Vorbitul în somn: ce înseamnă?

Fata dormind, vazut de aproape.

Vorbitul în somn, cunoscut sub numele de somnilocvie, este o tulburare de somn ce afectează aproximativ jumătate dintre copii și 5% din adulți. Somnilocvia este caracterizată prin vorbirea în somn fără ca persoana afectată să fie conștientă că face acest lucru.

Vorbitul în somn poate afecta pe oricine, în orice moment din viață, dar anumiți factori biologici și externi pot crește posibilitatea de experimentare a episoadelor de somnilocvie.

Factorii externi pot fi controlați pentru a preveni vorbirea în somn, dar factorii biologici nu pot fi controlați de persoanele afectate.

Episoadele de somnilocvie pot fi evitate dacă aveți sunteți atenți și păstrați o rutină sănătoasă de somn, urmând un program regulat de somn, practicând o igienizare corectă a somnului, și având un nivel adecvat de somn în fiecare noapte.

Dumneavoastră vorbiți în somn?

Ați pățit vreodată să dormiți și partenerul, sau poate fratele sau sora dumneavoastră atunci când erați copii, v-au trezit țipând sau vorbind fără noimă?  Sau poate v-a trezit sunetul propriei voci?

Personal, am trecut prin ambele tipuri de experiențe. În copilărie, vorbeam adesea în somn, mă trezeam regulat singură, țipând de la visele pe care le aveam. Acum, la maturitate, soțul meu mă trezește bombănind în somn fără noimă.

Vorbitul în somn este extrem de comun, dar ce cauzează acest fenomen și ce putem face pentru a ne opri din a vorbi în somn pentru a avea o noapte liniștită? Să analizăm mai departe subiectul pentru a afla.

Ce este vorbitul în somn?

Vorbitul în somn (somnilocvia) poate varia de la persoană la persoană, și poate fi destul de complex, incluzând țipete sau propoziții structurate clar. Somnilocvia poate fi și foarte simplă, constând numai în murmure incoerente sau cuvinte fără noimă.

Probabil că ați văzut filme sau ați citit cărți în care oamenii vorbeau în somn și păreau să adopte cu totul altă personalitate în timpul somnului. Acest lucru chiar se poate întâmpla în cazul persoanelor afectate de vorbitul în somn.

Persoanele ce vorbesc în somn nu sunt conștiente de împrejurimi sau de comportamentul din timpul episoadelor de somnilocvie, ce poate cauza adoptarea unei noi tonalități și folosirea unor cuvinte pe care nu le folosește în timp ce este în starea sa conștientă.

Vorbitul în somn poate fi amuzant, enervant, și uneori poate fi terifiant pentru partener sau persoana care împarte camera cu cineva care vorbește în somn.

Vorbitul în somn poate fi și foarte rușinos pentru persoana afectată de această condiție, din moment ce nu au nici un control asupra a ce spun în somn și nu își amintesc nimic atunci când se trezesc dimineața.

Somnilocvia este un subiect fascinant. Multe peroane  au experimentat vorbitul în somn sau au auzit povești despre persoane ce dezvoltă personalități noi în timpul nopții și spun povești magnifice fără a părea să-și amintească nimic din ele atunci când se trezesc.

Este normal să vă întrebați dacă este posibil ca totul să fie parte dintr-o farsă elaborată sau dacă este vorba despre magie neagră, însă somnilocvia este o tulburare comună de somn ce afectează mulți oameni.

Poate fi cauzată de anumiți factori externi, precum stresul sau abuzul de substanțe, sau poate fi cauzată de factori biologici, precum vârsta sau factorii genetici.

Per ansamblu, vorbitul în somn este destul de comun și nu este în general un motiv să vă alarmați sau să necesite tratamente medicale. Vom adresa câteva dintre întrebările cele mai frecvente asociate cu somnilocvia.

Cine vorbește în somn?

Răspunsul este simplu: Oricine!

Vorbitul în somn poate afecta persoane de toate vârstele, de orice gen, rasă sau naționalitate. Poate de asemenea să apară și să dispară.

Există, totuși, câțiva factori biologici pe pot face o persoană mai predispusă la conversația din timpul somnului. În primul rând, copiii sunt mai predispuși la vorbitul în somn decât adulții. Experții estimează că jumătate dintre toți copiii vorbesc în timpul somnului pe perioada copilăriei.

Majoritatea copiilor scapă de această tulburare după o anumită vârstă, numai undeva la 5% dintre persoanele ce suferă de această tulburare rămânând cu ea și la vârsta maturității.

Somnilocvia se crede a fi, de asemenea, și genetică, însemnând că poate să fie moștenită din familie, fiind transmisă de la părinți la copii. Bărbații sunt mai predispuși la episoade de vorbire în somn decât femeile.

De ce vorbesc oamenii în somn?

În afară de vârstă, gen și factori genetici, alți factori externi pot afecta posibilitatea unei persoane de a vorbi în somn. Vorbitul în somn a fost legat de o stările nesănătoase fizice și mentale, precum stresul, depresia, febra, privarea de somn și oboseala pe timp de zi.

Consumarea anumitor substanțe poate crește, de asemenea, posibilitatea ca cineva să vorbească în somn. Anumite medicamente, alcoolul, și excesul de cafeină sunt exemple de consumabile ce pot cauza somnilocvia.

Episoadele de vorbire în somn pot fi rezultatul altor tulburări de somn de care persoana  suferă, precum apneea, coșmarurile, tulburările comportamentale din somnul adânc (REM) și stările confuzionale la trezire.

În cazuri rare, vorbitul în somn începe după vârsta de 25 de ani, ca un marker pentru o afecțiune medicală serioasă, iar persoana în cauză ar trebui să consulte un medic specialist.

Evaluarea simptomelor vorbitului în somn

În mare parte, simptomele vorbitului în somn sunt ușor de diagnosticat. Orice bombănit, țipăt sau cuvânt scos în timpul somnului este considerat vorbit în somn.

Nu puteți verifica singuri dacă suferiți sau nu de somnilocvie, deoarece nu sunteți conștienți de ce se întâmplă în timpul somnului. Majoritatea oamenilor află că vorbesc în somn de la partener sau de la colegul de cameră.

Specificarea calității vorbirii poate fi folositoare pentru a descoperi stadiul de somn în care se află persoanele predispuse la somnilocvie.

Stadiile 1 și 2 sunt caracterizate prin somnul ușor când ochii sunt închiși, dar puteți fi treziți ușor cu stare ușoară de dezorientare.

Somnilocvia în acest stadiu este caracterizată de vorbirea inteligentă ce poate include conversații întregi, și, în anumite cazuri, ce pot fi extrem de complexe.

Stadiile 3 și 4 sunt considerate a fi legate de somnul adânc, în care persoana este greu de trezit, atunci când este trezită. Persoana se va simți adesea dezorientată pentru o scurtă perioadă de timp.

Vorbitul în somn în aceste stadii este în general incoerent, rezumându-se la bolborosire și cuvinte fără noimă, uneori fiind doar gemete.

Fundația Națională a Somnului a publicat criteriile de evaluare a severității somnilocviei, pentru a ajuta oamenii. Aceste criterii se bazează pe o scară de la ușoare la severe.

Somnilocvia ușoară este caracterizată de episoade de vorbire în somn ce apar mai puțin de odată pe săptămână. Somnilocvia medie este caracterizată de episoade de vorbire în somn ce apar mai mult de odată pe săptămână dar mai puțin de fiecare noapte.

Aceste episoade pot tulbura ușor partenerul sau colegul de cameră. Somnilocvia severă este caracterizată de episoadele de vorbire în somn ce apar în fiecare noapte, sau aproape în fiecare noapte, și pot întrerupe adesea somnul partenerului sau al colegului de cameră, fără ca persoana ce vorbește în somn să se trezească pe timpul nopții.

Cum să evitați vorbitul în somn

În majoritatea cazurilor nu este nevoie de un tratament medical pentru persoanele ce au episoade de somnilocvie, dar vorbitul în somn poate fi enervant pentru partener sau pentru colegul de cameră, și poate fi rușinos pentru persoana ce vorbește în somn.

Din aceste motive, există mai multe măsuri ce pot fi luate pentru reducerea posibilității de a vorbi în somn. Urmarea unui program regulat de somn, practicarea unei igienizări optime a somnului, și nivelul adecvat de somn sunt factori foarte importanți ce pot reduce posibilitatea de apariție a somnilocviei  și pentru menținerea unui stil de viață sănătos în general.

Urmarea unui program regulat de somn

Urmarea unui program regulat de somn poate reduce posibilitatea de a vorbi în somn asistând controlarea ceasului biologic sau a ritmului circadian.

Pentru a face acest lucru, este important să practicați culcarea și trezirea la aceiași oră în fiecare. După un tip, corpul se va obișnui cu acest program de somn setat, trezirea va deveni mai ușoară dimineața și adormirea mai ușoară seara.

Puteți să vă antrenați ceasul biologic atât de bine încât să nu mai aveți nevoie de alarmă pentru a vă trezi dimineața. Antrenarea corpului necesită timp, disciplină, și ajustări treptate are programului actual de somn, pentru a obține cu succes programul dorit de somn.

Unele sfaturi de a ușura aceste schimbări spun să eliminați orice tip de lumină din cameră atunci când doriți să dormiți și să lăsați soarele să intre în cameră imediat ce vă treziți.

Practicarea unei igiene de somn optime

O bună igienă de somn include mai multe obișnuințe pe care omul trebuie să le adopte în viața de zi cu zi pentru a ajuta la îmbunătățirea somnului din fiecare noapte.

Îmbunătățirea calității somnului ajută la reducerea apariției vorbirii în somn și la îmbunătățirea sănătății generale. Igienizarea somnului include evitarea ațipiri pe timp de zi.

Dacă trebuie neapărat să ațipiți pe timp de zi, dormiți numai pentru 20 sau 30 de minute, este perioada necesară de somn pentru a recăpăta vigilența fără a tulbura semnificativ programul de somn.

Introducerea obiceiurilor sănătoase în viața de zi cu zi, precum exercițiile de tip aerobic, pot ajuta la îmbunătățirea calității somnului în fiecare noapte. Expunerea la lumină naturală pe parcursul zilei poate ajuta la îmbunătățirea calității somnului pe timp de noapte.

O plimbare, sau o sesiune de alergare afară, chiar și pentru 20 de minute, este o modalitate simplă de a face o mare diferență când vine vorba de igienizarea somnului.

Când timpul pentru somn se apropie, este important să evitați stimulanții, precum cofeina și nicotina, dar și alimentele ce pot cauza indigestie, precum mâncărurile grase, prăjite sau picante, sucul de citrice și băuturile carbogazoase.

Aceste substanțe pot îngreuna adormirea, pot cauza trezirea pe timp de noapte, pot scădea calitatea somnului și pot crește posibilitatea e apariție a somnilocviei.

Combinate cu o rutină zilnică echilibrată, această igienizare optimă a somnului poate îmbunătăți sănătatea generală și calitatea somnului. Ce poate reduce posibilitatea de a experimenta episoade de somnilocvie.

Somnul adecvat

Asigurându-vă că dormiți destul în fiecare noapte, ajutați la prevenirea vorbitului în somn și la îmbunătățirea sănătății generale.

Fundația Pentru Somn a setat recomandări specifice pentru programul necesar de somn bazat pe categoriile de vârstă. Recomandările constau în:

  • Nou născuții și bebelușii între 0 și 3 luni au nevoie de între 14 și 17 ore de somn.
  • Bebelușii între 4 și 11 luni au nevoie de între 12 și 15 ore de somn.
  • Copiii mici între 1 și 2 ani au nevoie de între 12 și 14 ore de somn.
  • Copiii preșcolari între 3 și 5 ani au nevoie de între 11 și 13 ore de somn.
  • Copiii între 6 și 13 ani au nevoie de între 9 și 11 ore de somn.
  • Adolescenții între 14 și 17 ani au nevoie de între 8 și 10 ore de somn.
  • Adulții de peste 18 ani au nevoie de între 7 și 9 ore de somn.

Aceste perioade de somn sunt recomandate în general persoanelor incluse în fiecare categorie de vârstă.

Necesitatea de somn poate varia de la persoană la persoană, pe baza factorilor precum sănătatea generală, nivelul de cofeină administrat, prezența sau absența tulburărilor de somn, obezitate, program de somn și mulți alți factori.

Concluzii

Vorbitul în somn este o afecțiune destul de comună. Șansele sunt ca la un moment dat în viața dumneavoastră să dați de o persoană ce suferă de somnilocvie, sau să experimentați dumneavoastră această afecțiune, sau să împărțiți camera cu o persoană ce vorbește în timpul somnului.

Dacă dumneavoastră sau o persoană pe care o cunoașteți vorbește în somn, poate fi benefic să evaluați dacă aveți factori nocivi în stilul dumneavoastră de viață ce pot cauza tulburări de somn.

Factorii după care să vă uitați sunt stările nesănătoase mentale sau fizice precum stresul, depresia, febra, privarea de somn, oboseala pe timp de zi, precum și consumul de substanțe în exces precum cofeina sau alcoolul.

Trei modalități ușoare de a menține un program sănătos de somn și de a reduce posibilitatea de apariție a somnilocviei sunt urmarea unui program regulat de somn, practicarea unei igiene optime de somn și obținerea unui nivel optim de somn în fiecare noapte.

Citește și: Cea mai bună vopsea de păr pentru părul alb 

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc