Sunt cartofii prăjiți unul dintre cele mai nesănătoase alimente pe care le consumați?

Cutie cu cartofi prajiti langa un recipient cu ketchup.

Cartofii prăjiți sunt un concurent serios pentru cele mai nesănătoase alimente pe care oamenii le consumă în mod regulat. Dacă ați dori să deveniți o persoană obosită și letargică, supraponderală și cu un risc mai mare de probleme grave de sănătate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, v-ar fi greu să găsiți cu un junk food mai potrivit decât cartofii prăjiți.

În SUA, aproximativ un sfert din legumele consumate sunt cartofi prăjiți. Nu este un sfert din cartofi, ci un sfert din totalul legumelor!

Americanii mănâncă acum în medie patru porții de cartofi prăjiți în fiecare săptămână pentru fiecare bărbat, femeie și copil. Asta în caz că vă întrebați de ce în SUA există o epidemie de obezitate și boli asociate acesteia.

Calorii și grăsimi în cartofii prăjiți

Chiar și o porție mică de cartofi prăjiți din magazinele populare de fast-food conține în medie între 200 și 340 de calorii. Dar cine mai mănâncă porții mici? O porție mare de cartofi prăjiți are între 370 și 730 de calorii.

Dintre aceste calorii, există de obicei între 8 și 17 grame de grăsimi, cu aproximativ 1,5 până la 3,5 grame de grăsimi saturate pentru o porție mică de cartofi prăjiți. Cartofii prăjiți mari au între 11 și 37 de grame masive de grăsime, cu 4,5 până la 8 grame de grăsimi saturate.

Și nici măcar să nu vorbim despre combinațiile de cartofi prăjiți și sosuri de brânză. Sunt evident mult mai rele.

De ce cartofii prăjiți sunt unul dintre cele mai nesănătoase alimente

Cartofii prăjiți serviți în restaurante și fast-food-uri vin adesea scufundați în ulei de porumb chiar înainte de a fi prăjiți. Uleiul de porumb prelucrat este considerat unul dintre cele mai proaste tipuri de uleiuri pentru corpul uman. În afară de grăsimile saturate, uleiul de porumb are de 60 de ori mai mulți acizi grași omega-6 inflamatori decât Omega-3.

Alimentele care au fost prăjite în uleiuri vegetale hidrogenate precum porumbul, rapița și uleiul de soia sunt dăunătoare în special sănătății noastre. Grăsimile polinesaturate pe care le conțin devin râncede odată cu încălzirea și reîncălzirea constantă care le degradează structura. Aceste grăsimi nenaturale și afectate de căldură sunt puternic implicate în promovarea inflamației în corpul vostru, care este punctul de plecare al multor probleme de sănătate și boli obișnuite.

Data viitoare când treceți pe lângă un fast-food, încercați să aruncați o privire unde sunt gătiți cartofii prăjiți și culoarea maro murdară și consistența acelui ulei, deoarece este încălzit din nou și din nou. Ai bea o ceașcă din ea? Ei bine, se pare că mulți oameni o fac, în fiecare săptămână, odată cu cartofii prăjiți pe care îi mănâncă.

Vezi și: Cele mai bune șampoane pentru părul alb

Oricât de rău ar fi toate aceste grăsimi hidrogenate, cartofii prăjiți sunt probabil mai susceptibili să vă îngrașe cu carbohidrații lor glicemici. În cantități suficiente, carbohidrații glicemici mari vor crește hormonul insulină din fluxul sanguin, care este responsabil pentru transferul substanțelor nutritive în celule.

Din păcate, atunci când mănânci acele cartofi prăjiți, insulina nu transportă substanțe nutritive în celulele tale (cartofii prăjiți sunt la fel de lipsiți de nutriție precum ploaia în deșert), ci transportă grăsimi.

Acești carbohidrați digerați rapid se transformă în glicogen, care, dacă nu utilizați cu mult exercițiu, este depozitat foarte ușor în corp ca grăsime, astfel încât acumulați dublu față de potențialul de creștere în greutate, la fiecare masă „fericită”.

Ar putea fi util data viitoare când vă gândiți să comandați cartofi prăjiți la McDonald’s, Burger King, KFC sau la unul dintre sutele de alte fast-food-uri pe care le numim restaurante în aceste zile, să vă imaginați că le turnați direct pe spatele pantaloni. La urma urmei, acolo este probabil că vor ajunge oricum.

Grăsimile trans

Există o altă substanță și mai insidioasă care poate fi găsită în cele mai nesănătoase alimente gătite în sau făcute cu ulei vegetal hidrogenat – grăsimile trans. Uleiul vegetal parțial hidrogenat sau grăsimile trans este probabil cel mai prost tip de grăsime pe care îl puteți consuma.

Deși a existat o reducere semnificativă a utilizării lor în ultimii ani și au fost chiar interzise în unele state, acestea sunt încă foarte utilizate în alte țări din întreaga lume.

Testarea recentă europeană a conținutului de grăsimi trans la cartofii prăjiți a constatat cantități semnificative de aceste grăsimi periculoase și nenaturale, țări precum Ungaria, Polonia și Republica Cehă având cele mai ridicate niveluri.

Grăsimile trans sunt create atunci când uleiurile sunt hidrogenate (făcute să se combine cu apa într-un reactor de înaltă presiune). Folosind un proces bizar care implică căldură extremă, acizi și substanțe chimice, procesul de hidrogenare rearanjează atomii de hidrogen ai acizilor grași la legăturile duble, creând o grăsime nenaturală „plastică” cu o temperatură de topire mai mare.

Companiile alimentare utilizează hidrogenarea pentru a reduce costurile și pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor, dar grăsimile trans sunt pur și simplu atât de periculoase pentru corpul uman încât ar trebui într-adevăr să fie considerate o otravă și utilizarea lor în alimente să fie interzisă direct.

Grăsimile trans sunt atât de dăunătoare, deoarece sunt suficient de asemănătoare cu grăsimile normale pentru ca organismul să le încorporeze în membranele celulare, dar odată ce sunt acolo structura lor modificată face ravagii, cu mii de reacții chimice importante – inclusiv reacțiile care produc energia corpului nostru și ne ține în viață.

Vezi și: Cele mai bune corectoare pentru pielea uleioasă

Acestea au fost implicate în numeroase studii, de la deteriorarea capacității noastre de a regla colesterolul, ducând la boli coronariene și accident vascular cerebral, la creșterea riscului de diabet, boli hepatice și cancer.

Un studiu recent care a implicat 80.000 de femei a arătat că pentru fiecare creștere de 5% a grăsimilor saturate din dietă, prevalența bolilor de inimă a crescut cu 17%. Cu toate acestea, pentru doar o creștere suplimentară de 2% a dietei grăsimilor trans, a existat o creștere suplimentară cu 93% a incidenței bolilor de inimă.

Dacă aveți de gând să prăjiți alimente, atunci cea mai bună alegere este uleiul de avocado sau uleiul de cocos, ambele rămân stabile la temperaturi ridicate și nu conțin grăsimi hidrogenate inflamatorii sau grăsimi trans.

Uleiul de măsline, în special uleiul de măsline virgin, este cel mai bine utilizat neîncălzit, sau poate doar la căldură foarte mică în anumite rețete. Nu ar trebui să se încălzească niciodată, deoarece acest lucru își schimbă structura și poate crea compuși dăunători.

Uleiul de avocado este de fapt superior uleiului de măsline, atât dpdv nutrițional, cât și pentru a fi folosit la gătit. Păstrați uleiul de măsline pentru salate și stropit peste legumele aburite.

Conținut de sare din cartofi prăjiți

Cartofii prăjiți au un conținut ridicat de clorură de sodiu și o porție mică servită în cele mai multe dintre restaurantele fast-food conține în jur de 160 mg până la 740 mg de sare. O porție mare de cartofi prăjiți are între 330 și 1530 de grame foarte sărate.

În timp ce acestea sunt estimări din resurse online, probabil că sunt mult subestimate în ceea ce privește aportul de clorură de sodiu pe care mulți oameni îl obțin din cartofi prăjiți, deoarece mulți dintre noi adaugă sare suplimentară.

Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă reducerea semnificativă a aportului de sare pentru a reduce riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială și toate celelalte probleme de sănătate asociate consumului excesiv de sare.

De fapt, recent au publicat un raport care preciza că sute de mii de vieți ar putea fi salvate în următorul deceniu prin reducerea consumului de clorură de sodiu până la nivelurile recomandate. Din păcate, acest lucru pare extrem de puțin probabil atâta timp cât cartofii prăjiți cu sare rămân un aliment principal în dietă.

O sare mult mai bună pentru gătitul de acasă, decât clorura de sodiu ”curățată” de minerale, este sarea cristalină din Himalaya. Nu conține agenți anti-aglomerare pe bază de aluminiu și are o gamă completă de minerale benefice pentru o sănătate mai bună.

Vezi și: Cele mai bune probiotice pentru diverticulită

Acrilamidă în cartofi prăjiți

Cu carbohidrații lor glicemici mari, polinesaturații inflamatori și grăsimile saturate, împreună cu nivelurile potențial dăunătoare de clorură de sodiu, cartofii prăjiți nu ar putea avea nimic mai rău în ei, nu-i așa? Se pare că ar putea.

În ultimii ani, cartofii prăjiți, în special cei din lanțurile de fast-food care-i gătesc la cele mai înalte temperaturi, s-au dovedit a conține niveluri semnificative ale unei substanțe potențial periculoase numită acrilamidă.

Acrilamida se formează atunci când alimentele care conțin carbohidrați și aminoacidul asparagină sunt gătite împreună la temperaturi ridicate. Cartofii conțin o mulțime de asparagină, astfel încât prăjirea lor produce unele dintre cele mai înalte niveluri de acrilamidă detectate vreodată în alimente.

Cartofii prăjiți și chipsurile sunt recunoscuți ca fiind cele mai mari două surse de acrilamidă din dieta medie americană. Chipsurile conțin, de asemenea, niveluri foarte ridicate atunci când sunt testate, dar din moment ce cartofii prăjiți sunt consumați atât de des de atât de mulți oameni, se crede că sunt cea mai mare sursă acestui produs chimic dăunător în dietele noastre.

Și declarația EFSA spunea că acrilamida este atât cancerigenă (potențial cauzatoare de cancer), cât și genotoxică (poate provoca daune materialului genetic al celulelor noastre).

Oamenii de știință abia descoperă modul în care acrilamida ingerată afectează celulele corpului nostru. Dar chiar trebuie să așteptăm 10 ani de „sunt necesare mai multe studii” pentru a descoperi că alimentele precum cartofii prăjiți care sunt plini de acrilamidă nu ar trebui să ne intre în gură dacă vrem să rămânem sănătoși și plini de energie?

Pași simpli pentru evitarea cartofilor prăjiți și a altor gustări fast-food

Majoritatea oamenilor ajung să mănânce fast-food atunci când sunt grăbiți sau stresați la locul de muncă, dar este suficient de simplu să vă acordați încă cinci minute dimineața și să împachetați alternative mai sănătoase, care să vă economisească bani și să vă mențină energia mai echilibrată și mai constantă.

Fructele precum merele sau bananele, nucile precum migdalele, caju și semințele de floarea-soarelui și de dovleac sunt gustări simple pe care le puteți lua la birou în vrac la începutul săptămânii de lucru. A avea o varietate de alimente mai sănătoase ca acestea și a mânca în cantități mai mici la fiecare 3 până la 4 ore, vă oferă energie mult mai stabilă și mai consistentă.

Eliminarea cartofilor prăjiți și a altor junk food-uri de la magazinele de tip fast-food vă va ajuta, de asemenea, să pierdeți în greutate, să arătați și să vă simțiți mai bine și, poate ca un stimulent suplimentar, să nu mai dați banii corporațiilor multinaționale care ne fac să ne simțim obosiți și nesănătoși, în căutarea lor implacabilă de profituri mai mari.

Concluzie

Dacă ați ajuns până aici cu lectura, sper să vă amintiți că ați citit această pagină data viitoare când vedeți luminile strălucitoare ale punctelor de vânzare a obezității cu junk food. Majoritatea alimentelor nesănătoase, cum ar fi cartofii prăjiți, au un efect atât de negativ asupra capacității corpului tău de a pierde în greutate și de a rămâne sănătos, încât sunt cel mai bine evitate cu totul.

Și dacă sunteți suficient de curajos, vă rugăm să împărtășiți acest articol cu ​​câteva persoane care vă interesează. Unii ar putea citi titlul și se vor opri chiar acolo. Dar pe alții i-ați putea ajuta să trăiască o viață mai lungă, cu mai multă sănătate și energie.

Citește și: Cele mai bune multivitamine pentru bărbații peste 50 de ani

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Cele mai bune perii de păr cu aer cald

Ca și mine, probabil ai strâns deja un sertar plin cu instrumente de coafat, inclusiv uscătoare de păr, accesorii difuzoare, clești de ondulat și plăci

Pastile formand litere M si g pe o masa.

Cele mai bune suplimente cu magneziu

Dacă simți uneori palpitații, iar cardiologul nu ţi-a dat un diagnostic de probleme cardiace, atunci poate dorești să iei în considerare  beneficiile pentru sănătate ale

Alimente asezate intr-un desen.

Cele mai bune probiotice vegane

Probioticele (bacteriile bune) sunt esențiale pentru a ajuta digestia și sunt conținute în multe alimente, inclusiv în produsele lactate. Dacă ești vegan, este posibil să

Cele mai bune perii pentru perierea uscată

Periajul uscat presupune folosirea unei perii special concepute utilizarea pe piele. Majoritatea celor care practica periajul uscat recomandă să îţi periezi trunchiul, brațele și picioarele

Top 5 cele mai bune produse pentru epilare

Nu știu dacă ai dat de  istorisirea aceasta până acum, dar circulă pe net o povestioară despre crema depilatoare. Am auzit-o pentru prima dată acum

Mere si recipiente cu suc de mere.

Care sunt beneficiile sucului de mere?

Când ne străduim să adoptăm un stil de viață sănătos, majoritatea dintre noi știm că apa este cel mai bun prieten al tău. A bea

Fruct si pahar cu suc de karela.

Care sunt beneficiile sucului de karela?

Astăzi, nu este neobișnuit ca oricine să aibă un storcător în bucătăria sa. Oamenii sunt dispuși să scoată bani mulți pentru un pahar de suc