10 semne ale deficienței de magneziu și simptomele acesteia

Fata tinandu-se de incheietura piciorului drept.

Cel mai probabil, magneziul nu este la fel de cunoscut precum celelalte minerale esențiale, cum ar fi calciul sau sulful, dar este necesar pentru funcționare corectă a fiecărei celule din corp. Ironia este că fără magneziu corpul nu poate folosi corect și nu poate absorbi alte minerale precum calciul.

Un studiu realizat a descoperit că aproape jumătate dintre adulții din SUA, adică 48%, consumă un nivel mai mic de magneziu decât doza zilnică recomandată. 19% din populație nu consumă nici măcar 50% din doza zilnică recomandată.

Simptomele deficienței de magneziu pot fi adresat foarte similare cu ale altor condiții medicale și pot fi adesea greu de recunoscut, astfel putând rămâne netratate. Mulți experți consideră deficiența de magneziu ca fiind o epidemie silențioasă a timpurilor noastre si poate fi una dintre cele mai mari probleme singulare de sănătate din prezent la nivel mondial.

 Magneziul din corp

După calciu fosfor și sulf magneziul este cea de a patra cea mai abundentă minerală din corpul uman. Fiecare organ din corpul uman folosește magneziul într-o anumită măsură și ieste cunoscut pentru implicarea sa în peste 300 de sisteme enzimatice sau reacții biochimice din corp.

Cercetătorii au descoperit 3.751 de zone de legare cu magneziul în proteinele umane, sugerând că importanța magneziului a fost subestimată de mult timp.

Aveți o deficiență de magneziu? Să ne uităm peste câteva dintre simptomele deficienței de magneziu, dar și peste motivele pentru care magneziul este atât de important pentru sănătatea generală.

De ce este magneziul important?

Magneziul este esențial pentru producția de energie și  metabolism, și poate chiar să regleze nivelul multor nutrienți importanți ce se găsesc în corp, precum calciu, potasiul și zincul. Reacțiile metabolice în care magneziul joacă un rol sun responsabile cu:

  • Sintetizarea proteinelor
  • Producerea și stocarea energiei în celule
  • Stabilitatea celulară
  • Sintetizarea ADN-ului
  • Transmiterea semnalelor în interiorul sistemului nervos
  • Sănătatea și funcționalitatea sistemului cardiovascular
  • Mișcarea și relaxarea musculară
  • Metabolizarea glucozei și a insulinei
  • Reglarea presiunii arteriale

Magneziul joacă, de asemenea, un rol vital în modul de funcționare a creierului și în stările psihice. Un nivel scăzut de magneziu are adesea o legătură cu riscul crescut al stărilor de depresie. (sursă)

Mai jos veți găsi un link către un videoclip scurt dar informativ ce explică ce este magneziul și importanța acestuia pentru corpul uman:

https://youtu.be/v1mzPrDe4iQ

De ce este deficiența de magneziu atât de greu de depistat?

Testele pentru reperarea deficienței de magneziu pot fi dificile, din moment ce 60% din magneziul din corp se găsește în oase și o mare parte din restul de magneziu din corp se află în țesutul moale.

Mai puțin de 1% din magneziul din corp circulă în fluxul sanguin, cu numai 0.3% ce se poate găsi în serul sanguin. Serul sanguin clinic nu ia adesea în considerare magneziul stocat în oase și în țesutul muscular din corp.

Pentru a complica și mai mult situația, corpul reglează nivelul de magneziu cu ajutorul rinichilor, eliminând magneziul prin urină. În momentul apariției unui nivel scăzut de magneziu, rinichii elimină mai puțin magneziu, menținând în mod artificial un nivel al magneziului ce va părea mai crescut decât este în realitate.

Din aceste motive, deficiența de magneziu este adesea văzută drept deficiență invizibilă, deoarece este greu de detectat și are multe simptome ce se aseamănă cu cele ale altor condiții medicale.

O deficientă severă de magneziu, cunoscută drept hipomagneziemie, poate declanșa 22 de afecțiuni cornice, inclusive diabetul de tip 2, aritmia cardiacă, crize, și în cazuri extreme poate duce la moarte subită.

Simptome inițiale sau semnele ce anunță deficiența de magneziu

Oboseală și slăbiciune

Una dintre cele mai comune simptome sau semne ale deficienței de magneziu poate fi oboseala cronică.

Oboseala nu este o stare ieșită din comun și este adesea văzută ca o urmare a mai multor factori incluzând stresul de la muncă sau de la facultate, un program încărcat, odihnă insuficientă, sau pur și simplu oboseala provocată de copii.

Dar uneori oboseala va continua să apară până corectați nivelul de magneziu din corpul dumneavoastră.

Una dintre reacțiile enzimatice menționate mai sus are nevoie de magneziu pentru a crea ATP, adenozin trifosfat, aceasta fiind sursa de bază a energiei pentru celule ce are nevoie de ioni de magneziu pentru a fi activată.

Când nivelul de magneziu este scăzut, celulele nu au pic de energie. Este la fel ca în cazul unei mașini fără combustibil. Această problemă se manifestă printr-o stare de oboseală, un nivel scăzut de energie, pofta de viață lipsește și vă simțiți pur și simplu slăbiți.

Pentru a menține un nivel crescut de energie aveți nevoie de un nivel optim de magneziu în corp. Uneori, persoanele ce experimentează des stări de oboseală, dar nu au neapărat un nivel scăzut de magneziu, iau suplimente pentru a scăpa de starea de oboseală. Înainte de a lua orice supliment, trebuie să vă consultați medicul de familie.

Spasme sau crampe musculare

Crampele sau musculatura tensionată sunt simptome pe care toată lumea le-a avut la un moment dat pe parcursul vieții.

Există posibilitatea să fi fost cauzate de o supraîntindere din timpul antrenamentului sau din multe alte motive, dar deficiența de magneziu este, de asemenea, o cauză majoră a crampelor muscular.

Din moment ce majoritatea magneziului din corp este stocat în țesut, spasmele musculate, durerile de picioare sau crampele din zona picioarelor pot fi semne precoce pentru o deficiență.

Magneziul este necesar pentru regenerarea musculară, deoarece relaxează corpul. Atunci când un impuls electric este trimis către musculatură, celulele trag din calciu, un agent de întărire, din sânge, cauzând astfel contracturi muscular sau spasme.

Magneziul stocat în celule ajută la eliberarea calciului în momentul în care contractura sau spasmul a încetat, oferind flexibilitate musculaturii.

Dacă nu aveți destul magneziu, este posibil ca eliberarea calciului din celule să nu fie completă, acesta plecând din celule într-o formă contractată parțial sau complet.

Când vine vorba de un număr mic de celule, această problemă poate fi insignifiantă, dar dacă se întâmplă la o scară mai largă poate cauza crampe muscular, spasme muscular, cârcei sau umflarea articulațiilor.

Multe studii au arătat că tratarea unei deficiențe de magneziu poate elimina problemele muscular și poate ajuta la prevenirea viitoarelor crampe. În afară de readucerea nivelului de magneziu la normal, puteți calma stările neplăcute prin întinderea sau masarea musculaturii afectate. Alte vitamine precum vitamina D, E sau B pot, de asemenea, preveni crampele muscular.

Ritm cardiac neregulat

Ritmul cardiac neregulat, sau aritmia cardiacă, poate fi un indicativ al multor afecțiuni medicale, dar magneziul s-a dovedit a fi direct implicat în menținerea unui ritm cardiac optim.

Inima este unul dintre cei mai importanți mușchi din corp, și la fel ca orice zonă muscular, are nevoie de magneziu pentru a avea parte de contracturi musculare optime. Magneziul este adesea folosit în tratarea aritmiei, iar studiile au arătat că magneziul ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare.

Deficiența de magneziu are un rol proeminent în multe dintre cauzele aritmiei cardiace. Magneziul din celule poate îmbunătăți furnizarea oxigenului către musculatura cardiacă prin relaxarea arterelor coronare și prin producția unui nivel crescut de energie în interiorul musculaturii cardiace.

Deficiența de magneziu poate duce la disturbarea impulsurilor electrice cauzând perturbarea ritmului cardiac.

Au fost făcute multe studii pe baza modului în care magneziul afectează sistemul cardiac, în mod particular cercetându-se dacă acesta poate preveni afecțiunile cardiace, sau dacă poate scădea riscul de infarct miocardic și de atac cerebral.

Majoritatea studiilor au arătat că un nivel crescut de magneziu are un efect pozitiv asupra sănătății cardiace și asupra prevenirii posibilelor afecțiuni la nivel cardiac. Magneziul este prescris de anumiți medici pacienților lor ce se află în zona de risc de aritmie cardiacă.

Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială poate fi cauzată de mulți factori, multe persoane trecând peste căutarea unei cauze și susținând că este o afecțiune genetică.

Dacă nu se investighează motivul pentru care apare hipertensiunea, aceasta se poate agrava și poate duce la atacuri cerebrale și la infarct miocardic. Studiile au descoperit o corelație între deficiența de magneziu și hipertensiune, descoperind faptul că magneziul ajută la prevenire creșterii tensiunii arteriale.

Un nivel optim de magneziu poate preveni constricția vaselor de sânge, poate scădea inflamația și poate reduce coagularea sanguină, iar aceste îmbunătățiri ajută la reducerea tensiunii arteriale.

Magneziul poate ajuta, de asemenea, și la reglarea nivelului altor minerale, inclusiv al calciului, sau a rației dintre sodiu/potasiu ce pot afecta tensiune arterială. O tensiune arterială crescută în cazul unei persoane ce face vizite la medic în mod regulat poate fi un semn al deficienței de magneziu.

Hipertensiunea este una dintre cele mai studiate simptome ale deficienței de magneziu, iar magneziul este adesea recomandat pacienților cu o tensiune arterială crescută.

Într-un studiu, pacienții ce au luat un supliment ce conținea  450 miligrame de magneziu au experimentat o scădere semnificativă a presiunii arteriale decât în cazul grupului de control ce a luat un tratament de tip placebo.

Cu toate acestea, studiile au concluzionat faptul că suplimentele cu magneziu pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale numai în cazul pacienților ce suferă de o deficiență de magneziu, în cazul persoanelor cu un nivel adecvat de magneziu acesta nu va avea nici un efect notabil.

Amețeală

Stările de amețeală sau lipsa echilibrului pot fi, de asemenea, atribuite deficienței de magneziu.

Spre deosebire de starea de amețeală pe care o simțiți atunci când vă ridicați brusc ce dispare brusc, amețeala provocată de deficiența de magneziu poate să se mențină pe parcursul întregii zile.

Din păcate, cu cât deficiența de magneziu devine mai serioasă, cu atât amețeala devine mai severă și se poate transforma într-o afecțiune medicală denumită vertij.

Greața și voma

Primele semne ale deficienței de magneziu se pot manifesta precum niște afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi scăderea apetitului, stări de greață și vomă. Aceste simptome pot fi greu de legat de deficiența de magneziu de către medici, deoarece pot fi de mulți factori. Excesul de magneziu poate cauza, de asemenea, stări de greață și vomă.

Magneziul ajută la activarea enzimelor potrivite, asigurând extragerea tuturor substanțelor necesare din alimente.

În momentul în care nu aveți destul magneziu în corp, sistemul digestiv nu este capabil să extragă nutrienții necesari din alimente și nu poate descompune grăsimile și alte toxine, existând posibilitatea apariției unei scăderi a poftei de mâncare, a constipației, a stării de greață și a vomei.

Aceste probleme gastrointestinale pot contribui adițional la creșterea deficienței de magneziu deoarece corpul nu îl poate absorbi împreună cu alți nutrienți.

Cu toate că stările de greață nu par cele mai grave simptome, și multe persoane consideră că vor trece de la sine, ar fi mai bine să consultați un medic înainte ca deficiența de magneziu să se poată înrăutăți.

Cu toate că un nivel mult prea crescut de magneziu poate cauza aceste simptome, este puțin probabil să se formeze din cauza magneziului absorbit din alimentație. Anumite medicamente sau suplimente pot fi cea mai probabilă cauză a unui nivel prea mare de magneziu dacă dumneavoastră deja luați suplimente pe bază de magneziu.

Furnicături și amorțeală

Alte semne incipiente ale deficienței de magneziu pot fi furnicăturile și amorțeala ce apar din cauza impactului magneziului asupra sistemului nervos.

Deficiența de magneziu din corp poate preveni funcționarea și reacția la semnalele trimise de sistemul nervos a nervilor și a musculaturii, adesea rezultând în amorțeală și furnicături. Acestea pot fi stări comune în zona picioarelor, mâinilor și feței.

Simptomele mai severe, precum amorțeala, sunt mai rare dar pot fi foarte înspăimântătoare.

Sunt multe motive pentru care puteți experimenta stări de amorțeală corporală și este important să consultați un medic și să încercați să găsiți cauza pentru care acestea apar. Speranța este că aceste simptome vin de la o deficiență de magneziu ce va fi ușor de tratat.

Anxietate și atacuri de panică

Cu toate că multe persoane experimentează stări de anxietate și atacuri de panică din când în când, crizele regulate de anxietate pot apărea ca o urmare a deficienței de magneziu. Din păcate, stresul ce vine împreună cu anxietatea cauzează scăderea nivelului de magneziu în timpul unui atac.

Unele dintre simptomele atacurilor de panică pot include dificultățile de respirație, dureri în zona pieptului, tahicardie (bătăi rapide ale inimii și o stare iminentă de frică sau groază.

Cu toate că durează doar câteva minute în mod obișnuit, se pot resimți drept o perioadă foarte îndelungată în anumite cazuri. Dacă aveți parte de astfel de simptome, ar trebui să discutați cu un medic deoarece deficiența de magneziu poate fi cauza acestora și tratamentul cu magneziu vă poate ajuta în acest caz.

Depresia

Rolul magneziului în funcționarea creierului și în stările psihice a arătat că deficiența de magneziu se leagă de creșterea riscului de depresie, un studiu a arătat că bărbații sub 65 de ani cu un consum scăzut de magneziu au un risc mai crescut cu 22% de a suferi de depresie.

Magneziul a fost folosit cu succes de mulți medici pentru a ajuta la reducerea simptomelor depresiei.

Diabet de tip 2

Poate părea nepotrivită descrierea unei afecțiuni precum diabetul ca un simptom, dar magneziul s-a dovedit a avea efecte puternice asupra abilității corpului de a procesa glucoza și asupra sensibilității insulinei.

Dietele cu un conținut crescut de magneziu au fost asociate cu un risc scăzut de diabet. Deficiența de magneziu este adesea descoperită în cazurile de prediabet când rezistența insulinei scade, și dacă rămân netratate, pot rezulta în diabet de tip 2.

O cercetare publicată de Jurnalul Mondial al Diabetului sugerează că 48% dintre persoanele ce suferă de diabet au un nivel scăzut de magneziu în sânge.

Renunțarea la zaharuri și carbohidrați este adesea considerată drept singura cale de reducere a glucozei din sânge, dar un nivel adecvat de magneziu în dieta dumneavoastră poate ajuta în cazul abilității insulinei de a controla nivelul glucozei din sânge. Nivelul crescut de glucoză din sânge poate fi adesea un simptom al unui nivel scăzut sau al unei deficiențe de magneziu.

Alte simptome ale deficienței de magneziu

Unele dintre simptomele menționate pot duce la alte simptome. Spasme involuntare musculare, spasme ale piciorului, sau contracții musculare permanente ce pot cauza insomnia.

Oboseala, insomnia și amețeala pot cauza schimbări severe de personalitate sau depresie – este greu să vă comportați în mod obișnuit când suferiți de aceste afecțiuni. Stresul poate fi, de asemenea, un simptom major al semnelor deficienței de magneziu.

Alimentele precum spanacul, migdalele, somonul și chiar și ciocolata amăruie sunt o excelentă sursă de magneziu.

Suplimentele sunt adese tolerate ușor dar ar trebui să consultați un medic înainte de a le lua, dacă luați alte tratamente, în special tratamente diuretice, pentru afecțiuni cardiovasculare sau antibiotice.

Excesul de magneziu poate rezulta în efecte secundare neplăcute, incluzând diareea, greața, crampele stomacale și posibil chiar și în aritmia pe care încercați să o combateți cu ajutorul magneziului.

Medicul dumneavoastră de familie vă poate sfătui dacă simțiți că experimentați simptome ale unei deficiențe de magneziu, luând în considerare istoricul dumneavoastră medical și căutând împreună cu dumneavoastră cauza.

Cu toate că majoritatea oamenilor nu consumă destul magneziu, deficiențele severe pot fi destul de ieșite din comun, iar simptomele dumneavoastră pot fi cauzate de cu totul altceva ce poate fi tratat cu ușurință.

Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru femei

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc