Somnolența excesivă pe timp de zi: cauze și remedii

Mana unei fete iesind de sub o patura.

Este important să înțelegem posibilele cauze ale somnolenței excesive pe timp de zi (EDS – Excessive Daytime Sleepiness), și de ce nu ar trebui să fie ignorată. Anumite tulburări comune de somn pot avea efecte serioase asupra sănătății pe termen lung și în cazul în care rămân netratate, iar EDS poate fi un simptom incipient.

Chit că suferiți sau nu de EDS, obiceiurile bune ar trebui s fie o prioritate când vine vorba de un somn odihnitor pe parcursul întregii nopți.

Majoritatea oamenilor își pot aminti zile în care nu erau foarte alerți precum și-ar fi dorit să fie. Există câteva exemple de motive logice pentru oboseala excesivă ocazională pe timp de zi, sau EDS (cunoscut și sub numele de hipersomnie) puteți fi obosiți din cauza schimbării fusului orar după un zbor lung, sau pentru că ați stat treji toată noaptea să studiați pentru un examen important, s-au v-au ținut treji vecinii gălăgioși.

Cu toate acestea, oboseala excesivă pe timp de zi ce continuă să apară fără a avea o cauză circumstanțială nu este numai neplăcută dar poate să afecteze productivitatea profesională și personală, și poate indica o posibilă cauză medicală fundamentală.

EDS poate afecta pe oricine, nu contează vârsta sau genul, și persoana afectată ar trebui să consulte un medic dacă este o problemă ce continuă și după îmbunătățirea obiceiurilor de somn.

Un adult are nevoie în general de minimum 7 ore de somn pe noapte pentru a avea o stare de bine pe timpul zilei. Somnul poate fi bun (odihnitor) sau rău (ne odihnitor).

Chiar dacă un individ doarme pentru 7 ore, sau chiar mai mult pe noapte, dacă somnul este perturbat – cauza putând fi legată de diferite tulburări de somn, de la sforăit excesiv la coșmaruri – acele ore de somn fragmentat nu vor avea ca rezultat odihna refăcătoare.

Fundația Națională a Somnului susține că ațipirea pe timpul zilei poate fi benefică atâta timp cât este vorba de perioade scurte (maximum 30 de minute) și poate să fie folosită în mijlocul zilei în momentul în care nivelul de energie scade.

Ațipirea pe timpul zilei poate avea și efecte negative asupra calității somnului de noapte și nu este normal să aveți nevoie constant de perioade lungi de somn pe timpul zilei.

Ce este somnolența excesivă pe timpul zilei și cum este ea diferită de starea de oboseală?

Aproximativ 20% din populație este afectată de EDS. Simptomele EDS sunt adesea diagnosticate de experiențele individuale fiind vorba ori de depresie (lipsa de dorința de a efectua activități sau de a găsi hobbyuri în general) sau oboseală (lipsă de energie, starea de extenuare și așteptarea odihnei în mod frecvent), ambele fiind diferite de EDS.

Este important să notăm că EDS în sine nu este definit ca fiind o afecțiune, condiție sau boală, este mai mult un simptom ce constă în mai multe sub-simptome ce pot avea una sau mai multe cauze care îi stau la bază.

EDS este definit ca o stare de oboseală, apatie, sau oboseală generală pentru perioade lungi de timp; până în punctul în care indivizii afectați pot adormi în locuri nepotrivite, precum la locul de muncă sau în transportul public.

Multe persoane afectate se pot obișnui treptat cu această stare de somnolență constantă și pot alege să se adapteze în loc să ceară un sfat medical. Acest mod de gestionare poate fi periculos deoarece lipsa somnului odihnitor pe termen lung poate avea un impact puternic asupra sănătății și poate duce la condiții de la creșterea în greutate la afecțiuni cardiovasculare.

Spre deosebire de starea de oboseală din timpul unei săptămâni ocupate sau de după câteva nopți cu un somn perturbat, EDS va persista chiar și când individul merge devreme la culcare sau se trezește târziu, sau după ce ațipește de mai multe ori pe timpul zilei, în încercarea de a combate somnolența.

Un diagnostic principal legat de EDS, mai ales atunci când se manifestă sever, este că individul poate avea tendința de a adormi brusc ,chiar și când mănâncă  sau în timp ce vorbește.

Pe lângă deteriorarea sănătății individului și a calității generale a vieții în timp, EDS, în cazul în care este lăsat netratat, fără a explora cauza apariției de un medic specialist, poate fi foarte nociv, din punct de vedere cognitiv, psihologic, și comportamental, persoana în cauză devenind eventual afectată de lipsa somnului.

Conducerea unu vehicul de orice tip în timp ce individul are un somn depravat poate avea un risc puternic de adormire bruscă ce poate duce la accidente severe sau chiar fatale.

Care sunt cele mai comune cauze ale somnolenței excesive pe timp de zi?

Cea mai comună cauză non-medicală ce cauzează somnolență excesivă pe timp de zi este stilul de viață cu obiceiuri și alegeri nesănătoase. Indivizii din acest scenariu tind să fie cei ce își pun pe primul loc cariera sau viața socială ca fiind mai importante decât obținerea unui program ideal de somn de minium 7 ore zilnic, și recuperează somn pe timpul weekend-ului sau ațipind ocazional.

Lipsa de somn nu poate fi pur și simplu recuperată în timp. Așa numitele ore în minus acumulate pe o perioadă îndelungată de somn inadecvat (somn ”prost” și minimalizarea conștientă a orelor de somn), se manifestă prin apariția somnolenței excesive pe timpul zilei ce este asociat cu efecte negative asupra fizicului, comportamentului și funcțiilor cognitive legate de pierderea de somn pe termen lung.

Insomnia cronică este o afecțiune comună de somn ce poate fi de natură psihiatrică sau medicală, și rezultă în inhibare adormirii făcându-vă să stați treji pentru perioade lungi de timp, având tendința să vă treziți des pe timpul nopții și să vă treziți dimineața devreme.

Insomnia poate avea multe cauze la bază, precum bolile mintale (depresia, anxietate, tulburări bipolare, etc.), practici inadecvate de somn ce continuă și la momentul prezent sau factori circumstanțial precum stresul, schimbarea programului de lucru sau un mediu înconjurător nou.

Somnul întrerupt sau fragmentat cauzat de problemele de respirație, sau de SRBD (afecțiuni de respirație legate de somn), sunt cele mai comune cauze ale Sindromului Ehlers-Danlos (SED).

SRBD-urile sunt afecțiuni ce cauzează întreruperea respirației regulate sau inhibarea respirației pe timpul somnului. Aceste incidente duc la sufocare sau sforăit extrem ce poate apărea de câteva ori sau de mai mult de 100 de ori pe noapte, depinzând de severitate.

Apneea centrală este provocată de afecțiuni medicale fundamentale ale creierului sau ale inimii, izbucniri neregulate de respirație provocând oprirea abruptă a respirației în timpul somnului.

Persoanele ce au suferit un infarct miocardic sau au avut insuficiență cardiacă sunt mai predispuse la a fi afectate de acest tip de apnee în timpul somnului. Cu toate că oamenii pur și simplu se întorc la somn după aceste incidente, este mai probabil să se trezească din nou deoarece plămânii cer mai mult aer.

Persoanele ce dorm cu mai mulți oameni în cameră tind să trateze mai repede apneea decât persoanele ce dorm singure, deoarece sufocarea bruscă și sforăitul sunt caracteristici ce apar în stagiul primar și pot trezi alte persoane.

Cu toate acestea, anumite simptome legate de sindromul Ehlers-Danlos – precum trezirea cu gura uscată, durerile de cap sau trezirea abruptă cu o stare de dificultate de respirați pe timpul nopții – sunt simptome e care le puteți diagnostica singuri drept markeri ai afecțiunii.

Narcolepsia este o manifestare severă a sindromului Ehlers-Danlos, o condiție ce afectează persoana făcând-o să adoarmă fără să își dea seama, foarte brusc. Severitatea condiției, ce a fost clasificată ca o afecțiune de somn, dar și ca o boală neurologică și o boală auto-imună, poate avea simptome ușoare (precum cele generale ale SED) sau severe (Adormirea în orice moment în care sunteți supra stimulați emoțional sau fizic, posibilitatea apariției de halucinații și vise intense).

Sindromul Ehlers-Danlos poate fi și un efect advers provocat de anumite medicamente cu prescripție medicală, precum relaxantele musculare, antipsihoticele, sau antidepresivele. Folosirea stimulanților pe bază de narcotice precum cocaina sau amfetamina poate duce la SED, deoarece aceste droguri țin corpul treaz în mod forțat pentru perioade lungi de timp și perturbă puternic programul de somn.

Care sunt persoanele cele mai expuse la riscul de a simți o somnolență excesivă pe timpul zilei?

Sindromul Ehlers-Danlos poate fi cauzat de mulți factori, după cum am discutat mai sus, de la alegerile personale, anumite medicamente cu prescripție medicală, și afecțiuni de somn nediagnosticate la condiții medicale serioase. Cu toate acestea, anumite obiceiuri legate de stilul de viață, condițiile preexistente și leziunile pot crește posibilitatea de a fi afectați de afecțiuni de somn și de SED.

Este clar că un stil de viață nesănătos crește șansele de a avea afecțiuni ale somnului ce perturbă somnul, precum fumatul, consumul de alcool și consumul de narcotice.

Factorii moșteniți ce cresc posibilitatea de a suferi de afecțiuni ale somnului includ rasa (African-Americanii, Hispanicii și locuitorii din Insulele Pacifice au un risc mai crescut decât celelalte rase), congestiile cauzate de alergii, un gât gros natural, genul masculin, istoricul medical al familiei ce include afecțiuni de somn (precum apneea) și căile respiratorii din gât, gură și nas mai mici decât este normal.

Persoanele ce suferă de diabet, sau sunt supraponderale, sau au o vârstă înaintată (peste 65 de ani) și/sau suferă de leziuni ușoare ale creierului au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta afecțiuni de somn. Cu toate că femeile au un risc mai scăzut decât bărbații, atunci când femeile ajung în perioada post-menopauză riscul de SED și alte afecțiuni de somn crește.

Persoanele ce au o rutină de somn neregulată sau au obiceiuri pe care le practică pe timp de noapte cum ar fi muncesc, ( citesc documente sau verifică e-mail-uri), folosesc telefonul mobil, mănâncă sau se uită la televizor din pat au, de asemenea, un risc mai crescut de SED.

Personale cu aceste tendințe ajung să asocieze patul și dormitorul cu alte activități decât somnul, făcând corpul și creierul să asocieze dormitorul cu a sta treji și cu alte activități în afara somnului.

Obiceiuri sănătoase pentru un somn odihnitor

Sunt multe obiceiuri benefice ce pot fi adoptate pentru a promova un somn sănătos și calm și ce încurajează igienizarea somnului. Chiar și persoanele ce suferă de afecțiuni medicale de somn pot urma o igienizare optimă a rutinei de somn pentru a reduce SED-ul.

Cu toate că poate fi tentant să dormiți până seara în weekend sau de sărbători, menținerea unui program regulat de trezire și culcare ajută ceasul biologic intern să se regleze și să se obișnuiască cu programul pe care l-ați setat.

Dacă ațipiți puțin în mijlocul zilei – nu mai mult de 30 de minute – vă poate ajuta, dar în cazul unor persoane ațipitul pe timp de zi poate avea un efect negativ asupra calității somnului de pe timpul nopții, în acest caz ațipirea pe timpul zilei trebuind să fie evitată.

Dormitorul, și mai ales patul, ar trebui să rămână numai pentru somn. Academia Americană a Medicinei Somnului recomandă evitarea tuturor aparatelor electronice cu 30 de minute înaintea orei de somn, și a nu vă îndrepta către dormitor dacă nu simțiți că vă este somn.

Crearea unui program personalizat înainte de somn – spre exemplu, aprinderea bețigașelor parfumate sau citirea unei cărți plăcute – poate încuraja, de asemenea, obținerea unui somn odihnitor și la asociere rutinei de somn cu starea de somnolență.

Consumarea unei mese grele înainte de somn poate contribui la scăderea calității somnului, deoarece anumite alimente (mai ales alimentele prăjite, grase, sau acide) pot cauza arsuri la stomac, și dacă masa consumată seara târziu conține cafeină sau zaharuri va intra în conflict cu abilitatea de a adormi.

Consumul de sucuri sau alte băuturi ce conțin cafeină este de evitat pe timpul nopții, Alcoolul poate fi considerat un sedativ, dar chiar și un pahar băut prea aproape de ora somnului va perturba somnul atunci când în sfârșit va fi metabolizat.

Simptomele Sindromului Ehlers-Danlos ce persistă fără a avea o cauză clară ar trebui să fie investigate de un medic specialist în somn, pentru a elimina posibilele afecțiuni fundamentale.

Cu toate acestea, chiar și persoanele ce suferă de anumite afecțiuni de somn, sau alte condiții medicale, pot beneficia din practicarea unei rutine sănătoase ce promovează somnul optim și odihnitor. Somnul odihnitor poate promova îmbunătățirea stării de bine, poate îmbunătății funcțiile cognitive și de memorie, și poate crește abilitatea de a procesa și învăța informații!

Citește și: Cele mai bune suplimente pe bază de fructe de soc

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc