3 beneficii de sănătate surprinzătoare ale dansului

Fata exersand miscari de balet intr-o camera.

Există o varietate largă de stiluri de dans, multe dintre ele devenind din ce în ce mai populare și mai accesibile.

Dansul nu este numai un bun antrenament, ci îmbunătățește și stările emoționale și vă poate ajuta să vă simțiți minunat, iar cercetările indică faptul că are multe alte beneficii de sănătate.

Dansul în mod regulat este legat de reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare, incluzând bolile cardiace, va scădea nivelului de stres și tensiunii arteriale, va îmbunătăți stările de spirit și va reduce stările de depresie.

Dansând către sănătate

Nu știu de restul, dar eu am observat că nu dansez foarte des în ultimul timp. Cât am observat prima dată acest lucru, m-am întristat. Obișnuiam să iubesc dansul!

Chit că dansam un vals încurcat împreună cu tatăl meu, sau țopăiam pe ringul de dans împreună cu prietenii, departe de grijile noastre, iubeam pur și simplu sunetul muzicii și mișcarea, și modul în care mă făceau să mă simt.

Îmi place că nu trebuie să fii cel mai bun dansator din lume ca să te simți bine – și eu chiar merg pe această idee. Poate fi o modalitate perfectă de apropiere socială între oameni, de a lega noi prietenii și de a face exerciții fizice în același timp.

De fapt, cercetările științifice sugerează că există atât de multe beneficii de sănătate când vine vorba de dans, și pot fi obținute în atât de multe moduri, încât toată lumea ar trebui să își ia pantofii de dans și să danseze

Deci, înainte de a mă îndrepta către strălucitorul și modernul curs de jive (este atât de distractiv!), vă voi oferi un ghid despre motivele pentru care dansul este atât de bun pentru sănătatea dumneavoastră!

Ce este dansul?

Probabil că aveți deja o idee de bază despre ce este dansul când vine vorba de mișcară corpului sau o parte din el după ritmul și tempoul unei melodii. Puteți dansa singuri, cu un partener, sau în grup. Poate fi lent, sau rapid și plin de energie și putere.

Există multe activități ce implică dansul. De asemenea, există și variante de dans tradiționale; balet, tap dance și multe tipuri diferite de dans pentru bal, iar acum există mai multe variante decât oricând de a introduce dansul în viața dumneavoastră.

De la dansurile de stradă organizate, exemplificate minunat de trupa de dans Diversity (uitați-vă mai jos pentru a-i vedea – sunt minunați!) la freestyle în parc, în club sau oriunde doriți să dansați. Puteți merge la cursuri de Zumba, aerobic, dans din buric sau chiar și de dans la bară; există atât de multe tipuri de dans de abia le pot număra!

Dansul are numeroase beneficii de sănătate, iar efectele pozitive au fost identificate de către cercetători legându-le de mai multe sisteme diferite din corp.

Beneficiile de sănătate fizică ale dansului

Primul și cel mai evident beneficiu al dansului este că faceți activitate aerobică. Crește nivelul de energie folosită. Stimulează sistemul nervos și antrenează inima și mulți alți mușchi, ajutând la îmbunătățirea sistemului cardiovascular și crește forța și rezistența musculaturii.

Dansul ajută la îmbunătățirea coordonării și a echilibrului. Dansul poate crește nivelul de agilitate, și depinzând de tipul de dans, flexibilitatea poate fi îmbunătățită.

Fiind o activitate fizică, dansul arde extra calorii față de odihnă. În combinație cu o dietă ușoară, dansul poate ajuta drept o parte din planul de pierdere în greutate.

Depinzând de masa individuală a corpului, intensitatea și stilul de dans, este posibil să pierdeți între 200 și 500 de calorii pe  oră prin dans.

Ajută la întărirea oaselor

Greutatea aplicată asupra articulațiilor și a oaselor ajută la menținerea sănătății acestora. Prezintă informații ce susțin că anumite structuri de suport sunt necesare corpului, și asigură o sursă pregătită de nutrienți ce ajută la menținerea sănătății și a puterii.

Drept exercițiu de susținere a greutății, dansul este o modalitate de menținere a oaselor și a articulaților sănătoase, încetinind apariția simptomelor artritei și reducând riscul de apariție a condițiilor precum osteoporoza.

Crește încrederea în sine

Dansul are și câteva beneficii ce nu sunt atât de evidente. Spre exemplu, promovează încrederea în propriul fizic în timp ce învățați să efectuați poziții corporale prin control și precizie.

Acest efect poate fi intensificat în momentul în care se observă îmbunătățiri fizice și de aparență.

Dansul poate ajuta la îmbunătățirea abilităților sociale, și oferă o activitate pe care vă puteți axa atunci când sunteți în compania altor persoane. Poate ușura astfel socializarea. Dansul poate fi o variantă minunate de extindere a cercului de prieteni și de a cunoaște mai multe persoane ce au un interes comun.

Impulsionează creierul

Cercetătorii au descoperit că dansul are un efect asupra creierului și al sistemului nervos. S-a descoperit că poate fi un antrenament pentru creier, activând multe zone diferite din creier în același timp.

Din punct de vedere psihologic, dansul poate avea niște beneficii de sănătate impresionante. Cercetătorii susțin că dansul poate îmbunătății stările psihice, și poate reduce stresul și simptomele depresiei.

Studiile clinice au arătat că programul dansului Zumba ajută la reducerea nivelului de stres. Cercetătorii au observat că dansul încurajează noile conexiuni neutre și crește nivelul anumitor hormoni.

În principiu, studiile au notat o creștere semnificativă a concentrației sanguine a hormonului ce dă o senzație de bine, serotonina.

Dansul necesită plănuirea și executarea mișcărilor ușoare dar și de precizie, ce necesită implicarea cortexului motor, ganglionilor bazali și a cerebelului din creier pentru a putea lucra cu structura coloanei vertebrale pentru a putea pune cap la cap toate elementele diferite ale secvențelor și mișcărilor ritmice necesare pentru dans.

Menținerea activă a creierului a fost asociată cu menținerea sănătății creierului și a sistemului nervos, și cu reducerea riscului sau încetinirea aparițiilor afecțiunilor neurologice.

Un studiu a descoperit că din 11 activități relaxante diferite, dansul este singura activitate ce poate scădea riscul de demență. Alte cercetări au indicat faptul cp dansul este o terapie eficientă pentru îmbunătățirea calității mersului dar și a comunicării cu alte persoane, în cazul oamenilor ce suferă de boala Parkinson.

Precauții

Oricând începeți o nouă activitate fizică, este bine să primiți aprobarea unui medic. Acest pas se aplică în mod particular persoanelor ce au afecțiuni medicale existente.

Dacă sunteți începători în dans, începeți printr-un curs pentru începători la un nivel scăzut, și progresați în ritmul dumneavoastră. Este la fel de important să vă distrați în timp ce vă antrenați.

Nu toate tipurile de dans vi se potrivesc. Încercați câteva cursuri, și dacă nu vă plac, încercați alte stiluri!

Purtați haine ce sunt destul de largi încât să vă fie confortabile, dar nu prea largi încât să sară în toate părțile și să vă încurce în timp ce vă mișcați – și lăsați tocurile acasă! Este mult mai ușor să învățați să dansați fără ele.

Concluzii

În general, dansul este o activitate sănătoasă pentru majoritatea oamenilor, din punct de vedere al sănătății fizice și mentale.

Dansul aduce în mod natural o stare de bine, iar studiile leagă dansul de creșterea nivelului de serotonină – ce duce la un stadiu natural de relaxare, îmbunătățind starea psihică și ameliorând depresia.

Orice formă de activitate fizică este benefică, dar cercetătorii susțin că beneficiile de sănătate ale dansului sunt superioare față de cele ale altor activități.

Dansul este asociat cu o creștere a activității cerebrale, un echilibru mai bun și un control locomotor îmbunătățit.

Drept un exercițiu aerobic, dansul oferă un antrenament minunat pentru sistemul cardiovascular, și poate ajuta la întărirea masei musculare și la îmbunătățirea flexibilității. Beneficiile de sănătate specifice depind de stilul de dans pe care îl alegeți, și de intensitatea cu care vă mișcați.

Există multe tipuri de dans din care puteți alege. Puteți urma un curs de dans, acesta fiind o bună modalitate de creștere a nivelului de încredere în sine, de îmbunătățire a abilităților sociale și de a vă face noi prieteni.

Uitați-vă în jur și descoperiți ce cursuri puteți încerca în apropiere, și amintiți-vă să vă distrați!

Citește și: Cele mai bune suplimente pentru antrenamentul de tip crossfit

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc