Un ghid pentru începătorii în repausul alimentar intermitent (intermittent fasting sau post)

Fata tinand un cutit si o furculita langa o farfurie cu un ceas in ea.
  • Cercetătorii sugerează că repausul alimentar intermitent poate îmbunătății sănătatea corporală și mentală.
  • Repausul alimentar intermitent este o modalitate de pierdere în greutate.
  • Repausul alimentar intermitent se bazează controlul dumneavoastră asupra dietei – nu lăsați dieta să vă controleze.

Repausul alimentar intermitent a luat cu asalt comunitățile de fitness și este cel mai discutat subiect la momentul actual. Multe persoane adoptă această practică pentru a pierde în greutate sau pentru a-și schimba nivelul general de sănătate.

Experții au văzut rezultate promițătoare folosind terapia de tip fasting pentru tratarea și prevenirea diferitor afecțiuni. (sursă)

Dacă ați tot auzit discuții despre acest subiect, și doriți să aflați mai multe, citiți acest ghid pentru începătorii în repausul alimentar intermitent.

Care e treaba cu repausul alimentar intermitent?

Repausul alimentar intermitent nu se bazează pe ce mâncați, ci pe când mâncați. Cunoscut și sub numele de ”ciclyc fasting”, și implică secvențe prin rotație ce determină când să mâncați (fiind folosit și termenul de ”hrănire”) și când să fiți în repaus alimentar.

Există diferite modalități de a practica repausul alimentar intermitent. Dacă vi se potrivește, puteți sări peste mese, sau vă puteți abține 24 de ore de la mâncat.

Dacă vă gândiți, toată lumea practică repausul alimentar când doarme – nu consumați alimente timp de aproximativ 8 ore, de unde credeți că vine numele micului dejun (breakfast)?

Puteți crede că repausul alimentar este o idee nouă, dar, de fapt, există de foarte mulți ani.

Repausul alimentar ca parte din marile religii

La creștini se obervă o restricționare alimentară în perioada Postului Paștelui, iar evreii se abțin de la mâncare pentru Yom Kippur. În Buddhism, călugării practică adesea repausul alimentar atunci când sunt în stadiul meditativ profund, iar musulmanii respectă luna Islamică a Ramadanului ce impune să nu se consume alimente sau băuturi până la apusul soarelui. (sursă 1, 2)

Dacă ne ducem până în perioada oamenilor peșterilor, ei nu aveau varianta convenabilă de a merge la magazinele alimentare – lipsa mâncării însemna că trebuie să facă un repaus alimentar până se termina perioada de foamete.

În perioada modernă, pacienților ce urmează să suporte o operație chirurgicală li se spune să facă un repaus alimentar drept o metodă de siguranță. (sursă)

Deci, după cum puteți vedea, repausul alimentar intermitent este în multe moduri deja o parte din viața obișnuită.

Opțiuni de repaus alimentar intermitent

Cu toate că repausul alimentar intermitent nu este potrivit pentru toată lumea, asta înseamnă că aveți totuși multe opțiuni din care puteți alege.

Conceptul general presupune divizarea săptămânii sau a zilelor în perioade presetate în care vă puteți hrăni și în care trebuie să fiți în repaus alimentar.

În anumite planuri de repaus alimentar intermitent vi se permite un nivel foarte restrâns de calorii, iar altele implică evitarea totală a alimentelor.

Am pus cap la cap cele mai populare protocoale ale repausului alimentar intermitent pentru a vă oferi o perspectivă ce să vă arate la ce vă puteți aștepta.

1. Dieta luptătorilor (The Warrior Diet)

Această metodă implică o strategie ce permite o masă pe zi, și acordă prioritate anumitor grupuri de alimente. Puteți consuma masa permisă într-o fereastră setată de 4 ore. – preferabil seara.

În celelalte 20 de ore rămase trebuie să practicați repausul alimentar, cu toate că vi se permite să consumați fructe și legume crude și doze mici de proteine în această perioadă.

Dieta luptătorilor este o alegere populară de repaus alimentar intermitent pentru că puteți consuma gustări chit că sunteți în repaus alimentar, pentru a vă ajuta să vă întăriți. Acestea fiind spuse, anumite persoane se chinuie din cauza restricțiilor când vine vorba despre ce alimente sunt permise și de orele alocate pentru hrănire.

2. Metoda de repaus alimentar 16/8

Această metodă este perfectă dacă sunteți începători în repausul alimentar. Principiul de bază este de a sta în repaus alimentar timp de 16 ore (bărbați) sau 14 ore(femei) restricționându-vă perioada de hrănire la cele 8 respectiv 10 ore rămase. În timpul perioadei de repaus nu aveți voie să consumați alimente, însă puteți consuma băuturi fără calorii, precum ceaiul neîndulcit.

Nu există reguli setate despre când trebuie să fiți în repaus, dar majoritatea oamenilor consideră că repausul după cină și sărirea peste micul dejun reprezintă varianta cea mai potrivită.

Flexibilitatea legată de când puteți mânca este plăcută de multă lume, cu toate că dacă sunteți genul de persoană ce nu poate pleca din casă fără a consuma micul dejun acest obicei va fi greu de îndepărtat.

3. Mâncați – opriți-vă – mâncați

Acest protocol de repaus alimentară vă face să alegeți două zile pe săptămână în care să vă abțineți de la mâncare complet timp de 24 de ore, cu toate că puteți consuma băuturi fără calorii. În celelalte 5 zile rămase vă puteți păstra dieta dumneavoastră obișnuită și sănătoasă.

Pentru multe persoane acest plan este ușor de urmat, deoarece nu este nevoie să numere caloriile în plus. Partea proastă este că anumite persoane consideră prea grea perioada de 24 de ore de repaus alimentar.

4. Dieta 5:2

În dieta 5:2, alegeți două zile pe săptămână în care vă restricționați consumul de alimente. Pentru femei, limita de calorii în timpul repausului este de 500 de calorii, iar pentru bărbați de 600. În restul de 5 zile puteți mânca în mod obișnuit.

Dacă doriți să pierdeți în greutate, acest plan are rezultate pozitive în majoritatea cazurilor. Acestea fiind spuse, tot va trebui să faceți exerciții fizice și să nu exagerați cu alimentele nesănătoase în cele 5 zile.

Metru de croitorie tinut intr-o furculita.

Repausul alimentar intermitent ajută scăderea în greutate

Motivul principal pentru care oamenii aleg să practice repausul alimentar intermitent este pentru a impulsiona scăderea în greutate. (sursă)

După cum puteți vedea, cu toate că strategiile sunt diferite, toate au același obiectiv când vine vorba de protocoalele de repausul alimentar intermitent, adică de a încuraja deficitul de calorii.

De fapt, repausul alimentar intermitent poate ajuta pierderea în greutate din 3 zone – reducerea caloriilor, arderea grăsimilor și metabolismul.

1. Reducerea caloriilor

Este evident că repausul alimentar pe orice perioadă de timp va diminua nivelul total de calorii pe care îl administrați, în afara cazului în care mâncați excesiv în perioadele de hrănire. Dacă vă uitați peste studii, veți vedea de ce oamenii fac alegerea inteligentă de a încerca repausul alimentar intermitent.

Cu toate că cercetările sunt limitate, rezultatele sunt promițătoare. Încercările de repaus alimentar pe perioada întregii zile pe o perioadă între 3 și 6 luni a arătat o reducere a masei corporale de până la 9%. (sursă)

Experții au comparat repausul alimentar intermitent cu o dietă normală. Voluntarii au urmat metoda 16/9 pentru o perioadă de 8 săptămâni.

În această perioadă de timp, voluntarii ce au practicat repausul alimentar au prezentat o reducție mai mare a grăsimii corporale față de grupul de control și și-au menținut și masa musculară. (sursă)

Una dintre problemele oricărei diete este că pierdeți în greutate, dar aveți și riscul de a pierde din masa musculară. Studiile sugerează că repausul alimentar intermitent poate fi la modă și este mult mai predispus la reținerea masei musculare față de dietele convenționale. (sursă)

https://youtu.be/N5xqvaj9N9s

2. Arderea grăsimilor și îmbunătățirea metabolismului

Reducerea numărului de calorii administrate este numai jumătate din ecuație, repausul alimentar intermitent poate revitaliza arderea de grăsimi și vă poate îmbunătăți metabolismul.

Glucoza din corp luată din alimentele pe care le mâncați este ca un combustibil pentru producția de energie. Atunci când practicați repausul alimentar, consumul de alimente este restricționat și nivelul de energie este mai slăbit din această cauză.

Asta însemnă că din această cauză corpul va căuta orice rezerve poate găsi, folosind mai întâi rezervele stocate în musculatură și apoi îndreptându-se către celulele de grăsime. Astfel repausul alimentar intermitent ajută la arderea grăsimilor.

Numeroase studii au sugerat, de asemenea, faptul că în momentul în care corpul ajunge în punctul de înfometare, lipsa zahărului poate provoca în sânge un proces biologic ce crește rata de metabolizare. (sursă 1, 2, 3)

Cu toate acestea, merită să păstrați în minte că pierderea în greutate va fi un succes doar în cazul în care aveți grijă cum vă hrăniți. Repausul alimentar intermitent nu vă dă o undă verde pentru consumarea oricărui aliment vă iese în cale.

Impactul repausului alimentar intermitent asupra hormonilor și a celulelor

Repausul alimentar intermitent nu ține numai de dietă, ci afectează și multe procese biologice din interiorul corpului. Să discutăm despre ce se întâmplă cu corpul dumneavoastră ”în spatele cortinei” atunci când practicați repausul alimentar intermitent.

Hormonii de creștere sunt produși de glandele hipofize. Acestea sunt responsabile cu menținerea și producerea masei musculare alungite și a densității osoase.

Studiile sugerează că repausul alimentar intermitent crește nivelul de secreție a acestor hormoni. Aceasta poarte fi o parte din motivul pentru care repausul alimentar intermitent vă ajută să scădeți în greutate în timp ce vă mențineți masa musculară. (sursă)

Testosteronul este adesea denumit hormonul sexual. Joacă un rol important în corpul persoanelor de gen masculin, având un efect asupra reproducerii, libidoului și a masei musculare. (sursă)

Repausul alimentar intermitent crește nivelul de testosteron și a precursorului său hormonul luteinizant (LH). De fapt, un studiu făcut după 56 de ore de depravare alimentară, a avut rezultate ce au indicat o creștere de 180% a testosteronului și de 67% a hormonului luteinizant. (sursă 1, 2)

Leptina este un hormon generat de pancreas. Când nivelul de insulină este prea ridicat încurajează stocarea grăsimii și scade utilizarea grăsimii pentru formarea de energie. Nivelul de insulină crește în momentul în care mâncăm, deci este logic faptul că repausul alimentar intermitent va forța nivelul să scadă. (sursă)

Autofagia este un proces metabolic unde corpul își consumă propriul țesut. Poate părea o acțiune negativă, dar este de fapt pozitivă. Autofagia este modalitatea corpului de a elimina toxine și de a recicla celulele pentru a le reface; gândiți-vă la ea ca la o curățare amănunțită.

Repausul alimentar intermitent este recunoscut pentru inducerea autofagiei și reparării celulare. (sursă 1, 2)

Aceste mecanisme biologice diferite pavează drumul către multele beneficii de sănătate ale repausului alimentar intermitent.

Repausul alimentar intermitent luptă împotriva inflamațiilor

Există din ce în ce mai multe dovezi ce arată că inflamația cronică este o cauză fundamentală a multor boli. (sursă) Diabetul, afecțiunile cardiovasculare și bolile autoimune sunt afecțiuni ce au fost complicate de către inflamația cronică.

O investigare a relației dintre markerii inflamatori și repausul alimentar intermitent a fost făcută. Cu toate că cercetările sunt limitate, sunt semne ce arată că repausul alimentar intermitent ține la distanță inflamațiile.

Nivelul de interleukină-6 (IL6) ,de proteina C-reactivă și de homeocistină au fost raportate ca fiind puțin mai joase în grupul ce a practicat repausul alimentar intermitent în comparație cu grupul ce nu a ținut acest repaus. (sursă) Astfel se demonstrează că repausul alimentar intermitent are un efect pozitiv asupra statusului inflamator al corpului.

O dietă bogată în grăsimi și repausul alimentar au fost comparate, una lână alta. Rezultatele au indicat că repausul alimentar intermitent induce un efect anti-inflamator, iar dieta bogată în grăsimi are un efect opus. (sursă)

Astmul este o afecțiune ce implică inflamația căilor respiratorii. Descoperirile clinice sugerează că repausul alimentar intermitent poate avea un efect benefic în cazul persoanelor ce suferă de astm, deoarece reduce inflamația. (sursă)

Ceas, furculita si lingura din lemn.

Repausul alimentar intermitent menține inima sănătoasă

În SUA, 630.000 de persoane mor anual din cauza afecțiunilor cardiovasculare. Asta reprezintă 1 din 4 decese. (sursă)

Repausul alimentar intermitent poate ajuta la menținerea sănătății cardiace prin ținerea la distanță a riscurilor majore. (sursă) Un studiu realizat în timpul postului de Ramadan a arătat clar o reducere a masei corporale și o scădere a presiunii arteriale la finalul perioadei de repaus alimentar. (sursă)

Îmbunătățiri semnificative au fost observate și în cazul ambelor tipuri de colesterol. Cercetătorii au sugerat că repausul alimentar intermitent poate crește nivelul de colesterol HDL (”bun”) în timp ce scade nivelul de colesterol LDL (”rău”). (sursă)

Experții susțin că repausul alimentar intermitent are și proprietăți cardioprotective. Observațiile din timpul studiilor realizate pe animale au arătat o creștere a secreției a proteinei adiponectină. Această componentă vitală protejează țesutul cardiac de leziuni ischemice. (sursă 1, 2, 3)

De fapt, datorită rezultatelor promițătoare, experții sugerează că repausul alimentar intermitent este o opțiune viabilă ce poate ajuta persoanele ce suferă de obezitate să piardă în greutate în timp ce scade riscul de afecțiuni cardiovasculare. (sursă)

Repausul alimentar intermitent poate preveni cancerul

Cancerul este ce-a de-a doua cea mai comună cauză de deces în SUA. (sursă) Cercetătorii încearcă în mod constant să găsească o soluție pentru această boală ce pune viața în pericol, iar repausul alimentar intermitent are câteva efecte pozitive.

Dovezile susțin că anumite schimbări de frecvență și temporizare a meselor poate reduce riscul de cancer mamar. (sursă)

Nivelul crescut de proteină C-reactivă (CRP) este asociat cu un risc crescut de cancer mamar. Luând în considerare acest punct de vedere, cercetătorii au examinat tiparele de hrănire în relație cu nivelul de proteina C-reactivă. (sursă 1, 2)

Rezultatele au arătat o creștere de 3% a nivelului de proteina C-reactivă pentru fiecare creștere de 10% de calorii. Pe de altă parte, repausul alimentar prelungit pe perioada nopții a avut o scădere de 8% a proteinei C-reactivă. (sursă)

Această informație implică faptul că repausul alimentar intermitent poate reduce inflamație sistemică, deci și riscul de cancer mamar. (sursă) Alte studii au sugerat că repausul alimentar intermitent promovează efectul antioxidant și inhibă creșterile cancerigene. Toți acești factori pot ajuta în prevenirea dezvoltării cancerului.

Nu numai că poate preveni, dar repausul alimentar intermitent s-a dovedit a face anumite tratamente cu chemoterapie mai eficiente.

În momentul în care pacienții ce au combinat repausul alimentar cu tratamentul chemoterapeutic, celulele cancerigene au devenit mai vulnerabile iar celulele sănătoase au fost protejate.

Efectele adverse asociate cu terapia au fost reduse și s-a observat un proces de refacere mai rapid. (sursă 1, 2, 3)

Repausul alimentar intermitent îmbunătățește sănătatea cognitivă

Nu numai că vă menține inima sănătoasă, ci poate avea un efect benefic și asupra creierului.

Repausul alimentar intermitent crește producția de BDNF – factori neurotrofici derivați din creier, hormoni ce impulsionează rezistența celulelor cerebrale. Repausul alimentar crește și numărul de celule cerebrale generate. (sursă 1,2)

Conform cercetărilor, vă puteți concentra mai bine pe stomacul gol. Experții au făcut un studiu orb de 48 de ore asupra depravării aproape totală de calorii. Nu au apărut impacturi mentale date de repausul alimentar, nici măcar atunci când au fost testate funcțiile cognitive. (sursă)

De fapt, un studiu merge și mai departe, susținând că repausul alimentar intermitent poate îmbunătății funcțiile cerebrale. (sursă)

Puteți crede că repausul alimentar crește schimbările de stări mentale și nivelul de iritație din cauza senzației de foame, dar studiile sugerează opusul. Repausul alimentar intermitent s-a dovedit a scădea semnificativ tensiunea, nervozitatea, confuzia și în general stările proaste. (sursă)

Dacă memoria dumneavoastră este slabă, puteți încerca să vă înfometați pentru a o îmbunătăți. Foamea stimulează hormonul intestinal numit ghrelină pentru a reduce apetitul. Cu toate acestea, ajută și la legarea celulelor cerebrale între ele, care formează memoria și capacitatea de învățare. (sursă)

Repausul alimentar intermitent poate proteja creierul și împotriva bolii Alzheimer, prin acțiunile sale antiinflamatorii. (sursă 1, 2)

Repausul alimentar intermitent scade nivelul glicemiei din sânge

Nivelul de glicemie din sânge este determinat de alimentele consumate și de cât de bine le poate corpul procesa.

Energia din alimente vine în mare parte sub formă de carbohidrați. Procesul de digestie îi descompune și îi transformă în zaharuri ce trec în fluxul sanguin. Insulina joacă apoi rolul de transportor, mișcând zaharurile prin corp și depozitându-le unde este nevoie mai mare de energie,

Studiile sugerează că repausul alimentar intermitent are un efect benefic asupra reglării nivelului glicemiei din corp, ce poate avea o influență pozitivă asupra rezistenței la insulină. (sursă)

Din moment ce rezistența la insulină este strâns legată de diabetul de tip 2, se sugerează că repausul alimentar intermitent poate fi benefic pentru persoanele ce au o probabilitate crescută de a dezvolta această condiție medicală. (sursă)

De fapt, într-un studiu, voluntarii ce sufereau de diabet de tip 2 au practicat repausul alimentar pentru aproximativ 17 ore pe zi pentru o perioadă de 2 săptămâni. Rezultatele au indicat faptul că repausul alimentar intermitent a scăzut nivelul de calorii administrate, ce a încurajat pierderea în greutate și a scăzut nivelul glicemiei din sânge. (sursă)

Repausul alimentar intermitent poate încetini procesul de îmbătrânire

Printre toate beneficiile de sănătate pe care repausul alimentar intermitent le aduce minții și corpului, este sigur să presupunem că putem trece pe listă și longevitatea crescută. Cu toate acestea, cercetătorii susțin că semnele de îmbătrânire pot fi întârziate și de repausul alimentar intermitent. (sursă)

S-au făcut multe cercetări pe baza restricțiilor medicale și posibilitatea acestora de a prelungi viața prin numeroase modalități. Cu toate acestea, sunt aceleași mecanisme cu sunt recunoscute pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. (sursă 1, 2)

Beneficiile practice ale repausului alimentar intermitent

Consumul unei diete sănătoase sau dietele pentru slăbit pot fi complicate pentru creier. Cântăritul și număratul caloriilor va deveni repede obositor. Totuși, repausul alimentar intermitent nu are astfel de limitări. Este simplu – stați în repaus sau vă hrăniți.

Un alt beneficiu este că veți salva ceva bani. Dietele pot fi costisitoare. Necesitatea de cumpărare a ingredientelor speciale, a alimentelor organice și alte alimente apropiate se vor aduna repede când vine vorba de cost. Practicând repausul alimentar intermitent săriți cu totul peste anumite mese, deci ar trebui să cheltuiți mai puțin.

De asemenea, salvați și mult timp. Gândiți-vă la sta, nu trebuie să preparați sau să gătiți multe mese, și salvați timp și pentru că nu trebuie să vă opriți din ceea e faceți pentru a mânca.

Repausul alimentar intermitent este o strategie flexibilă – alegeți cât de mult timp petreceți în repaus. Alegeți ce vi se potrivește cel mai bine, repausul alimentar putând fi un stil de viață tolerabil.

Părțile proaste ale repausului alimentar intermitent

Repausul alimentar intermitent are și părți proaste, la fel ca orice plan dietar sănătos.

Foamea este cel mai mare dezavantaj al repausului alimentar intermitent. Motivul principal pentru care oamenii renunță la această dietă este frica de a simți mereu senzația de foame. (sursă)

Primele zile de tranziție necesită, în general, ajustări. Cu toate că experiența fiecărei persoane va fi diferită există o perioadă în care puteți simți efecte adverse pe termen scurt din cauza repausului alimentar intermitent:

  1. Durerile de cap pot apărea în momentul în care începeți să practicați repausul alimentar intermitent. Apar în mare parte din cauza unei creșteri a nivelului hormonilor de stres, dar poate fi și din cauza lipsei de hidratare. (sursă)
  2. ”Mârâitul” stomacului este o experiență perfect normală în momentul în care practicați repausul alimentar. Corpul dumneavoastră vă reamintește că este timpul să mâncați. În timp această problemă va dispărea, sistemul dumneavoastră obișnuindu-se cu noua rutină. Consumați cât mai multe fluide pentru a vă păcăli stomacul dând senzația de plin.
  3. Constipația este o problemă pe care anumite persoane o experimentează inițial. Cu toate acestea, din moment ce consumați mai puțin, este normal să eliminați mai puțin. Dacă că faceți griji, puteți folosi laxative ușoare.
  4. Anumite persoane au stări de iritație și letargie la început, cu toate acestea, ele vor dispărea, și va apărea repede starea de energie.

Acum că am discutat și despre aceste probleme puteți vedea că repausul alimentar intermitent nu este periculos și trebuie să vă amintiți că este important să vă ascultați corpul.

Întrebări frecvente

Aveți câteva întrebări arzătoare despre repausul alimentar intermitent? Am pus cap la cap o listă cu cele mai populare întrebări:

  1. Putem continua să mergem la sălile de fitness în timp ce practicăm repausul alimentar?

Da, puteți. Exercițiile fizice sunt o modalitate minunată de a vă asigura că vă mențineți cât mai mult posibil din masa musculară în timp ce pierdeți în greutate.

  1. Ce băuturi pot fi consumate în timpul repausului alimentar?

Hidratarea este foarte importantă atunci când practicați repausul alimentar intermitent. Nu numai că ține foamea la distanță, dar va alunga și durerile de cap. Orice băutură ce nu conține calorii poate fi consumată.

Apa, ceaiul și cafeaua sunt în regulă – amintiți-vă să nu puneți zahăr și să folosiți o doză limitată de lapte.

  1. Va intra corpul în ”starea de foamete” în momentul repausului alimentar?

Nu, nu va intra în această stare. Repausul alimentar impulsionează corpul să folosească resursele de energie. Asta înseamnă că vor fi folosite toate rezervele pe termen scurt făcute de corp, atacând apoi rezerva de grăsimi. Când vine vorba de metabolism, studiile arată o creștere a ratei de odihnă de 8%. (sursă)

  1. Ar trebui să vă faceți griji de pierderea masei musculare?

Nu trebuie să vă faceți astfel de griji. Repausul alimentar intermitent cauzează o pierdere mai mică de masă musculară față de dietele obișnuite pentru pierderea în greutate.

Cu toate acestea, pentru a vă asigura efortul, combinați dieta cu antrenamentul de rezistență, pentru a vă menține musculatura plină de proteine. (sursă)

  1. Este adevărat că puteți consuma orice tip de alimente în momentul în care repausul alimentar s-a terminat?

Multe dintre protocoalele de repaus alimentar nu au un plan setat pentru dietă când vine vorba de ce alimente puteți consuma în perioadele de hrănire. Teoria susține că atâta timp cât mențineți un deficit de calorii ar trebui să pierdeți în greutate.

Aceasta este una dintre părțile repausului alimentar intermitent ce place multor oameni, cu toate acestea, asta poate fi și o problemă. Când vă este foame este foarte ușor să alegeți alimentele greșite. Mențineți un număr minim de gustări și plănuiți o dietă echilibrată și sănătoasă pentru perioadele de hrănire.

Precauții ce trebuie luate în considerare când vine vorba de repausul alimentar intermitent

Pe hârtie principiile repausului alimentar intermitent sunt bune, cu toate acestea, pentru anumite persoane este mai bine să evite această practică.

Ar trebui să evitați repausul alimentar intermitent dacă:

  • Alăptați
  • Suferiți de tulburări alimentare sau aveți un istoric medical ce conține tulburări alimentare
  • Aveți o greutate subponderală
  • Sunteți gravidă
  • Aveți sub 18 ani

Dacă greutatea dumneavoastră este subponderală, sunteți gravidă, alăptați sau sunteți la o vârstă la care încă vă developați ia nutriția este vitală, sărirea peste mese prin repausul alimentar intermitent nu este recomandat.

Repausul alimentar nu ar trebui să fie practicat nici de persoanele ce sunt predispuse la tulburări alimentare precum anorexia nervoasă sau bulimia. Studiile sugerează că repausul alimentar pentru controlarea greutății este un risc pentru persoanele ce suferă de tulburări alimentare. (sursă)

De asemenea, dacă aveți una dintre următoarele afecțiuni, consultați un medic înainte de a începe o astfel de dietă:

  • Diabet
  • Hipotensiune arterială
  • Dacă luați orice tip de medicamente
  • Dacă aveți probleme cu reglarea glicemiei din sânge
  • Dacă aveți afecțiuni tiroidiene

Dacă deja suferiți de hipotensiune arterială, lipsa de alimente cauzată de repausul alimentar intermitent poate duce la scăderea și mai puternică a tensiunii arteriale. Acesta este un posibil pericol.

Repausul alimentar afectează și secrețiile tiroidiene, deci, dacă aveți o condiție tiroidiană pre-existentă, este cel mai bine să consultați un medic  înainte de a începe dieta. (sursă)

Anumite medicamente necesită administrarea împreună cu mâncarea, ce poate fi o problemă în cazul repausului alimentar.

Repausul alimentar intermitent poate fi complicat pentru persoanele ce suferă de diabet sau de iregularități ale nivelului de glicemie din sânge. De aceea este cel mai bine să consultați un medic dacă este această dietă potrivită pentru dumneavoastră.

Diverse fructe langa un tocator si un cutit.

Repausul alimentar intermitent – merită să fie încercat de femei?

Anumite cercetări sugerează că repausul alimentar intermitent poate avea beneficii specifice genului, fiind mai benefic pentru persoanele de gen masculin față de cele de gen feminin.

Într-un studiu, repausul alimentar a îmbunătățit sensibilitatea la insulină a voluntarilor de gen masculin, dar nu a avut nici un efect în cazul persoanelor de gen feminin. (sursă)

Mai mult, controlarea glicemiei din sânge a dat semne de deteriorare în cazul grupului format din femei , rămânând neafectat în cazul bărbaților. (sursă)

Repausul alimentar intermitent are un impact puternic asupra hormonilor. Asta înseamnă că, în cazul în care nu este urmată în mod corect poate perturba ciclul de fertilitate al femeilor. A durat până la 11 săptămâni până când acesta a revenit la normal. (sursă)

În studiile realizate pe oameni, până la 30% dintre participanți au raportat iregularități ale ciclului menstrual în timpul practicării de repaus alimentar. (sursă)

Luând în considerare aceste informații, este evident că în momentul în care doriți să rămâneți însărcinată, repausul alimentar intermitent nu este cea mai bună idee. De asemenea, nu uitați de religie, multe credințe consideră că femeile gravide sau cele ce au grijă de un copil mic pot fi scutite de la post. (sursă)

După ce luați în considerare aceste punte de vedere puteți vedea că există destul de multe argumente ce susțin că femeile nu ar trebui să practice repausul alimentar intermitent.

Cu toate acestea, experții descriu repausul alimentar drept un stil de viață sănătos ce poate îmbunătății sănătatea femeilor în multe moduri, deci nu aveți de ce să nu încercați dacă sunteți o femeie sănătoasă, ținând totuși în minte argumentele de mai sus. (sursă)

Doriți să începeți?

Ați decis că vreți să dați o șansă repausului alimentar, ceea ce înseamnă că trebuie să vă puneți câteva întrebări

  1. Ce metodă de repaus alimentar doriți să folosiți?

După cum știți, există multe variante din care puteți alege, cu toate că, în opinia mea, metoda 16/9 este perfectă pentru începători.

  1. Pentru cât timp doriți să practicați repausul alimentar?

Încercați să practicați repausul pentru o zi pe săptămână, și dacă vă este convenabil, puteți adăuga gradual mai multe zile de repaus. Astfel sistemul dumneavoastră nu va intra în șoc și aveți mai multe șanse să continuați această dietă.

  1. Faceți ce vi se potrivește

Cea mai bună parte a repausului alimentar intermitent este că puteți modela repausul în așa fel încât să vi se potrivească. Dacă funcționați mai bine când foloseați alte perioade de hrănire, pur și simplu schimbați-le. Nu există bine sau rău când vine vorba de programul de fasting.

Vă voi oferi câteva sfaturi ce vă pot ajuta cu repausul alimentar intermitent:

  • Ascultați-vă corpul
  • Consumați multe fluide
  • Mențineți-vă ocupați
  • Nu vă schimbați programul din cauza repausului alimentar
  • Oferiți-vă timp pentru ajustare
  • Aveți grijă ce alimente consumați în perioadele de hrănire

Este repausul alimentar intermitent potrivit pentru dumneavoastră?

Repausul alimentar intermitent nu este potrivit pentru toată lumea. Cu toate acestea, este o metodă eficientă de a impulsiona pierderea în greutate și de a vă simplifica stilul de viață, adăugând și beneficiile de sănătate. Pentru aceste motive, multe persoane acordă o șansă acestui tip de dietă.

Cu toate acestea, acum că aveți la îndemână toți factorii științifici și toate informațiile, puteți face o decizie informată dacă această dietă este sau nu potrivită pentru dumneavoastră.

Citește și: Cele mai bune suplimente și pilule cu leptină

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc