea ITU. Dacă nu, veți putea reduce frecvența un pic și astfel să reduceți consumul de antibiotice.
Deasemenea, încercați ca alături de tratamentul cu antibiotice să suplimentați aportul de vitamina A.