Este beef jerky sănătos pentru voi? Valorile nutriționale ale acestuia

Bucati de beef jerky vazute de aproape.

Beef jerky este o gustare populară ce se vinde online, în magazinele alimentare, în supermarketuri și în benzinării în toată lumea. Feliile subțiri de vită sunt uscate, condimentate și conservate cu ajutorul sării. Carnea uscată de vită poate fi condimentată și cu diferite tipuri de condimente ce au arome variate, dar este ea bună pentru dumneavoastră?

Am studiat valorile nutriționale ale beef jerky pentru a determina dacă aceasta este o opțiune de gustare sănătoasă. Vom verifica dozajul fiecărui nutrient și ce nivel din fiecare ar trebui să fie inclus în dieta dumneavoastră.

Valori nutriționale

O porție de 30g de beef jerky conține 116 calorii dintre care 65.3 dintre calorii vin din grăsimi.

Vita

Vita este o carne roșie ce constă în proteine și grăsimi și este ingredientul principal folosit la crearea beef jerky. Consumul unui nivel ridicat de carne roșie nu este recomandat, însă consumul moderat este în regulă. Partea bună a beef jerky este că majoritatea grăsimilor au fost eliminate în procesul de uscare.

Grăsimi totale

O porție de beef jerky conține 3.1 grame de grăsimi saturate, 3.2 grame de grăsimi monosaturate și 0.3 grame de grăsimi polinesaturate. Excesul de grăsimi saturate poate duce la creșterea colesterolului și la afecțiuni cardiace. Nu există destule grăsimi nesănătoase în carnea de vită uscată pentru a o face nesănătoasă.

Grăsimile monosaturate și polinesaturate sunt grăsimi benefice ce nu vă vor face nici un rău. Adăugarea grăsimilor bune în dieta dumneavoastră va avea un efect benefic asupra sănătății, și ar trebui să consumați alimente ce conțin astfel de grăsimi.

Corpul uman nu poate produce acest tip de grăsimi, astfel, adăugarea acestora în dietă poate ajuta la scăderea colesterolului și menținerea sănătății cardiace.

Sodiu

Conținutul de sare este crescut în beef jerky, deoarece aceasta este conservată prin acest ingredient. O porție de carne de vită uscată conține 590 miligrame de sodiu, ceea ce reprezintă un procent de 25% din doza zilnică recomandată pentru adulți.

Studiile medicale arată că o dietă bazată pe un conținut ridicat de sodiu nu este sănătoasă, iar excesul de sare poate duce la afecțiuni medicale serioase.

Dacă doriți să consumați carne de vită uscată în mod regulat, ar trebui să monitorizați nivelul de sare pe care îl consumați zilnic. Multe alimente conțin sare și este ușor să ajungeți în punctul în care consumați prea multă, deci ar trebui să evitați să ajungeți aici.

Mai jos se află un scurt videoclip de pe YouTube ce explică de ce este nociv un nivel crescut de sodiu în dieta zilnică :

https://youtu.be/3NDjBY40FBo

Colesterolul

O porție de beef jerky conține 13.6 miligrame de colesterol, iar doza zilnică recomandată este de 200-300 de miligrame. Excesul de colesterol poate duce la cheaguri arteriale și la afecțiuni cardiovasculare. Atâta timp cât nu consumați prea multe alimente cu un conținut crescut de colesterol, carnea de vită uscată nu ar trebui să fie o problemă.

Potasiu

O porție de beef jerky conține 169.2 miligrame de potasiu, acesta nefiind nociv. Potasiul este important pentru menținerea sănătății corporale și majoritatea persoanelor îl obțin din dieta obișnuită. Nu există o doză zilnică recomandată de potasiu, iar deficiențele de potasiu sunt rare.

Carbohidrați

O porție de beef jerky conține 3.1 grame de carbohidrați, unii venind de la arome. Carbohidrații din această gustare vin din 2.6 grame de zaharuri și 0.5 grame de fibre. Această doză face carnea de vită uscată să fie categorisită drept o gustare cu un conținut scăzut de carbohidrați, fiind preferabilă față de alte gustări ce se găsesc pe piață.

Proteine

Proteinele se descompun în aminoacizi în intestin, fiind, mai apoi, folosiți la crearea de țesut și enzime. O porție de carne de vită uscată conține 9.4 grame de proteine, ceea ce reprezintă undeva la 5% din doza zilnică recomandată.

Un bărbat sănătos are nevoie de 55 grame de proteine, pe când femeile au nevoie doar de 46 de grame.

Lipsa de proteine poate duce la multe afecțiuni medicale, inclusiv afecțiuni are sistemului cardiovascular, amețeală, și pierderi musculare. Dacă nu aveți destule proteine în dieta dumneavoastră, puteți folosi gustările plăcute drept un plus de proteine.

Vitamine

Beef kery conține, de asemenea, o selecție de vitamine și minerale, unele dintre acestea fiind esențiale pentru un corp sănătos. Vitamina B12 ajută la menținerea sistemului nervos și a sănătății celulelor sanguine, vitamina B6 ajută la menținerea unui metabolism optim. O porție de beef jerky conține 0.1 miligrame de B6( 4% DZR) și 0.3 μg de B12 (12% DZR).

Niacina (vitamina B3) este o vitamină hidrosolubilă ce nu se stochează în corp, deci este nevoie de suplimentarea dozei zilnic prin alimentație. Niacina ajută corpul să transforme carbohidrații, grăsimile și proteinele în energie. O porție de carne de vită uscată conține 0.5 miligrame de niacină, ceea ce reprezintă 3% din necesarul zilnic.

Acidul folic este forma naturală a vitaminei B9 ce se găsește în verdețuri, precum spanacul, varza furajeră și frunzele de nap. Această vitamină esențială încurajează creșterea celulelor și a țesutului și are varii beneficii legate de sănătate. O porție de beef jerky oferă 38 μg de acid folic, ceea ce reprezintă 10% din doza zilnică recomandată.

Carnea uscată de vită conține, de asemenea, urme de vitamina D, vitamina E (1% DZR) și vitamina K (1% DZR).

Minerale

Carnea uscată de vită este o bună sursă de fier, acesta fiind esențial pentru mișcarea oxigenului prin corp cu ajutorul celulelor sanguine. O porție de beef jerky conține 1.5 miligrame de fier, ceea ce reprezintă 20% din doza zilnică recomandată. Conținutul de fier din carnea uscată de vită o face o alegere bună pentru o gustare dacă aveți deficiență de fier.

Mai jos se află un link către un scurt videoclip de pe YouTube ce oferă informații în legătură cu fierul și de ce este acesta necesar:

https://youtu.be/Q10_f3aTQm4

Zincul este un alt mineral necesar corpului, ce ajută la susținerea sistemului imunitar și este esențial în divizarea celulelor. O porție de carne uscată de vită conține 2.3 miligrame de zinc, ceea ce reprezintă 16% din doza zilnică recomandată.

Calciul este esențial pentru o dantură și un sistem osos sănătos și este necesar la coagularea sângelui. O porție de carne de vită uscată oferă 5.7 miligrame de calciu, ceea ce reprezintă 1% din doza zilnică recomandată. Carnea de vită uscată conține și 14.5 miligrame de magneziu (5% din DZR) ce ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale.

De asemenea, beef jerky conține fosfor, o porție oferind 115.4 miligrame, reprezentând 12% din doza zilnică recomandată. Corpul uman are nevoie de fosfor pentru a filtra reziduurile și pentru a repara celulele deteriorate. Dacă nivelul de fosfor este scăzut, puteți suferi de dureri arteriale sau de oboseală cronică.

Cuprul este un element mineral esențial corpului ce ajută la crearea de celule roșii și menținerea sistemului imunitar. Cuprul ajută, de asemenea, la absorbția fierului li crearea colagenului. O porție de carne uscată de vită conține 0.1 grame de cupru, reprezentând 4% din doza zilnică recomandată.

Carnea de vită uscată conține un element mineral numit seleniu, ce se găsește în câteva alimente. Seleniul ajută corpul la crearea de enzime antioxidante ce previn deteriorarea celulelor. O porție de carne uscată de vită conține 3 μg de seleniu, adică 5% din doza zilnică recomandată.

Colina este un micronutrient pe care corpul îl poate face în cantități mici, dar suntem nevoiți să îl obținem și din alimentație. Colina se găsește în ouă, carne de vită, verdețuri și somon, și este important pentru menținerea sănătății și a funcționalității ficatului. O porție de beef jerky conține 30.9 miligrame de colină, reprezentând 6% din doza zilnică recomandată.

Carnea uscată de vită conține și o mică doză de apă, o porție având undeva la 6.6 grame în conținut. Dietele ce se bază pe fapte și cifre ce vin cu un dozaj de 2000 de calorii reprezintă numai un ghid. Dacă aveți un conținut mai scăzut sau mai crescut de calorii, cifrele vor fi diferite.

Variații

Există multe companii ce produc gustări pe bază de carne de vită uscată și se folosesc o varietate de arome pentru ca fiecare client să aibă mai multe opțiuni. Astfel, fiecare marcă de beef jerky este diferită, și are ingredient diferite. Singura variantă prin care puteți ști cu adevărat ce conține pachetul de carne uscată de vită este citirea informațiilor de pe pachet.

Puteți cumpăra și beef jerky cu un conținut scăzut de sodiu, precum și varietăți organice sau fără gluten. Carnea uscată de vită cu un conținut scăzut de sodiu este o opțiune potrivită pentru persoanele ce suferă de hipertensiune arterial sau de afecțiuni cardiovasculare.

Produsele organice sunt mult mai populare în ultimul timp și există o gamă de cărnuri uscate de vită organice pe piață.

Care sunt beneficiile consumului de carne uscată de vită?

Există câteva motive bune pentru care ar trebui să consumați carne uscată de vită drept gustare atunci când doriți să mâncați ceva între mese.

Carnea uscată de vită conține mai puține calorii decât majoritatea gustărilor, având și valoare nutrițională. Dacă dintr-o gustare cu un conținut scăzut de calorii obțineți nutrienți, aceasta trebuie să fie benefică.

Un alt beneficiu al consumului de beef jerky este consumarea unei cărni crude, în loc de una gătită. Carnea crudă este mai ușor de digerat decât cea gătită, iar nutrienții din carnea uscată de vită vor fi absorbiți mai repede. Dacă nutrienții sunt absorbiți mai repede, nu veți putea beneficia de capacitatea maximă a acestora.

Proteinele și nutrienții din carnea uscată de vită vă pot oferi un plus de energie pe tot parcursul zilei. Consumând o gustare cu un conținut energetic crescut precum carnea uscată de vită înainte de un antrenament vă poate îmbunătăți antrenamentul.

În același timp, beef jerky este mai rezistentă față de alte gustări după deschiderea pachetului. Din cauza faptului că a fost uscată și tratată cu sare, nu se deteriorează la fel de repede ca și alte gustări.

NASA a ales această gustare pentru astronauții de pe nave deoarece are un conținut energetic ridicat și nu este nevoie să fie ținută la frigider.

Ar trebui să consumați beef jerky?

După ce verificați valorile nutriționale, puteți consuma carne de vită uscată în cantități moderate fără a vă face rău. Carnea de vită este o gustare cu un conținut energetic ridicat, ce reprezintă o bună sursă de proteine, vitamine și minerale esențiale. Nu conține destule grăsimi sau colesterol pentru a deveni o gustare nesănătoasă și are un conținut scăzut de calorii.

Dacă vă plac gustările, beef jerky este o alegere mai bună decât restul gustărilor ce se găsesc pe piață. Consumul unei singure porții de carne uscată de vită este bună decât o porție de gogoși sau de chipsuri din cartofi. Multe dintre gustările pe care le mâncăm conțin aditivi și prezervativi ce sunt nesănătoși.

Singura problemă a cărnii uscate de vită este conținutul crescut de sodiu ce poate cauza afecțiuni medicale în cazul consumului excesiv. Dacă suferiți de hipertensiune arterială ar trebui să vă limitați doza de carne uscată de vită pe care o consumați din cauza conținutului de sodiu.

De asemenea, ar trebui să verificați ingredientele trecute pe pachet pentru a vă asigura că nici unul din acestea nu vă poate provoca alergii.

Citește și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc