Nu am fost niciodată mai informați despre sănătatea noastră, ca în societatea aceasta monopolizată de fitness și diete. Mai multe aplicații de fitness populează internetul decât putem număra. Dietele vin și pleacă precum anotimpurile și zilele săptămânii.
Dar un adevăr ferm este valabil: apa potabilă este esențială pentru menținerea unui stil de viață sănătos.
Unele campanii publicitare susțin că numai apa îmbuteliată este sigură pentru băut. Dacă e să credem companiile mari din domeniu, ar trebui să facem tot ce ne stă în putință pentru a cumpăra un litru de apă îmbuteliată, proaspătă de pe dealurile din Evian.
Alte cercetări spun că apa de la robinet este mai bună pentru noi în general decât apa îmbuteliată. Dacă ar fi să le luăm partea, ne putem salva banii frumoși și putem bea apă filtrată de la robinet.
Dezbaterea cu privire la apa îmbuteliată față de apa de la robinet se va încheia vreodată? Care este fundamental mai bună pentru noi, apa îmbuteliată sau apa de la robinet?
Să vedem spre ce înclină faptele balanța.
Cuprins:
Beneficiile apei potabile
Apa este a doua doar după oxigen, în ceea ce privește importanța pentru supraviețuirea umană. De fapt, corpul uman este compus în proporție de 75% din apă.
Astfel, chiar și în cadrul dezbaterii cu privire la apa îmbuteliată față de apa de la robinet, este importantă obținerea apei, indiferent de mijloace.
Iată de ce:
- Apa reglează temperatura corpului atunci când transpirăm, disipând frigul și căldura și eliminând toxinele din corp.
- Apa umezeste plămânii pentru a ajuta la procesul de respirație.
- Rinichii filtrează deșeurile dizolvându-le în apă.
- 75% din greutatea corporală susținută de măduva spinării se face cu ajutorul volumului de apă stocat în coloana vertebrală.
- 85% din țesutul cerebral este apă, iar creierul consumă 1/20 din aportul de sânge către corp.
- Deshidratarea poate juca un rol critic în apariția depresiei, migrenelor, supraîncălzirii, căldurii și altor afecțiuni. Apa potabilă previne aceste probleme.
- Apa potabilă ajută la menținerea unui echilibru între fluidele corporale care ajută la digestie, circulație și reglarea temperaturii corpului.
- Apa poate regla caloriile și poate controla greutatea. De fapt, consumul de apă rece ajută la creșterea metabolismului. La rândul său, aceasta arde mai multe calorii pe parcursul zilei.
- Apa alimentează mușchii. Dacă celulele rămân fără apă, devin incapabile să mențină un echilibru sănătos în lichide și electroliți, acestea se diminuează și provoacă oboseală musculară.
- Apa potabilă ajută la menținerea pielii tinere și proaspete. Deshidratarea poate provoca apariția ridurilor și a pielii uscate.
- Apa stimulează sistemul imunitar ajutând la combaterea bolilor și a oboselii.
Vezi și: Cele mai bune suplimente și pilule cu leptină
De ce să beți apă îmbuteliată?
Înainte de a analiza dezbaterea cu privire la apa îmbuteliată față de apa de la robinet, haideți să analizăm motivele pentru care susținătorii ambelor părți își promovează alegerea.
Susținătorii apei îmbuteliate laudă cel mai nou val de produse, pe cele care sunt infuzate cu vitamine și minerale care nu se regăsesc în apa obișnuită. Aruncați o privire la rafturile din orice magazin alimentar și veți găsi o mulțime de ape super fitness pline de adăugiri sub formă de fluor, calciu și magneziu, de exemplu.
Unele dintre aceste ape promit să înlocuiască toate lichidele lipsă drenate în timpul unui antrenament viguros, mai repede decât o poate face orice apă obișnuită. Dar asta nu a fost încă dovedit. Cert este că, având atâtea mii de mărci de apă îmbuteliată pe piață, nu există lipsă de opțiuni pentru găsirea unui produs de apă îmbuteliată pentru fiecare ocazie.
Și dintre acele mii de mărci există 5 sub genuri:
- Artezian: apa care se filtrează printr-o piatră poroasă, pietriș sau nisip (adică Fiji)
- Minerală: apă plată sau carbogazoasă, care conține cel puțin 250 mg / litru de calciu dizolvat, magneziu, sodiu și alte ingrediente
- Carbogazoasă: apă efervescentă care își primește în mod natural carbonatarea din minerale sau gaze vulcanice (adică Perrier)
- De izvor: apă naturală care provine dintr-o sursă subterană
- Îmbunătățită: ape îmbogățite cu electroliți, vitamine și minerale
În războiul economic al apei îmbuteliate față de apa de la robinet, apa îmbuteliată în mod clar câștigă cu vânzările. Dar de ce este benefic consumul de apă îmbuteliată?
Potrivit CDC, apa îmbuteliată poate ajuta persoanele cu sistem imunitar slăbit să se apere mai bine împotriva paraziților precum Cryptosporidium, care provoacă unele simptome urâte, cum ar fi diaree apoasă, vărsături și greață. Persoanele cu deficiență imunitară prezintă un risc deosebit de a ceda la boli pe care le pot lua din apa de la robinet.
Apa îmbuteliată care utilizează osmoză inversă, filtrare și distilare, are ca scop reducerea semnificativă a acestor riscuri. Un alt beneficiu al utilizării apei îmbuteliate față de utilizarea apei de la robinet este că apa îmbuteliată poate fi infuzată cu fluor pentru a ajuta copiii în creștere, pe măsură ce sunt alăptați până la vârsta copilăriei.
Cu toate acestea, după cum veți vedea într-o clipă, același argument poate fi adus pentru apa de la robinet față de apa îmbuteliată în ceea ce privește obținerea unui aport sănătos de fluor.
În plus, apa îmbuteliată este convenabilă. Nu a fost niciodată mai ușor să transporți apă dintr-un loc în altul fără să-ți faci griji că recipientul este prea voluminos.
Vezi și: Cele mai bune șampoane organice pentru mătreață
De ce să beți apă de la robinet?
Este mai bună apa de la robinet decât apa îmbuteliată? O parte din răspunsul la această întrebare poate fi subiectiv, în raport cu gusturile personale. Dar când vine vorba doar de știință pură, apa de la robinet are avantajele sale.
Apa de la robinet se mândrește cu toți nutrienții și mineralele esențiale pe care apa îmbuteliată pretinde că le are. Singurele diferențe dintre cele două se rezumă într-adevăr la cât de multe suplimente sunt adăugate în apa îmbuteliată, nivelurile de puritate, calitate și preț.
Nimic nu bate cu adevărat cuvântul „gratuit”. Și până când Evian, Vitamin Water și Pellegrino decid să-și ofere toate produsele consumatorilor fără nici un preț, apa de la robinet câștigă în departamentul de economisire a banilor.
În momente ca acestea, cei mai mulți oameni sunt dornici să economisească la fiecare ocazie pe care o au. Așadar, băutul de la robinet este o opțiune viabilă pentru a reduce costurile.
Un alt plus al consumului apei de la robinet este că cea din lumea occidentală este deja îmbogățită cu mineralele și substanțele nutritive de care avem nevoie pentru a continua să funcționăm ”pe toți cilindrii”. De fapt, pentru femeile care alăptează, fluorul apare în mod natural în apă. Mai mult, creșterea nivelurilor de fluor din apă poate prezenta riscul de a provoca fluoroza la copii.
În al doilea rând, apa de la robinet poate proveni probabil dintr-o sursă de izvor care, la fel ca unele dintre mărcile îmbuteliate de apă de izvor, are exact același conținut nutrițional, minus doar sticla elegantă în care să o ambalăm. Dacă nu doriți să mă credeți pe cuvânt, analizați problemele legale ale Nestle cu reclamații publicitare false.
Marca centrală a fost lovită de acuzațiile de vânzare a apei de la robinet îmbuteliate și nu a apei filtrate îmbuteliate. În timp ce marile companii de apă îmbuteliată ar face publicul să creadă că apa îmbuteliată vs apa de la robinet este în cele din urmă mai bună pentru noi, unele dintre aceleași companii stochează rafturi cu apă îmbuteliată la robinet.
Putem presupune că fac acest lucru din unul dintre câteva motive:
- pentru a economisi bani
- nici o diferență de calitate
- saturează mai ușor piața cu produsul disponibil, pentru a înăbuși oferta și cererea
Am auzit cu toții despre flagelul schimbărilor climatice care ne-a lovit. În argumentul privind apa îmbuteliată împotriva apei de la robinet, nimic nu spune mai tare că devii ”verde”, decât să bei din robinet. Creăm o amprentă de carbon mult mai mică, evitând sticlele de plastic care durează veacuri să se descompună în mod natural atunci când bem pur și simplu din robinet.
Gândiți-vă la insulele de sticle de plastic (peste 1,5 miliarde de tone de sticle de plastic) care se adună încet, dar sigur în containerul dvs. local de deșeuri (dacă nu au fost reciclate). Acum, micșorați acest lucru până la absolut nimic atunci când umpleți pur și simplu un pahar de la propriul robinet.
Vezi și: Cele mai bune mărci de oțet de mere de pe piață
Confortul este un factor important în consumul de apă de la robinet față de apa îmbuteliată. În timp ce puteți transporta apa îmbuteliată cu dvs. atunci când vă deplasați, ce faceți când rămâneți fără apă îmbuteliată? Robinetul este întotdeauna acolo pentru a vă menține hidratat. Nu este nicio problemă să mergi la chiuvetă și să umpli un pahar. Dar nevoia de a face mai multe călătorii la magazinul alimentar pentru a face provizii de apă îmbuteliată poate fi în cele din urmă o corvoadă.
Apa suplimentară de la robinet este foarte reglementată, verificând dacă există urme de E. Coli și alți paraziți îngrozitori care pot face ravagii asupra sănătății noastre. Spre deosebire de apa îmbuteliată care nu este menținută la aceleași standarde de reglementare ca cea de la robinet, aceasta din urmă este supusă unor analize grele pentru a se asigura că publicul nu este expus unor amenințări vicioase asupra sănătății.
În Canada de exemplu, apa de la robinet este filtrată agresiv pentru eliminarea bacteriei Cryptosporidium. Apele îmbuteliate pur și simplu nu sunt ținute la același nivel de control pe care îl au propriile robinete.
După ce am subliniat toate acele calități strălucitoare ale apei de la robinet, întrebarea rămâne în continuare. Este mai bună apa de la robinet decât apa îmbuteliată? Poate că merită să ne uităm la riscurile pe care le implică consumul fiecăreia.
Riscuri din apa îmbuteliată vs apa de la robinet
Știm care sunt beneficiile de a bea apă de la robinet și apă îmbuteliată. Dar care sunt riscurile implicate de consumul de apă îmbuteliată față de apa de la robinet?
În primul rând, există preocupările evidente cu privire la apa îmbuteliată. Recipientul pentru sticle de plastic în sine a fost supus unui control serios. Bisfenol A (BPA), o componentă a policarbonatului utilizat la producerea sticlelor de apă din plastic, a fost legat de o serie de riscuri pentru sănătate, inclusiv mărirea prostatei, probleme de reproducere, cancer de sân, obezitate și probleme de dezvoltare sexuală.
În timp ce BPA este în general digerat și eliminat prin urină în decurs de 24 de ore, unele reziduuri pot rămâne în corp.
Cum intră BPA în organism?
Când plasticul este încălzit, substanța chimică se eliberează în alimente. De exemplu, un vas care conține alimente încălzit într-un cuptor cu microunde nu poate fi în realitate diferit de apa îmbuteliată așezată la soare. BPA conținut în sticla de apă se eliberează direct în alimente sau apă și apoi este digerat în corpul uman.
Manipularea fizică a sticlelor de plastic poate transfera BPA în corp
O altă problemă evidentă este transparența. Dezbaterile privind apa îmbuteliată și apa de la robinet tind să cadă de-a lungul unor linii etice bine trasate. În cazul apei îmbuteliate, companiile nu sunt obligate în mod agresiv să enumere sursa apei lor, cum a fost îmbuteliată și dacă și cum a fost filtrată și / sau tratată.
De fapt, oricât de ciudat ar părea, Food and Drug Administration (FDA) de exemplu, are puțină implicare în controlul companiilor de apă îmbuteliată. Este posibil să nu știm niciodată pe deplin ce consumăm în apa îmbuteliată. Ar putea fi chiar apă de la robinet îmbuteliată. Sau ar putea fi apă slab filtrată într-o sticlă frumoasă.
De fapt, Nneka Leiba, cercetător de mediu pentru Grupul de lucru pentru mediu (EWG), a vorbit cu CNN despre investigația EWG asupra companiilor de apă îmbuteliată. Ea a spus, în ceea ce privește faptul că unele dintre mărcile de vârf sunt cel mai puțin probabil să scrie pe etichetă ingredientele din apă: „Într-adevăr presăm pentru dreptul consumatorului de a ști ce este în apa lor”.
Cu toate acestea, este posibil să fim departe de a ști cu adevărat ce se află în apă. Multe dintre aceste ape sunt de fapt importate și sunt supuse unor niveluri diferite de reglementare în națiunile lor gazdă respective.
Apa îmbuteliată nu trebuie să fie testată pentru materii fecale sau E. Coli. În timp ce sperăm că nicio companie de apă îmbuteliată nu va furniza clienții săi plătitori astfel de agenți periculoși, nu vom ști niciodată cu siguranță până în momentul în care o companie se va supune testelor transparente și se va conforma acelorași standarde la care este menținută apa de la robinet. Aceeași întrebare se pune și dacă un produs de apă îmbuteliată este plin de paraziți, viruși etc; riscăm să ne îmbolnăvim periculos.
Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru sănătatea vaginală
Un alt șoc este că apa îmbuteliată poate contribui de fapt la cariile dentare. În ultimii ani, creșterea apei îmbuteliate care nu este fluorurată a fost dramatică. Apa îmbuteliată poate dilua de fapt beneficiile fluorului.
Când ne îndreptăm din ce în ce mai mult către apa îmbuteliată față de apa de la robinet ca sursă de hidratare, ne privăm de aportul zilnic necesar de fluor. Nu numai că scoatem mai mulți bani pentru produs, dar dinții noștri nu iau cantitățile adecvate de fluor pentru a se proteja împotriva cariilor.
Fluorul face suprafața dintelui mai rezistentă la cari. Dacă companiile de apă îmbuteliată elimină în mod conștient fluorul din apa de băut, ne supunem în mod activ riscului cariei dentare în viitor. Este riscul la care ne gandim cel mai puțin atunci când alegem între apa îmbuteliată și cea de la robinet. Dar realitatea este tristă.
Apa de la robinet, la rândul său, poate provoca în mod egal un dezastru asupra sănătății noastre. Multe dintre sistemele de alimentare cu apă utilizate în aprovizionarea cu apă a orașelor datează dinaintea primului război mondial.
Cu alte cuvinte, conductele și sistemele de transport prin care ne primim apa potabilă îmbătrânesc. O conductă îmbătrânită, de exemplu, poate introduce contaminanți periculoși în alimentarea cu apă (adică plumb). Și nu reușesc să elimine contaminanții moderni precum pesticidele și arsenicul.
Cum ajung acești contaminanți în alimentarea cu apă de la robinet?
- Lacurile, râurile și cursurile de apă devin poluate
- Țevile nu sunt întreținute în mod regulat
- Facilitățile de tratament nu îndeplinesc un standard modern
- Scurgerile din sistemele de canalizare se revarsă în alimentarea cu apă după furtuni puternice sau dezastre naturale
- Eroare umană
Acestea fiind spuse, deși mulți dintre noi probabil am fost expuși la un moment dat sau altul la un contaminant din apa de băut, nu toți putem scăpa cu ușurință efectele acestei expuneri.
Cine sunt cei mai expuși riscului din cauza apei contaminate de la robinet?
- Pacienți cu chimioterapie
- Persoanele care trăiesc cu HIV / SIDA
- Pacienți cu transplant
- Femeile însărcinate
- Copiii
Aceasta este o listă destul de înfricoșătoare în dezbaterea privind apa îmbuteliată față de apa de la robinet.
Unele orașe au ales să adauge clor la alimentarea cu apă, ca dezinfectant împotriva oricărui contaminant care ar putea să se strecoare prin sistemul de transport. Clorul poate interacționa cu compușii organici din organism pentru a crea trihalometani (THM) care distrug țesutul celular.
Și pentru că atât de multă apă pe care o bem ajunge în vezică și în rinichi, daunele provocate de THM tind să se localizeze chiar în acele organe. Incidențele mai mari de cancer rectal, vezical și mamar au fost legate de orașele în care clorul este utilizat în alimentarea cu apă.
Dacă evaluați riscurile implicate în comunitatea dvs. locală (de exemplu, factorii de mediu, transparența companiilor locale de îmbuteliere), veți fi mai în măsură de a răspunde dacă apa de la robinet este mai bună decât cea îmbuteliată.
Acesta este doar începutul. Există câteva alte măsuri prudente pe care le puteți lua pentru a vă asigura că nu vă puneți în pericol consumând fie apă de la robinet, fie apă îmbuteliată.
Cum să te protejezi?
Dacă totuși vă întrebați ce puteți alege când vine vorba de apă îmbuteliată față de apa de la robinet, puteți fi întotdeauna proactiv în protejarea dvs. împotriva oricăror contaminanți neprevăzuți din oricare dintre sursele de apă.
Protejați-vă apa de la robinet:
Achiziționați un filtru pentru robinet. Sistemele de purificare a carbonului elimină clorul. Sistemele ceramice elimină bacteriile, chisturile și azbestul. Sistemele KDF (cupru, zinc, aliaj) elimină metalele grele.
- Testează-ți apa
- Fierbeți-vă apa
- Protejați-vă apa îmbuteliată:
- Nu lăsați niciodată sticla la soare sau în zone încălzite
- Nu înghețați niciodată apa îmbuteliată
- Cumpărați apă de izvor și nu apă „purificată”
Căutați certificare de la Asociația Internațională a Apei Îmbuteliate (IBWA) sau NSF International, care testează anual companiile de apă îmbuteliată pentru a îndeplini standardele de inspecție
Citiți eticheta ca să știți ce cumpărați. Dacă pare suspect, probabil că este.
Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru femei